Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3579 / 3991
(#) tbarath válasza aramis hozzászólására (») Feb 13, 2021 /

Nekem nem tetszik az ötlet. Egy forrasztóállomást ki lehet hozni 2e Ft-ból szerintem, de lehet a feláből, már ha nincsenek maximalista igényeid - és nem úgy tűnik, hogy ez lenne a helyzet.
(#) Peet19 hozzászólása Feb 13, 2021 /

Sziasztok!

Magas hőmérsékletet szeretnék mérni, de amiket találtam szenzorokat csak 150C°-ig használhatók.
Hogy szokták ezt megoldani? Milyen szenzort lehetne használni ami 250C° -ot is képes elviselni hosszabb távon is (órákon keresztül)? Termisztorokat is nézegettem de nem segített.
Van pl: a multiméteremhez hőmérsékletmérő szenzor amivel 300C° ig lehet mérni, de a csak két sima vezeték és a végén egy fém pötty izé. Na az mi lehet?
Előre is köszi a segítséget!
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 13, 2021 / 1

A két "sima" vezeték a végén "pöttyel" az egy hőelem. Két különböző anyagú vezeték a végén összehegesztve. Vannak ellenállás hőmérők is, mindkét fajtával elég magas hőmérsékleteket lehet mérni.
Elektromos hőmérsékletmérés
(#) pipi válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 14, 2021 / 1

Ami elterjedt és konnyen hozzájutni pt100 pt1000 és a k tipusú hőelem. Ezek analóg szenzorok, vagy barkácsolsz hozzá valamit, vagy megveszed modul szinten (pl max6675, max31855, max31855 chippel vannak ali/ebay modulok, meg itt a HESTORE-ban is láttam)
Pt100/1000-rea figyelni kell nem mind tudja ezt a hőfokot. A k tipusú pontatlanabb, az egyszerű multiméterekhez is ezt adják...
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2021
(#) kitartás válasza aramis hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Nem valószínű hogy használható lesz egy kapcsolóval. Már a felfűtési idő is kb öt perc. Ha dolgozni akarsz vele legalább saccolni kéne hogy meddig legyen a felfűtés. Aztán ha forrasztgatsz gyorsan elkezd visszahűlni. Megint be kéne kapcsolni. No de mennyi időre? Ha nem kapcsolod ki percek alatt meghalhat. Ha kikapcsolod nem tudsz vele forrasztani.
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Nem tudjuk, milyen típusú , állapotú a páka. Lehet, jobban járnál, ha eladod, és veszel a Lidl-nél egy egyszerű forrasztóállomást.
(#) emmakan hozzászólása Feb 14, 2021 /

Tisztelt Fórumozók!

Egy 10.000uf 80v csavaros pufferkondit kiszedtem a szeteró végfokomból és abból láthatólag az elektrolit folyadék elfolyt. Megrendeltem a hozzá cseredarabokat, de mivel 6 db ilyen kondi van benne összesen, a másik ötnek a kapacitását meg szeretném mérni. Azokon nem látszik fizikai rendellenesség.

Tudnátok e segíteni , hogy ilyen nagyobb értékű elko kondiknak hogyan mérjük a kapacitását?

Az ohmmérő üzemmódos ellenállás mérés az egyik módszer, hogy a kondi állapotát felmérjük, de konkrétan kapacitás mérés pontos értékkel lehetséges ilyen nagy kapacitású kondiknál? Mérőeszközt, multimétert tudtok ehhez ajánlani?
Utána haverom 47.000 uf es kondijait is jólenne kimérni, neki egy 100wattos A osztályú végfokban van. Köszönöm!
(#) kendre256 válasza emmakan hozzászólására (») Feb 14, 2021 / 4

Például a tau=R*C képletet használva lehet megmérni.
Feltöltöd 10V-ra, ráteszel egy 1 kOhm-os ellenállást, miközben méred a feszültségét egy multiméterrel. Ha 10000 µF-os, akkor 10 másodperc alatt csökken a feszültsége 3,7V-ra. A tau definíció szerint az az idő, ami alatt a kondenzátor feszültsége az eredeti feszültségének 37%-ára csökken.
Nyilván nem 10sec alatt fog 3,7V-ra csökkenni a feszültség. A kapott időt behelyettesítve a képletbe, megkapod a kapacitást:
C=tau/R, ahol C-t faradban kapod meg, a tau-t másodpercben, az R-t Ohmban kell beírni.
Más feszültséggel, más ellenállással is ki lehet számolni, a lényeg a feszültség 37%-ra csökkenése.
No és persze vannak más módszerek is, de talán ezt a legkönnyebb házilag elvégezni.

Mod: Kérésre az értékek módosítva.
Moderátor által szerkesztve
(#) proli007 válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Hello! Kisütéskor a 37%-ot, vagy is 10V esetén 3,7V-ot kell figyelni..
(#) kendre256 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Igazad van! Elnézést kérek mindenkitől...
(#) pucuka válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 14, 2021 / 1

Ha igen magas hőmérsékletet akarsz mérni, akkor használj infrás hőmérőt. Az nem olvad el 300 fok felett.
(#) vision61 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Az igaz, viszont egy zárt kemencében, klímakamrában nem lehet vele mérni, és ha nincs jól beállítva, akkor a mért érték jelentősen eltérhet a valóstól.
Mi laborban tartós igénybevételre, 800-850 C fokig K típusú, úgynevezett köpeny hőelemeket használunk, amik kis átmérőjű (akár 0,25 mm) Inconel anyagú védőcsőben vannak.
(#) Peet19 válasza pipi hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Köszi, ilyesmire gondoltam.

kendre256: köszi neked is, értem most már.
(#) Peet19 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Köszi annak még nem ismerem a működését, de utána nézek. 250C°-nál magasabbat nem akarok mérni ez lenne a max. (sütő belseje)
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 14, 2021 / 1

Az infrás hőmérő azon az elven alapul, hogy a meleg (tökéletes) fekete test egy adott függvény szerint sugároz elektromágneses hullámokat. A nagyon meleg test sugárzását lehet látni is (vörösen izzó szén, vas, fehéren izzó vas stb), a növekvő hőmérséklettel a vörösből fehérbe megy át a színe. A meleg tárgyak egy széles spektrumot sugároznak ki, amelynek van szemmel nem látható, infravörös tartománya is. Az infravörös hőmérők (lázmérők) a kisugárzott spektrumból számolják ki a hőmérsékletet, ha "tudják" az emissziós tényezőt (ami anyagonként más és más). Az egyszerű infravörös hőmérők be vannak állítva mondjuk 0,95-ös emissziós tényezőre, a drágábbakon lehet állítani az emissziós tényezőt. Az olcsóbbak teljesen más hőmérsékletet mutatnak, ha egy szobában megméri az ember az asztal és az asztalon lévő terítő hőmérsékletét. Ezeknek nyilván ugyanaz a hőmérséklete, csak az eltérő emissziós tényező miatt lesz más a mutatott érték. Teljesen fals értéket mutatnak tükröző felületeken (mert azok egyáltalán nem tekinthetők fekete testnek).
Sütő belsejének mérésére a K-típusú hőelem teljesen jó.
Aliról lehet kapni olcsón, akár kijelzővel együtt is.
De vannak más hőérzékelők, akár szabályzóval egybeépítve is.
(#) tbarath válasza emmakan hozzászólására (») Feb 14, 2021 /

Technikailag érdekes dolog ez a méregetés, de elkóból láttam én már olyat, hogy specifikáció szerint -20% és +80% között szórhat a névleges értéktől. Mindenesetre van ez az alkatrészteszter: Bővebben: Link. Speckó szerint 100.000 µF-ig mér, és nyilván nem egy patikamérleg, de összehasonlításra bőven jó. Nekem van ilyenem, itthon 4700 µF 25V elkó volt a legnagyobb, ezzel megszenvedett ugyan (másodpercekig mérte), szerinte 4356 µF és 0,06Ω ESR. Seems legit.

De ezek az elkók jó eséllyel egyszerre jöttek le ugyanarról a gyártósorról, a készülékben is azonos (elektromos, termikus, stb.) körülmények között voltak. Vagy az van, hogy kifogtál egy hibás példányt, ez akkor esélyes, ha a készülék viszonylag új és keveset volt használva. Ha nem, akkor a többi elkó elhalálozása is várható hamarosan, ez esetben érdemes egyben cserélni az összest.
(#) Marko Ramiusz válasza emyke hozzászólására (») Feb 15, 2021 /

Jó szerencsét! Hol találta ezt a rajzelemet, mert akár PLC programban "nyitóérintkező" is lehet.
(#) hthomas hozzászólása Feb 16, 2021 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni:
Egy frekvenciaváltóban cserélnék egy szakadt optocsatolót. Az alábbi 2 típust találtam, viszont nem tudom, hogy mi a különbség a kettő között:
Bővebben: Link
Bővebben: Link

TLP759(D4,J,F) az egyik cikkszám, TLP759F(D4-IGM.J.F) a másik.
Csatolt képen az eredeti, rossz opto.

Melyik verzió lenne jó nekem?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021

tlp.jpg

(#) majkimester válasza hthomas hozzászólására (») Feb 16, 2021 / 1

Bármelyik jó. A kettő megegyezik, csak a F végződésűnek szélesebbre vannak hajtogatva a lábai.
(#) hthomas válasza majkimester hozzászólására (») Feb 16, 2021 /

Köszi szépen.
(#) aramis hozzászólása Feb 16, 2021 /

Sziasztok! Egy varisztor zárlat következtében tönkre megy látható vagy valami méréssel megoldható?
K275. és milyen lehet helyette. van egy jó pár darab ,de nem tudom melyk lenne jó.
(#) Pethical válasza aramis hozzászólására (») Feb 16, 2021 / 1

Szia!

Csak, hogy biztosan ugyanazt értsük.

Az a kérdésed, hogy, ha egy varisztor zárlat következtében tönkre megy, akkor annak vannak-e szemmel látható nyomai, ha nincsenek, akkor méréssel meg lehet-e állapítani, hogy tönkre ment?

Továbbá az, hogy, ha a kérdéses varisztor egy K275, akkor helyettesíthető-e valamivel, esetleg a rendelkezésedre álló egyéb varisztorok közül valamelyikkel helyettesíthető lehet-e, mert több típusból is van neked, de nem tudod, hogy valamelyik jó lenne-e helyette?
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2021
(#) aramis válasza Pethical hozzászólására (») Feb 16, 2021 /

Igen így értem.
(#) pipi válasza aramis hozzászólására (») Feb 16, 2021 /

A varisztor nem zárlat, hanem túlfeszültség miatt szokott tönkremenni, általában mikor tönkremegy, ő okoz zárlatot, "kinyomja" a biztosítékot. Általában égésnyomok/repedés lesz rajta.
Ha zárlatot mérsz rajta akkor rossz , ha nem mérsz "semmit" az nem jelenti hogy jó
A k275 275V feszültséget jelez, cserélheted másik ilyenre, a mérete, átmérője valamennyire jellemzi mekkora áramot tud levezetni, de nézz adatlapot, ha helyettesíteni akarsz.
(#) zhal hozzászólása Feb 17, 2021 /

Sziasztok,

Egyáltalán nem vagyok jártas elektronikában, max. általános iskolai szinten, gépipari pályám volt.

Játékos botkormány "szellemmozgását" próbálom megoldani, tapasztalt emberek azt mondják, hogy az olcsóbb kategória példányainál a vékony vezetékek árnyékolása, vagyis annak hiányossága okozhat ilyet.

Meg lehetne házilag oldani a vékony vezetékek ilyen utólagos árnyékolását valahogy? A szétszedés, pepecselés oké, csak nem tudom milyen anyaggal, alkatrésszel lehetne ezt javítani.

Köszönöm előre is!
(#) Epu2 válasza zhal hozzászólására (») Feb 17, 2021 /

Első lépésként a botkormány belsejét árnyékolnám. Jobb minőségű alufóliával takarnám be a ház belső falát és pillanat ragasztóval rögzíteném néhány ponton. Majd lekötném testre. Ez nem túl egyszerű, mert egy kis fület kellene hagyni a fólián ott, ahol a házhoz van rögzítve valami. Egy picivel hosszabb csavarral rögzíteni és lyukas forr. fűl kívülre. Azt testre.
(#) bbalazs_ válasza zhal hozzászólására (») Feb 17, 2021 /

Szerintem nem jó irányba tapogatózol. Persze tudni kellene a botkormány fajtáját és működési elvét, de szerintem sokkal inkább potenciometer kontakthiba állhat a háttérben. A minőségi jellemzéssel egyetértek
(#) zhal válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 17, 2021 /

Köszönöm szépen! Az a jelenség, hogy egyre gyakoribbak a szellemmozgások, melyik irányt valószínűsíti, az árnyékolást, vagy a poti kontakthibát? Utóbbit sima kontakt-spray orvosolhatja?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2021
(#) bbalazs_ válasza zhal hozzászólására (») Feb 17, 2021 / 1

Szerintem ha egyre gyakoribb, akkor inkább kontakthiba, ahogy a kontaktus öregszik/oxidálódik vagy gyengül a rugalmasság, ami a pályának nyomja.
Kontakt spray akkor hasznos, ha szennyeződés okozza a kontakthibát. Ha egyszerűen kopott a pálya, azzal nemigen tud mit csinálni, cserélni kell.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2021
(#) andrÁSZ hozzászólása Feb 17, 2021 /

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy bontott Damper diódát van belőle jópár darab felhasználható-e egyéb célokra természetes egyen irányítása, akár DIÓDA hidat készíteni belőle. Köszönöm
Következő: »»   3579 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem