Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Megjött Alkotó által tervezett labortápegység panel a héten.
Az alkatrészek többsége már be is van ültetve. A toroid transzformátort remélhetőleg lassan be is tudom szerezni. Ha valakinek van ötlete hol tekertessem a trafót akkor az kérem írja le.
Nem tudom mekkora trafóra (fesz, áram) van szükséged, de érdemes körbenézni mert használtan néha annak az árnak az ötödéért, vagy még annál olcsóbban is lehet találni. Vagy nézz szét a TME-nél.
Hát a TME kifejezetten nem az olcsóságáról híres ...
Bár szinte minden kapható.
Szabad kérdezni, milyen kijelzőben gondolkodsz ?
Egy egyszerű kombinált műszert fogok használni.Bővebben: Link
Én ITT csináltattam. Nagyon normálisak, kész volt egy hét alatt.
Milyen trafóra van szükséged ? Viszek 22v 100w os toroidokat a talira ....
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2021
Én is ilyeneket szoktam csak egy digittel jobbat ...
Ahogy elnézem duál tápot szeretnél összehozni. Leírnám a saját tapasztalataimat, ha másért nem vitaindítónak ... Egy duál táphoz szükséged lesz egy olyan trafóra ami 2x48V/3A, 2x15V/1A és 2x9-12V/1A tud a szekunder oldalon. Hát ilyet égen földön nem fogsz venni csak gyártatni. 2x48V -ost olyan 28.000 Ft -os áron lehet venni - ennyiért már inkább tekertess egyet komplettre. Ugyanis kell még tápnak 12V, ami inkabb több legyen. Ugyanis a ventillátor indulásakor hacsak egy picit is leesik a =12V, elmegy ( leesik ) a táp beállított feszültsége. Ugyan ez a 12V adja az OPA -k tápját, valamint ebből állítódik elő a referencia feszültség is. Talán célszerű lenne a 12V -os graetz utáni puffer elkó értékének növelése. Feltételezem a tápot akarod használni sorba kötve ( +/- tápnak ) ekkor a műszerek belső kialakításától függően vagy fejre áll a rendszered vagy nem. A műszerbe ugyanis belemegy a teljesítmény oldal és a segédfesz is. Célszerű galvanikusan teljesen független feszültségekkel ellátni a szerkezetet. A másik megoldás, hogy lesz a dobozban egy főtrafód, meg még teszel bele 2 - 4 db. kisebbet a segédfeszültségeknek. Akárhogy döntesz is, a boltból megvenni ennyi trafót nem igazán éri meg ... A 071 lábaira a hiányzó 100nF kondit mindenképp forraszd fel, különben nem fogsz pontosan mérni. Röviden ennyi ...
Az a 28 az jó lesz 25-nek is. És ez ugye tömegcikk, az egyedi gyártás ennél jóval többe fog kerülni. Pláne ha impregnáltatod is... Ha meg nem, akkor ez a megoldás azért (is) előnyösebb, mert egy esetleges meghibásodás esetén (primer menetzárlat) itt veszel belőle egy másikat, amannál meg készíttetheted az egyedit újra.
A segédtápokat is előnyösebb függetlenné tenni a főtrafótól, még ha úgy több helyet is foglal.
A TME oldalán olvastam (telón nem tudok idézni):
" ... az árak nettó árak és nem tartalmazzák a szállítás költségeit ..." - hát, ki hogy számol. Pár gondolattal feljebb épp arról esett szó, hogy egy - egyébként kiváló tulajdonságokkal rendelkező labortáp - mennyi helyet foglal el az asztalon. Nos, kinek mennyi helye van az asztalon ... Nem tudom mit értesz a 28 és 25V -on. Ez valószínűleg félreírás lesz ... A 2x48V -ot én a 2 db. egymástól független tekercsre értettem a 2 külön táphoz. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Egy hasonló trafóban gondolkodtam én is, mint amit linkeltél. Erre már nem nagy művészet rácsavarni a segédtápokat - ha van hozzá drótod ...
Csak azért nem vágtam bele, mert ki akarok valamit próbálni a táppal. És amit szeretnék, nos ahhoz már valóban gyártatni kell a trafót .
Azért ha mást nem is, legalább olvasni illene tudni. És ez Breve, az Indel meg a Talema ha jól emlékszem még ennél is olcsóbbak, csak abból épp nincs a kívánalmaknak pontosan megfelelő. És ezen is 2 független 48V-os szekunder van.
Valóban, ahogy írod: " ... legalább olvasni illene tudni ... "
+ a szállítási költség. Manapság a krisztus keresztjét sem őrzik ingyen ...
Egyébként én a Lomex - ben érdeklődtem, de ott is csak rendelésre hoznak. Az utoljára eladott ár volt valamivel 28.000 Ft alatt, több, mint egy évvel ezelőtt.
De az offolást itt be is fejezhetnénk ... A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Idézet: Mert az egyedileg gyártottat azt ingyen kiviszik... „+ a szállítási költség”
Vagy használtan...
Ezen meg még segédfesz is van, bár a főfesz kevesebb.. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Ennél az áramkörnél mi a minimum betáp, amivel már stabilan beindul? Értem, hogy kisebb lesz a kimenő feszültség, áram.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Mivel a teljesítmény és a vezérlés külön lett választva elméletileg egész alacsonyra lemehetsz. ( Csak arra figyelj, hogy a félvezetőkön nehogy eltűnjön a feszkó ... 5V alá ne menj. )
Meg nem mondom így fejből, de szerintem 18V-ról már mennie kell. A stab IC-nek mindenhogyan kell legalább 15V.
Ó az nagyon baráti, köszönöm. Akkor tényleg csak az igénynek megfelelő trafót kell hozzá keresni a használt piacon.
Köszi a vaterás linket, jó cuccai vannak a srácnak @Ge Lee: igazad lesz. Köszi. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2021
Köszöm ezt a sok segítséget.
Pár helyről fogok tekertetésre kérni árajánlatot aztán majd kiderül mi lesz. A segédtápokkal nincs gond mert vagy tekerek még a toroidra egy-két menetet vagy van itthon egy rakás pici trafó meg adapter. Én ezeket a műszereket más helyen hajtottam régi telefontöltővel is úgyhogy legrosszabb esetben ez a két mészer is arról fog menni. Én is néztem pontosabb kijelzésű műszert csak nekem nem éri meg kínából rendelni se más magyar webshop-ból mert a szállítási költséget nem nagyon fizetem szívesen (a hestore átvevőpontja meg nagyon közel van igy semmi szállítási díjat nem kell fizetnem).
Szia zoly15,
a 723-as tápoddal kapcsolatos kérdésedet megválaszolták, annyit tennék hozzá, hogy eredetileg ez a kapcsolás az Elektor-ban jelent meg 1978-ban: Link, és az általad jelezett problémán kívül van egy másik is. Hiába van a 723-ban egy kellően stabil referencia, a kimenő feszültség stabilitását lerontja a Z2, ami azért van ott, 0V-ig le lehessen menni a kimenő feszültséggel. Ha a stabilitás fontos, de a 0V-tól szabályozhatóság nem, akkor a negatív segédtáp elhagyható, és akkor kb. 2..30V között lesz állítható a kimenő feszültség. Ha a 0V fontos, akkor a stabilitás javítható a Z2 kiváltásával, pl. TL431 esetleg 79L05 vagy LM337L-lel. Lást még: Link
Dobozolás felé közeledik a labortápegység és kiválasztottam a 2db hűtőbordát.
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy elég lesznek-e ezek a hűtőbordák? (Az első kép a két FET-nek lesz, a másik a két diódahídnak.)
Az "elég"-ség megítélése függ néhány dologtól, de a képeiden lévő bordák csak korlátozott felhasználási körülményeket tennének lehetővé.
Én a 8261-es hűtőborda profilból 150 mm-es darabokat ajánlok tápegységenként, és még ezt is ventilátorral kell támogatni. A tesztpéldány ilyen, és ebben három FET-en oszlik el hőtermelődés. Ezen a bordán a FET-csoport és a diódahíd is kényelmesen rögzíthető.
Igen én is néztem ezt a 8261-es bordaprofilt csak nem szeretnék megvenni belőle 3 métert. (Így abból kell gazdálkodnom amit itthon találok.)
Amúgy mind a két hűtőbordára raknék ventillátort. A Hestore honlapján találtam egy szerintem egészen jó bordát (várom a véleményeket.) A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
Úgy látom, van procihűtőd. Én arra tenném a FET -et. ( Nem tudom melyik verziót építed, 3 nem biztos, hogy felfér rá. ) A processzor hűtők sokkal jobb hűtést biztosítanak, mint "súlyarányosan" a "kilóra/méterre" vehető társai. Azok eleve úgy vannak méretezve, hogy kis helyről igen nagy hőmennyiséget tudjanak "elszállítani". ( Egy alaplapon nem sok szabad hely van. ) Ventillátor mindenképp szükségeltetik. A trafó miatt kicsit elakadtam, de a "deszka" verzióban jól teljesített az új tipusú 3 FET -es táp. Nagyon még nem tudtam meghajtani, de szerveralaplapról szermányolt tiszta vörösréz hűtőbordára kerültek a FET -ek. A hűtést egy ∅80 mm -es venti biztosítja - majd - egyébként a képen úgy tudom látni, csak marha nehéz az asztalon összehozni mindent úgy, ahogy szeretném majd a dobozban.
Szerintem nézz szét egy sz.g. bontóban, régi procihűtőket - amik egyébként ilyen célra kiválóak !!! - olcsón be lehet szerezni. És a hozzávaló ventillátor - ki tudja miért - pont passzol rá
Én 15 cm hosszú bordát javasoltam tápegységenként. A 3 m túlzás lenne.
Egy tisztán áteresztős tápegység hőtermelése iszonyatos, amihez nem elegendő a választott bordáid egyike sem.
Fordítva, a diódahídnak talán jó lesz az első képen lévő, de a tápnak semmiképpen, annak inkább a procihűtő. Érdemes felületet számolni, a képen van egy iránymutatónak.
És ha nagyon muszáj akár 8db tok is ráfér, a képen lévő szintén egy (kapcsolóüzemű) táphoz készült.
Lomexben találtam egy olyan hűtőbordát ami nagyon hasonlít ahhoz amit Alkotó is használt.
A Lomexből úgyis kell pár dolgot rendelnem így szerintem ez lesz a végső borda. Nem beszélve arról, hogy én egy dupla tápegységet építek így mindenből kettő kell. (Így ha a Lomexes bordát használom nem lesz felemás.) A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2021
Írtam nekik - kértem egy árajánlatot - a honlapjukon, kb 2 hete.
Válaszra sem méltattak ... |
Bejelentkezés
Hirdetés |