Fórum témák
» Több friss téma |
DHCP esetén kér címet, legfeljebb nem kap a Router-től és kitalál magának valamit. Ha a málna hálózatra van kötve, könnyen ellenőrizheted, milyen IP címet kap:
Üdv.
Raspi/rasbian-ról felcsatolt hálózati meghajtóra akarok .sh filevel másolni. Segítséget kérek, cp utasítássalpróbálkoztam nem sikerült. Milyen megoldásssal lehetséges?
Fejtsd ki pontosabban, hogy mit csináltál és mit szeretnél, mert ez így kibogozhatatlan:
* Min fut a meghajtó? * Mire van felcsatolva? * Milyen paranccsal próbáltál másolni (teljes parancs pontosan) * Mi a hibaüzenet? * Milyen paranccsal lett felcsatolva?
És milyen jogokkal...
Ha .sh -val akarsz másolni, azt parancsként is végre lehet hajtani. Mindjárt látod hol akad el.
Raspi4 az alapgép.
Meghajtó DlinkNAS-n fut vagy egy másik raspi-n. Próbáltam spc-vel, de jelszót kér és ssh alapon működik ezért a NAS-ra nem működik.
Arról van szó hogy a raspi-ról, cron-al mentem az adatokat sh.file futtatásával media/meghajtóra.
Azért hogy ne kelljen az USB-s meghajtót használni a raspi-n, ugyanakkor meg használok NAS-t, oda akarom menteni home/pi könyvtárból a file-ket. Erre keresek megoldást. Raspi-n file managerrel 'látom' a NAS-t és tudok oda másolni, de ezt előzőek szerint 'automatice' akarom megoldani.
Szedjük szét a feladatot:
1. cron 2. cronból futtatott shell script megírása 3. NAS-ra másolás parancssorból, ez kerül majd a shell script-be. A sorrend igazából fordított 3-2-1 Felcsatolod a nas-t valahova, pl. mount.cifs. Oda másolsz "sima" cp paranccsal. Hogy akarod-e, hogy a mentés idején kívül is fel legyen csatolva, azt eldöntöd, ha nem, akkor a cp előtt felcsatolod, utána le (umount). De használhatsz smbclient-et is, akkor nem kell csatolgatni, bár nekem a csatolgatós módszer szimpatikusabb. Nálam otthon a NAS felcsatolás így néz ki: sudo mount.cifs //nas/megosztas /mnt -o username=nas_user,uid=1000,gid=1000 A paramétereket a man oldalon megtalálod, ha valami nem tiszta akkor kérdezz bátran
Köszi a segítséget, a sorrendet én is így gondoltam. Próbálkozom.
Idézet: „De használhatsz smbclient-et is, akkor nem kell csatolgatni, bár nekem a csatolgatós módszer szimpatikusabb.” erre adnál konkrét példát? A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2022
A paraméterek kb. ugyanazok, mint mount esetén, utána meg ftp-szerű parancsokkal lehet operálni, vagy - mint a következő példában - stdin-en bezavarni neki. Kb. ilyesmi:
smbclient \\\\nas\\megosztas -U user jelszo <<SMBPARANCSOK cd távolikönyvtár lcd helyikönyvtár put fileAmitFelAkarokTenni SMBPARANCSOK Ezt most csak így fejből, mert nem így használom.
Sajnos egyenlőre nem boldogulok:
Idézet: „root@okoshaz2:/home/pi# sudo mount.cifs //192.168.1.10/Volume_1 /mnt -o username=pepeba,uid=1000,gid=1000 Password for pepeba@//192.168.1.10/Volume_1: ******* mount error(112): Host is down Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) ” Jelenleg így 'állok', ezt a hibaüzenetet kapom.
"mount error(112): Host is down"
Ez azért elég beszédes. Az az IP? Fut rajta samba?
igen az ip és nem fut rajta samba, ez a NAS.
Sikerült a NAS-ra a másolást megoldani a raspi-ról, cron-nal történő ütemezéssel, .sh filével.(adatmentés)
Idézet: „sudo mount -t cifs //ip.cím/megosztás/media/NAS -o username=xxxxxx,password=yyyyyy,vers=1.0 ” A NAS -hoz a csatlakozás volt probléma, most is csak ip-vel működik. (nem tudom miért, így is jó) Raspi-n a /media/NAS mappába van a NAS felcsatolása. Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2022
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy pi 2-m amihez van csatlakoztatva egy külső wincester(külön tápos) amit leformáztam ext4 fájlrendszerre már mindent probáltam dmesg | grep sda parancsra a képen látható hibákat dobja, de random beadott egy ilyen üzenetet is (4.kép) próbáltam az fsck parancsot is és az újratelepítést, de az eredmény nagyjából mindig hasonló újraformáztam már pi-n is az sem segített. Esetleg valakinek valamilyen ötlet? Winchester haldokolhat? A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
Egy-két helyen azt olvasni, hogy az error -110 tápfeszültség probléma miatt lehet. Ha van felesleges USB kábeled, egyet áldozz fel a kísérlet oltárán és vágd el a benne lévő piros vezetéket de a maradék három maradjon.
Lehet, hogy az USB kábelről szipkázza az energiát a sajtát tápegysége helyett.
A logok azt mutatják, hogy az FS kb. esik-kel. Mennyi idő alatt produkál ilyesmit?
Mert tesztként azt is meg lehetne csinálni, hogy a viccmestert külső házastól ráakasztod egy PC-re, és ott terheled kicsit, ha ott a Pi hibaidő 10x-ese alatt se jelentkezik a hiba, akkor ezt a kettőt kb. felmenthetjük. Nem feltétlenül kell linuxnak lennie a PC-nek, nyilván újraformázással bukod az adatokat. Bár azokat már lehet így is buktad, csak még nem tudod. Aztán vinyó smart értékeket is meg kell nézni, ha a lemez haldoklik akkor ennyike, cserélni kell mielőbb. Illetve több helyen is hallottam már olyat, hogy a Pi és USB vinyó téma nem feltétlenül megbízható hosszú távon, pár nap-hét alatt szétesik valami, ha ilyen jellegű a hiba, akkor erre megoldás lehet pl. egy cron-ból minden hajnal 4-kor elkövetett reboot is. Illetve javaslom, hogy az USB-n keresztül csatolt partíciót sync opcióval csatold fel. Lassabb lesz tőle, de adatbiztonság szempontjából jobb. Már ha ez számít
Az idő változó, de azt vettem észre, hogy ha transmissionnel elkezdek egy torrentet tölteni akkor jön elő a hiba (eddig deluge volt és ntfs-el használtam) , de most 24 órája stabil a dolog. Nemtudom milyen összefüggés lehet ezek a dolgok között. Ha újraindítom hardveresen és újra csatolom akkor megint jó.Annyit csináltam, hogy szoftveresen kikapcsoltam az usb portok tápellátását.
Ha valami, akkor a torrent az ami masszívan dolgoztatja a háttértárt, több fogyasztásra serkentve azt.
Üdv.
Csinált már valaki Raspberry PI-vel QR kód olvasot? Ami leolvas mondjuk egy számsorozatot és leellenörzi, hogy szerepel-e a MYSQL adatbázisban. És ha igen akkor zöld led ha nem akkor piros led világit.
QR kód olvasó téma tuti van 1000 a neten, a mysql "kód" kb. egy
majd a visszakapott eredménytől függően A vagy B GPIO-t felkapcsolni megint nem egy nagy művészet. (A s_elect pedig azért tartalmaz aláhúzást, mert nélküle nem szereti ezt a szót a fórummotor, előnézetben legalábbis nem mutatja. Amúgy nem kell bele aláhúzás.)
Köszönöm.
Igazából a qr kódot megoldottam. De a MySQL adatok kiolvassásával nem boldogulok. Esetleg tudnál még több információt/segítséget adni? Üdv.
Ennél a kódnál el sem indul a program.
Bocsi a kép minőségért A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
Ehhez kell egy mukodo adatbazis szerver, beallitott felhasznalo/jelszo parossal es megfelelo adattablakkal az adatbazisban.
Itt egy komplett tutorial.
Tudom. Minden megvan. Teljesen működő adatbázisom van. Csak rá kell csatlakozni raspberryvel. És még annyi hogy a host nem localhost kell hogy legyen hanem a távoli mysql-nél van egy IP cím. Gondolom az kell hogy legyen a host. Ugye?
Az is fontos, a távoli szerveren be legyen állítva az adott felhasználóhoz a távoli elérhetőség.
A raspi-n rakd fel a mysql-client csomagot (apt install mysql-client). Ezzel tudsz parancssorból tesztelni, kényelmesebb mint mindenféle kódokkal kísérletezni. A teszthez a parancs így néz ki:
Ahol kerüljön: - az 1.2.3.4 helyére az adatbázisszervered IP címe - username helyére az a mysql felhasználónév, amivel eléred a szervert - dbname helyére pedig az az adatbázis, amibe dolgozni akarsz. - a jelszót pedig bekéri, de ha nem akarod mindig beírni, akkor mehet így:
Ez esetben ha működik, akkor csinálj jelszócserét, de legalább a .bash_history-ból töröld majd ezeket a sorokat. Buktatók: - a mysql felhasználód csak localhost-on tud csatlakozni, - a mysql szervered csak localhost-on figyel, publikus IP-n nem, - tűzfalon nem jut be a kliens a szerverre. És persze még sok dolog lehet. Ha így megy, akkor értelemszerűen cseréld a fenti kódban a paramétereket azokra, amikkel parancssorból működött.
Köszönöm szépen.
Ki probáltam de sajnos nem sikerült. Kép A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
Azt lesz az, a mariadb az a mysql downstream-je.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |