Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   51 / 730
(#) shalafi66 válasza yagi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

"akkor reflex doboz lenne a megfelelő"

Hát ha a ahngszóró alkalmas lenne rá, akkor igen..
(#) ptesza válasza yagi hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Szerintem próbálj elöször ki egy 'gyári' doboztervet. Talán így nem lessz kidobott pénz. De semmit se változtass a terven , pontosan úgy ahogyan le van írva.

Kép: Hivatkozás
(#) denes44 válasza denes44 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Erre valaki?
(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Jaajj. Csak ezt ne. ezek a doboztervek annyira hasraütésszerűen készültek, hogy teljesen mindegy mit és hol változtatsz. Semmi értelme megépíteni. Eleve már a doboznál elbukik, amikor négy teljesen más mélyközéphangszóróhoz ugyanazt akánlja. Kicsit gondolkodni kéne.-... mielőtt...
(#) shalafi66 válasza denes44 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ez aza kategória,ami nem nagyon éri meg a ráfordított időt.. Dobozhang? Hát csillapítóanyag kell bele, de kb ennyit lehet tenni érte, mert a legtöbb baján úgysem lehet segíteni.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ha jól sejtem most egy zárt dobozt kell építenem. Mert egy kicsit megböngésztem...
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Nem hinném ,hogy talál hozzá korrekt T-S adatokat ,vagy akár kész doboztervet. Igy utólag én is azt gondolom ,mérnie kell. Vagy minsőségi alkatrészekböl építeni ,amikhez jár megbízható T-S. Egy helyen azt olvastam ,van olyan gyártó aki minden hangszórót külön mér ,és ad hozzá T-S-t.

(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

T-S mérés, Vas? Igen, kéne egy ismert térfogatú doboz, vagy üreg, vagy dézsa, akármi, amire a hangszóró jól tömítve rögzíthető és abban a meghatározott térfogatú dobozban újra megkeresni a rezonancia pontot, f1, f2 frekit, R0-át...
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Ma akkor építek ,pozdorjából egy 20 literes mérődobozt . De lenne egy kérdésem:

Ha a doboz 20 literes ,és beépítem a hsz-t akkor máris kisebb lesz a térfogat! Ezt figyelembe veszi a fügvény?

(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Mondjuk ha kívülre néz a mágneskör, akkor nem vesz el a belső tárfogatból. De neked kell megsaccolni a pontos értéket. Ha csak mérésre használod 200-as ahngszóróhoz inkább 16 liter körüli legyen, nagyobb a változás az impedanciamenetben... de végül is a 20 liter is elmegy.
(#) nagyi válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

shalafi66!!!
Légyszi számisd ki vagy nem tudom hogy mit kell ilyenkor csinálni.Az 1ik haveromnak asztalos :K :K :K az apja és épp a multkor vett mdf lapot és szerintem mi ezt fogjuk használni a hangfalhoz.Na de ha tudok vele üzletelni vagy ha nem akkor is kéne hogy hány négyzetméter(nem találtam a billentyűzeten a 4zetméter jelét)mdf lap kell.Debiben úgy is tudok venni.
Ja, igen én nem vagyok ebben jártas de szerintem az mdf lapnak is van vastagsága és az is kéne.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Korszakalkotó ötletem támadt. Remélem nem válok ezzel a nevetség tárgyává. A potos számítást még nem látom magam elött,de szerintem a te tudásoddal percek alatt megoldod.
A lényeg az ,hogy elvégzem a mérést a 16 literes dobozon , a következő lépés az ,hogy beépítek mégegy ugyanolyan hangszórót de belülre a doboz hátuljára ,de nem vágok neki lyukat csak úgy neki a falnak mágnessel befelé! Mielött ezt megtenném ,pl vattával kibélelem a belső felét a hsz-nek ,hogy ne tudjon mozogni. Ujjra elvégzem a mérést , és a kettő különbségéböl pontosan kiszámítható a hsz -által módosított térfogat.

De miközben ezt leírtam ,felvetődött mégegy kérdés bennem: A két mágnes közelsége befolyásolja az eredményt?

Kíváncsi lennék a véleményedre.

Köszi&Üdv

(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Ne szórakozz ilyennel hozzáadsz a doboztérfogathoz 2-5 decit amennyivel több a bezárt levegő és kész. Ránézésre meg tudod állapítani.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Elkészült a 16 literes zárt doboz be is építettem a hangszórót elvégeztem a méréseket ujra.

fs= 45 87 42.2
Zfs= 39,11 30,109
re= 8.1 7,5 7.7
f1= 22 Hz 54Hz
f2= 78 Hz 108Hz
Qms= 1,763 3,222 1,80
Qes= 0,461 1,068 0,47
Qts= 0,365 0,802 0,37

Vb=16

Az első oszlop a hangszóró szabadtéri méréseinek eredménye, a második a bedobozolt , a harmadik oszlop a gyári adatokat tartalmazza.

Akkor hogy is lesz ebböl vas?
(#) ptesza hozzászólása Júl 23, 2008 /

Gondoltam ,hogy nem jön össze egy táblázat jelleg.

A középső vastaggal szedett oszolpban a zárt mérés erdményei vannak, az utolsó oszlopban ahol van ott a gyári érték.
(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Most valamit nem értek. Mi van az Re-vel? Annak egyformának kell elnnie szabadon is és bezárva is.
(#) shalafi66 válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Meg én elvileg eléggé más T-S-t számoltam.... Nna mindegy.
(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Hát eléggé gyengusz multiméterem van, nagyon ugrál a kijelzett érték. De sikerült ujra 7.8 Ohm-ot mérnem. Mostantól ezzel számolok.

(#) ptesza válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Egy kicsit el...tam. Összekevertem a hangszórókat!

fs=44
Zfs=37.86
re=7.8
f1=24
f2=72
Qms=2.01
Qes=0.52
Qts=0.41
------------------------
fc=83
Zfc=33.37
Re=7.8
f1=60
f2=103
Qmc=3.97
Qec=1.21
Qtc=0.93

------------------------------

Ezeknek már jónak kellene lenni ,mert megint ujramértem, már egészen belejöttem.
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

vb=16 Liter
(#) scooby_ hozzászólása Júl 24, 2008 /

Áhh,mostmár neki tudok ketdeni a subwoofernek,van hangszóró+2Db TDA2030-as,azt kell hídbakötni,azt 30W az 8Ohm hoz jó is

Front hangdoboz marad a 2 Orion HS500-as!

Hátsónak meg jó lessz a két kis 2utas tesla...(műanyag)

Centerrős még nem gondolgodtam...
(#) scooby_ válasza djyuri hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Nagyon kössz!
Igazából nagyon mostanában ezeknek megépítésér nem naon lesz időm,mert költözünk+itt van a pioneer PL-750-es lemezjátszóm,aminek a hangkábelei fele le van vágva(miniméterre a fele XD) csak a középső a földelés maradt meg teljes egésszében,úgyhogy előszőr azt csinálom meg.

Szereznem kell erenként árnyékolt hangkábelt...
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Kiszámoltam Kb 9dl-t szorít ki a dobozból, igy a vb értékét ennyivel csökenteném.

1db henger térfogatát számoltam a mágnes aljátol a pilléig . 5.65 dl ,és egy darab csonka kúpot 3.29 dl. A többi alkatrészt ,ez esetben hanyagolom ,mivel csak lemezböl készültek.

Vb=15.1

(#) jocko hozzászólása Júl 24, 2008 /

elöbb láttam vki a somogyi füzetet hozta példaként.annyit füznék hozzá,hogy hiába számolgattok,ha azt a hangváltot amit a somogyi hozzárendel a szetthez belerakod,kuka.tömören ennyi.tapasztalat.
(#) ptesza válasza jocko hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Hát igen ,meg is kaptam érte...

Az ötlet jó volt ,a kivetel is. De nincs mögötte szakmai háttér. Úgymond hasraütés szerint tervezték , jól nézzen ki ,aztán jó.

(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Vas=Vb* ( (fc*Qec) / (fs*Qes) -1 )

15,1*((83*1,21)/(44*0,52)-1)
15,1*((100,43/22,88)-1)
15,1*(4,389-1)

Vas=51,17

De hogyan tovább ,még számtalan paraméter van?

(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Nah, látom előre dolgoztál, nem is kellek én ide (gondoltam én hogy megvan már a számítási mód neked is, mikor elkezdted "c"-vel jelölni a dobozba zárva mért értékeket. ). Nincs több paraméter, a T-S paraméterek a jósági tényezők és a térfogat egyenérték.
(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

hja, kicsit off, de elmesélem (már csak azért is, mert szerintem nem a szakmai háttér hiányzk egyedül a SAL-nál, az elfogadható hangszórók is). Vettem (vettek nekem) tegnap DT-20-05-öt. Hát ez életem legpocsékabb magashangszórója, egy autós MNC után.... ilyet aztán senki ne vegyen, még egy 300,-Ft-os Sony is 14-szer jobb tőle. Kettőből az egyiknél a központos szerelésnek nyomait sem lehet felfedezni, a lengőcséve a vasat súrolja...
(#) Dióda válasza shalafi66 hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Erre szebbet mondok. Minap hozzám került két sr1620-as.Elkezdtem fülelni és furcsa volt a kettő közötti hangkülömbség ezért szétszedtem vadállat módjára.
Az 1-es példányhoz képest a 2-esnek a csévetestje 3 azaz három miliméterrel kiljebb volt a mágnesből mint a másiknak.Ráadásul a csévetestje is rövidebb volt mint a másiknak.Pedig egyformának néztek ki kívülről.
Megmutattam a gazdájának az meg elkezdett röhögni mint az állat.Engem igazándiból felidegesített a dolog.
Megfogadtam többé nem akarok látni se ilyen gagyi hangszórót sem pedig akármilyen gumisat itthon.
(#) shalafi66 válasza Dióda hozzászólására (») Júl 25, 2008 /

Osztán mi köze ennek a gumi membránszélhez? Ha? A textileset is ugyanígy el tudják b@szni.

Ui: ezen én is csak röhögtem volna.
Következő: »»   51 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem