Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
"akkor reflex doboz lenne a megfelelő"
Hát ha a ahngszóró alkalmas lenne rá, akkor igen.. ![]()
Szerintem próbálj elöször ki egy 'gyári' doboztervet. Talán így nem lessz kidobott pénz. De semmit se változtass a terven , pontosan úgy ahogyan le van írva.
Kép: Hivatkozás
Jaajj. Csak ezt ne. ezek a doboztervek annyira hasraütésszerűen készültek, hogy teljesen mindegy mit és hol változtatsz. Semmi értelme megépíteni. Eleve már a doboznál elbukik, amikor négy teljesen más mélyközéphangszóróhoz ugyanazt akánlja. Kicsit gondolkodni kéne.-... mielőtt...
Ez aza kategória,ami nem nagyon éri meg a ráfordított időt.. Dobozhang? Hát csillapítóanyag kell bele, de kb ennyit lehet tenni érte, mert a legtöbb baján úgysem lehet segíteni.
Ha jól sejtem most egy zárt dobozt kell építenem. Mert egy kicsit megböngésztem...
Nem hinném ,hogy talál hozzá korrekt T-S adatokat ,vagy akár kész doboztervet. Igy utólag én is azt gondolom ,mérnie kell. Vagy minsőségi alkatrészekböl építeni ,amikhez jár megbízható T-S. Egy helyen azt olvastam ,van olyan gyártó aki minden hangszórót külön mér ,és ad hozzá T-S-t.
T-S mérés, Vas? Igen, kéne egy ismert térfogatú doboz, vagy üreg, vagy dézsa,
![]()
Ma akkor építek ,pozdorjából egy 20 literes mérődobozt . De lenne egy kérdésem:
Ha a doboz 20 literes ,és beépítem a hsz-t akkor máris kisebb lesz a térfogat! Ezt figyelembe veszi a fügvény?
Mondjuk ha kívülre néz a mágneskör, akkor nem vesz el a belső tárfogatból. De neked kell megsaccolni a pontos értéket. Ha csak mérésre használod 200-as ahngszóróhoz inkább 16 liter körüli legyen, nagyobb a változás az impedanciamenetben... de végül is a 20 liter is elmegy.
shalafi66!!!
Légyszi ![]() ![]() Ja, igen én nem vagyok ebben jártas de szerintem az mdf lapnak is van vastagsága és az is kéne. ![]()
Korszakalkotó ötletem támadt. Remélem nem válok ezzel a nevetség tárgyává. A potos számítást még nem látom magam elött,de szerintem a te tudásoddal percek alatt megoldod.
A lényeg az ,hogy elvégzem a mérést a 16 literes dobozon , a következő lépés az ,hogy beépítek mégegy ugyanolyan hangszórót de belülre a doboz hátuljára ,de nem vágok neki lyukat csak úgy neki a falnak mágnessel befelé! Mielött ezt megtenném ,pl vattával kibélelem a belső felét a hsz-nek ,hogy ne tudjon mozogni. Ujjra elvégzem a mérést , és a kettő különbségéböl pontosan kiszámítható a hsz -által módosított térfogat. De miközben ezt leírtam ,felvetődött mégegy kérdés bennem: A két mágnes közelsége befolyásolja az eredményt? Kíváncsi lennék a véleményedre. Köszi&Üdv
Ne szórakozz ilyennel
![]()
Elkészült a 16 literes zárt doboz be is építettem a hangszórót elvégeztem a méréseket ujra.
fs= 45 87 42.2 Zfs= 39,11 30,109 re= 8.1 7,5 7.7 f1= 22 Hz 54Hz f2= 78 Hz 108Hz Qms= 1,763 3,222 1,80 Qes= 0,461 1,068 0,47 Qts= 0,365 0,802 0,37 Vb=16 Az első oszlop a hangszóró szabadtéri méréseinek eredménye, a második a bedobozolt , a harmadik oszlop a gyári adatokat tartalmazza. Akkor hogy is lesz ebböl vas?
Gondoltam ,hogy nem jön össze egy táblázat jelleg.
A középső vastaggal szedett oszolpban a zárt mérés erdményei vannak, az utolsó oszlopban ahol van ott a gyári érték.
Most valamit nem értek. Mi van az Re-vel? Annak egyformának kell elnnie szabadon is és bezárva is.
Meg én elvileg eléggé más T-S-t számoltam.... Nna mindegy.
Hát eléggé gyengusz multiméterem van, nagyon ugrál a kijelzett érték. De sikerült ujra 7.8 Ohm-ot mérnem. Mostantól ezzel számolok.
Egy kicsit el...tam. Összekevertem a hangszórókat!
fs=44 Zfs=37.86 re=7.8 f1=24 f2=72 Qms=2.01 Qes=0.52 Qts=0.41 ------------------------ fc=83 Zfc=33.37 Re=7.8 f1=60 f2=103 Qmc=3.97 Qec=1.21 Qtc=0.93 ------------------------------ Ezeknek már jónak kellene lenni ,mert megint ujramértem, már egészen belejöttem.
Áhh,mostmár neki tudok ketdeni a subwoofernek,van hangszóró+2Db TDA2030-as,azt kell hídbakötni,azt 30W az 8Ohm hoz jó is
![]() Front hangdoboz marad a 2 Orion HS500-as! Hátsónak meg jó lessz a két kis 2utas tesla...(műanyag) Centerrős még nem gondolgodtam...
Nagyon kössz!
Igazából nagyon mostanában ezeknek megépítésér nem naon lesz időm,mert költözünk+itt van a pioneer PL-750-es lemezjátszóm,aminek a hangkábelei fele le van vágva(miniméterre a fele XD) csak a középső a földelés maradt meg teljes egésszében,úgyhogy előszőr azt csinálom meg. Szereznem kell erenként árnyékolt hangkábelt... ![]()
Kiszámoltam Kb 9dl-t szorít ki a dobozból, igy a vb értékét ennyivel csökenteném.
1db henger térfogatát számoltam a mágnes aljátol a pilléig . 5.65 dl ,és egy darab csonka kúpot 3.29 dl. A többi alkatrészt ,ez esetben hanyagolom ,mivel csak lemezböl készültek. Vb=15.1
elöbb láttam vki a somogyi füzetet hozta példaként.annyit füznék hozzá,hogy hiába számolgattok,ha azt a hangváltot amit a somogyi hozzárendel a szetthez belerakod,kuka.tömören ennyi.tapasztalat.
Hát igen ,meg is kaptam érte...
Az ötlet jó volt ,a kivetel is. De nincs mögötte szakmai háttér. Úgymond hasraütés szerint tervezték , jól nézzen ki ,aztán jó.
Vas=Vb* ( (fc*Qec) / (fs*Qes) -1 )
15,1*((83*1,21)/(44*0,52)-1) 15,1*((100,43/22,88)-1) 15,1*(4,389-1) Vas=51,17 De hogyan tovább ,még számtalan paraméter van?
Nah, látom előre dolgoztál, nem is kellek én ide (gondoltam én hogy megvan már a számítási mód neked is, mikor elkezdted "c"-vel jelölni a dobozba zárva mért értékeket.
![]() ![]()
hja, kicsit off, de elmesélem (már csak azért is, mert szerintem nem a szakmai háttér hiányzk egyedül a SAL-nál, az elfogadható hangszórók is). Vettem (vettek nekem) tegnap DT-20-05-öt. Hát ez életem legpocsékabb magashangszórója, egy autós MNC után.... ilyet aztán senki ne vegyen, még egy 300,-Ft-os Sony is 14-szer jobb tőle. Kettőből az egyiknél a központos szerelésnek nyomait sem lehet felfedezni, a lengőcséve a vasat súrolja...
Erre szebbet mondok. Minap hozzám került két sr1620-as.Elkezdtem fülelni és furcsa volt a kettő közötti hangkülömbség ezért szétszedtem vadállat módjára.
Az 1-es példányhoz képest a 2-esnek a csévetestje 3 azaz három miliméterrel kiljebb volt a mágnesből mint a másiknak.Ráadásul a csévetestje is rövidebb volt mint a másiknak.Pedig egyformának néztek ki kívülről. Megmutattam a gazdájának az meg elkezdett röhögni mint az állat.Engem igazándiból felidegesített a dolog. Megfogadtam többé nem akarok látni se ilyen gagyi hangszórót sem pedig akármilyen gumisat itthon.
Osztán mi köze ennek a gumi membránszélhez?
![]() Ui: ezen én is csak röhögtem volna. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |