Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   194 / 2208
(#) cruisher válasza hapro hozzászólására (») Júl 23, 2008
P3 al kene allitani az ecc82 anodaramat. Azt javaslom nezd at az elofeszt eloallito tapegyseget. Merd meg a diodat, majd a kondikat. A potikat is kivehetned es ohm merovel kimerhetned hogy rendesen mukodnek e, ez sokszor okoz gondot ilyen regi erositoknel!
C6 jelu kondit merd meg nem e zarlatos. Valamint meregesd vegig a vegfok reszt, lehet ez kontakt hiba is.
Hirtelen ennyi.
(#) cruisher válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 23, 2008
De lehet kondi hiba is, ha atvezet es lehuzza foldre az elofeszt, ezert irtam h nezzen ra c6 ra, vagy meg c11 is lehet "gazos". Ezeket kikapcsolt allpotban vegig lehet merni, ha jo akkor lehet komolyabb gond, esetleg vmitol gerjedhet, de nem annyira bonyolult azert ez a kapcsolas.
A masik peldany ha mukodik rendesen meregethetnel az elejetol kezdve es ossze kene hasonlitani az eredmenyeket a hibassal.
(#) sturbi válasza hapro hozzászólására (») Júl 23, 2008
Hát a 760-as nem egy egyszerű eset. Át szokták építeni kondenzátoros csatolásúra 40 W-ra (mint amilyen a 785-ös).
Mindenesetre kezdd azzal, hogy kösd le a C9 és C10 csatolókondikat az ECC 82 rácsairól (R18-19 maradjon).
-Aztán ellenőrizz minden alkatrészt ami GDK -5 diódához tartozik, itt feltétlenül hibátlannak kell lenni mindennek (P2, P3, R28-29-30, C16, forrasztások, érintkezések).
C9-et és C10-et addig nem kell visszakötni, míg a katódlövető és a 807-ek feszültségei nincsenek rendben (ECC 82 valószínűleg ezek átvezetése miatt izzik, de ez a cső gyakran felvillanással kezd fűteni).
Tehát e két csatoló nélkül próbáld meg beállítani a rácselőfeszt, ha sikerül utána lehet majd továbblépni.
(#) hapro válasza cruisher hozzászólására (») Júl 23, 2008
Hát igen..én is így gondoltam, de a másik példány, csak kinézetre jobb....
ugyanis bekapcsolom, szépen felfűt minden cső, semmi búgás, minden úgy működik ahogy kell, de nincs hang, semmi nem jön ki belőle. A hiba közvetlen oka, hogy a 0,5A biztosíték ami a testen van, azt kiégeti. Ha betettem 0,630A-ost azt is símán kiégette, volt itthon 1,25A betettem, és kinyírtam az AZ4 csöveket egy szempillantás alatt :rinya: most kereshetek két olyat. Egy fél másodpercre felvillant az AZ4 benne és káputt. Ekkor döntöttem, hogy befejezem mára a tevékenykedésem, mert kb elég nagy kárt csináltam a rendszerben.
Igazából a diódát is kicseréltem, minden forrasztást átforrasztottam, kondikat a 22nF-os és a C3 470nF-os kivételével, mind kicseréltem, minden ELKO új, próbálgattam a másik csöveit a működőbe rakni, cserélgetni, de nem születeett érdemleges eredmény.

aztán majd lesz ami lesz belőle. Lehet hogy fel veszem a kapcsolatot Imi65-tel, hátha...

Minden esetre a szebben kinézőt még holnap átforrasztom, és bele teszem a csöveket, aztán ha nem megy így sem, akkor keresek valaki hozzáértőt.
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Júl 24, 2008
Csak bátran. Mégiscsak egy faluba lakunk.
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 24, 2008
Nem azért nem válaszoltunk eddig, mert más elfoglaltságunk volt. A kérésed nem egyszerűen kivitelezhető. Ha most azt mondom, hogy 6 Ohm -os hangfalhoz mondjuk kell 2x12 db PL509, akkor azt gondolom, mégiscsak trafót fogsz hozzá tekerni. Akkor a 2x40W-ot 4 darabbal megúszhatod.
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2008
szereznék én magamnak... csak hát nem ócsó(számomra) mivel nincs pénzem... :/ e81l ről mi a véleményetek? am 2*20asat akarok építeni nem 40eset! de azért köszi a választ!
(#) hapro válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 24, 2008
Tegnap este még fürdés után gondoltam, megmérem a potikat, és a környező alkatrészeket....
A földről feltettem az asztalra a végfokot, leforasztottam a potikról a két két szélső kábelt rámértem, minden rendben, visszaforrasztom, rá akarom dugni a hálózati kábelt, és egy nagy durranás, és a bizti leoldott...
Na mondom ez szuper...
Megnézem a kapcsolóját, hát le van kapcsolva, tehát kizárólag a kapcsolóig jut el a feszültség egy-egy biztosítékon keresztül, gondoltam hátha a vezetékkel van probléma...hogy ezt megnézzem, a biztosítékokat kicsavartam, ujra rádugom a hálózati kábelt, hát megint leold a bizti. Na mondom ennek már fele se tréfa azt tekintve, hogy pár perce a földön még semmi baja nem volt, ez már már X-akta. Következő lépésként a hálózati aljzatról leforrasztottam a vezetékeket, csak a földet hagytam rajta, tehát ott állt egy csupasz aljzat a föld vezetékkel bekötve. Időközben kipróbáltam a kábelt mással, hát annak semmi baja, leszámítva, hogy most már elszíneződött kissé (nem is kissé). Megint bedugom a kábelt, hát ugyanaz a helyzet, a bizti ismét leoldt. Kizárásos alapon a hálózati aljzatra tippeltem. Leforrasztottam róla a föld vezetéket is, és így dugtam rá a vezetéket...Így nem történt semmi, símán rá lehetett dugni.
Az aljzat a következőt csinálta: a föld és a gondolom fázis között egész a csatlakozó fenekén húzott össze, még mielőtt a vezetéket teljesen rá dugtam volna, de hogy miért azt nem tudom. És hogy pár perccel előtte egy másik konnektorból meg nem volt semmi baja.

Gondoltam arra, is, hogy rossz helyre kötöttem a földet, de nem...mert gyakorlatilag símán a dobozon van, ráadásul ott, ahol kívülről rá lehet csatlakoztatni a föld pontot, ugyanoda forrasztottam belülről.
Műszerrel 50-szer kimértem hogy nincs-e zárlatban valami valahol, de minden rendben mindenhol, aztán mégse..

Valaki tud erre választ adni, hogy ez miért volt?

Ezt már kb a viccek mókás történeke topicba is írhattam volna.
(#) rockersrac válasza hapro hozzászólására (») Júl 24, 2008
nem akarok hülyeséget mondani,de próbáld meg h szigszalaggal vagy zsugorcsővel elszigeteled őket egymástól... vagy ha még így is ezt csinálja akkor talán egy vezeték csere. vagy a fene tudja...
(#) Imi65 válasza hapro hozzászólására (») Júl 24, 2008
Nagyon vigyázz, mert haladsz a villamos baleset irányába. A földet soha nem kötjük ki, akkor meg pláne nem, ha zárlat van a készülékben. Szerinted mi véd meg, ha kikötöd a földet? Szóval, ha látható nyom van akkor ne is keresd tovább a hibát, hanem cseréld ki az aljzatot, mert gondod lehet belőle.
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2008
az a baj h neten is csak egyet találtam! :S ot-s erősítőt is csinálnék én,csak h az ot ha jól rémlik 12000ft péz/db... haverom 2*10 eset csinált magának trafóval és hát 40000 ft ba került neki... :S nekem meg jó ha lesz 5000 em nem h 40000! :S ha valakinek esetleg van elfekvőben és megválna tőle nem túl drágán akkor vevő lennék rá sztem!
(#) Imi65 válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 24, 2008
Itt van 2 rajz, meg egy 3. féle kép is
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 24, 2008
No erről jut eszembe, hogy még mindíg nem próbáltam ki OTL-ben a GU50-eket!
De ami késik nem múlik...
(#) rockersrac válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 24, 2008
most ezt mire írtad? nem kapcsolási rajz kell hanem cső.mert kapcsolási rajzot tudok szerezni meg haverom ért is hozzá. csak EC360 v. 6SZ33SZ
csövet nemtudom h honnan lehetne szerezni... :S korházas ismerősöm meg nincs.
(#) sturbi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 24, 2008
Azért Imi képeiből elég jól levehető, hogy egy 2*20 W-os OTL megépítése nem nagyon áll a realitás talaján, 5000-ra feltöltött briftasnival. Sajnos.
(#) Imi65 hozzászólása Júl 24, 2008
No, megérkeztek Hapro erősítői. Holnap belenézek.
(#) rockersrac válasza sturbi hozzászólására (») Júl 24, 2008
? fogalmazz légyszi kicsit érthetőbben!
(#) Müszi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 24, 2008
Miért ragaszkodsz az OTL-hez? Sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne egy SE-t vagy PP-t összehozni.
A GU-50 cikkembe lévő erősítő 3500FT-omba került
(#) rockersrac válasza Müszi hozzászólására (») Júl 24, 2008
baromi egyszerű: azért ragaszkodok hozzá mert örülök ha ezt össze tudom hozni... egy ot 12000 ft ebből kell kettő az 24000 ft. haveromnak kész a cuccos úgy h a csöveket ingyen kapta... ha lenne pénzem akkor csinálnék ot-s változatot de mivel h nincs pénzem így egyenlőre örülök ha össze tudom ezt hozni... :S
(#) Müszi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 24, 2008
Látom el se olvastad a hszemet és a cikkemet SEM!!!
Cikkem
Kapcsoláson lévő feliratot nézd!
(#) sturbi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 24, 2008
Feltehetnéd annak a 20 W körüli OTL-nek a kapcsolását, amit meg szeretnél építeni, érdekelne hogy tényleg olcsóbban kivitelezhető-e, mint egy hasonló telejesítményű trafós erősítő. Engem is foglalkoztat az OTL gondolata, de pont a sokkal nagyobb anyagi ráfordítás tart vissza attól, hogy komolyabb telejesítményű OTL építésébe kezdjek.
Eddig csak olyan kapcsolásokat láttam ebben a teljesítménytartományban, amelyek felkészültségben és anyagiakban is lényegesen nagyobb rákészülést igényelnek, mint trafós társaik (főként a bonyolultabb, lényegesen nagyobb teljesítményű tápegység, nagyáramú, kis feszültségen is jól működő drága végcsövek, ezek meghajtását sem lehet akármilyen útszéli csővel megoldani, biztonsági áramkörök is kellenek). Pár OTL-es fórumot is olvasgattam már (ezek szerint figyelmetlenül), ahonnan szintén ezt vettem le, de a véleményem nincs lebetonozva, nyitott vagyok minden újra.
Lássuk azt az olcsó 20 W-os OTL-t.
(#) rockersrac válasza sturbi hozzászólására (») Júl 24, 2008
nem mondtam hogy hú de olcsó, csak azt h nekem nincs 40000 forintom egy ot-s erősítőt építeni. amúgy most egy hybryd erősítőt akarok építeni ecc85-el meg fetekkel...
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 25, 2008
Láttam már, de alaposabban csak most néztem meg. A 20 W nekem igen erős tulzásnak tűnik. Ha az ember szert tudna tenni 8 db EC 360-ra, érdemes lenne foglalkozni vele. Azért a tápból a fojtókat szerintem nemigen lehet kiküszöbölni, ha nem akarunk brummot halgatni.
Ha az EC 360-akat olcsón meg lehetne szerezni, árban is versenyképes lehetne egy PP-vel, olcsóbb azért nem lenne, saját tekerésű kimenőt véve alapul (de a 20 W itt legfeljebb zenei teljesítmény lehet, színuszban biztos nem tudja, szerintem nem mérték Ágostonék).
(#) EcoPityu válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 25, 2008
Nem akarlak megbántani, de ha se csöved, se gubád a csövekre, és végsősoron nem is csöves erősítőt /hanem csak világítólámpáselőerősítőset/ akarsz építeni, akkor miért fárasztod a srácokat???
Szerintem, ha nekik ilyen minőségű és paraméterű csöveik lennének, akkor már ők is megépítették volna az OTL-jüket!
Vagy azt hitted, hogy idejössz, és mindenki felajánlja a csőkészletét 5000Ft-ért, amiből jobb esetben még a tápegység sem jön ki???
(#) EcoPityu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 25, 2008
Jó kis lámpás, ami már 70v-ról is megy...
Régebben volt itt egy "A" osztályú PL504-es, asszem 60v-ról, lehet azzal kéne próbálkoznunk OTL-ben. Triódába kötve, mert már kis anód-segédrács fesszel is biztos megmozdul...
Jameg annyi van mint a szemét!
(#) EcoPityu válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 25, 2008
Megmondom én a tuttit:
5000-ből kijön 5db PCL86-os 3w-os,/Müszis/(ha kifáradsz a MÉH telepre)
Vagy,1,5db GU50 SE /Müszis/
Vagy összeraksz egy sztereó TDA 2040-et, és mellécsavarsz egy 60-as PHILLIPS izzót/TESÓ-ban láttam, csőalakú, nagyon ász!/
És kész is a LÁMPÁS erősítő!
(#) EcoPityu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 25, 2008
Zotya!
Te nagyon ellenzed a villamosáramú fűtést!
Nem tán kandallógyárad van??
(#) djhans hozzászólása Júl 25, 2008
Hazajöttem a nyaralásból és látom, hogy termeltetek rendesen. Még Imi is előkerült Nincs mese befejezem azt a GU 50-est
(#) Jaffry hozzászólása Júl 25, 2008
nem tudjátok h mivel lehetne szépen megtakaritani egy csöves erősítő paneljét mert tiszta por és rá van ragadva a por.
kompresszoral már próbáltam de nem nagyon jön le
észter higitóval feloldom és ugy fulyom le ugy lejön?csak valami olyan kellene ami nem babrálja az alkatrészeket
előre is köszi
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Júl 25, 2008
Nem tűntem el! A macska rúgja meg. Zoli is ezt állítja, pedig nem. Találtam Neked 2 PL508-ast.
Következő: »»   194 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem