Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sajnos szerintem nagyon nem mulatságos főleg hogy ha abból kellene építenie valamit az embernek (értek én itt olyanra amit az emberek hallgatni akarnak).Amugy mikrofontalpnak tökéletes mert nehéz és benne van a közepében a szárnak a luk.Sőt ha valaki el tudja viselni akkor levesesfazék alá is tökéletes mert lassan melegszik át ahhoz hogy alatta az asztalt megégetné a fazék. A gumi szélre pedig haragszom de nagyon mert gumi szélű hangszóró valamiért nekem nem ad hangerőt, mondjuk én PA struktúrával nyomulok oda meg nem jók amugy sem.
Ki kell ábrándítsalak, a felfüggesztésnek ehhez semmi köze. Nem attól függ az érzékenység vagy a terhelhetőség.
Szerintem meg mulatságos (jó poén), mert akinek van pénze a SAL által Kínából behozott szörnyűségekre, az már akár hangszórót is vehetne ugyanazon az áron. Ui: A gombostűk felszedését kihagytad. Az a legkevésbé extrém alkalmazás.
Akkor hálistennek kimaradtak nekem a gumis PA hangsugárzók.Mondjuk nem is bánom de azért szívesen megfülelnék egy jóképű darabot.
Apropó nem tudsz véletlenül egy jóképű 20centis középsugárzót aminek jó ütős hangja van? Kis bulikba kell ezért nem akarok középládát építeni de a középhangokat jó lenne azért lesugározni hogy ne legyen csak buhogás és cicogás legyen.Mivel túl nagy teljesítmény nem rohangászik ilyen kocsmabulikban ezért gondoltam egy 20 centis közép mondjuk egy kis zárt ládikában esetleg elfér benne még a magas is de nem lényeg bár ha belegondolok legalább nem kellene cipelni a magastölcséreket.
Valahol éreztem ,hogy lebuktam. Hogyne lenne rád szükség. Még sehol sem járok. Ez esetleg házi feladatnak volt jó ,hogy kiböngésszem a netröl a Vas számítását.
Eddig is nagy segítséget nyújtottál ,ezt meg is köszönöm , de lenne még ezer kérdésem legalabb. Ha már így kiveséztük a T-S paramétereket , lehetne folytatni az Electro Mechanical Paraméterekkel? Meg a Large Signal Paraméterekkel? Az első mingyárt amire nagyon kiváncsi lennék az a Pe, ugyanis a WinISD ben , a T-S paramétereken kívül ez az adat kell a reflex doboz méretezéséhez.
20 centis közép ütös hanggal? mondjuk stage line-nek van de az csak 16cm és 8pénz körül mozog.meg amit te szeretnél ha jol sejtem ,eléggé kritikus dolog...
Bocs, csak elég rapszodikus hogy mikor érek rá, és néha kiesnek napok fórumozás szempontjából. Azért kárpótlásul itt a többi mechanikai paraméter (remélem jól mértél ):
Fs = 44 Hz Qms = 2.02 Vas = 51.17 liters Cms = 0.817 mm/N Mms = 16.01 g Rms = 4.833 lb/s P-Dia = 163.5 mm Sd = 210 sq.cm Qes = 0.524 Re = 7.8 ohms Z = 8 ohms BL = 8.118 Tm
Hja, Pe, az a terhelhetőség, a b-reflex doboz méretezéséhez vajmi kevés köze van, megállapítani egy hangszóró feláldozásával lehet, szabvány szerinti mérőjellel meg kell keresni azt a terhelést amit még károsodás nélkül folyamtosan elvisel a hangszóró.
Ui: a WinISD nem a legjobb választás.
Természetessen tiszeletben tartom mások szabadidejét ,legfőképpen a tidet. Tudok várni, legtöbbször elég ha a helyes irányt mutatod , én majd megpróbálok többet írni ,hogy éppen mit miért számolok. Az internet tele van infóval ,de nem mindegy mikyen sorrendben számolok.
Na bumm , a Pe-t nem igazán kifizetődő házilag megmérni. Akkor talán a 75% -a gyári értéknek biztonságos lehet? 1. Ezeket a paramétereket valami calculátorral számítottad? 2. WinIsd helyett mit ajánlasz doboz méretezéshez? Köszi&Üdv Ptesza
A subcső hossza hangolja be a ládát, úgyhogy lyukkal nem sokra mész... nekem a ládámban négyzet alakú nyílás van, és még 11centit megy befelé egy "hasáb", ezzel van hangolva a ládám.
Enyém is 5 évig épült....
még ráérsz sietni
Nem egy lyukra gondolt, furathangolásra, bár sztem egyértelmű. Gilszkilabor oldalán van egy ehhez kapcsolódó cikk.
áh, nem érdemlek én különös figyelmet, csak egy vagyok a 7 milliárd közül.
A terhelhetőség tapasztalatok alapján is meghatározható, mivel ismerem milyen lengőcsévével készül, ezért tudom, hogy a hangszóró elektromos terhelhetősége valahol 50W körül van. Ehhez képest mennyit véstek rá? A biztonsághoz meg a mechanikai terhelhetőségre is figyelni kell /membránkitérés lin. tartománya/. 1. Igen, a T-S paraméterekből számíthatóak a mechanikai tulajdonságok. 2. Én bassbox progit használok, a winisd pro is jó, csak tudni kell használni, picit nehezebb elérni a megfelelő beállításokat. Jó még az xls fájként letölthető unibox. Leírás valahol a subvoice.hu-n lesz hozzá.
Sziasztok!
Két kis monitorhangfalat készülök építeni, 13cm-es mélyközéppel. Csak valami megfizethető, de azért elfogadható hangszóró kéne. A kérdésem, hogy pl. a TVM (Tesla) hangszórók megérik az árukat? (Somogyit a világért sem akarok bele rakni.) Vagy esetleg van jó kis 13-as Videoton? (pl. HA-13 1544)
Szerénység erény , de te biztossan tudsz is ! Így a 7milliárd leszűkül néhány ezerre.
Ez a progi nagyon faint! Az előtanulmányaimmal amit itt szereztem könnyedén kezelem. Az xmech és xmax paraméterhez lenne egy kérdésem. Azt pontosan hogy lehet lemérni ? Illetve ha jól sejtem csak az xmech-t kell mérni, az xmax az számított paraméter?
Jah és valaki ha el tudná küldeni az említett HA-13/1018 (1544-478) vidi hsz. adatlapját, nagyon megköszönném
Hivatalosan az Xmax-ot úgy lehet meghatározni ha nagy membránkitérésnél figyeled az átvitel torzulását. Egy ilyen mérésből jól látható hogy meddig viselkedik a hangszórónk valóban hangszóróként. Néha az egyszerűség kedvéért Xmax-ot egyenlővé teszik Xlin-nel, ez pedig a (cséve tekercselési magassága - légrés magassága)/2 értéket jelöli, viszont a valóságban nem mindig ugyanakkora, mint az Xmax, lehet kisebb is, nagyobb is, attól függően mennyire figyeltek a hangszóró tervezői.
A mechanikait meg mérni lehet, a membrán max. kitérését jelöli (egyik irányban a lengőrendszer sérülésének veszélye nélkül).
A TVM picit drága... Főleg ahhoz képest amit tud.
A HA13 nem mindegy hogy valóban videoton, vagy h2000.
+még egy dolog: reflex dobozra 5,2 litert, zártra 2litert számolt a porgram (JBP Sp. shop), a WinISDnek valami baja van a beírt adatokkal, máskor nem volt ilyen, most persze nem jó. De biztos, hogy nem ennyi a térfogat....
Önmagában egyetlen program sem tudja kiszámolni mennyi egy hangszórónak az ideális térfogat és hangolás...
(Akkor nem értem minek vannak ezek a programok. Eddig sikerült velük úgy ahogy számolgatni, de irreális mértéket adtak most meg.)
Körül-belül mekkora zárt doboz lenne jó az említett Videotonnak? Köszi a választ.
Találtam egy hibát a BassBox ,driver test részében. Gyakorlatilag azt a mérési módot veszi át amit ,itt végigcsináltunk. De a 7. lépésnél már azt kéri ,hogy mérjek a soros ellenáláson eső feszültséget ,de a generátort 500 hz-re hangolva. Itt még nincs meg az FS. Ha az fs-nél mérek ,meg az 500 Hz nél akkor egészen mást kapok. Én úgy oldottam meg hogy először beírtam 10 voltot ,aztán továbbléptem , és amikor megvolt az fs ,akkor visszaugráltam a 7. ponthoz és beírtam az fs -nél mért értéket.
Nálam van a hiba? Vagy ezt tényleg elírták? Nagyon profi program ! Ha megvannak az expert T-S paraméterek akkor elkezdhetek dobozt tervezni ,építeni?
Előbb válaszolnod kéne arra, hogy Videoton vagy sem. Mert a 1544-478 az már a H2000-féle rajzszám.
A programok meg arra készültek, hogy helyetted számoljanak (ne neked kelljen oldalakat teleírni), de mivel olyan képlet, vagy táblázat nem létezik ami el tudná dönteni mi az a kompromisszum, ami neked is és a hangszórónak is megfelel, ezért a programok nem is tudják kiszámolni milyen térfogatú dobozban érzi jól magát a hangszóró. Ezt mindig neked kell eldöntened.
Ezt én nem tudom, nem szoktam használni ezt a részét.
Megnéztem közben, félreértlemezted. Mivel átlagban 500Hz körül legalacsonyabb egy hangszóró impedanciája, ezért itt kéri hogy állítsd be a generátort egy 10V körüli feszültségre (későbbiekben ezt az adatot használja majd a hangszóró impedanciájának számításához), a Zfs-hez ennek semmi köze.
Jah, válaszolok természetesen 1544-478, vagy H2000, igen. Legalábbis ezt írják róla, remélem igaz is.
Amit kiszámolok (számoltatok) akkor térfogatnak, az csak egy ajánlás? Eddig abban a hitben éltem, hogy épeszű keretek között az az ideális, legalábbis zárt dobozra nézve, mert ott nem lehet annyi mindent elrontani.
Na ezt most én nem értettem. milyen térfogat? Hol? Merre?
Akkor nem videoton a hangszóró, legalább már ennyit tudunk, de mivel nem Vidi, ezért nem is működik jól zárt dobozban. Szóval ezt a terved el kell felejtened. Még valami, Mikor gyártották? Mert ez sem mindegy.
Hmm. Nah. Van pl. a WinISD. Bele kell írni a hangszóró néhány adatát, és utána ki lehet választani különféle hangdoboz fajtákat (zárt/reflex/4ed/6od rendű bp.). Ezekhez számol térfogatot. Erről a térfogatról beszélek.
Hogy mikor gyártották arról fogalmam sincs, még nem vettem meg, de ezt tudnám beszerezni 5,25" méretben.
Jajj. Tudom hogy van WinISD. Azt is tudom, hogy mire jó. De hidd el, T-S paraméterekből ideális doboztérfogat meghatározására nem képes. Akármit is ad meg, nem biztos, hogy alóban az lesz a megfelelő ahangszóró számára. Ezért kell gondolkodni.
Szóval akkor új lesz ez a HA13? Mert akkor biztosan nem videoton, hanem H2000 és ahogy írtam, a zárt doboz nem jó neki. Helyette egy 12 literes b-reflex 50Hz-re hangolva.
1000 köszönet! Gondoltam, hogy tudod mi az a WinISD, csak nem értetted amit írtam, vagy hülyén fogalmaztam
Már csak egy utolsó kérdés: reflexcső méret. Van elfekvőben egy KAH303, abból tudnék reszelgetni... Nem tudtam eldönteni melyik térfogatra gondolsz. Vas, vagy amit a program számol. |
Bejelentkezés
Hirdetés |