Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
"akkor reflex doboz lenne a megfelelő"
Hát ha a ahngszóró alkalmas lenne rá, akkor igen..
Szerintem próbálj elöször ki egy 'gyári' doboztervet. Talán így nem lessz kidobott pénz. De semmit se változtass a terven , pontosan úgy ahogyan le van írva.
Kép: Hivatkozás
Jaajj. Csak ezt ne. ezek a doboztervek annyira hasraütésszerűen készültek, hogy teljesen mindegy mit és hol változtatsz. Semmi értelme megépíteni. Eleve már a doboznál elbukik, amikor négy teljesen más mélyközéphangszóróhoz ugyanazt akánlja. Kicsit gondolkodni kéne.-... mielőtt...
Ez aza kategória,ami nem nagyon éri meg a ráfordított időt.. Dobozhang? Hát csillapítóanyag kell bele, de kb ennyit lehet tenni érte, mert a legtöbb baján úgysem lehet segíteni.
Ha jól sejtem most egy zárt dobozt kell építenem. Mert egy kicsit megböngésztem...
Nem hinném ,hogy talál hozzá korrekt T-S adatokat ,vagy akár kész doboztervet. Igy utólag én is azt gondolom ,mérnie kell. Vagy minsőségi alkatrészekböl építeni ,amikhez jár megbízható T-S. Egy helyen azt olvastam ,van olyan gyártó aki minden hangszórót külön mér ,és ad hozzá T-S-t.
T-S mérés, Vas? Igen, kéne egy ismert térfogatú doboz, vagy üreg, vagy dézsa, akármi, amire a hangszóró jól tömítve rögzíthető és abban a meghatározott térfogatú dobozban újra megkeresni a rezonancia pontot, f1, f2 frekit, R0-át...
Ma akkor építek ,pozdorjából egy 20 literes mérődobozt . De lenne egy kérdésem:
Ha a doboz 20 literes ,és beépítem a hsz-t akkor máris kisebb lesz a térfogat! Ezt figyelembe veszi a fügvény?
Mondjuk ha kívülre néz a mágneskör, akkor nem vesz el a belső tárfogatból. De neked kell megsaccolni a pontos értéket. Ha csak mérésre használod 200-as ahngszóróhoz inkább 16 liter körüli legyen, nagyobb a változás az impedanciamenetben... de végül is a 20 liter is elmegy.
shalafi66!!!
Légyszi számisd ki vagy nem tudom hogy mit kell ilyenkor csinálni.Az 1ik haveromnak asztalos :K :K :K az apja és épp a multkor vett mdf lapot és szerintem mi ezt fogjuk használni a hangfalhoz.Na de ha tudok vele üzletelni vagy ha nem akkor is kéne hogy hány négyzetméter(nem találtam a billentyűzeten a 4zetméter jelét)mdf lap kell.Debiben úgy is tudok venni. Ja, igen én nem vagyok ebben jártas de szerintem az mdf lapnak is van vastagsága és az is kéne.
Korszakalkotó ötletem támadt. Remélem nem válok ezzel a nevetség tárgyává. A potos számítást még nem látom magam elött,de szerintem a te tudásoddal percek alatt megoldod.
A lényeg az ,hogy elvégzem a mérést a 16 literes dobozon , a következő lépés az ,hogy beépítek mégegy ugyanolyan hangszórót de belülre a doboz hátuljára ,de nem vágok neki lyukat csak úgy neki a falnak mágnessel befelé! Mielött ezt megtenném ,pl vattával kibélelem a belső felét a hsz-nek ,hogy ne tudjon mozogni. Ujjra elvégzem a mérést , és a kettő különbségéböl pontosan kiszámítható a hsz -által módosított térfogat. De miközben ezt leírtam ,felvetődött mégegy kérdés bennem: A két mágnes közelsége befolyásolja az eredményt? Kíváncsi lennék a véleményedre. Köszi&Üdv
Ne szórakozz ilyennel hozzáadsz a doboztérfogathoz 2-5 decit amennyivel több a bezárt levegő és kész. Ránézésre meg tudod állapítani.
Elkészült a 16 literes zárt doboz be is építettem a hangszórót elvégeztem a méréseket ujra.
fs= 45 87 42.2 Zfs= 39,11 30,109 re= 8.1 7,5 7.7 f1= 22 Hz 54Hz f2= 78 Hz 108Hz Qms= 1,763 3,222 1,80 Qes= 0,461 1,068 0,47 Qts= 0,365 0,802 0,37 Vb=16 Az első oszlop a hangszóró szabadtéri méréseinek eredménye, a második a bedobozolt , a harmadik oszlop a gyári adatokat tartalmazza. Akkor hogy is lesz ebböl vas?
Gondoltam ,hogy nem jön össze egy táblázat jelleg.
A középső vastaggal szedett oszolpban a zárt mérés erdményei vannak, az utolsó oszlopban ahol van ott a gyári érték.
Most valamit nem értek. Mi van az Re-vel? Annak egyformának kell elnnie szabadon is és bezárva is.
Meg én elvileg eléggé más T-S-t számoltam.... Nna mindegy.
Hát eléggé gyengusz multiméterem van, nagyon ugrál a kijelzett érték. De sikerült ujra 7.8 Ohm-ot mérnem. Mostantól ezzel számolok.
Egy kicsit el...tam. Összekevertem a hangszórókat!
fs=44 Zfs=37.86 re=7.8 f1=24 f2=72 Qms=2.01 Qes=0.52 Qts=0.41 ------------------------ fc=83 Zfc=33.37 Re=7.8 f1=60 f2=103 Qmc=3.97 Qec=1.21 Qtc=0.93 ------------------------------ Ezeknek már jónak kellene lenni ,mert megint ujramértem, már egészen belejöttem.
Áhh,mostmár neki tudok ketdeni a subwoofernek,van hangszóró+2Db TDA2030-as,azt kell hídbakötni,azt 30W az 8Ohm hoz jó is
Front hangdoboz marad a 2 Orion HS500-as! Hátsónak meg jó lessz a két kis 2utas tesla...(műanyag) Centerrős még nem gondolgodtam...
Nagyon kössz!
Igazából nagyon mostanában ezeknek megépítésér nem naon lesz időm,mert költözünk+itt van a pioneer PL-750-es lemezjátszóm,aminek a hangkábelei fele le van vágva(miniméterre a fele XD) csak a középső a földelés maradt meg teljes egésszében,úgyhogy előszőr azt csinálom meg. Szereznem kell erenként árnyékolt hangkábelt...
Kiszámoltam Kb 9dl-t szorít ki a dobozból, igy a vb értékét ennyivel csökenteném.
1db henger térfogatát számoltam a mágnes aljátol a pilléig . 5.65 dl ,és egy darab csonka kúpot 3.29 dl. A többi alkatrészt ,ez esetben hanyagolom ,mivel csak lemezböl készültek. Vb=15.1
elöbb láttam vki a somogyi füzetet hozta példaként.annyit füznék hozzá,hogy hiába számolgattok,ha azt a hangváltot amit a somogyi hozzárendel a szetthez belerakod,kuka.tömören ennyi.tapasztalat.
Hát igen ,meg is kaptam érte...
Az ötlet jó volt ,a kivetel is. De nincs mögötte szakmai háttér. Úgymond hasraütés szerint tervezték , jól nézzen ki ,aztán jó.
Vas=Vb* ( (fc*Qec) / (fs*Qes) -1 )
15,1*((83*1,21)/(44*0,52)-1) 15,1*((100,43/22,88)-1) 15,1*(4,389-1) Vas=51,17 De hogyan tovább ,még számtalan paraméter van?
Nah, látom előre dolgoztál, nem is kellek én ide (gondoltam én hogy megvan már a számítási mód neked is, mikor elkezdted "c"-vel jelölni a dobozba zárva mért értékeket. ). Nincs több paraméter, a T-S paraméterek a jósági tényezők és a térfogat egyenérték.
hja, kicsit off, de elmesélem (már csak azért is, mert szerintem nem a szakmai háttér hiányzk egyedül a SAL-nál, az elfogadható hangszórók is). Vettem (vettek nekem) tegnap DT-20-05-öt. Hát ez életem legpocsékabb magashangszórója, egy autós MNC után.... ilyet aztán senki ne vegyen, még egy 300,-Ft-os Sony is 14-szer jobb tőle. Kettőből az egyiknél a központos szerelésnek nyomait sem lehet felfedezni, a lengőcséve a vasat súrolja...
Erre szebbet mondok. Minap hozzám került két sr1620-as.Elkezdtem fülelni és furcsa volt a kettő közötti hangkülömbség ezért szétszedtem vadállat módjára.
Az 1-es példányhoz képest a 2-esnek a csévetestje 3 azaz három miliméterrel kiljebb volt a mágnesből mint a másiknak.Ráadásul a csévetestje is rövidebb volt mint a másiknak.Pedig egyformának néztek ki kívülről. Megmutattam a gazdájának az meg elkezdett röhögni mint az állat.Engem igazándiból felidegesített a dolog. Megfogadtam többé nem akarok látni se ilyen gagyi hangszórót sem pedig akármilyen gumisat itthon.
Osztán mi köze ennek a gumi membránszélhez? Ha? A textileset is ugyanígy el tudják b@szni.
Ui: ezen én is csak röhögtem volna. |
Bejelentkezés
Hirdetés |