Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos zavar, zaj miatt nem tudok rádiózni
Lapozás: OK   1 / 3
(#) zsalab10 hozzászólása Ápr 8, 2023 /
 
Sziasztok!
Egyik kedvenc rádiócsatornámat, a Muravidéki Magyar Rádiót környékünkön csak középhullámon (558 kHz) lehet fogni. Nem is volt semmi baj, pár hónappal ezelőttig. Sajnos azt tapasztalom, hogy a házunkban, a garázsban, tulajdonképpen, ahol van elektromos hálózat lehetetlen hallgatni a rádiót, annyira erősen recseg, búg. Kimegyek a kertbe, ott jó. Amit érdemes lehet még tudni, hogy egy négyes társasházban lakom, és az egész társasház területén (nem csak a mi lakásunkban) és közvetlen környezetünkben fenn áll a probléma. Ha kb egy 15-20 m-t odébb megyek, bármelyik másik tömbház irányába, akkor megszűnik a probléma. Amit még megfigyeltem:
- mindegy milyen rádióval próbálkozom.
-ha sokol rádiómat hálózatról működtetem, akkor még szörnyűbb.
-ha lekaocsolom a biztosítékokat a garázsban, tehát nincs fázis, akkor is fennáll a hiba
-lekapcsolt fázis esetén közelítve a konnektorokhoz, vezetékekhez is ugyanúgy erősödik a hiba
-lekapcsolt fázis esetén, egy konnektorban a kis földelést megfogva másik kezemmel a rádiót tartva szintén brutálisra erősödik a zúgás
Tehát a kérdésem az lenne, szerintetek mi okozhatja ezt a hibát? Lehet, hogy a tömbházunk földelése nem jó? Vagy hibás az utcáról a 0 bekötés (a 0 és a föld sok helyen közösítve van)
Elnézést, laikus vagyok, de nagyon jó lenne egy kis segítség, mert el nem tudom mondani, mennyire zavar már ez a dolog...
Köszönöm előre is, üdvözlettel Balázs
(#) vrbr válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Valószinüleg valami kapcsolóüzemütáp végzi "áldásos"
tevékenységét és megszórja az 558khz-et (is)zavarjellel.
Nehéz gyakorlatilag lehetetlen knyomozni a forrást!
Talán segitene egy jó hurokantenna...
Egyébként az MMR halgatható az internetröl is:
http://mp3.rtvslo.si/mmr
(#) szs válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Én vsináltam egy tirisztoros fázishasításos szabályzót a forrasztómnak. Bár van benne némi zavarszűrés, de ha közel viszem a Sokol-t a konnektorhoz (a Kossuthot középhollámon hallgatva) akkor zavarássza.
Tehát (talán) valakinek a házban (például) működhet valami ilyesmije. Ahogy az előző fórumtárs is mondta: nemigen tudod kinyomozni.
(#) Bakman válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 8, 2023 /
 
Itt: Rádiófrekvenciás zavar; NMHH. Nagy valószínűséggel valamelyik szomszéd vett egy príma készüléket.
(#) Massawa válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Sajnos ma ilyen korban élünk. A nemrégen vett LED világito panel, amihez még távvezérlöt is adtak a fény szinének a beállitásához, kikapcsolt állapotban is zavar ( meg FM sávon is). Végül extra kapcsolot kellett beépitenem, hogy ha nem használjuk ( borotválkozáshoz, make-uphoz tökéletes ) akkor ne zavarajon.
A habot a tortára az tette fel, hogy ugyanattol a cégtöl már van a lakásban 4 hasonlo panelünk, és azok nem zavarnak. Azokat a távvezérlövel csak ki meg be lehet kapcsolni. Természetesen az uj panelon is ott van minden CE stb jel.
Szoval ma szinte reménytelen az ilyen zavarkeresés. Söt nem tudom kizárni, de naponta 5-5:30 ora között kb 10 perces zavar jelentkezik a házban, miota kicserélték a villanyorát egy smart orára. Nem tudom, de nincs kizárva, hogy ilyenkor olvassák le a adatokat..
(#) ferci válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Szia!
Ha megteheted és együttműködőek a többi lakók, kérdezd ki őket, mit újítottak be az utóbbi időben - vagy melyik lakásnál erősebb a zavar?
A villamos műveket biztos nehéz lenne kivezényelni, hogy ők vizsgáljanak felül minden erősáramű kötést, nem keletkezett-e egy hiba valahol.
Pár hete nálunk is hasonló szituáció volt FM és AM sávon a garázsban ( 4 emeletes a ház ), ahol nincs semmi különc dolog, de 2 nap múlva megszűnt.
(#) gg630504 válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Lakásonkénti ( kismegszakítókénti ) áramtalanítást javaslok. Diszjunkt intervallumokban. Jó esetben a használóval egyeztetve.
(#) proba válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Azt esetleg kipróbálhatod, a háztartásban szétszórva, pár helyre jó minőségű néhány 10 nF kondenzátorokat pakolni a hálózatra. Hogy ez mennyit ér nem tudom, de kipróbálni nem sokból tart. A netrádión kívül amúgy sem sok más lehetőség van. De ha valami készülék rádióadóvá vált, és nem a hálózatot zavarja, akkor semmi értelme.
(#) StMiklos válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 / 1
 
Szevasz!

Van ilyen fórum. "Zavar az éterben...?"
Olvasd el, vannak jó tippek benne. A ferritantennás "iránymérésre" gondolok például.

Üdv: StMiklos
(#) zsalab10 hozzászólása Ápr 9, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek. Sajnos szomorúan olvasom, hogy nem sok remény van a hiba feltárására. Ami jó ötletnek tűnik, hogy szépen egyesével lekapcsolgatjuk a szomszédok biztosítékjait.
Na meg ami újdonság, annyit tudok, hogy 2 lakónál is most vezették be a gázt, lett nekik gázkazán meg annyit láttam, hogy akkor kötözgettek valami vastag földkábeleket a kazánjaiktól a lépcsőház villanyóraszekrény alatti NKI biztosíték doboz fém oldalához...
Talán ez lehet?
(#) Bakman válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Valamelyik készülékkel lesz gond, nem a kábelezéssel.
(#) pucuka válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 / 1
 
Ha korrekt módon szeretnél eljárni, akkor először arról győződj meg, hogy nem nálad keletkezik a zavar. Ha ez biztosan nem sajáthibás, akkor jelentsd be az NMHH zavarvizsgálatának a mellékelt zavarbejelentő lapon.
Ha magad talán ki is tudnád nyomozni a zavar eredetét, úgy sem tudnál érdemben semmit kezdeni az eredménnyel, mert az elhárítás hatósági intézkedést igényel.
Csak arra ügyelj, hogy ne öngól legyen.
(#) vrbr hozzászólása Ápr 9, 2023 /
 
Talán, esetleg, lehetséges hogy azonositani tudod a zavarás forrását
ha van kedved átböngészni ezen az oldalon lévö zavarhang gyüjteményt:
https://www.arrl.org/sounds-of-rfi
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
(#) szs válasza StMiklos hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Teljesen egyetértek, azt a topikot biztosan érdemes böngésznie.

A ferritantennás iránymérésre viszont csak azt gondolom: a Sokol-rádiója ferritantennájával találja meg, érzi a zavart. Saját tapasztalatom, hogy a SAJÁT konnektorok közelében a megtalálható a zavar, és MINDnél. Tehát egy társasházban (elképzelhetően) ugyanúgy: az összes konnektor közelében fog ugyanúgy zavart észlelni.
Tényleg csak a lakásonkénti vizsgálódás segítene, de nincs ember, aki ebbe beleegyezne (ha társasházban laknék -én is ódzkodnék e vizsgálódástól, csak a szomsuéd kényelméért).
De (mint írtam is) saját magamnak okozom itthon a zavart, csak én tudom is. És olvastam már olyasmiről, hogy csak egy hibás hűtőszekrény okozott hasonló balhét.
Pucuka erről írhatta:
" ügyelj, nehogy öngól legyen"
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Ápr 9, 2023 / 1
 
Mostanság már nem kell hivatalosan zavarni a rádiót, mindenki megoldja magának.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Volt egy kedves kollégám.
Sorkatona korában ezzel kellett foglalatoskodnia. Persze, túl sokat (erről) nem beszélt. (Bezzrg sok másról lelőhetetlenül)Pedig jobban tette volna, szerettem volna tudni.

(én tényleg megoldottam magamnak, és mégcsak nem is vagyok túl hatékony )

Ui: a hatékonysága ennek a rádiózavarásnak a hétköznapokban nemigen lehetett érzékelhető. Inkább csak "helyzet" esetén élesíthették.
Ezt abból gondolom, hogy a fater a "symphonia" rádióját úgy vette, hogy a Keravillban megmutatták neki: ez bizony tudja fogni a SZER-t. De még én is be-be fogtam az amerika hangját. Nem nagyon érdekelt, mert gyerek voltam, de érdekes volt, mert gyerek voltam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
(#) szs válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 9, 2023 / 1
 
Nem, ha egyesével lekapcsolgatjuk a szomszédok biztosítékjait (kisautomatáit -ki hogyan szereti nevezni), attól még semmit nem tudunk meg.
Ha (!) együttműködők a szomszédok a négylakásos térsasházban, akkor az vezethet (talán) eredményre, ha egyidőben három lakást kapcsoltok le. Mindig csak egy marad. Így (valószínűsíthetően) négy lépésből kiszűrhető, hol a malfunction.
Dehát dolgoztunk (nem szívesen, de pénzért) a faterral négylakásos társasházakon. Mégcsak mi sem szerettük a megegyezésnélküliséget. Csúnyán néztek, mikor a maradékból lekentem a másik oldali lábazatot...
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2023
(#) giskard válasza zsalab10 hozzászólására (») Ápr 10, 2023 /
 
Senki sem zavarhatja az "étert" , csak a szabványban rögzített és ellenőrizhető módon.
Ennek ellenőrzésére van is szervezet (HIF talán mos már máshogy hívják, volt velük dolgom)
Tehát ha bejelented és az ellenőrzés megállapítja , hogy a zavarforrás nem elégíti ki a jogszabályokat, akkor kötelezik a megszüntetésére.
(#) pucuka válasza giskard hozzászólására (») Ápr 10, 2023 / 1
 
Manapság úgy hívják, hogy NMHH. Ott kell zavarbejelentést tenni, csatoltam is az erre a célra készített adatlapot. Azt kell kitölteni, elküldeni emailban, és ők majd tudnak intézkedni. V an erre megfelelő szervezetük (nemzetközi egyezmények írják elő), megfelelő műszerekkel, szaktudással.
A villanyórabiztosíték lecsapása mit old meg? Ha tudod, hogy melyik lakásból jön, be nem mehetsz, nem kutakodhatsz, legalábbis jogszerűen nem.
Mi van akkor, ha a lakás áramtalanításával károkat okozol? Sok súlyos kérdés felmerülhet, amire sokan nem is gondolnak.
Jó játéknak tűnik a zavarvadászat, de nem árt tudni, hogy balul is elsülhet.
Bocs, hogy neked írtam, de mindenkinek szánnám. (20 évet dolgoztam zavarvizsgálóként)
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2023
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 11, 2023 / 2
 
Csak megjegyzem, hogy ugy látszik a mai készülékekre nincs semilyen szabvány ( vagy nagyon felületes) amit teljesiteni kellene, hogy ilyen problémák ne merüljenek fel szinte minden nap.
Ma bátran üzembe helyeznek szinte bármit, amik bizonyos körülmények között zavarhatnak, legyen az primitiv kontaktmentes töltö, bébifon, távvezérlési/monitorozási rendszer, játékok, divatos LED világitotest, söt villamos vagy troli. ( olyan is elöfordult, hogy az utcai világitás átalakitása több tiz dB-lel növelte a környéken a zavarszintet.)
A hatóság sem tud nagyon mit kezdeni ilyesmivel, söt az is lehet, hogy a panaszkodo számára rosszul sül el a dolog. Én is több évtizedet töltöttem hasonlo munkakörben, nem a hatoságnál, hanem a telekommunikácios világban, ahol a fö cél a meglevö zavarok elleni védelem volt. Sajnos olyasmi is elöfordult, hogy pl a hipermodern TV készülék tápegysége zavarta a készüléket. Vagy egyes PC tápok zavartak mindent a lakáson belül stb. De konyhagépek, fütés- klimaszabályzok hajszáritok stb. is gyakran ludasak.
Söt volt egy monitorozo rendszer, ami pontosan kimutatta hogyan változik napközben az általános zavarszint. Mi gyakran pontosan tudtuk mikor járnak a villamosok, mikor kel az emberek többsége, mikor kezd a környékbeli üzem stb.
S miután magam is szeretek rádiot hallgatni extrán odafigyeltem az eredményekre. Sajnos tenni ellene nem sokat tudtunk, kivéve figyelmeztetni az ipari felhasználokat a gondokra.
A habot a tortára az egész világon maga a hatoság tette fel, amikor a rádiokommunikácios rendszerek és frekvenciák ujrafelosztásába kezdett, és nem ritkán gyakorlatilag egy relativ kis területen ugyanazokat a frekvenciákat több felhasználonak eladta. ( telefonok, müsorszorások, távvezérlések stb).
Sok törvény egy abszolut hibás elképzelési alapon nyugszik, hogy az egyes országok frekvencia határai azonosak az országhatárokkal. Igy semmi gond ( illetve nem nagy, és sokáig tarto), hogy a határon kivüli ado ugyanazt, vagy nagyon közeli frekit használ ( nem ritkán nagyobb teljesitménnyel), mint az országon belüli.
Nem ritkán olyan tanács lett a válasz a panaszokra, mint itt is elhangzott, hogy használjanak más technologiát ( internet, digitális adás stb). Sajnos nem mindenhol van erre lehetöség, vagy nem olcso.
Sok országban figyelembe sem veszik, ha a szomszédos ország vételére jönnek a panaszok, söt még mindig uralkodik a nézet, hogy a külföldi adok vétele nem jog, csak megtürt állapot ( szerencsére már nem tiltott, mint 1992 elött).
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Hát igen, egy külföldi föváros akkori vadonatuj legmagasabb épületében fordult elö, szerencsére meg átadás elött. Az épültet also 10 emeletében csak garázsok, üzletek meg irodák voltak, felettük meg vagy 50 luxus lakás ( penthouse). Mint kiderült igen magas volt a zavarszint 400 MHz alatti sávban, senki nem tudta miért. Sok munkával sikerült kideriteni, hogy az épület klimaberendezéseit ( gyakorlatilag szinte minden helységben) egy-egy drotnélküli intelligens (szoba-) termosztat kezelte. ( azaz energiaellátást helyben kapta) de a vezérlés drotmentes volt a toronyház 4 klima központjába (3 technologiai szint volt meg a tetö, ahol a gépek voltak). A megoldás az lett, hogy az összes termosztatot kicserélték kábelesre - vagy 3 honapos késést okozva).
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 11, 2023 /
 
ONLINE STREAM
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Tudod ebben a stream mániában az az egyetlen, de nagyon kirivo átverés, hogy bármikor gyakorlatilag bárki korlátozhatja a hozzáférést, azaz nem élvezheted a müsort, ha valaki ugy akarja.
Emlékezz csak hány évig tartott, amig a magyar TV-k eljutottak a külföldi magyarokhoz ( teresztriálisan vagy kábelen keresztül, és még igy is csak bizonyos adások nézhetök, hallgathatok.
Az ember elcsodálkozik, hogy külföldön gyakran 4-5 csatornán, nyelven nézheti valamelyik focimeccset vagy F1-s versenyt, de magyarul nem, mert azt valaki valahol letiltotta.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Szia!
S ahol gyenge az internet jel? Vezetékes eleve nincsen , a mobil meg =0 ?
(#) Massawa válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Azt ne tölem kérdezd, hanem azoktol az agymentesektöl, akik még a vonat- meg koncertjegy megvételét is okostelefon meg az internet létéhez kötik.
Nem tudom nem kellene ilyen gazembereknek bérdijat felszámolni, utovégre a mi tulajdonunkat használják ki ( vagy már küldött valamilyen hivatal okos telefont meg kedvezményt az internet elöfizetésre, hogy el tudjuk érni a szolgáltatásait?.)
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Jelenleg a mai politikai helyzet miatt (világháborús veszély) erről bugyutaság elmélkedni. Azonban sok igazságot említettél. Ha nyugalmasabb lenne a környezet, azt mondanám, igény nélkül nem lehet csodára várni. Vagyis kellene egy "társaság" aki ezt jelezni az illetékeseknek. És persze nem állami boltokban árulják korlátlanul ezeket a kütyüket. Manapság mindent megvesznek a "lustaagyú" emberek. Pontosabban mindenre rálehet venni őket egy-két reklámmal. És manapság kevés embert érdekli, hogy amit csinál, az hogy érinti a szomszédját. A legjobb példa talán a bagózás...
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Ez nem mai ügy, amikor sok évtizeddel ezelött nyugatra kerültem merült fel elöször, hogy hogy is müködnek ott a dolgok.
Amig otthon az autorádioban soha semilyen zavar nem volt, ha villamos vagy troli mellett kocsikáztam, Bécsben, Svájcban stb meg a rádiovétel teljesen összerogyott, nemhigy csak zugo zavar lett volna.
Késöbb volt némi dolgom az uj nyugati villanymozdonyokkal, sok közülük a mai napig sem kapta meg a (EMC) zavarszintre a bizonyitványt, illetve az olasz szerelvényekbe egy hütöszekrény méretü zavarszüröt kellett beépiteni (4 ülöhelyet foglalt el) , hogy átmenjenek a vizsgán és eljussanak Bécsböl Prágába stb.
Azaz nemcsak a lustaagyu embereket verik át, de a profi felhasználokat is.
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Tudod 20MHz alatt nincs távközlés csak zavar..

És az egyedi frekvenciák is zavarhatók, ezt már Gafly linkelte.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Idézet:
„Az ember elcsodálkozik, hogy külföldön gyakran 4-5 csatornán, nyelven nézheti valamelyik focimeccset vagy F1-s versenyt, de magyarul nem, mert azt valaki valahol letiltotta.”

Ez nem műszaki, mégcsak nem is politikai kérdés, hanem kemény üzleti. Meg lehet vásárolni egy esemény kizárólagos közvetítési díját egy adott országra, és akkor a többi médiának nem lehetséges a közvetítés.
Idézet:
„Csak megjegyzem, hogy ugy látszik a mai készülékekre nincs semilyen szabvány ( vagy nagyon felületes) amit teljesiteni kellene, hogy ilyen problémák ne merüljenek fel szinte minden nap.”

Van ilyen szabvány, én is rész vettem a '80 -as évek elején ennek elkészítésében, akkor ezt az akkori CB őrület kényszerítette ki. Azóta minden elektronikus, és elektromos készülék forgalomba helyezési engedélyezési eljárásának része. Ezt az engedélyt a hatóság szúrópróba szerint ellenőrzi is, és megtiltja a forgalmazást is.
Azért van (volt) összesen 1 db GVM troli, mert a zavarsugárzása nagy volt. (ahol elment megszűnt a TV nézés. A mintapéldány zavarszűrését több nekifutásra megoldattuk, de több nem készült belőle.
Volt egy érdekesség ebben a tárgyban, a MÁV összeállított egy reklámvonatot egy taurusszal, és vadiúj Szolnokon készült kocsikkal és végigküldték az újonnan átadott esztergomi vonalon. Amerre elhaladt, megbolondultak a sorompók. A Taurusz zavarsugárzása megfelelt a szabványnak, de a biztber zavartűrését senki nem vizsgálta. (gondolom tele voltak jó öreg villanyszerelős beidegződések miatt földhurokkal.
A zavaróadók működését az 50 -es évek végén, a 60 -as évek elején megszüntették, (bár akkor még csak tartalékba helyezték), és a 2003 -as EHT (Egységes Hírközlési Törvény) kifejezetten tiltja.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 13, 2023 /
 
Csak pontosítok, általános zavarsugárzást csak 30 MHz alatt vizsgálják, felette már nem okoz jelentős problémát, az ilyen jellegű zavarok kis szintje miatt.
De létezik vezetett "sugárzás" is. Ezek ellen használnak egy, és háromfázisú zavarszűrő blokkokat.
A zavarvizsgálat feladata, a rádióberendezések egymás közti zavarainak vizsgálata is.
Megjegyzem, a kiegészítő szolgálatok egymásközti zavarait nem kell vizsgálni a Rádiószabályzat szerint, ez a kis zavarszint (olykor nem is annyira kis) azért tud problémát okozni. (WIFI, bluetooth, srd)
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem