Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   531 / 621
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 3, 2023 /

Van (vagy csak volt?) fórumtársunk, akinek színházba kellett díszleteket/ilyesmiket csinálni.
Néha tőlünk kért ihletet.
Titokban mindig irígyeltem (különösen ha működnie is kellett).
(#) sonajkniz válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 4, 2023 / 3

Jaj már! Mindenen fennakadsz?
A Pirx kalandjaiban volt gyümölcstál és kávéfőző űrhajó is.
Erre futotta a technikai és az anyagi lehetőség.
Ezt inkább nevezem kreativitásnak, mint azt a szégyent, hogy egy rádió reggeli műsorát "Morning show"-nak nevezni.
Vajon a név kiagyalójának ez hány álmatlan éjszakájába került?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2023
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

Idézet:
„mint azt a szégyent, hogy egy rádió reggeli műsorát "Morning shov"-nak nevezni.”

Nekem is megállt az eszem az USAban. Élelmiszerbolt vagy étterem sok négyzetkm után sem volt, de müköröm épitö szolgáltatások minden sarkon voltak, gyakran nem is egy.
Azután a repülötéren láttuk: A checkin pultnál a kisasszony 1 collos (25,4 mm) mükõrmökkel volt ellátva, hogy ennek ellenére a PC billentyüit is nyomogatni tudja, az ujj begyeire kis 3-4 mm magas müanyag párnák voltak ragasztva. Sajnos nem engedte meg az ujjait lefényképezni, pedig tanulságos lenne.
(#) szs válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

Jó, jó, de ja nem gyerekkorunk kedveltje lett volna a Pirx, akkor nem is annyira ötletes az a dolog. Inkább ötlettelen.
Ha felnőttként láttad volna először, akkor feltűnően gagyi. Nem menti az "erre futotta", voltak kitűnő rajzfilmesek helyben, jobbá tudták volna tenni. Még az Űrjárőrökben (Orion) is jobb megoldások voltak, bár a vasalófogantyú ott is feltűnő volt.

Ez a "morning show" gáz. Néha arra gondolok: tizenévesektől veszik (ingyér) az ötleteket. Tizenévesen igyekeztünk mindent amerikánusul megnevezni.
(#) kaqkk válasza szs hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

Amikor ezek készültek még csak tanulták a filmkészítést magyarországon ,és ha jobban megnézed még ma is ....
(#) Massawa hozzászólása Aug 4, 2023 /

Amerikai GSM (mobil telefon) antennaoszlop. ( az oszlop egy mezei pálmafa).

(a kép a videombol lett kivágva, amit mozgo autobol rögzitettem).
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 4, 2023 / 1

Fedeb.
Elárulom: Fedélzeti eb.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2023 / 1

Szemlátomást műpálma. Annó mekkora innováció volt, meg az is, hogy a templomtoronyba a "spaletta" mögé lehet szektorsugárzót tenni...
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

Hát nem az, hidd el.

Mi meg szenvedtünk a paraméterekkel, hány millimétert mozdulhatott/hajolhatott el a több tiz méteres oszlop egy 100 km/h orás szélviharban.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

Azzal az enyhe különbséggel hogy pár méterre laktam az egyiktöl.
(#) lelkes amatőr válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

Tényleg nem műpálma, Kenyában találkoztam több helyen hasonlóval.

Az oldalán azt a szerelő ajtót, mivel magyarázod?
Tudom: Mi itt a sivatagban így locsoljuk a fákat.
Ilyen állat nincsen.

Ezeken semilyen szerelö ajto nem volt, csak a kábelek voltak a törzshöz szögelve, majd a fa meletti szekrénybe mentek, ahol az elektronika volt klimával meg akkukkal.
Hol látsz te az én képemen szerelöajtot? Az a valami egy tábla egy számmal.

Szerintem azon a képen egy szokványos kivitelű "kamu pálmafa" bázisállomás van. Sehol nem látszik fa melletti szekrény, klima meg akku. Még csak "valami tábla egy számmal" sem.

De én elhiszem neked, nem kell bizonygatni.
(#) Suba53 válasza sonajkniz hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

A PIRX!
Többször is kitört belőlem a röhögés, amikor néztem. De a legcsodálatosabb mutatványuk az volt, amikor a kávéfőzőből barkácsolt rakéta indításakor ( Ugye mindenki látott már rakéta hajtóművet ) a hajtómű gázcsóváját imitáló gázöngyújtó lángja szépen visszakanyarodott "U" alakban, ahogy a tolóerőt adta.

( Ha lett volna némi kreativitás, akkor vagy egy hegesztőpisztoly lángját vágták volna be, vagy fejjel lefelé vették volna fel, hogy a láng normálisan nézzen ki. )
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2023 /

A nem hamis palm tree
Masik gyujtemeny.
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Majd még végignézem a videokat, lehet, hogy találok olyat is ahol a földi befendezések is láthatok. Ezek a müpálmák (oszlopok) általában sokkal magasabbak ( a te linked is ezt mutatja ), de sok olyan is volt ahol az „adofa“ egyforma magas volt a többi, nem antenna hirdozo pálmákkal. Éppen ez tünt fel nekem is, hogy pár méterrel a földtöl voltak az antennák.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Nekem azert lett gyanus, mert az ilyen jellegu cuccok telepitesenel altalaban eleg kukacoskodo az illetekes hatosag, szinte minden orszagban.
Masreszt az uzemelteto/tulajdonos is abban erdekelt, hogy hosszabb tavon mukodjon, ami egy 'igazi' fa eseteben azert nehezen garantalhato (nem beszelve a az antennak mozgasarol, ami magasabb frekin azert komoly gondot tud okozni..)
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2023
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Én is ezen akadtam meg, mert volt vagy 15-20 éve némi tapasztalatom az iparban és végtelen balhék voltak az oszlopokkal ( igaz egy keleteuropai vasgyár akart ilyeneket Ausztriába szállitani). Egy könyvnyi paramétert hoztak fel, amik méréséhez egész Europában nem találtak labort ( megfelelö méretü szélcsatornát). Most meg látom itt Europában is egyik másik helyen hova szerelik az antennákat meg hogyan.
Amerikában is vas tartoszerkezet került a ( mü-) fák vagy oszlopok tetejére és arra szerelték az antennákat.
Amerikában meg van kukacoskodo hatoság meg vannak komoly szemellenzök is. Az itteni hatoságok gutaütést kapnának az ott látottaktol.
Most is láttam néhány nagyon afrikai megoldást, amikor a házba vezetö villanydrot nem az oszloprol ágazik le, hanem a két oszlop közötti drotokrol. A kábelTV, meg a telefonok csatlakozása meg erösitöi stb is alapbol a két oszlop között vannak - mert onnan nehezebb ellopni. Még nejemnek is feltünt Los Angeles elövárosaiban a szörnyü kábelerdö sok oszlopon.
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Kb 12 éve járt Mo-on egy svájci villanyszerelő. Amikor vidéken jártunk, viccesen megkérdezte: össze van kötözve a falú? Hát igen. Náluk minden kábel a föld alatt megy, műanyag csőben, amibe behúznak mindenfélét egyszerre. (Nem divat a párévenkénti út felásás.)
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Ausztriában is van ilyen törvény, mégis a telefondrotok java a levegöben van.
Igen ma már sok mindent lehet csöbe huzni, aminek persze ára van. S ne hidd, hogy Svájcban nem ássák fel pár évenként az utcákat. Azért arra is van még sok minden a föld alatt amit ásás nélkül nem lehet javitani. ( vizvezeték, régebbi kábelek, csatorna stb).
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Nem akarlak lelombozni, de tizen éve járok ki évente többszőr. Még nem láttam út javítást, gödrözés miatt. Előre gondolkoznak és minőségi munkát végeznek. Nem úgy mint itt, hogy a feléből megoldják, de négyszer csinálják meg ugyanazt.
(#) Massawa válasza Epu2 hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Hát akkor elég keveset láttál Svájcbol….és ráadásul bedölsz olyasminek, amit magad nem láttál. Én már láttam autopálya kijáratot, amit 2 év után le kellett bontani, meg uj vasutállomást, ami inkább valami bunkernek vagy garázsnak néz ki, de állomásnak nem. Söt ugye náluk mielött nekifogsz egy házépitésnek pár honapig deszkábol össze kell rakni a ház külsö alakját teljes méretben a modelljét meg valahol a nyilvánosság elé ki kell állitani, hogy minden szomszéd hozzászolhasson. Utána meg menj el nyáron (!!!) pár érdekes vidékre, mint St.Moritz, vagy Montreux stb. és nézd meg azokat a bunkereket, amit az ujgazdagok a gyönyörü környezetben felépitettek. Még szerencse, hogy náluk a téli ho sok mindent betakar. Természetesen mivel mindent joval nagyobb költségvetésböl épitenek, mint mifelénk igy az idegen sok mindent olyan megoldást lát, amit máshol nem, de attol az még messze nem olyan tökéletes, mint gondolod.
Vagy gondolod, hogy azok a müanyagcsövek örökké ott voltak a föld alatt. Akkor is fel kellett turni az egész települést és lehet, hogy nem is egyszer, csak ugye az régebben volt, amikor pontosan nem jártál arra.
Tudod náluk sok embernek a vérében van, hogy a szomszéd kertje mindig szebb.
(#) Villanymozdony válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Nem lehet, hogy egy fesztivál környékén tették fel ideiglenes bázisállomásnak?

Idézet:
„Még nejemnek is feltünt Los Angeles elövárosaiban a szörnyü kábelerdö sok oszlopon.”

Én pár éve jártam arra. Egy ismerősöm kérdezte a képek alapján, hogy miért van náluk az oszlopon a villanybojler?
Nyilván a KÖF/KIF trafókra gondolt, mert ugye náluk 10+ ezer volt megy mindenhova, és 1-2 ház csatlakozik 1-1 trafóra, amik ilyen henger alakú tokba vannak szerelve.

Amúgy a világ nagy részén légvezetéken megy a delej, és a kutyát nem zavarja. Nekem sokkal szimpatikusabb, ha látom a hálózatot. Minek takargatni.
(#) Massawa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Nem volt ott semilyen fesztivál, még ember sem az utcán csak kb 50 fok meleg ( 1220F)
(#) Massawa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 5, 2023 / 1

Idézet:
„Nyilván a KÖF/KIF trafókra gondolt, mert ugye náluk 10+ ezer volt megy mindenhova”

Ráadásul csak 2 fázis.
Ami mostanában ujdonság ( vagy az utobbi 30 évben nem vettem észre), hogy az elágazások egyszerüen az oszlopok közötti részböl mennek ki, onnan már szigetelt kábellel a házakba.
(#) Villanymozdony válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Fura ez a két fázis, nekem is feltűnt, hogy a 3F trafó ritka mint a fehér holló. 2X120 V megy be, azaz a nagyfogyasztók, pl a sütő, klíma 240-ről megy. De jó kis üresjárási fogyasztása lehet ennyi trafónak.
De mindezek ellenére a mai napig jóval olcsóbb az energia, mint bárhol az EU-ban. Hiába a nagy hatékonyság, ha a hülyén működő piaccal nem tudunk mit kezdeni. Kinn szinte mindenkinek volt légkondija már a 70-es években, itt meg az amerikai turisták csodálkoznak, hogy bírjuk a 30 fokos szobát.
Az, hogy 60 Hz van, jobb mint az 50 Hz, pl kisebb vasmagok kellenek.
(#) Massawa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 5, 2023 /

Hát a légkondi hiányzott nekem a legkevésbé, föleg kinnt amikor gyönyörü kellemes 30 fokos meleg van, bent meg 18 fokra hütöttek mindent. Isten tudja kitöl kellett engedélyt kérni, hogy legalább 21 fokra tekerjék fel, mert eszem ágában sem volt nyáron pufajkában ülni ( mint a többiek) a gépek elött. De egyszercsak feltekerték. Azért a hálozatuk sok helyen siralmas állapotban van, és már minden nagyobb cégnél dizelaggregátorok vannak készenlétben áramkimaradás idejére. Az meg csak relativ, hogy mi olcso meg mi drága. Mi sokkal jobban sporolunk sokkal effektivebben használjuk az energiát, mint ök, igy a számla többnyire ugyanannyi. Az egyik kis lakásomban 3 ajtos hütöszekrény volt, meg mosogép 10 kg ruhára.
Mit érsz azzal, hogy kisebb a vasmag, ha minden drot majdnem 2x olyan vastag, mint nálunk.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 7, 2023 /

Mi Olaszországban jártunk úgy, hogy a kinti 30+ foknak megfelelően rövidujjú/ujjatlan felsőt, rövidnadrágot vettünk és vonattal elmentünk Velencébe. Na útközben majd megfagytunk, olyan hideg volt a vonaton. Egy ponton megpróbáltunk ablakot nyitni, hogy bejöjjön egy kis meleg, de persze be volt zárva kalauzkulccsal.
Következő: »»   531 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem