Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   203 / 2208
(#) Gory hozzászólása Aug 2, 2008
Nem tudjátok esetleg hol lehet KT88-as csőhöz hozzájutni (elektroncső-n nincs ár hozzá). Vagy esetleg elboltolnék 4db EL34-et KT88-ra vagy 6L6GC-re, ha valakit érdekel. (értékegyeztetéssel) Szebb az alakjuk azoknak a csöveknek.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 2, 2008
Bocsánat, közben megtaláltam, a csőbarlang árul KT88-at de marhadrága. Úgyhogy marad a 6L6GC alternatívának.
(#) Müszi válasza kocos hozzászólására (») Aug 2, 2008
Csináld egyenirányító csővel
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Aug 2, 2008
Gondoltam rá, de a festett sasszit már nem akarom szétfúrni,. na meg annak megincsak kell egy kistrafóü a fűtéséhez , szóval marad a Standby kapcsoló, annak van is hely az előlapona ( eredetileg LED-nek lett fúrva, de pont jó bele a kis kapcsoló 250 V/3A, remélem bírni fogja )
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 2, 2008
Az AC-t kapcsold ott jobban bírja és nem fog koppanni a kapcsolásnál , teljesen jó megoldás lesz .!
(#) Gory hozzászólása Aug 2, 2008
Úgy néz ki sikerül szert tennem egy BEAG APX-100 táptrafójára. Ha jól néztem a kapcsolási rajzon, minden nekem kellő feszültség megvan rajta a Williamsonhoz. Még a 40V előfesz is. Lehet hogy a kimenőjét is meg tudom kaparintani.
(#) kocos válasza Gory hozzászólására (») Aug 2, 2008
Csak fűtés nincs az EL34-eknek!!! Az APX-ben PL509 -ek vannak, azok 40 Volttal fűtenek!!
(#) Gory válasza kocos hozzászólására (») Aug 2, 2008
Igen tudom, a 6,3V -os leágazásról az előfokcsöveknek adok majd DC-t. Az EL34-ek pedig külön trafót kapnak fűtésnek, mert a 4 db megeszik vagy 6,5A-t.
Meg az anódfeszültséggel is kell trükköznöm, mert 2*230V tekercsek vannak, nekem a 460V sok. Ha nagyon muszáj szétszedem és letekerek róla.
(#) EcoPityu válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 2, 2008
Végülis elképzelhető!
Ugyanis a CRATE gitárerősítő /egyszer javítottam/ is 4db EL84-el dolgozik, valami keresztbekötött rendszerben /az ellentétes fázis csövének a segédrácsát veszi el a másik cső/ és 50W-os volt!!!

Nem .zaroztak vele a srácok, 6P14P-t raktak bele, hogy még hangosabb legyen... Hangosabb is volt!
Egyébként ez az erősítő a Magna Cum Laude Tibinek a gitárosnak a cucca volt...(ha már egyszer ők is gyulaiak... hova is hozták volna... )



(#) Gory hozzászólása Aug 2, 2008
Csak érdekesség képpen, meg a képek kedvéért:

MCIntosh erősítők és kapcsolási rajzaik

Sajnos a favoritom, MC2102 nincs közte pont.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 3, 2008
Gondolom már kész a részletes terv a kimenőről , tekercsek osztása , menetszámok , sorok kitöltése stb..
Mert addig nem érdemes vezetéket venni amíg ezt nem csináltad meg .
(#) PWM hozzászólása Aug 3, 2008
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy nemrég kaptam 2 csövet. ECLL800-at. Nem tud véletlenül hozzá valaki kapcs.rajzot adni?
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 3, 2008
Igen készen van. Az Ágoston könyvben leírtak hoz hasonlóan csinálom a kimenőt, amit az EL34-hez javasol, (bár így a csövek impedanciájára ő 7200 ohmot számol, nem pedig 6000-et, de elhiszem neki) 2190 menet primer, 71 menet szekunder. A primert négy felé osztom, kb 40%-nál lesz az UL-nak leágazás, aztán majd a hallgatásnál kiderül hogy melyik beállítás tetszik nekem.

A primert 4 felé osztom, 665 - 430 - 665 - 430, és 0,32 vagy vastagabb huzalból.
Ezek közé jön 3*71 menet szekunder, 0,8-as huzalból.

A trafóbontásból szerintem az egyik huzal 0,8-as, azzal kipróbálom hogy hány menet szekunder fér ki egy sorba a tekercstestre. Sajnos impregnálva volt, úgyhogy nem akarom felhasználni a végső kimenőbe, mert nem tudnám szépen visszatekerni.


(#) kocos válasza PWM hozzászólására (») Aug 3, 2008
Itt van a gyári ajánlás! Ez egy elég ritka cső ( szerintem ), legalábbis itthon. A Hagström a 60-as években épített vele erősítőket. Egy csővel pár wattos push-pull erősítőd van
(#) Gory válasza kocos hozzászólására (») Aug 3, 2008
Lorenz márkanéven is csináltak ezzel a csővel erősítőt ECC83 előfok csövekkel. Sajnos teljes kapcsolást eddig nem találtam.
(#) PWM válasza Gory hozzászólására (») Aug 3, 2008
Én egy rádiós erősítőből szedtem ki ezeket a csöveket. 2 db ecll800 és 1 db ecc83. Még egy kérdés: Szerintetek létezik olyan fullcsöves erősítő aminek a teljesítménye 250W? :eek2:
(#) kocos válasza PWM hozzászólására (») Aug 3, 2008
Miért ne létezhetne?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 3, 2008
A 4 primer osztás szerintem jó lesz , de én szekundert is 4-et tekernék .
Szekundernek kb . 0,6mm ( netto) vezetéket választanék , így 1 szekunder pont 1 sort adna ki .
Vagy még jobb lenne 1,2mm (netto) így 35-36 menet 1/2 szekunder , ez is teljes sort adna , ebből 4 db elosztva a primerek közé .
Ezek soros és párhuzamos kötése adná ki a szek. tekercsek összességét .

PRIM
SZEK
PRIM
SZEK
SZEK
PRIM
SZEK
PRIM
Így a szekunder is lehetne középleágazásos (szimmetrikus) és a fentebb említett végcsövek katódjába is vissza lehetne kötni kísérletként.

Minden trafó hatásfoka akkor a legjobb , ha a primer tekercsek és a szek tekercsek arányosan felét/felét foglalják el a csévén .
Ezért ha számolunk kb 4sor 1 primer ami 1,2-1,3mm helyet foglal , a 1,2 mm szek. 1 sor is kb . 1,2-1,3mm és ezek mind 4x
Bár ezt nem könnyű összehozni , vastag vezetékkel kivitelezni , berakni szűk helyre nem egyszerű .
Esetleg az 1,2mm vezeték helyett 2x0,6 mm bifillárisan , de akkor már kicsit borulnak a prim / szek . tekercsek térfogati arányai .
Bocs , ha ezzel bekavartam a tervedbe , de érdemes elgondolkodni mielött tekerünk és sokszor átszámolni a hely szűkössége miatt is !

(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 3, 2008
Akkor ha jól számolom 4 sor primer szigeteléssel így kb 4*1,5mm lenne. Plusz a szekunder az 4*1.4mm szigeteléssel, akkor ez kb 1,2cm. Elvileg ennek el kéne férnie a tekercstesten, mert 1,4cm adatlap szerint.

A katódba visszakötött szekunder az milyen tulajdonságát javítja az erősítőnek?

Jelenleg próbálom kiválogatni a sokféle módosítás és kompenzációs megoldás közül hogy miket kell majd kipróbálnom a kapcsolásban. Van ahol a fokozatok közti csatoló kondenzátorokat egy párhuzamos ellenállás+kondenzátor taggal patkolják meg. Fázis és amplitúdó diagramok is tartoznak hozzá, ahol az eredetit és a módosítottat vetik össze. Legalább 3-4 féle variciót olvastam eddig, ezeket megpróbálom átlátni.

(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Aug 3, 2008
sziasztok!
Szeretném az Electronica Select2 csőves radio kapcsolási rajzát, ha valakinek meg van! Megkéne javitsam
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 3, 2008
Elvileg elférnek a tekercsek , csak tudom , hogy gyakorlatban ha nem spéci géppel tekerünk akkor ez már nem igaz sajnos .Sokkal több veszteséggel kell számolnunk a hely kihasználása tekintetében .
Házi körülmények között javasolnék próbatekerést , soronként , szek /primer vezetékekkel , ebből már reálisabban számolhatunk a végleges kivitelezésre .
Szerintem max . a (szek . esetén) 2x 0,6mm vezetékkel történő tekerés fog beférni a csévébe , mert a szigetelésekkel sem szabad spórólni a szek /prim tekercsek között , a kapacitások miatt

Katódokba törénő visszacsatolás az helyi fokozaton belüli erősítés csökkentés ami torzítás csökkenéssel is jár és persze nagyobb meghajtó feszültség kell a végcsövek rácsára , amit a kapcsolás simán teljesít is .
QUAD megoldáshoz hasonlóan , nagyban csökkenti a végfok és a kimenő torzításait , javítja a DF értékét is .
Ha alkalmazod talán átfogó visszacsatolás nélkül is hallgatható jó erősítőt kapsz , vagy lényegesen kisebb NFB használatával is jó átvitel lesz az eredmény .

Fokozatok közötti csatolásokról írt ötleteket nem tudom kommentálni , látni kellene miről is van szó ...
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 3, 2008
Azon gondolkodtam még hogy esetleg kevesebb primert tekernék fel, mondjuk olyan 2000-et. Úgy is még 1:28-as áttétel jön ki (ami kb 6300 ohmhoz jó).

A két csatolt pdf-ben lehet összevetni az eredeti és a kompenzált kapcsolást, amiről beszéltem, csak most tudtam feltölteni. Ezen kívül még az Ágoston könyben is vannak frekvencia menetet javító párhuzamos MKP kondik jónéhány helyen, csak azt a kapcsolást újra kell rajzolnom tisztességes minőségben.
Lehet hogy már túl sokféle alternatívát és apró módosítást gyűjtögettem össze a Williamsonról, akkor elnézést kérek.
(#) EcoPityu válasza PWM hozzászólására (») Aug 3, 2008
4db 6P45SZ-ből meg is lehet építeni! /2-ből kijött a 120w!/
Táptrafó 600VA, kimenő is 600VA/50Hz (az 25Hz-en 300VA, 20-on meg ott körül)
Végülis két db ColorStar Táptrafó és még 4 végcső meg egy ecc83 , 500v1A, és kész is!!
Csak emeld meg!
Dobozom van hozzá! egy régi vermona 1000H-bőrözött doboza!
Építsd meg!!

Csináljuk meg, csináljuk meg együtt!!!
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 3, 2008
Az nem baj ha ennyire körbe járod a témát .
Szerintem is elég a kb. 28-as áttétel még 6L6GC csövekhez is .
Lényeges a jól méretezett kimenő és ez nem csak az áttételen áll vagy bukik , nagyon fontos a szek/prim tekercsek közötti szigetelés vastagsága , nem a feszültségek miatt , kimenő a 22 -es csapdája sok szempontból is .
Ha növeled a tekercsek osztásának számát , jobb eredményt kapsz ha ezzel a szigetelő vastagságát is növeled , de a hely ezt nem tolerálja , minden tekintetben kompromisszum 1 kimenő..

A csatolt kapcsolásban igen nagy visszacsatolást alkalmaznak (nekem ez sok , nem tetszik ) talán ezért is kompenzálgatnak a fázisátvitelben is .
Meghallgatva kisebb visszacsatolással jobb hangot produkál , főként ha a fentebb említett visszacsatolást is alkalmazod trióda módban .
Nagy átfogó visszacsatolás , jó kimenővel szép mérési eredményeket produkálhat , de az erősítőt visszafogja lassítja , dinamikáját csökkenti ....
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Aug 3, 2008
Köszönöm a szakértő választ. Igen a visszacsatolás az Ágoston könyvben levő és általad is említett 22K ohm lesz majd, és ekörül játszok vele. Van ahol 10dB, van ahol 4dB-t olvasok, hogy úgy szólt szépen. Szóval lesz mivel kísérletezni, ha majd ott tartok már. Reményeim szerint a héten neki tudok fogni a kimenőknek, mert megjön hozzá minden alapanyag.
(#) Müszi válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 3, 2008
Sztereóra a GU-50
A látványerősítő csak azért kell, hogy lássák a haverok, mit tud Müszi Bácsi összehozni, ha csőrül van szó
(#) ngyzoli hozzászólása Aug 3, 2008
Üdv.ma rendezgettem az alk.részek körül,és találtam pár felesleges dolgot,amit-térítésmentesen-felajánlok a köz javára.ezek:25-30db nagyfesz-kondi,nem csavaros-nyákos,egy SRPP-Anzai csöves phono nyák-eredeti topológia,s méret(csövek nélkül),2db használt EL34,valszeg' működőképesek,s egy db AZ-valamilyen egyencső,a búrája olyan,mint a 807-esé.ha senkinek nem kell...megy a kukába de kár lenne érte...Kép: Hivatkozás
(#) Imi65 válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 4, 2008
Szia, azt a magas ruszki kondit nyugodtan kihajíthatod onnan, hátul balközépről.
Az AZ4 hasonlít a 807-esre, méretileg is. Ezekkel soha nem építettél?
(#) Gory hozzászólása Aug 4, 2008
Nem tudjátok megmondani, hogy1 kg zománchuzal körülbelül hány méter, mondjuk 0,3mm-es?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Aug 4, 2008
1 Kg 0,3mm 20C = 1587 m

1000m 0,3mm = 0,63Kg
Következő: »»   203 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem