Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   5 / 95
(#) szabi83 válasza redcar hozzászólására (») Máj 4, 2006 /

tda8560 előre, az ok
sub nak hát, kapcs üzi táp + vmien tranyós kapcs pl a bss-n a 120W os darlingtonos kapcsi sztem..
(#) gsx válasza redcar hozzászólására (») Máj 5, 2006 /

Szia
Szerintem a 8560 jó a subra is ! Csakhogy az igen tisztelt "mélynyomó" gyártók nem hajlandóak olcsó hangszórókat 2 v. 1. vagy még kisebb ohmra tekerni ! Pedig lehetne...és van is, csak nem olcsó, mert ugye akkor hogy adnák el az "autóerősítőket"... na mind1 ezt hagyjuk
A tda 8560 ha jól emléxem kb. 2x40W-ot tud (2ohmon)
A recept : végy 4 db olcsó 4ohm-os 20cm-es hangszórót (1-2 ezer Ft drabja) ! Köss 2-2db-ot 2 ohmra, és így kössd őket a tda-ra... (Ha 2db tda-t használsz akkor kevésbé terheled, akkor a 4 hangszórót a 4 tda kimenetre kötöd és kész)
Csodát fogsz hallani Én kipróbáltam, az 50-60W-ot simán meglesz, de inkább 80W lesz ha 2 tda-t használsz, és hétköznapi hallgatásra tökéletes (Én jártam hangnyomásozni elhiheted...)
A 4db 20cm-es nem foglal sokkal több helyet mint 1db 30cm-es és kisebb a beépítési mélysége és nagyobb a felülete, és nagyobb a terhelhetősége...stb...stb...stb
(#) KeserűCukor válasza gsx hozzászólására (») Máj 5, 2006 /

Hi!
Ez eddig mind szép és jó...
De a teljesítmények is összegződnek?
Tehát pl 2 20w-os hangszoro, 4 ohmos párhuzamosan 1db 40w-os 2 ohmos lesz?
ez tul szép hogy igaz legyen...
vagy nem?
Ez engem is érdekelne :help:
(#) gsx válasza KeserűCukor hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

P=U^2/R
Összegződik nyugi !
(#) redcar válasza gsx hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

Hali

Ez jó ötlet amit írsz gsx, de nem akarnék négy hangszórót pluszba betenni a kocsiba max kettő, de akkor ugye összesenben van kb 40W -om (4ohmos hangszórókról beszélünk) nem lehetne azt megcsinálni, hogy mind a két csatorna teljesítménye egy hangszóróra kerülne? Nem tud valaki valmi olyan kapcsit amivel ezt meg lehet oldani? A hidalás ki van zárva mivel már eleve hidalt a rendszer.
Vagy valami olyan ic-t ami stereo lehet hidalni és igy adja le ezt a teljesítményt.
Most találtam a tda1554q ic-t ami 4x11W v. 2x22W tud. Mi van ha úgy kötöm be hogy 2x11W a másik két csatornát hidalom 1x22W működne így?
(#) gsx válasza redcar hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

De meg lehet csinálni : Szétszeded a hangszórót és a 4 ohmos tekercset középen megcsapolod ! Így lesz 2db 2ohmos tekercsed (Egy hangszórójavítós 1-2eFt-ért megcsinálja) ! De akkor már csináltass rá 4 db 2Ohm-os tekercset és a 2db TDA8560 4db csatornáját vezesd rá, kapsz egy 150W sinus RMS cuccot 2eFt-ból (meg a tekerés pár ezer Ft...)
De tudnod kell : a 4db 20-as jobban fog szólni ha a tekercseikről házilag eltávolítunk 2 ohmot... (ja elég neki 10liter nettó doboz a 4db-nak össz !!!!!!!!!!!!)
A tda1554 gyenge.... 12V-os TDA-kból nem gyártanak 2ohm alá dolgozó erősítőt sajnos.
Aki 12V-os cuccban gondolkodik annak a 8560 az olcsó, elérhető és jó megoldás !
(#) szabi83 válasza gsx hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

8560 nál ici-picivel kissebb a 1557q -s
(#) redcar válasza gsx hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

Hát nekem van egy jvc erősítőm otthon ami 2x10W és a szobát kellő hangerővel beszolja két 60W-os orion hangfallal fél hangerőnél már nehezen lehet beszélgetni (a szoba 15m2). Ebből kiindulva a renault 5-ösömbe a 2x11W +1x22W nekem elegendőnek tűnik. (ha ehhez hozzágondolom, hogy a fejegységre 4x25W van írva mi jó ha 4x10W akkor bizton állíthatom, hogy nekem elég).
Abszolult egyet értek azzal amit te mondasz gsx, de nekem nem kell akkora teljesítmény. Az én célom az, a jelenleg a fejegységről hajtott komponens szettemet ki tudjam úgy egészíteni hogy meg legyenek a mély hangok is. Nem kell highend minőség sem hisz SALos a szett a fejegységf meg egy kazettás kenwood amin a z is csoda hogy van rca kimenete) Szal ezek után a fent említett IC-t lehet 2+1 ben üzemeltetni?

UI:gsx: Nem megbántani akartalak maximálisan egyetértek veled, csak az én szempontjaim mások
(#) szabi83 válasza redcar hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

Idézet:
„fent említett IC-t lehet 2+1 ben üzemeltetni?”

lehet.
(#) redcar válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

Na akkor már csak egy dolgot kell megoldanom a frekvenciák szétosztását 12V-on de ez már másik téma mindenkinek köszönöm a segítséget. majd beszámolok az eredményről.

RedCar
(#) szabi83 válasza redcar hozzászólására (») Máj 8, 2006 /

de amugy az a 2*11W és 1*22W az 2 ohm on lesz..szóval 4 ohmon kb a fele lesz a telj...
(#) redcar válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 9, 2006 /

Valóban az adatlapja szerint csak 5-6W és 22W-ot fog tudni de a fenti okok miatt az aza érzésem hogy ettől függetlenül is elég lehet. Amúgy ha más szemszöből nézzük kb 2000-2500Ft-ból megúszható az egész. Ergó kocsiba betesz meghallgat ha elég nyert ügy ha nem még mindig csak mininális összegbe került és tudom használni pl a PC-hez. Így veszteni valóm nem igazán van. Ez is egy nézőpont nem?
(#) szabi83 válasza redcar hozzászólására (») Máj 9, 2006 /

de az
(#) gsx válasza redcar hozzászólására (») Máj 10, 2006 /

Mivel semmi érdekem nincs reklámozni egyik IC-t sem (főleg nem ugyanattól a gyártótól), és régen kipróbáltam ezeket az IC-ket (hallgatva is, mérve is), és segitségképp írtam amit írtam, valamint már régen kipróbáltam mindent ezekkel kapcsolatban ezért úgy gondolom hihetnél Nekem. De nem kötelező Én túl vagyok azon a koron hogy megsértődjek, ettől ne félj ! Csak szerettem volna kicsit más perspektívákat nyitni... és ahogy látom sikerült megbolygatnom a témát
Szóval a végszavam : a tda1554 felejtős, ez tuti ! A tda8560-al az első szetteken elégedett leszel !
A 2+1 elvileg ok, de nagyon-nagyon-nagyon vacak lesz ! Közel nem fogja leadni a 2x10W + 1x22W-ot ! Soha !
Még ha csak a 2 csatornáját kötnéd be az első szettre és a másik 2-t üresen hagynád akkor is gyengén szólna, mert (kipróbáltam hidd el) :
1. kisebb az erősítési tényezője mint a 8560-nak
2. eleve rosszab a hangminősége
3. sokkal kisebb a teljesítménye, és ha le is ad 10W-ot azt már hallgathatalanul torz ! (De az a 10W csak 4-5W, ami elég csakhogy ahhoz hangszoró is kell, a SAL pedig nem az érzékenységéről híres...ezzel nem fikázom, mert Nekem is van, csak tudni kell dolgokat...)
Uff ! Én beszéltem
Ja a szub : egy másik tda8560, és 2db 20-25-30cm-es 4ohmos mély (nem tudom milyened van most, de duplázd meg és tedd kicsi zárt ládába hogy ne foglaljon helyet- ha meg tudod csinálni szedj le 2 ohmot a tekercseikről- nem fogja azért levinni a fejed nyugi, azért ennyire nem 1szerű-kb. 80W-ig kellemes mély hang amit hallasz semmi más !)
A freki-váltó aszimetrikus tápról első ránézésre elméletben nem nehéz : A műveleti erősítő IC neminvertáló bemenetét kell fél tápfeszre felhúzni, a bemeneti kondi után, az IC kimenetét meg lekondizni hogy nem menjen a fél-tápfesz-DC a következő fokozatra...de ezzel a gyakorlatban sajnos sokat lehet szívni...
(#) redcar válasza gsx hozzászólására (») Máj 10, 2006 /

GSX hát komolyan gondolkodóba ejtettél.
Ami a két hangszórót illeti szerinted mekkora láda kellene neki kb? És mi van ha két kissebb ládába teszem és mind a kettőre a szub szűrt jelét engedem. Gondolom a végeredmény hasonló lesz.
Elmondom miért molyolok ennyit a dolog felett. Egy Renault 5-ösről van szó, ami valjuk be nem egy teherautó és a csomagtérre szükségem van (barátnőm igencsak tele tudja pakolni bevásáláskor ) ráadásul időnként hangosítási cuccot is kell benne szálítanom (4db reflex ládának kell azérta hely). Nem igazán akarom minden vásárlásnál kivenni a ládát hogy legyen hely a cuccnak.
Ja eddigi információm alapján -amit köszönök mindenkinek - 2db 20cm-es hangszóróra gondoltam.
Ami a legnagyobb gondom az a szub szűrése mivel fő szempont az olcsóság (11000Ft-ért már kapok egy 4 csatornás SAf-et használtan) Hiába találok jó kis szűrőt amit többen is ajánlanak a szimetrikus táp problémájára még nem sikerült megoldást találni. Neked nincs valami jó ötleted az eddigi taspasztalataid alapján?
Arra gondoltam ha sikerül összehozni a renszert megérné feltenni ide a kapcsolások közzé, hátha a kezdő autóhifistáknak (mint amilyen én is vagyok) jó kiindulási alap lenne, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek/gyűjtsünk.

RedCar
(#) gsx válasza redcar hozzászólására (») Máj 12, 2006 /

Jó a két külön doboz is ! De a lényeget ne feledd : 2ohm ! Ha 2db 20-ast veszel, akkor 4 ohmosat vegyél és 500 Ft-ért csapoltasd meg 2x2 ohmra (így 2db TDA8560-al jó lesz).
Nem kell nagy doboz, egy formás pici 20cm-eshez illő kicsi doboz (mint egy régi kis 13"-os monitor akkora) is megvan min. 10 liter, az meg bőven elég (minél nagyobb persze annál jobb) !
Hát a szub szűrőt meg lehet csinálni elvileg 12V-ról is, leírtam röviden az elvet (Én még nem építettem 12V-ról működőt). De több megoldás is van használhatósági sorrendben :
-Nem használsz szűrőt (első próba ez legyen) mert a 20cm-es hagszóró is vág a magasból , a kis dobozáról nem is beszélve és lehet így is jó lesz!
- Ha a fejegységeden van szub-kimenet akkor azt használd és nem kell semilyen szűrő (ez a legjobb)
-Passzív szűrő a bemeneten (ilyet asszem lehet kapni autóhifis boltokba készen). Előnye : 1db kell belőle, de ha a Net-en rákeresel találsz is, mert asszem egy ellenállás+1kondi a bemenetre (ki is kisérletezheted...)
-Passzív szűrő a kimeneten : tekercs (egyszerű, csak kicsit elvesz a teljesítményből, főleg hogy a fenti konfigurációban 4 db kell belőle, esetleg tekercs-kondi az 12db/O de az is elvesz a telj.-ből...)
-12V-ról működtetett műveleti erősítő IC (na ezzel kell kicsit vacakolni, de az elv az hogy az IC-nek adunk egy tápfesz/2 offsetet a neminvertáló bemenetére...)
- +-12V-os tápocska (vannak egyszerű kapcsolások, amik tudnak +12V-ból -12V-ot csinálni (pl.555-ös IC-vel). Itt az a lényeg hogy a kapcsolás tudjon elég áramot adni az IC-nek (pár száz milliamper)
Na jó építkezést, és ne feledd : 2 ohm
(#) redcar válasza gsx hozzászólására (») Máj 12, 2006 /

Jelenleg a fenti megoldások közzül azt próbálom ki, hogy csinálok +/-12V 555-el. és a kapcsolások között lévő szubszűrőt (ezt megcsinálom és ha működik nyert az ügy.
A hangszóró ügyében arra gondoltam hogy van két egyforma 4ohmos hanszóróm és áttekertetem, így lesz két 2ohmos hangszóróm és egy 8560-as 1-1 csatornájára rákötöm. De lehet hogy azt csinálom, hogy középmegcsapolás mind a két hangszórónál, így ha keveslem az erőt +1 8560-al meghajtom mindkettőt. valószínűleg ez lesz a befutó.
(#) Prox47 válasza redcar hozzászólására (») Máj 29, 2006 /

Hy nem tudna nekem segíteni vki olvastam itt a fórumban h zsebrádióból lehet csinálni erősítőt (lehet rosszul emléxem)na ehhez kellene nekem egy kis info,ja és hogy erősítő híjján mit kezdjek 2db 150w-os mélynyomóval
(#) gsx válasza redcar hozzászólására (») Máj 31, 2006 /

Ja használj az erősítő bemenetén egy 1µF multilayer kondit a föld felé kötve, és kész a szubszűrő !
Kipróbáltam az általam javasolt 2x2ohm + tda8560-at.
Tapasztalat : az elmélet bejött (nagyot szól, én 3db 20cm-es 2x2 ohm-osat kötöttem így be), de a gyakorlatban nagyon torzít valami miatt (még nem volt időm tökéletesíteni a NYÁK-ot, csak össze van drótozva az egész). Nyilván a tápellátással lesz a baj a sok IC "felfűzése" miatt...
1-1 IC-t már próbáltam és azzal nincs gond, de így 3 IC egymás mellett torzít...
(#) Stefan válasza Prox47 hozzászólására (») Máj 31, 2006 /

en kazismagnobol csinaltam egyszeruen leforrasztod az olvasofejrol a ket vezeteket es rakotsz valamit
de elegge ...... dolog
(#) gsx válasza gsx hozzászólására (») Jún 11, 2006 /

A következő dolgok derültek ki, ha valakit még érdekel :
TDA8560-at lemértem és 1 x 20 Watt 2ohmon (csak ha az egyik csatornáját terhelem, ha mindkettőt akkor drasztikusan visszaesik a telj.). Szóval ez az IC is csak elvileg 2x40W, gyakorlatilag 2x12,5W -ot
tud 2x4 ohmon (és 2x2ohm-on is ennyi jön ki belőle), ez volt a max. ami kijött
De ezzel együtt sem rossz a 3 db (6csatorna, majdnem 80W együtt elég nagyot szól így is... )
(#) Istike88 válasza gsx hozzászólására (») Júl 30, 2006 /

hali
nemrégiben szereztem egy komplett végfokot ami egy normende tv-ből lett kiszuperálva.
az a gondom vele hogy nem tudom mekkora táp kell neki esetleg végtranyókból kitalálható a szükséges táp? BD707 és 708-as párok alkotnak egy csatornát és műveleti erősítős a meghajtása + 4- trannyó csatinként (ha minden igaz mind a 8 tranyó BC547b tipusú a műv. erősítő tipusa pedig MC4558ac)
van egy csatlakozója amiről már kiderítettem h mik is hová csatlakoznak szal már csak táp kell neki meg bemenet és mehet.
a végfok 2*20Wattot tud sinusban.
ha valaki tudna segíteni illetve tanácsot adni a tápfesz kitalálásával kapcsolatban azt naon megköszönném!
üdw cockero
(#) isamisa válasza Istike88 hozzászólására (») Júl 30, 2006 /

nézd meg mekkora kondik vannak benne és általában jó közelitéssel be lehet lőni, nekem is van egy tévéből kiszedett végfokom hasonló ehhez, annak aszem +-30v kell de lehet tévedek régen néztem majd előveszem valamikor... (de talán az enyémben a panelon van a pufferkondi meg a diódák) ja és tölsd le a müveleti erőssiítő doksiját abban hátha bennevan a kapcsolás...
Isa
(#) Istike88 válasza isamisa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /

kimenő kindik vannak csak rajta. vagy azokra gondolsz? azok 2200µF/35V . ez a végfok tuti nem szimetrikus tápról üzemelt mer a hangszórók földje megegyezik a végtranyók emitterével. (vagyis biztos nem minusz tápot kaptak a hangszórók) az ic doksiját letöltöttem de annál többre nem mentem vele minth megtudtam mekkora táp kell az icnek és h meik csatikon keresztül kapja a szuflát. ja és még van rajta két kondi amik 33µF/63V-osak. ezek is a hangszóró kimenetekre csatlakoznak de nem tom h ezeknek mi is lehet a pontos szerepük(olyan hangszóró kimete van mint egy jack, vagyis ha csatlakoztacc hangszórót akkor kikapcsolja a belsőket a "tv-ben" de csak akkor ha megfelelöen csatlakoztatod mer bekapcsolva is lehet hagyni a belsőket.) sztem ehez van köze azoknak a kondiknak.
mennyire saccolnád a kondik alapján a tápot?
üdw
(#) Istike88 válasza Istike88 hozzászólására (») Júl 31, 2006 /

rájöttem h a 33µF/63V az mire is jó
az egy felül vágó szűrő. 4ohmon 1200Hz-en vág 8ohmon pedig 600Hz-en. ugynis a tv belső hangzórói két utasak voltak és a magasnak kellett a szűrés de még nem tom h hány ohmosak voltak de lehet h azt kitudom deríteni mer akitől van az elmondta h eltette a mélyeket és azok impedanciája megegyezik a magasakéval és tudni fogom h hol vágott de a táp még mindig kérdéses
(#) Magor válasza jocco hozzászólására (») Júl 31, 2006 /

Szia!

Én már túl vagyok egy-két erősítő megépítésén. Sok tapasztalatom van. Ha érdekel, hogyan kell építeni egy erősítőt. Az elejétől a végéig. Kérdezz bátran.

Üdvözlettel: MaGor
(#) Hurka válasza Magor hozzászólására (») Aug 1, 2006 /

nekem egy hitachi cpt2684 típusú TV-ből vn egy sztereo végfokom. A gondom az, hogy egy NE555-ből épített 1KHz-es jelgeneráturt ráteszek a bemenetre, prímán műxik. Ha viszont a PC-ről érkező hangjelet ráteszek, akkor meg se mukkan. mi leehet itt a gond? BDX53A-BDX54A darlington tranyópár, MC4558TP MŰV ERŐSÍTŐ.

SegÍtségeteket előre is köszi: Hurka
(#) Hurka válasza Hurka hozzászólására (») Aug 2, 2006 /

No, senki?
(#) stefi válasza Hurka hozzászólására (») Aug 4, 2006 /

Hi!
Csináltam egy erősítőt, lámpákkal kipróbáltam és nem működik. Azt szeretném megkérdezni, hogy akkor így az erősítő IC-nek nem lett baja, máshol keressem a hibát?

Üdv: stefi
(#) szabi83 válasza stefi hozzászólására (») Aug 4, 2006 /

kezdjük ott:

milyen ic, tip..

milyen táp, mekkora a fesz? hány VA-s?

milyen égő, hogy kötötted be? s hova

képet dobj fel róla!

és írj róla, mert az kevés, hogy: "összeraktam egy amp-ot és nem müxik! help"

üdv
Következő: »»   5 / 95
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem