Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Lehet te egyből alukosaras nyomóval kezdted én nem. Ez van. Majd lesz alukosaras is. Nem akartál megsérteni senkit? Az egész hozzásolásod teljesen lenéző volt. Nah mindegy nem szeretnék vitatkozni.
Nem egy nagy terembe kell, kb 15méter hosszú 10 méter széles meg 7-8 méter magas plussz egy10x10 méteres színpad szóval szerintem ez ide megfelelő lenne.
Két 38cm-es Somogyival kezdtem megisbántam hogy ilyenbe pénztfektettem.
Ez nem somogyi!! Miért nem vettél akkor mondjuk beymát elsőre? Valahogy el is kell indulni szerintem... Meg ahova elég egy ilyen nyomó oda nem kell egy csúcskategóriás.
A másik meg hogy ennél nagyobb szóróhoz erősitőm sincsen szóval vehetek akármekkorát ha nem tudom kihajtani
Akkor errevolt pénzem hamegtoldottamvolna egy párezressel kaptamvolna használt PA hangszórót későbánat.
Nekem ez tökéletes... Nem bízok a használt hangszórókba. Amúgy se veszek azért használt hangszórót h alu kosara legyen.
Nem a link életképes-e, hanem amire mutat. Megéri-e azt megvenni szgép mellé, mégis tán komolyabb mint egy olcsó Genius csoda
Nem az alukosár szól. Egy jól tervezett 1,5-es lemezből húzott acélkosár is lehet ugyanolyan stabil. Gyakorlatilag sok esetben csak az ár és a látszat, esztétikai élmény fokozása miatt kap öntött alukosarat a hsz még a gyártása sem kerül sokkal többe.
Hello mindenki !
Talán ebben a topicban nagyobb szerencsével járok: Szeretném a véleményeteket kérni. Van 4 leéget SAL hangszóróm, ahogy olvasom a hozzászólásokat, és más hangtechnikával foglalkozó topicokat látom hogy mindenki fikázza a SAL-t sok összehasonlítási alapom nincs, de egyetértek hogy nem a legjobb hangszórók.... (Bár most értem haza egy fergeteges Karaoke party-ról és nem volt panasz a hangra (bár csuton volt az erősítő... szóval azért lehetne ez jobb más hangszórókkal, de hát egyenlőre ez van)) Namost ebből kifolyólag kérdezném a hozzáértőket hogy érdemes-e a képeken látható somogyis hangszóró kosarak+mágnesekhez valami jobb minőségű anyagokból álló alkatrészeket beépíteni. Az utolsó képen egy 150W os hangszóró maradványa látható (ez Vidi hangfalba "való pótlás" volt), a többi kép egy 210W os SAL féle "PA" hangszóró földi maradványa.... Egyáltalán mitől lesz jó egy hangszóró? Mennyit számít ebben a mágnes? Aztán: más témában már fevetettem hogy van nekem 2 40es SAL mélyhangszóróm ( tudom kezdjem azzal hogy kuka és vegyek másikat, de egyenlőre nincs pénz másra ), ezekből szeretnék mélyládát csinálni, kérdésem hogy jó-e ezekhez a W felépítésű vagy a tölcséres (ebben nem vagyok biztos hogy amire gondolok azt így hívják ?? lehet hogy exponenciális a neve... vagy ez ua?) doboz..... Előre is köszönök bárminemű segítséget ! Üdv.
Rutse ládába elég jól szól a 40 centis somogyi és még az érzékenységét is megdobja egy picit. Amúgy ha nem torz a jel akkor aránylag bírja a sal is. Szal szerintem szerezz be kicsit nagyobb erősítőt is h ne kelljen torzításba vezérelni.
Gyenge a mágnesük, ezért nem lesznek érzékenyek, és épp emiatt tölcsérbe sem jók, sajnos kicsi a terhelhetőségük is (39mm-es lengőcséve), ez meg a max. hangnyomásban korlátozza őket.
A 380mm-es SAl-lal kapcs: minden hangszórót lehet tölcsérbe építeni, a kérdés, csak az, hogy mennyire lesz jó a kapott eredmény. Bár ha egy hsz nem való b-reflex dobozba, zártban meg nincs elfogadható mélyátvitele, akkor - ugyan tölcsérhez sem jó igazán - de mégis ebben a verzióban lehet a legtöbbet kihozni belőle hangnyomás terén.
Sziasztok! Árulja már nekem el valaki a jó szub titkát! Csináltam egy SRP2530-al egy zárt 40L-es dobozt mert állitólag abban jól szól, de ez még a magasakat is nyomja, pedig szubszűrő (120Hz-ig) is van benne. Ennek a szűrőnek nem kéne teljesen levágnia efölött mindent?? Mégis a vannak benne magasak...
Udv,
Ha magasak is "jonnek" belole, akkor nem jo a szubszuro v. nincs jol beallitva (felteve ha lehet allitgatni vmit rajta) vagy nincs is bektove. Egyebkent nincs nagy titka a jo sub-nak. Megfelelo hangszorot neki megfelelo dobozba kell helyezni es megfelelo szubszurot illetve vegerositot kell neki adni Lehet egyebkent trukkozni is (kicsi zart doboz + Linkwitz transform) es akkor brutalis melyeket is elo lehet csalogatni ami tenyleg falrengeto lesz ... de ahhoz a SAL-ok egytol egyig alkalmatlanok ... es sok mas atlagos hangszoro is ami b.reflex dobozokba meg viszonylag turheto sub hangszoronak is
Ha már simán b-reflex dobozban, jó imp.válasz mellett megvan a 30Hz, minek is kéne elrontani egy aktív szűrő kiemelésével?
Csakis azért hallod a magasakat is mert a hangváltódnak a meredeksége 12dB/oktáv. E nem eléggé meredek.
Ha nagy teljesítményről van szó akkor inkább érdemes egy előerősítővel még az végfok elött leszűrni a mélyet. 2 db műveletivel már veszteségmentesen 40dB/D meredekségűre lenyisszanthatod. Akkor már tényleg alig lesz mély. És persze árban is és hatásfokba is jobban jössz ki.
És persze semmihez nem tudod majd illeszteni a 40dB/okt. meredekséggel eső átvitelt.
Amúgy mik a tapasztalataid erről a hangszóróról?
Kissebb hangosítási hangfalnak megfelel? Mert hiába fikázza mindenki a SAL-t, oké fikázza. De akkor mondjon egy jobbat hasonló árkategóriában. Sajnos sokan a minőség és az ár közül kénytelenek inkább az árat figyelembe venni.
Ugyanazon az áron lehet jobbat. Ha valakinek a SAL-ra van pénze, akkor már van jobb hszre is.
Sziasztok !
Egy aktiv hanghfalat szeretnek epiteni digitalis zongorahoz (es szintihez), ha erdemes. Kerdes hogy lehet olyat epiteni hogy jol is szoljon, vagy nem. Tapasztalatok es velemenyek erdekelnenek a temaban.Milyen hangszorok, milyen tipusu vegfok , milyen lada stb. Udv.
Nah jövök megint boldogítani.
Az előzőkben szó volt a HA13-mal építendő 12 literes reflex dobozról, 50Hz-re. Ehhez kellene nekem a csövet kiszámítani. Próbáltam, itt a Klinger-könyv, csak olyanok jöttek ki, hogy hűű Bár már kétszer sikerült kiszámolnom, hogy d(cső)=560mm és l(cső)=530mm, ami azért érdekes mert ha 350mm-es átmérővel számolok, akkor 290mm-es csőhossz jön ki. A 102. ábrát (125.oldal a könyvben) pedig nem tudom értelmezni. Segítséget kérek, nem tudok számolni
En mar epitettem egy kis meretu 2 utas aktiv dobozt. Itt van 2 kep rola es 1 kis leiras. Ha a reszletek erdekelnek irj maganban.
Koszi. De nekem nagyobb meretu es teljesitmenyu kellene, szinpadra.
Azert nem artana tobb reszletet is kozolni az igenyeidrol (pl. kulteri es/vagy belteri hangositasra kell, ha belteri akkor mekkora helysegbe, stb.) ... tudod: nema gyereknek anyja sem erti a szavat
Belteri hangositasra, muvelodesi haz / tancterem meretu terem (de lehet nagyobb is) -nehany 100W. Kulteri hangositas eseten a zongi "nagy cuccba" megy, es monitorkent mukodne az epitett hangfal. Itt az egeszben az erdekes az hogy a zongorak nagyon ritka cuccban szolnak igazan jol. Tehat nagyon jol vissza kellene adja a karaktert.
Nos....
Kisebb "hangosításra" elég... (gondolok itt 50nm-es termekre, karácsonyi ünnepségre, bemutatókra, esetleg kis közönségű bulikra 30fő vagy kisebb koncertre monitor ládának) amiket használni szoktam , az két Reloop hangfal somogyis mélyekkel (30cm talán SRP ... ez a textil membránszéles 210W-os ami a képen is van) szép mélyeket ad le. Most akarunk építeni az előző hsz-emben írt 40esekből W tölcséres mélyeket... majd megírom mit szólnak..... vagy mit nem :S..... A lényeg kisebb (kezdő "hangosítóknak") rendezvényre elég lehet....... |
Bejelentkezés
Hirdetés |