Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   54 / 730
(#) sound.man válasza Trojan hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Lehet te egyből alukosaras nyomóval kezdted én nem. Ez van. Majd lesz alukosaras is. Nem akartál megsérteni senkit? Az egész hozzásolásod teljesen lenéző volt. Nah mindegy nem szeretnék vitatkozni.
(#) hüblerattila válasza Trojan hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Nem egy nagy terembe kell, kb 15méter hosszú 10 méter széles meg 7-8 méter magas plussz egy10x10 méteres színpad szóval szerintem ez ide megfelelő lenne.
(#) Trojan válasza sound.man hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Két 38cm-es Somogyival kezdtem megisbántam hogy ilyenbe pénztfektettem.

Ez nem somogyi!! Miért nem vettél akkor mondjuk beymát elsőre? Valahogy el is kell indulni szerintem... Meg ahova elég egy ilyen nyomó oda nem kell egy csúcskategóriás.
(#) hüblerattila válasza sound.man hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

A másik meg hogy ennél nagyobb szóróhoz erősitőm sincsen szóval vehetek akármekkorát ha nem tudom kihajtani
(#) Trojan válasza sound.man hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Akkor errevolt pénzem hamegtoldottamvolna egy párezressel kaptamvolna használt PA hangszórót későbánat.

Nekem ez tökéletes... Nem bízok a használt hangszórókba. Amúgy se veszek azért használt hangszórót h alu kosara legyen.
(#) WD40 válasza Zoll hozzászólására (») Aug 6, 2008 /

Nem a link életképes-e, hanem amire mutat. Megéri-e azt megvenni szgép mellé, mégis tán komolyabb mint egy olcsó Genius csoda
(#) EcoPityu hozzászólása Aug 7, 2008 /

Én ezt csináltam olcsón!

Házimozi erősítő

Házimozi erősítő2

Egy másik topicban már megmutattam!

(#) shalafi66 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

1000Hz körül. egyébként ugyanúgy.
(#) shalafi66 válasza Trojan hozzászólására (») Aug 7, 2008 /

Nem az alukosár szól. Egy jól tervezett 1,5-es lemezből húzott acélkosár is lehet ugyanolyan stabil. Gyakorlatilag sok esetben csak az ár és a látszat, esztétikai élmény fokozása miatt kap öntött alukosarat a hsz még a gyártása sem kerül sokkal többe.
(#) Solt85 hozzászólása Aug 8, 2008 /

Hello mindenki !

Talán ebben a topicban nagyobb szerencsével járok:

Szeretném a véleményeteket kérni. Van 4 leéget SAL hangszóróm, ahogy olvasom a hozzászólásokat, és más hangtechnikával foglalkozó topicokat látom hogy mindenki fikázza a SAL-t sok összehasonlítási alapom nincs, de egyetértek hogy nem a legjobb hangszórók.... (Bár most értem haza egy fergeteges Karaoke party-ról és nem volt panasz a hangra (bár csuton volt az erősítő... szóval azért lehetne ez jobb más hangszórókkal, de hát egyenlőre ez van)) Namost ebből kifolyólag kérdezném a hozzáértőket hogy érdemes-e a képeken látható somogyis hangszóró kosarak+mágnesekhez valami jobb minőségű anyagokból álló alkatrészeket beépíteni.
Az utolsó képen egy 150W os hangszóró maradványa látható (ez Vidi hangfalba "való pótlás" volt), a többi kép egy 210W os SAL féle "PA" hangszóró földi maradványa....
Egyáltalán mitől lesz jó egy hangszóró? Mennyit számít ebben a mágnes?

Aztán: más témában már fevetettem hogy van nekem 2 40es SAL mélyhangszóróm ( tudom kezdjem azzal hogy kuka és vegyek másikat, de egyenlőre nincs pénz másra ), ezekből szeretnék mélyládát csinálni, kérdésem hogy jó-e ezekhez a W felépítésű vagy a tölcséres (ebben nem vagyok biztos hogy amire gondolok azt így hívják ?? lehet hogy exponenciális a neve... vagy ez ua?) doboz.....

Előre is köszönök bárminemű segítséget !

Üdv.
(#) sound.man válasza Solt85 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Rutse ládába elég jól szól a 40 centis somogyi és még az érzékenységét is megdobja egy picit. Amúgy ha nem torz a jel akkor aránylag bírja a sal is. Szal szerintem szerezz be kicsit nagyobb erősítőt is h ne kelljen torzításba vezérelni.
(#) sound.man válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Köszi.
(#) shalafi66 válasza Solt85 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Gyenge a mágnesük, ezért nem lesznek érzékenyek, és épp emiatt tölcsérbe sem jók, sajnos kicsi a terhelhetőségük is (39mm-es lengőcséve), ez meg a max. hangnyomásban korlátozza őket.

A 380mm-es SAl-lal kapcs: minden hangszórót lehet tölcsérbe építeni, a kérdés, csak az, hogy mennyire lesz jó a kapott eredmény. Bár ha egy hsz nem való b-reflex dobozba, zártban meg nincs elfogadható mélyátvitele, akkor - ugyan tölcsérhez sem jó igazán - de mégis ebben a verzióban lehet a legtöbbet kihozni belőle hangnyomás terén.
(#) csonthulye hozzászólása Aug 8, 2008 /

Sziasztok! Árulja már nekem el valaki a jó szub titkát! Csináltam egy SRP2530-al egy zárt 40L-es dobozt mert állitólag abban jól szól, de ez még a magasakat is nyomja, pedig szubszűrő (120Hz-ig) is van benne. Ennek a szűrőnek nem kéne teljesen levágnia efölött mindent?? Mégis a vannak benne magasak...
(#) lamalas válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Udv,

Ha magasak is "jonnek" belole, akkor nem jo a szubszuro v. nincs jol beallitva (felteve ha lehet allitgatni vmit rajta) vagy nincs is bektove. Egyebkent nincs nagy titka a jo sub-nak. Megfelelo hangszorot neki megfelelo dobozba kell helyezni es megfelelo szubszurot illetve vegerositot kell neki adni

Lehet egyebkent trukkozni is (kicsi zart doboz + Linkwitz transform) es akkor brutalis melyeket is elo lehet csalogatni ami tenyleg falrengeto lesz ... de ahhoz a SAL-ok egytol egyig alkalmatlanok ... es sok mas atlagos hangszoro is ami b.reflex dobozokba meg viszonylag turheto sub hangszoronak is
(#) shalafi66 válasza lamalas hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Ha már simán b-reflex dobozban, jó imp.válasz mellett megvan a 30Hz, minek is kéne elrontani egy aktív szűrő kiemelésével?
(#) cimopata válasza csonthulye hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Csakis azért hallod a magasakat is mert a hangváltódnak a meredeksége 12dB/oktáv. E nem eléggé meredek.
Ha nagy teljesítményről van szó akkor inkább érdemes egy előerősítővel még az végfok elött leszűrni a mélyet.
2 db műveletivel már veszteségmentesen 40dB/D meredekségűre lenyisszanthatod.
Akkor már tényleg alig lesz mély.
És persze árban is és hatásfokba is jobban jössz ki.
(#) shalafi66 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

És persze semmihez nem tudod majd illeszteni a 40dB/okt. meredekséggel eső átvitelt.
(#) cimopata válasza Solt85 hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Amúgy mik a tapasztalataid erről a hangszóróról?
Kissebb hangosítási hangfalnak megfelel?
Mert hiába fikázza mindenki a SAL-t, oké fikázza.
De akkor mondjon egy jobbat hasonló árkategóriában.
Sajnos sokan a minőség és az ár közül kénytelenek inkább az árat figyelembe venni.
(#) shalafi66 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 8, 2008 /

Ugyanazon az áron lehet jobbat. Ha valakinek a SAL-ra van pénze, akkor már van jobb hszre is.
(#) cimopata válasza shalafi66 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

pl???
(#) gtk hozzászólása Aug 9, 2008 /

Sziasztok !

Egy aktiv hanghfalat szeretnek epiteni digitalis zongorahoz (es szintihez), ha erdemes. Kerdes hogy lehet olyat epiteni hogy jol is szoljon, vagy nem. Tapasztalatok es velemenyek erdekelnenek a temaban.Milyen hangszorok, milyen tipusu vegfok , milyen lada stb.

Udv.
(#) WD40 válasza WD40 hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Nah jövök megint boldogítani.
Az előzőkben szó volt a HA13-mal építendő 12 literes reflex dobozról, 50Hz-re.
Ehhez kellene nekem a csövet kiszámítani. Próbáltam, itt a Klinger-könyv, csak olyanok jöttek ki, hogy hűű
Bár már kétszer sikerült kiszámolnom, hogy d(cső)=560mm és l(cső)=530mm, ami azért érdekes mert ha 350mm-es átmérővel számolok, akkor 290mm-es csőhossz jön ki. A 102. ábrát (125.oldal a könyvben) pedig nem tudom értelmezni. Segítséget kérek, nem tudok számolni
(#) lamalas válasza gtk hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

En mar epitettem egy kis meretu 2 utas aktiv dobozt. Itt van 2 kep rola es 1 kis leiras. Ha a reszletek erdekelnek irj maganban.
(#) gtk válasza lamalas hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Koszi. De nekem nagyobb meretu es teljesitmenyu kellene, szinpadra.
(#) lamalas válasza gtk hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Azert nem artana tobb reszletet is kozolni az igenyeidrol (pl. kulteri es/vagy belteri hangositasra kell, ha belteri akkor mekkora helysegbe, stb.) ... tudod: nema gyereknek anyja sem erti a szavat
(#) gtk válasza lamalas hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Belteri hangositasra, muvelodesi haz / tancterem meretu terem (de lehet nagyobb is) -nehany 100W. Kulteri hangositas eseten a zongi "nagy cuccba" megy, es monitorkent mukodne az epitett hangfal. Itt az egeszben az erdekes az hogy a zongorak nagyon ritka cuccban szolnak igazan jol. Tehat nagyon jol vissza kellene adja a karaktert.
(#) Solt85 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 9, 2008 /

Nos....
Kisebb "hangosításra" elég... (gondolok itt 50nm-es termekre, karácsonyi ünnepségre, bemutatókra, esetleg kis közönségű bulikra 30fő vagy kisebb koncertre monitor ládának) amiket használni szoktam , az két Reloop hangfal somogyis mélyekkel (30cm talán SRP ... ez a textil membránszéles 210W-os ami a képen is van) szép mélyeket ad le.
Most akarunk építeni az előző hsz-emben írt 40esekből W tölcséres mélyeket... majd megírom mit szólnak..... vagy mit nem :S.....

A lényeg kisebb (kezdő "hangosítóknak") rendezvényre elég lehet.......
Következő: »»   54 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem