Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   138 / 139
(#) FerencziJ válasza Gafly hozzászólására (») Máj 8, 2024 /

Szia!

Erősítő újjáépítve, nfb-t bekötve gerjed (ha terhelő ellenállással üzemeltetem, piezo kontrollal szépen működik), nfb-t kikötve szól. Fődarabok maradtak az eredetiek (6N2P-EV, 2*12AU7, 4*EL34).

fj
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2024
(#) tufatofu válasza FerencziJ hozzászólására (») Máj 8, 2024 /

Cseréld meg a kimenőtrafó anódokra csatlakozó kivezetéseit, ha PP-ről van szó. A rajz jó lett volna esetleg.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2024
(#) FerencziJ válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 8, 2024 /

íme a rajz

van relevanciája? akkor a csapokat is meg kell cserélni.
(#) tufatofu válasza FerencziJ hozzászólására (») Máj 8, 2024 / 1

Ultralineár megcsapolásostól cseréld fel a kimenőtrafó kivezetéseit a csöveken.

Óriási köszönet és hála, nem gondoltam. Egy hete rugózok rajta......Működik!

Szuper

Az! Még egyszer Nagyon Köszönöm!

Üdv: fj

Nincs mit. Üdv
(#) szendi001 válasza FerencziJ hozzászólására (») Máj 9, 2024 /

Ha gerjed, akkor a trafo szekunder oldalan nem jo a polaritas viszony. Egyeb esetben a visszacsatolo ellenallas csokkentesevel a negativ visszacsatolas no, es az erosites csokken. Az allapot addig hegyezhetö ( tul nagy visszcsatolas), hogy ekkor is begerjed, csak mas okok miatt. Mi a panasz?
(#) FerencziJ válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 9, 2024 /

Köszönöm a segítséget, a tegnapi este folyamán sikerült pontot tenni a probléma végére.

Üdv: fj
(#) FerencziJ hozzászólása Jún 10, 2024 /

Tisztelt Hozzáértők!

Csak annyi kérdésem lenne, hogy mennyire állítsam be az EL34 PP UL csövek anódáramát? (A kapcsolást náhány hsz-al ezelőtt feltöltöttem) 32-36 mA csövenként? Köszönöm a válaszokat.

FJ
(#) szendi001 válasza FerencziJ hozzászólására (») Jún 10, 2024 /

Valasz itt. Folytassuk itt ha van meg kerdesed. Bővebben: Link
(#) tufatofu válasza FerencziJ hozzászólására (») Jún 10, 2024 / 1

Bias kalkulátor: Bővebben: Link
(#) FerencziJ hozzászólása Nov 2, 2024 /

EL34 PP UL

Tisztelt Fórumtársak!

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy lehet e fejhallgató kimenetet csatlakoztatni egy csöves erősítőre. Már láttam kisteljesítményű gitár erősítőn, de relatív nagyteljesítményűn még nem (30W).
Mit szóltok hozzá, valaki csinált már ilyet?

Kösz: fj
(#) Ge Lee válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Fogsz egy 10Ω 30W-os ellenállást azzal meg párhuzamosan kötöd a fejhallgatódat egy akkora soros ellenálláson keresztül, hogy mondjuk 20-25% kivezérlésnél szóljon max hangerőn a fejhallgató.
(#) szendi001 válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

A gyáriak is csinálnak ilyet. A Marshall pédául elejti a hőt egy 16 ohm 100 Wattos ellenálláson. Kb 470 ohm kell a fülhallgatóval sorosan. Drága hobbi amúgy -
(#) FerencziJ válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Köszönöm, 470R/1-2W-ban gondolkodtam én is, de ezek a teljesítmény ellenállások hová is kellenek pontosan? A kimenetre műterhelésnek, vagy a fejhallgató+előtét ellenállással párhuzamosan?
(#) Gafly válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Csöves erősítő nem szeret üresen járni, a hangszóró helyett...
(#) FerencziJ válasza Gafly hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Igen, ezt tudom. A legnehezebb az egészben megfelelő kapcsolós 6,3-as aljzatot találni....
(#) CIROKL válasza Gafly hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Nem is kell neki , műterhelésről van szó!
(#) FerencziJ válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Bocsánat, elvesztettem a fonalat, mire nincs szükség? Szívem szerint nem műterhelnék, mivel az-az ellenálás mindig ott fog "lógni" a kimeneten.
(#) pucuka válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Csöves erősítő terhelés nélkül átüti a kimenőtrafót és a végcsövek is károsodnak (felizzanak az anódok). A legjobb, ha a nagyteljesítményű ellenállás kb akkora értékű, mint az a hangszóró terhelés, mint amire tervezték, vagy legalábbis nem sokkal nagyobb.
Megoldható úgy is, hogy a műterhelés, és a fejhallgató előtét egy előtét egységet képez, ha bedugod, akkor a hangszórókat le kell választani, vagy egyik, vagy másik.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2024
(#) segítő válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 5, 2024 / 1

Sok (rész) igazság le van írva. SZERINTEM: Kötsz egy 150 ohm/ 5W-os ellenállást a kimenőtrafó szekunderére, átütés kigolyózva. És nem emészti fel a teljesítményt feleslegesen.
A fejhallgató kimentre egy soros ellenálással kell illeszteni a fülest, impedancia ismeretében.
Nem egyértelmű a felhasználás, mikor mi üzemeljen.
(#) Ge Lee válasza segítő hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

És mivel a 150Ω-mal jócskán alul lesz illesztve, teljesen máshogy is fog szólni, bár szerintem jelen esetben ez kb. lényegtelen.
(#) FerencziJ válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Sziasztok Mindenki!

A kimenőtrafó 4R-os csapját használom, erre akasztanám a 150R-t és a 470R-os ellenálás előtéttel használt 32 ohmos fejhallgatót.
(#) tufatofu válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Zenekari erősítőknél a rácsatlakoztatott hangfal is a hangzás szerves részét képezi, ami nélkül értelmetlen hangzásról beszélni. Ezt egy fejhallgató nem fogja visszaadni, amit pl. egy 4X12 láda, ezért én nem is törekednék egy JCM800-at vagy egy Soldanot erre a célra átalakítani.
(#) Ge Lee válasza FerencziJ hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Elmondom, mire értettem a lényegtelent, mivel egy ideje jómagam is PP-t hallgatok UL-ben. Első körben (gyárilag) ez is EL34-ekkel volt szerelve. Bekapcsoltam, borzalom, puha, lagymatag hangzás. Vettem bele válogatott NOS 6P3S-E-ket, azonnal két kategóriával jobb hangzás, pedig a nagyon nagyon jó csövektől még ezek is messze vannak.
Az enyémben nincs semmiféle terhelő ellenállás a kimenőn, van helyette dióda páros meg soros szembekötött zéneres feszültség limitálás.
Elnézve úgy a 3-4 millió körüli árfekvésben lévő csöveseket, ugyan nem látni bele, de szerintem tök ugyanez a kapcsolás. Most úgy gondolom, hogy ez az alap, afféle ugródeszka a highend-be. Feszerősítő fokozat->hosszúfarok fázisfordító->végcsövek. Amin van variálási lehetőség az az első fokozat, hogy hát azokból mi hozza el a kánaánt, a sima, netán az SRPP esetleg a mű követő, aztán a hosszúfaroknál az áramgenerátor kérdése, azzal szól-e jobban vagy nélküle, és akkor ott van még a kimenő, ebben nem 43 hanem 23% körül van az UL, és ha ezeket sikerül hónapok-évek alatt kiszenvedni akkor már csak az alkatrészek vannak vissza, melyik pozícióban milyen ellenállás és kondi legyen, és kész is van. Csak pár alkatrész, de így is iszonyat idő és munka. Ráadásul szívás is, mert a gyárival még kísérletezni sem lehet, mert a 12AX7 helyére nem megy be a 6H8C, se a foglalata se a fűtése okán.
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„És mivel a 150Ω-mal jócskán alul lesz illesztve, teljesen máshogy is fog szólni, bár szerintem jelen esetben ez kb. lényegtelen.”

Alul, felül illesztés. Máshogy szólni fog természetesen. Lényeg ???
(#) segítő válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 6, 2024 /

Idézet:
„12AX7 helyére nem megy be a 6H8C”
Következő: »»   138 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem