Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   247 / 247
(#) tdi75 válasza granpa hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Nagyon köszönöm. Kis küzdés árán végül lejöttek a gombok.
Viszont közben találtam egyéb dolgot is. Van két kalibráló potméter ami az y erősítésen van.
Ezek az előlapon cal névre hallgatnak és az előlapi rajzon R1010 és R 1035 számon vannak (ugyan ezen a pozíciószámon szerepelnek a szervizkönyvben is) Na olyanokat hol tudok szerezni. Valamint lehet hogy valamit nem kötöttem vissza, de azt vettem észre, ha a B csatorna feszültség méréshatárát állítom a finom állítóval (tudom akkor már nem pontos a kalibrálás hogy volt/div) de az egesz jelet viszi feljebb/lejjebb a katódsugárcsövön is nem csak az amplitúdót. Lehet hogy valami testelést leszakítottam vagy nem toltam össze rendesen minden csatit? Ezen kívül még van kontakt gond, de jóval kevesebb mint a szétbontás előtt volt. A B csatornán van még olyan méréshatár amikor valami katasztrofálisan ronda a saját négyszögjele, míg a másik az A csatornán már egész szép és elfogadható. Na még bújom kicsit a gépkönyveket hátha okosabb leszek.
(#) jani1987 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Milyen tekerő kell hozzá? Biztos van valakinek elfekvőben.
(#) tdi75 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Egyelőre ne legyen kontaktos, és legyen bekalibrálva. A szint eltolódásaim okát megtaláltam. Én voltam balfék
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2024
(#) nagym6 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Idézet:
„A B csatornán van még olyan méréshatár amikor valami katasztrofálisan ronda a saját négyszögjele,”
Valószínűleg a bemeneti osztó kapcsoló kontakthibája, nem mindegyik osztó elem kapcsolója zár rendesen. Sok forgatásra esetleg letisztul lekopik.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

De az erősítést beállító potikat mindenképp cserélnem kell sajnos. Beáztak (recsegnek) kontaktosak .
(#) tdi75 válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 7, 2024 /

Remélem. Nem akarom kivenni a kapcsolót onnan. Azzal az erővel építhetnék már új bemeneti osztókat is. Annyira nem vagyok profi a négyszög átvitelben. Inkább megpróbálom az osztó kapcsolóinak érintkezőit pucolgatni.
(#) kadarist hozzászólása Hé, 13:15 / 3

С1-75 oszcilloszkóp Y-bemenet javítás

Sziasztok! Egy javításról szeretnék beszámolni. A hibajelenség abban nyilvánult meg, hogy a B csatorna jele átment az A csatornába és ott együtt jelet meg az A csatorna képével. Ugyanekkor a B csatorna idővonalát nem lehetett középre húzni, sőt az ernyő aljától feljebb nem is lehetett.
Hosszas méricskélés után az elektronkapcsoló gate kimenetének egyik duál kapcsolódiódájára (ДС1) terelődött a gyanú, mert az egyik diódafél csak kb. 1 volt körül kezdett nyitni. A dupladiódát két N4148-al helyettesítve helyreállt a rend. A DC-szintek szimmetrizálása után minden rendben működött.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 14:06 /

Nehogy kidobd, mert másnak ilyen nincsen.

De ha mégis kidobod, akkor előtte szóljál, mert most tervezek jövőre egy Csőbőrönd 3-at.
Abba ilyen "kis izéket" gondoltam, nagyítóval nézhetően.

Nagyító megvan, "bőrönd" megvan (kabátzseb méretű), most éppen káddugó láncot keresek a lomosban, mert ugye ami nincsen odaláncolva, vagy betonozva, az...
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 14:15 /

Megtartom, bár az 50 ohmos bemenetek kissé korlátozzák a felhasználást. Még 2006 környékén kaptam Roskó Farkastól (HVlabs). Sajnos álltó helyében romlott el és már más részét is kellett már javítani, de a több, mint 400 MHz-es sávszélesség imponáló manapság is. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Hé, 14:20
(#) nagym6 válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 14:20 /

400Mhz? Nem is gondoltam, hogy ott ilyet is tudnak gyártani. Y erősítő érdekes lehet. Sőt a ks. cső is spéci.
(#) kadarist válasza nagym6 hozzászólására (») Hé, 14:25 /

Egy URH rádióadó van benne. Az oroszoknál minden dokumentációja megtalálható még angol nyelven is. Bővebben: Link 250 MHz-nél jóval többet tud.
A hozzászólás módosítva: Hé, 14:33
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 14:52 /

Én a hibás kettős diódára gondoltam, de nem lejmolok.
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 15:39 /

Nem dobom ki azt sem. Ha erre jársz odaadom.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 17:25 / 1

Csak érdekességképpen, egy 60ns-os impulzus képe az ernyőn. Az impulzust egy alagútdióda állította elő, ami a szkóp saját impulzusgenerátorában van.
Következő: »»   247 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem