Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Szia! Én ajánlok egy műszert kb. 20E Ft-os árkategóriában ami tud is valamit. Elfogadható bemeneti védelmekkel rendelkezik és szerintem nincs túlárazva: Uni-t 139C
Lehet rosszul tettem fel a kérdést, nekem ez a FLUKE lehet akármilyen jó, teljes pénzkidobás lenne az én képeséggeimhez és a felmerülő igényeimnek is! Beraktam képet a jelenlegi műszeremről, ami nekem nagyjából eddig elég volt, de mivel kezdenek problémák felmerülni vele, és volt olyan pl tekercs amit mértem volna ezért ha veszek másikat, akkor a fejlődés irányába mennék el!
Nem hiszem, hogy nekem a pontosság annyira lényeges lenne, mert nem tartok ott elektronikában, hogy alkatrészeket kéne összeválogatnom párba, vagy saját elektronikát kéne élesztenem és ellenállásokat kellene 0,5%-ra méregetnem! Nekem inkább az lenne a lényeg, hogy nagyjából mit kell tudnia egy alkatrésznek, jó e az vagy már tönkrement e? Ár kategóriában nem ragaszkodom ehhez, mehet feljebb a keret, csak inkább a funkcionalitás széles spektruma fontosabb, mint a precizitás és a strapa állóság! Ez a MAXWELL MX-25 201 ahogy nézem egy elég alap, induktivitás, frekvencia mérés és az auto funkció nekem, amiket így körbejárva tudnék értékelni még funkcióban! A hozzászólás módosítva: Vas, 12:29
Például az általad ajánlott műszer minőségben és tudásban jobb mint ez?
MX 25 328 Digitális multiméter 5az1-ben Kijelző: 4 digites DC V: 0,1mV – 1000V AC V: 1mV – 700V DC A: 0,1µA – 10A AC A: 0,1µA – 10A Ellenállás: 0,1Ω – 60MΩ Kapacitás: 10pF – 300µF Frekvencia: 0,01Hz – 1MHz Kitöltési tényező: 0,1% – 99% Hőmérséklet: -55°C – 1000°C Min - Max adattartás Relatív mérési mód Dióda teszt Folytonossági teszt Hangjelzés Adattartás Háttérvilágítás Automata kikapcsolás PC-re csatlakoztatható /USB kábellel/ Tartozékok: Maxwell szoftver, USB kábel, banándugós hőmérőszonda, banándugós krokodilcsipesz, műszerzsinór Hangjelzés Úgy látom, ez tud induktivitást is mérni, árban ugyanott van nagyjából, de nem tud true RMS-t, legalább is a felsorolt tulajdonságok alapján! Vagy ez a true RMS funkció alap és az én jelenlegi készülékem a MX-25 201 is tudja már ezt, csak ki sem írják? 3 1/2 digites DC V: 0,1µV-1000V AC V: 1mV-750V DC A: 100nA-20A AC A: 10µA-20A Ellenállás: 0,1Ω-20MΩ Tranzisztor teszt hFE Dióda teszt Folytonossági teszt Kapacitás: 1pF-20µF Hőmérséklet: -40°C-+1000°C Hangjelzés
Szerencsére a Fluke még hasonlo müszert sem gyárt, igy az alapbol kiesik a választási listárol.
Az ilyen mindenttudo müszerekböl aránylag nagy a választák és nem igen lehet velük hasraesni. Mindegyik többé kevésbé hozza azt amit az adatlap leir. ( nálam 3 van ilyenekböl is - mind más). Amiben eltérnek és ez gyakran sokat jelent melyiket veszem kézbe. Az az ergonomia a fizikai méret a mérözsinor tipusa a mérés sebessége, a display olvashatosága, világositása, esetleg az NCV funkcio meg ilyesmik. Sajnos ezeket nem igen lehet kiolvasni a prospektusbol. Pl az olcsobb müszeren az NCV igen pontatlan 20-30 cm az érzékenysége viszont a legkisebb, a legkönnyebb, a zárlatvizsgáloja igen gyors. A másik hasonlo árkategoriáju müszer gumitokban van nehezebb, de stabilabb, amibe a meröhegyeket is be lehet dugni, igy a müszer mindig ott lehet ahol mér az ember. A display világit az NFC nagyon gyors és sokkal pontosabb, viszont a zárlatvizsgálo igen lunyha ( lassabb mint a kb 20 éves METEX müszernél. Amit szintén jo kibrobálni, hogy lehet-e egy kézzel kapcsolni. A kisebb müszerem olyan könnyü, hogy le kell fogni amikor kapcsoloom, ami sok hekxhetben komoly gond. Nincs meg gumiláb sem rajta. S olyan mint a nehai FLUKE 8060-s volt még véletlenül sincs a mai müszerek között, aminek az oldalán voltak a nyombok és a hüvelykujjal lehetett a müszert kapcsolgatni. Márkát nem irok, mert szerintem ma egyik sem kaphato ilyen néven. Több müszert alkalmi vételböl vettem, nem is nagyon hasonlitgattam a másikkal, mert a Flukehoz mérten szinte ingyen voltak, a matuzsálemi METEX is vagy 3-5x drágább volt. Nézd meg melyik mérések a legfontosabbak számodra és azok alapján dönts. A többi ugy is meglepetés lesz - de ez ma szinte minden ilyen cucc mélyen elhallgatott alaptulajdonsága. Ha tényleg biztosra akarsz menni, akkor keress olyan e-shopot ahol 30 napon belül vissza tudod adni, és akkor élöben a kezedben probálgathatod. |
Bejelentkezés
Hirdetés |