Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   115 / 116
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 13:14 / 1

A szkopodban is csak calculator van, azaz csak szinusz jelre értelmezhetö az RMS érték. Az nem tudja eldönteni milyen jelet látsz a képernyön.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:22
(#) exabit válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 13:18 /

Neked is tudom javasolni a korábban linkelt táblázat legalsó sorát: Bővebben: Link Ugyanis arról van szó és nem a második sorról.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:19
(#) Massawa válasza exabit hozzászólására (») Szo, 13:21 /

Köszönöm elvagyok a táblázat nélkül is vagy 15 évig ezt is oktattam,
(#) soos csaba válasza exabit hozzászólására (») Szo, 13:47 /

Köszönom a segitséget exabit, és neked is Massawa, és mindenkinek aki hozzászólt a kérdésemhez.

A leirtakat meg át tanulmányozom.
(#) AlmaJoe válasza AlmaJoe hozzászólására (») Szo, 14:11 /

Egy "kicsit" elszámoltam, az adott négyszögjel effektív értékének 2.8V-nak kellene lennie.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 14:45 /

Idézet:
„Csak vigyázni kell az ilyen jeleknél ott lehetnek mindenféle gyakra láthatatlan impuzusok ( nem jol kompenzált szonda) a szkop meg azokat is mérni fogja igy a peak erték nem biztos hogy az amit ilyen beállitásnál látsz.”

Igen, ment a mancs. Ez lényeges és sok méréshiba forrása is. "Peak Detect" üzemmód megmutatja a normál módban láthatatlan impulzust is, bár ez szkóp képesség függő.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 14:57 /

Ebben a modern DSOk valamivel megbizhatobbak, mert ott a képernyön valoban azt látod amit képes volt a szkop feldolgozni (ott a képi megjelenés prioritást élvez általában egyforma fényerövel). A hagyományos szkop ezt nem tudja. Ebböl az is következik, hogy a DSOnak könnyebb dolga van a terület ( TRMS) számolással hiszen elvben akárcsak a milliméteres papiron, a DSO a pixeleket számolgatja a jelalak alatt.

Mennyivel jobb dolgunk volt, amikor a szkop csak a jelgörbét mutogatta. Amikor megjelentek ilyen ertékek, nemcsak itt, de sok szakembernél is nem egy biztositékot vert ki. ( elötte a kutya sem igen tödött ezzel és ha ilyen mérések kellettek akkor más müszerhez nyult. Most meg a 20 dolláros müszerecske is képes megtölteni egy képernyöt mindenféle adattal, amihez gyakran a szakiridalom legporosabb könyveiben kell megkeresni a magyarázatot
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:05
(#) soos csaba válasza AlmaJoe hozzászólására (») Szo, 15:04 / 1

Igen, észre vettem én is, de már nem akartam szólni.
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 15:07 /

Massawa mi lenne az a DSO pontosan?.
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 15:08 /

Digitális oszcilloszkop amiben nincs képcsö,,hanem csak egy display akár a telefonon vagy a laptopon. A tied is ilyen csak egy öregebb tipus lehet, mert pontosan a Tek kezdte az analog szkopok is görbéire firkálni mindenfele merési eredményt.

Kb Ilyen
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:15
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 15:14 /

Értem, csak az S-betü zavart meg, gondoltam hogy valami digitális, de akkor miert nem ez a röviditése hogy DOS- digital oscilloscop?
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 15:17 / 1

Mert valoszinü a digital scope-t röviditették, kikerülve a konfliktust a DOS operácios rendeszerrel. ( elég egykoruak).
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 15:17 /

Most látom hogy ennek az oszcilloszkópnak ez a modelje DS0154Pro
(#) Massawa válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 15:19 /

Én nem tudom, csak gyorsan kerestem egy képet, ne legyen félreértés.
(#) soos csaba válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 15:20 /

Lehet...értem.
(#) Skori válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 15:49 /

DSO = Digital Storage Oscilloscope
(#) exabit válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 16:29 / 1

Ha 15 évig oktattad akor talán rám szánhatnál pár percet hogy elmagyarázd hogy miért nem jó.
Ugyanis jelen állás szerint ez nem -2.3V / +2.3V négyszögjel, hanem egy 0V / 5.6V négyszögjel vagy impulzus. Előbbit lehet úgy számoljuk mint ahogyan te állítottad, de az utóbbit nem.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:31
(#) soos csaba válasza Skori hozzászólására (») Szo, 16:37 /

DSO= Tárolós Digitális Oszcilloszkóp, igy még világosabb, köszönöm Skori.
(#) nagym6 válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 16:40 /

Ezen a szkópon méréshez beállítható, hogy "Histogram" vagy "Max-Min" szerint mérjen. Állítsd "Histogram" állásba, ekkor nem a tüskéket azaz Max-Min szerint mér, hanem négyszögjel egyenes szakasza szerint.
(#) soos csaba válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 16:49 /

Ezt az opciót leltem az oszcilloszkópon (Average 16) ha ez az opció van ki választva akkor a négyszögjel már nem tartalmaz tüskéket.
(#) Massawa válasza exabit hozzászólására (») Szo, 16:58 /

Tévedsz. A váltoáramnak az energia tartalma (RMS) független attol hogy az a pozitiv vagy a negativ félhullám alatt keletkezik. És az sem változtat ezen semmit ha a váltoáramot eltolod Vpp/2 DC szinttel..Természetesen hozzá kell adni DC komponest is
Ahogy már irtam vedd elö a mm papirt és számold a négyzeteket. Ha több mint Vpp/2 DC szinttel tolod el (azaz a negetiv vagy pozitiv csucs nem 0 Volt akkor a fent számitott értékhez hozzáadtál egy extra DC -t. (Különbség).
Csak jobb megértés érdekében .Az RMS érték azt jelenti egy izzonál, hogy ugyanugy világit egy 12Voltos akkurol.mint dgy 12V RMS váltoáramrol, függetlenül attol ,hogy az AC a 0 Voltra szimmetrikus vagy csak + vagy - tartományban hullámzik de csucsok érintik a 0 szintet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:08
(#) exabit válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 17:06 /

Az én értelmezésemben amit a szkóp mutat az AC+DC RMS és azt így számoljuk: Bővebben: Link
Ezzel a számolással kijön az amit a szkóp is mutat, és nem kell olyan dolgokkal magyarázni hogy mi van ha láthatatlan "impulzusok" vannak, meg mivan ha "a szkóp nem is tudja hogy mit mér", stb.
(#) nagym6 válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 17:20 /

Manualból csatolt képen, hol találod a "Histogram" beállítást a "Min-Max" helyett.

Histogram.jpg

(#) Massawa válasza exabit hozzászólására (») Szo, 17:27 /

Köszönöm, hogy sikerült teljesen félreértened a mondokámat. De ez elö fordul ilyen forumokon.
(#) nagym6 válasza soos csaba hozzászólására (») Szo, 18:11 /

Megnéztem alaposabban szkópon, multiméteren is. Szkópom úgy mér mint a tiéd, RMS több a pk-pk felénél. Ha a négyszögjel AC csatolású azaz középszintje a nullpont, akkor viszont RMS pont fele a négyszög pk-pk értéknek.
Ha multiméterrel mérem akkor csúcsérték fele az RMS, itt csak AC csatolás van, bárhol van a négyszögjel nullszintje, mindig RMS fele a csúcsértéknek.
Ezek szerint a szkópok jól mérnek, multiméterek RMS mérése lenne hamis, ha nem középnullás a jel. Eddig azt hittem, multiméter RMS megbízható. Agilent multival mértem 1Khz jelnél, 100Khz-ig pontos.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Szo, 18:20 /

Itt visszább ezeket mértem. Multiméter és szkóp mérése eltér. Négyszögjel 50% kitöltés talpán a 0. Azaz 0V - 1V pk-pk négyszög szkópon RMS (effektív) 0.718V. Multiméteren pontosan a fele, 0.5V. Nem értem.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 18:25 / 1

Idézet:
„Eddig azt hittem, multiméter RMS megbízható.”
Olvasnivaló a témában: Multimeters : Measurement deviation.
(#) exabit válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 18:26 / 2

Korábban beraktam ezt a táblázatot. Ez alapján ha 50%-os kitöltésű négyszögjeled van aminek a talpa 0V-on áll akkor Vpp/1.41V-ot kell mérned RMS értékre. Ha középnullás a jel akkor meg Vpp/2 az RMS.
A multi meg csalhat szóval azzal csak óvatosan.
(#) exabit válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 18:43 /

Ilyen fórumokon sok minden előfordul. Még olyan is hogy valaki azt hiszi hogy melegragasztóval forrasztanak ki alkatrészeket. Bővebben: Link
(#) majkimester válasza exabit hozzászólására (») Szo, 18:44 /

Szegény diákok ... mit tanultak 15 évig táblázat nélkül ...
Következő: »»   115 / 116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem