Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   273 / 3999
(#) ledesgyerek hozzászólása Aug 20, 2008 /

Helló mindenkinek!
Multiméteres kérdésem volna.
Le szeretném cserélni a régi multimat egy kicsit modernebbre ami többet tud.

Ez a típusú multiméter (UT 70 A) megéri-e?
Aki használ ilyet írna nekem, hogy mi az észrevétele?

Előre is köszönöm!
(#) zsuscsinyo válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Semmi nem történik hisz annak csak az a szerepe (ugyanúgy mint a RESET-nek) hogy a két tüskét rövidrezárja, talán ez segít amit csatoltam.
(#) joca válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszi a segitséget.
A következö kérdésem hogy létezik valami olvasmány amiben leirják hogy egy multimetert hogy kell használni?
(#) totti91 válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

hát szerintem nem sok mindent kell róla tudni de ha kérdezel itt akkor tuti hogy segítünk..bár ha átolvasod ezt a rövidnek nem mondható fórumot szinte mindet leírtuk már
szerk.: Bővebben: Link
(#) joca válasza totti91 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszönöm a linket átolvasom. Csak azért kérdeztem mert szeretnék jobban bele mélyülni az elektronikába és nem igazán foglalkoztam még ilyen dolgokal.
(#) zsuscsinyo válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Általában minden multiméterhez mellékelnek egy használati utasítást amiben részletesen leírják mit hogyan kell csinálni, hogy kell méréshatárt választani, hova kell tekerni a forgókapcsolót, meg ilyesmi.

Ha gondolod less bele ebbe:
Bővebben: Link

Sok sikert a tanuláshoz
(#) joca válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszi Jo ez a topic meg az oldal legalább itt segitenek az embernek.
(#) Norberto válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

És az első és legfontosabb, hogy ha méregetni akarsz majd multiméterrel, akkor olvasd át a Mit nem szabad!? (Kezdőknek) című topikot! Sokat lehet tanulni belőle!!!
(#) joca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Kösz! Olyan régen kerestem már ilyen könyveket soha sem találtam semmit.
(#) joca válasza Norberto hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszi szépen a tanácsot. Olvasgatni fogom.
(#) joca hozzászólása Aug 20, 2008 /

Sziasztok. Lenne egy kérdésem hogy a kábeleknél szin mit jelent.
(#) Imi65 válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Erősáramú kábelekre gondolsz? Ott - és mindenütt - a zöld-sárga a védővezető (földelés), a kék a nulla vezető, fekete - barna - fekete (amennyi van) a fázisvezető(k).
(#) joca válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

A számitógépben lévő kábelekre gondoltam. A nulla vezető az mit csinál?
(#) Dudus válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Van abban is pár!

A táp gyengeáramú kábeleire gondolsz?
(#) joca válasza Dudus hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Igen arra gondoltam meg ami megy a winyo-ba.
(#) Dudus válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Fekete-> test
Piros-> +5V
Sárga-> +12V
Narancssárga-> +3.3 Volt
Fehér-> -5 Volt
Kék-> -12 Volt
Lila-> +5 Volt (StandBy)
Szürke-> Power Good
Zöld-> Power On

Ja, a google a Te barátod is
(#) joca válasza Dudus hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszi. Kerestem de nem találtam normális választ.
(#) Imi65 válasza joca hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Magyarországon a 3 fázisú, 4 vezetős rendszert alkalmazzák kisfeszültségű villamosenergia elosztásra.
A közép/ kisfeszültségű trafó szekunder tekercse csillag kapcsolású, feszültsége ezáltal 230/400V. A csillagpont földelve van, de ezt - nulla vezetőként - kiviszik a hálózatra. Ezáltal bármelyik fázis és a nulla között fázisfeszültség (230V) van. Erről működnek a fogyasztók, nagyrészt. Bármely két fázis között viszont 400V, erről elsősorban motorikus fogyasztók üzemelnek. Ebből is látható, hogy - a védővezetővel ellentétben - a nullát üzemszerűen is igénybe vesszük áramvezetés céljából. Nélküle a lakásokban nem lehetne 230V-os feszültségszint.
(#) joca válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /

Köszi az infot ezzel is okosabb lettem.
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Hello!

Kis BD-nél, ha a tranyót úgy teszed magad elé, hogy a lábai feléd állnak és a szüveg rajta olvasható(tehát nem a hűtő felületet látod), akkor ballról: B-C-E a lábak sorrendje. (Nagy BD-nél (TO220-tól) már fordított, azaz E-C-B) Ez úton is, csók a gyártóknak.

Igen, a hidat ki lehet próbálni, hogy pld. 100ohm-al a tápra, vagy a földre teszed bemenetét. Persze a motor, csak akkor megy, ha az egyik bemnet a tápon van, a másik meg a föld felé, mert ha mindkettő azonos potenciálon van, akkor a motor áll.

A tranyó mérésénél gond lehet a nagy béta (1000 felett), illetve, hogy a BE szakasz mérésénél, két soros dióda van már a tranyóban.

üdv! proli007
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

A problémás tranyónak minden oldala egyforma csak az egyik oldalon van szöveg a másikon nincs. Ezért sem tudom megkülönböztetni.
A hűtő-re szoktak feliratot tenni?

Amúgy én is csókoltatom a gyártókat egy kezdőnek egy ilyen probléma a maradék életkedvét is elveszi!

Közben tesztáramkörökkel sikerült beazonosítanom és be is jelöltem a bázist alkoholos filcel, hogy el ne felejtsem.

Ezen kívül a H-Hidam fele is elkészült és műdödik szóval talán lesz belőle valami
(#) totti91 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

hát hűtőfelületre hülyeség lenne feliratot tenni mert mikor rajta a borda akkor hogy olvasod le róla a típusát?..tehát a feliratos oldala az eleje
(#) mex válasza wg_kezdo hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

A legegyszerűbb,ha utánanézel a guglival,igy nem érhet meglepetés.
Például itt
(#) oleg53 hozzászólása Aug 21, 2008 /

Sziasztok!
Talán nem annyira kezdő kérdés, de nem tudom máshol feltenni.
Van a tranzisztorok adatlapján egy érték:
erősítés-sávszélesség szorzat
(Current-Gain -- Bandwidth Product)
Adott Ic, Uce és f mellett adják meg. Eddig sehol sem találtam rá magyarázatot, ezért kérdezném, hogy jól gondolom-e.
Arra gondoltam, elég magas frekvencián a tranzisztor nem tud elég gyorsan reagálni, vagyis csökken a béta. Ez logikusan a frekvenciával fordítottan arányos bétát eredményez ebben a tartományban (mint a nyílt hurkú erősítés műveleti erősítőknél). Így lehet értelme a szorzatuknak, mivel az konstans.
Erre a konstansra adnak minimális, illetve tipikus értéket, vagy valami másról van szó?

Ha nem, akkor mi lenne ez?
Ha igen, akkor milyen körülményekkel lehet nagyobbat kicsikarni a tranzisztorból? (Hogy függ pl. az Uce-től?)
Előre is köszi.
(#) Maverick91 hozzászólása Aug 21, 2008 /

Sziasztok,

mi a különbség a trimmer és a rendes poti között?

Köszi:

Maverick
(#) totti91 válasza Maverick91 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

trimmer van és tengelyes..trimmert csak csavarhúzóval tengelyest pedig kézzel is tudsz csavarni
(#) oleg53 válasza totti91 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Plusz a trimmer nem olyan kopásálló. Nem hangerőszabályzónak való.
(#) totti91 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

nem hiszem hogy mindig az erősítő mellett ott lenne egy kis csavarhúzó hogy tekergesd a trimmer
(#) oleg53 válasza totti91 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

Csak azért írtam, nehogy felcsillanjon valakinek a szeme, hogy olcsó a trimmer, és beépítse egy tengellyel. Előfordult már.
(#) totti91 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 21, 2008 /

én a kivezérlésmérőmhöz vettem trimmert(amit még nem építettem meg) de úgy vagyok vele hogy úgyis mindig hangosan hallgatom nem kell azt állítgatni sose
Következő: »»   273 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem