Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   14 / 189
(#) _JANI_ válasza m.joco hozzászólására (») Júl 31, 2008 /

Igen az úgy van! Bár nem számol az 555,
hanem tölti és kisüti a C időzítő kondenzátort...

Amikor csak "simán" lehúzod H-ró L-re a trigger
bemenetet, akkor a Q kimenet azonnal magas
H szintre vált. S amikor "ELENGEDED" a trigger
bemenetet, azaz L-ről H szintre vált, akkor
a vátás után kezdi el az időzítést. Mikor az letelt,
akkor a Q kimenet ismét L alacsony szintre vált.

Stabilabb időzítést lehet elérni ha a a 6-os és 2-es
lábat az R-C pontra kötjük és a 7-es kisütő kivezetést
NEM kötjük be. Helyette egy külső NPN-es tranzisztorral
lesz a kontenzátor kisütve. Így a trigger STABILABB
jellet kap és nincs zavaró élváltás.
(#) totti91 hozzászólása Aug 10, 2008 /

sziasztok..csinálni akarok egy egyszerű astabil multivibrátort 555el és ki is számoltam a segédprogram segítségével R1,R2 50K ohm C pedig 100µF de nem tudom hogy a C2 mekkora a VCC gondolom 5V amit az adatlapja írt illetve én egy ledet szeretnék vele villogtatni és úgy jó hogyha a kimenetre egy 1K ohm os ellenállás aztán a led és a led másik lába meg gnd?
(#) _JANI_ hozzászólása Aug 10, 2008 /

Szia!
A C2 kondenzátor az IC belső feszültségosztó-(referencia)-pontját hidegíti.
Rendszerint 10-100nF között van az értéke.
(A C3-nak is hasonló a feladata. )

Ha csak 5V-ról akarod táplálni a kapcsolást, akor kisseb
áramkorlátozó ellenállást is alkalmazhatsz a ledek elött.
PLD: 220R, 330R, 470R.
Igy csak 9mA, 6mA, 4mA, az 1K által biztosított 2mA helyett!

Viszont az IC elég széles-(5-15V-ig)-táp.fesz. tartományban üzemelhet.
(#) kisgeri hozzászólása Aug 10, 2008 /

Sziasztok!
Szeretném ha megnéznétek a képet, hogy ez szerintetek jó-e így. A célom a következő:

Glimmlámpát szeretnék villogtatni egy digitális órában, mint elválasztó pontot. Az órából egy helyen tudok kivenni másodpercenkénti H szintet, de ez csak kb. 1.5μs időtartamú. Ezt szeretném 555-el meghosszabbítani, kb fél másodperc időtartamra.

Ha jó az elgondolásom, akkor a H szintű bemenet az 555 Trigger bemenetét egy tranzisztoron keresztül földre húzza, majd az 555 outputja (R=1M és C=470nF esetén) kb. fél másodpercig lesz H szintű.

Kérdés persze hogy a 1.5μs tartamú jelet egyáltalán "észreveszi"-e a transzisztor, ill. az 555?

Ha nem jó, javítsatok ki, valamint légyszi javasoljatok értéket a kérdőjeles ellenállásra, és a tranzisztor típusára!
Köszi!

0001.JPG

(#) _JANI_ válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 11, 2008 /

Szia!
Szerintem menni fog a kapcsolás, csak a 2. lábat fel kell húrni egy ellenállással +tápfeszültségre. Ennek értéke 10K körül lehet. A tranyó bázissellenállása 1K-s legyen. Az időzítő RC értékeí szerintem jók. ( Bár én kisseb ellenállást és nagyobb kondit alkalmaznék. De a te értékeiddel is menni kell...) Tranyónak én BC182B-javaslok. (Ha ez nem lenne jó, akkor talán a BC108C vagy BC109C-t kellene megpróbálni!) Kell építeni egy deszkamodelt, s ha jól működik, akkor mehet a nyáktervezés és gyártás.
(#) oleg53 válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Sziasztok!
Ilyenkor nem kell félni, hogy nincs galvanikus leválasztás?
(#) proli007 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Hello!
Miért kellene félni, és mitől? Talán a Glimm áramköre hálózaton van, arra gondolsz? Mert az nem túl szép dolog lenne.
üdv! proli007
(#) kisgeri válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Hello!
Köszi a hozzászólásokat, összeépítem próbaképpen ma még. Természetesen le van választva az áramkör a hálózatról, köze nincs a fázishoz. Csak a glimm áramkörén nem kell egyszerre tapizni a földet és a tápot.
(#) oleg53 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /

Köszi. Csak nem ismerem a Glimmes szokásokat.
(#) proli007 válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 14, 2008 /

Hello!

Nincsen abban semmi varázslat.
A Glimm egy hidegkatódos gáztöltésű cső, 60..200V gyújtófeszültséggel, és kis áramfogyasztással. A régi Nixi csövek is ezek.
Karakterisztikájuk, hasonló a Diac-ra, csak nagyobb a feszültség és kisebb az áram. Hasonló módon is lehet használni, csak ez világít is. A fénycsőgyújtók javában még ma is ez van, csak egy bimetállal egybeépítve.

Ja, és a régi stabilizátor csövek is ilyenek voltak, csak nagyobb méretben (anód-katód).

üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza kisgeri hozzászólására (») Aug 14, 2008 /

Eredmény?
(#) kisgeri válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Nagy volt a szám, aznap végülis nem volt időm már rá. De most megvolt, összeraktam. Igaz BC182B helyett BC182-est használtam, ez volt itthon (nem értek hozzá, hogy mi a különbség). A kondi és ellenállás értéket végülis kicseréltem 4.7μF-ra és 100K-ra, ezzel is ugyanaz az időzítési eredmény.
És működik!!!
Még csak kézzel kapcsolgattam a H szintet egy-egy pillanatra, mert az óra még nincs kész. De remélem a 1.5μs időtartamú H szintet is észreveszi majd a kapcsolás.
Egyébként egy nixie órában lesz felhasználva, majd ha kész lesz, rakok fel képet.

Nagyon köszi a segítséget!

(csatolva a javított kapcs.rajz)
(#) oleg53 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Köszi szépen! Ilyen pontos leírásra nem is számítottam.
A "Glimmes szokásokat" úgy értettem, hogy nem tudtam, hogy a 200V-ot hogy szokták előállítani. Mármint hálózatról közvetlenül, vagy kisáramú sokszorozóval. De ezek szerint az utóbbi. (Vagy valami hasonlóan veszélytelen megoldás.)
(#) kisgeri válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

Hálózatról közvetlenül is elő lehet állítani, de az életveszélyes, senkinek sem javaslom. Sokan csinálják nagyfeszültségű kapcsolóüzemű táppal is, pl. azt is lehet 555-el építeni. Nekem pl. két szembefordított 220/18V-os trafóval van megoldva.
(#) _JANI_ válasza oleg53 hozzászólására (») Aug 15, 2008 /

[off]Az legfontosabb, hogy az óra törpefeszültségű áramköre, a hálózathoz egyáltalán ne kapcsolódjon!
( MAX csak a védőföldelésen keresztül. Kettősszigetelés... Földelés... Védőleválasztás...)
Az hogy a készülékben kisfeszültség is jelenvan n (170-180V), az egy másik témakör...

Részlet a magyar szabványrendelet ből:

MSZ 1600/1. ... 14 LAP.
LÉTESÍTÉSI BIZTONSÁGI SZABÁLYAT 1000 V-NÁL NEM NAGYOBB FESZÜLTSÉGŰ ERŐSÉRAMÚ VILLAMOS BERENDEZÉSEK SZÁMÁRA

...
4. Villamos gépek és fogyasztóberendezések:
...
4.7 Háztartási és hasonló jellegű készülékek:
MSZ 91; MSZ 161; MSZ 163; MSZ 167; MSZ 168; MSZ 170; MSZ 4860; MSZ 9896; MSZ 20801;
MSZ 20802; MSZ 20809; MSZ 20810; NSZ 20811; MSZ 20870.

S az : MSZ172/1.

Bocs. Kicsit hosszúra és szárazra sikerült!
De a szabványok már csak ilyenek!!!
(#) Dancsi hozzászólása Aug 27, 2008 /

Hellotok!
Régebben (vagy idén, vagy tavaly) fényképeztem egy "Rádiótechnika" újságból egy kapcsolást, amit most meg akarok csinálni.
Az a gondom, hogy nem lett a legélesebb kép.
Ha valakinek megvan ez a kapcsolás, nagyon megköszönném, ha feltenné. Nagyon sürgős lenne!
Kicsit tudtam restaurálni a képen, meg pár részt kiemeltem, ami nem látszott, és emlékeztem rá.
(#) kisgeri válasza Dancsi hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Mire szeretnéd használni? Úgy talán könnyebb lenne...
(#) Dancsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Nem szeretném konkrétan valamihez használni, csak még van egy kis idő a nyári szünetből, és unatkozok.
Azért akarom megcsinálni, mert kíváncsi vagyok, hogy sikerül e.
A kettes láb nem lóg a levegőbe, hanem az egy nyomógombos kapcsoló akart lenni.
Amugy asszem olyan ez a kapcsolás, hogy két gomb van rajta, az egyikkel elindítod az időzítőt (X ideig [potival állítod be] behúz a relé), a másik gombbal meg leállíthatod az időzítőt (Reset).
Nem kell másik kapcsolás, ez kellene, mert ez egyszerű. Esetleg nem tudnátok kiegészíteni a rajzot a leírtakból (pl:az ic lábainak a számozását, vagy az ellenállások, kondik értékét).
Nagyon köszönöm.
(#) proli007 válasza Dancsi hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Hello!

Most akkor egyszerű rajz kellene, vagy ami működik?
Mert ez olyan egyszerű, hogy túl is van ragozva a dolog. Viszont hiányos, ahogy Zoli mondta.

üdv! proli007
(#) _JANI_ válasza Dancsi hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

A MOSFET tranzisztiros 555-öknél szerintem is érdemes felhúzni a 2. és 4. lábakat egy külső ellenállással. Mert elég furcsa dolgok lehetnek... Érdekes az a megoldás, hogy nem az időzítő RC értékét módosítja, hanem a referenciapontot húzza el. ( Ez valószinűled az 1Mohmos RC ellenállás miat lett igy kialakítva. ) Persze így is eléri a célját, azaz változtatja a meghúzás idejét bizonyos határok között.

S << ITT! >> van egy nagyon jó oldal az 555 bekötésének és alkalmazásának ismerkedésére.
Igaz, hogy angol oldal. De sok a szemléltető rajz!
(#) Dancsi válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 27, 2008 /

Igen, azt én is néztem, hogy nem az ic előtt lehet állítani, hanem már a kimenetnél.(ez furcsa volt)
Megnéztem azt az oldalt. Tényleg segített. Holnap megpróbálom kipótolni, és összeállítani azt a kapcsolást.
Ha mégis sikerülne az az időzítő, felrakok képeket.
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

nekem van egy majdhogy nem ugyanilyen villancsom!elemlámpában volt benne és minden 3-ik mp-ben villant egyet és elég primitív jószág!(de elég pontos is!)amúgy 3 voltról működött a dolog.és a feszültség variálásával(1-2 volt + ba)amúgy a NYÁK-ra az van írva hogy findme.pcb(arra utalva hogy elemlámpában volt a célból hogy sötétben is könnyű legyen megtalálni a lámpát)amúgy nekem két elko van benne egy 22uf 16 volt és egy 1 uf 50 volt meg két g148 tranyó(vagy mi) és 4 ellenálás(az értékeket később írom le mert még nem sikeredett kiderítenem sajna az értékeket :S)
(#) _JANI_ válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Szinsávosak az ellenállások?
(#) rockersrac válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

igen! holnap meg tudom mondani mekkorák az ellenállások!
(#) _JANI_ válasza rockersrac hozzászólására (») Aug 31, 2008 /

Akkor már ráakadtál <<< ERRE >>> az szinkód segédletre! ?
(#) rockersrac válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

tudom mivel lehet kiszámolni az ellenálás értékeket,csak azóta még nem sikeredett megtalálni a cuccost(mármint a villancsot XD)de mai nap folyamán meg fogom mondani mekkorák az ellenállások!meg majd v mi kapcsolási rajz félét is csinálok!(de nem ma)
(#) Moderátor hozzászólása rockersrac hozzászólására (») Szept 1, 2008

Lehetőleg kerüljük a fórumban a "Messengeres" jelöléseket, mint az XD, és hasonlók!
(#) rockersrac válasza (») Szept 1, 2008 /

oké! bocsánat! :pirul:
(#) rockersrac válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 1, 2008 /

én ezt az oldalt használom számolásra!a hobbi elektronikás se rossz,csak ez nekem meg van már szokva
(#) bence192 hozzászólása Szept 4, 2008 /

Sziasztok

segítséget szeretnék kérni töletek
olyan kapcsolás kéne ami egy hosszabb négyszögjelet lerövidít
a lényeg az hogy van egy olyan négyszögjelem ahol a kitöltési idő hosszabb mint amit én szeretnék és azt szeretném amikor indul az impulzus néhány ms után vége lenne a kimeneti jelnek a képen a működés jól látható már az előbbiekben találtam egy pár hozzászólást erről de semmi konkrétat a képet ami a működését mutatja is onnan van

bármien külső kapcsolásjöhet csak működjön hallottam hogy elvileg 555 ös icvel is meg lehet oldani...
válaszotokat előre is köszönöm!
Következő: »»   14 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem