Fórum témák
» Több friss téma |
Igen az úgy van! Bár nem számol az 555,
hanem tölti és kisüti a C időzítő kondenzátort... Amikor csak "simán" lehúzod H-ró L-re a trigger bemenetet, akkor a Q kimenet azonnal magas H szintre vált. S amikor "ELENGEDED" a trigger bemenetet, azaz L-ről H szintre vált, akkor a vátás után kezdi el az időzítést. Mikor az letelt, akkor a Q kimenet ismét L alacsony szintre vált. Stabilabb időzítést lehet elérni ha a a 6-os és 2-es lábat az R-C pontra kötjük és a 7-es kisütő kivezetést NEM kötjük be. Helyette egy külső NPN-es tranzisztorral lesz a kontenzátor kisütve. Így a trigger STABILABB jellet kap és nincs zavaró élváltás.
sziasztok..csinálni akarok egy egyszerű astabil multivibrátort 555el és ki is számoltam a segédprogram segítségével R1,R2 50K ohm C pedig 100µF de nem tudom hogy a C2 mekkora a VCC gondolom 5V amit az adatlapja írt illetve én egy ledet szeretnék vele villogtatni és úgy jó hogyha a kimenetre egy 1K ohm os ellenállás aztán a led és a led másik lába meg gnd?
Szia!
A C2 kondenzátor az IC belső feszültségosztó-(referencia)-pontját hidegíti. Rendszerint 10-100nF között van az értéke. (A C3-nak is hasonló a feladata. ) Ha csak 5V-ról akarod táplálni a kapcsolást, akor kisseb áramkorlátozó ellenállást is alkalmazhatsz a ledek elött. PLD: 220R, 330R, 470R. Igy csak 9mA, 6mA, 4mA, az 1K által biztosított 2mA helyett! Viszont az IC elég széles-(5-15V-ig)-táp.fesz. tartományban üzemelhet.
Sziasztok!
Szeretném ha megnéznétek a képet, hogy ez szerintetek jó-e így. A célom a következő: Glimmlámpát szeretnék villogtatni egy digitális órában, mint elválasztó pontot. Az órából egy helyen tudok kivenni másodpercenkénti H szintet, de ez csak kb. 1.5μs időtartamú. Ezt szeretném 555-el meghosszabbítani, kb fél másodperc időtartamra. Ha jó az elgondolásom, akkor a H szintű bemenet az 555 Trigger bemenetét egy tranzisztoron keresztül földre húzza, majd az 555 outputja (R=1M és C=470nF esetén) kb. fél másodpercig lesz H szintű. Kérdés persze hogy a 1.5μs tartamú jelet egyáltalán "észreveszi"-e a transzisztor, ill. az 555? Ha nem jó, javítsatok ki, valamint légyszi javasoljatok értéket a kérdőjeles ellenállásra, és a tranzisztor típusára! Köszi!
Szia!
Szerintem menni fog a kapcsolás, csak a 2. lábat fel kell húrni egy ellenállással +tápfeszültségre. Ennek értéke 10K körül lehet. A tranyó bázissellenállása 1K-s legyen. Az időzítő RC értékeí szerintem jók. ( Bár én kisseb ellenállást és nagyobb kondit alkalmaznék. De a te értékeiddel is menni kell...) Tranyónak én BC182B-javaslok. (Ha ez nem lenne jó, akkor talán a BC108C vagy BC109C-t kellene megpróbálni!) Kell építeni egy deszkamodelt, s ha jól működik, akkor mehet a nyáktervezés és gyártás.
Sziasztok!
Ilyenkor nem kell félni, hogy nincs galvanikus leválasztás?
Hello!
Miért kellene félni, és mitől? Talán a Glimm áramköre hálózaton van, arra gondolsz? Mert az nem túl szép dolog lenne. üdv! proli007
Hello!
Köszi a hozzászólásokat, összeépítem próbaképpen ma még. Természetesen le van választva az áramkör a hálózatról, köze nincs a fázishoz. Csak a glimm áramkörén nem kell egyszerre tapizni a földet és a tápot.
Köszi. Csak nem ismerem a Glimmes szokásokat.
Hello!
Nincsen abban semmi varázslat. A Glimm egy hidegkatódos gáztöltésű cső, 60..200V gyújtófeszültséggel, és kis áramfogyasztással. A régi Nixi csövek is ezek. Karakterisztikájuk, hasonló a Diac-ra, csak nagyobb a feszültség és kisebb az áram. Hasonló módon is lehet használni, csak ez világít is. A fénycsőgyújtók javában még ma is ez van, csak egy bimetállal egybeépítve. Ja, és a régi stabilizátor csövek is ilyenek voltak, csak nagyobb méretben (anód-katód). üdv! proli007
Nagy volt a szám, aznap végülis nem volt időm már rá. De most megvolt, összeraktam. Igaz BC182B helyett BC182-est használtam, ez volt itthon (nem értek hozzá, hogy mi a különbség). A kondi és ellenállás értéket végülis kicseréltem 4.7μF-ra és 100K-ra, ezzel is ugyanaz az időzítési eredmény.
És működik!!! Még csak kézzel kapcsolgattam a H szintet egy-egy pillanatra, mert az óra még nincs kész. De remélem a 1.5μs időtartamú H szintet is észreveszi majd a kapcsolás. Egyébként egy nixie órában lesz felhasználva, majd ha kész lesz, rakok fel képet. Nagyon köszi a segítséget! (csatolva a javított kapcs.rajz)
Köszi szépen! Ilyen pontos leírásra nem is számítottam.
A "Glimmes szokásokat" úgy értettem, hogy nem tudtam, hogy a 200V-ot hogy szokták előállítani. Mármint hálózatról közvetlenül, vagy kisáramú sokszorozóval. De ezek szerint az utóbbi. (Vagy valami hasonlóan veszélytelen megoldás.)
Hálózatról közvetlenül is elő lehet állítani, de az életveszélyes, senkinek sem javaslom. Sokan csinálják nagyfeszültségű kapcsolóüzemű táppal is, pl. azt is lehet 555-el építeni. Nekem pl. két szembefordított 220/18V-os trafóval van megoldva.
[off]Az legfontosabb, hogy az óra törpefeszültségű áramköre, a hálózathoz egyáltalán ne kapcsolódjon!
( MAX csak a védőföldelésen keresztül. Kettősszigetelés... Földelés... Védőleválasztás...) Az hogy a készülékben kisfeszültség is jelenvan n (170-180V), az egy másik témakör... Részlet a magyar szabványrendelet ből: MSZ 1600/1. ... 14 LAP. LÉTESÍTÉSI BIZTONSÁGI SZABÁLYAT 1000 V-NÁL NEM NAGYOBB FESZÜLTSÉGŰ ERŐSÉRAMÚ VILLAMOS BERENDEZÉSEK SZÁMÁRA ... 4. Villamos gépek és fogyasztóberendezések: ... 4.7 Háztartási és hasonló jellegű készülékek: MSZ 91; MSZ 161; MSZ 163; MSZ 167; MSZ 168; MSZ 170; MSZ 4860; MSZ 9896; MSZ 20801; MSZ 20802; MSZ 20809; MSZ 20810; NSZ 20811; MSZ 20870. S az : MSZ172/1. Bocs. Kicsit hosszúra és szárazra sikerült! De a szabványok már csak ilyenek!!!
Hellotok!
Régebben (vagy idén, vagy tavaly) fényképeztem egy "Rádiótechnika" újságból egy kapcsolást, amit most meg akarok csinálni. Az a gondom, hogy nem lett a legélesebb kép. Ha valakinek megvan ez a kapcsolás, nagyon megköszönném, ha feltenné. Nagyon sürgős lenne! Kicsit tudtam restaurálni a képen, meg pár részt kiemeltem, ami nem látszott, és emlékeztem rá.
Mire szeretnéd használni? Úgy talán könnyebb lenne...
Nem szeretném konkrétan valamihez használni, csak még van egy kis idő a nyári szünetből, és unatkozok.
Azért akarom megcsinálni, mert kíváncsi vagyok, hogy sikerül e. A kettes láb nem lóg a levegőbe, hanem az egy nyomógombos kapcsoló akart lenni. Amugy asszem olyan ez a kapcsolás, hogy két gomb van rajta, az egyikkel elindítod az időzítőt (X ideig [potival állítod be] behúz a relé), a másik gombbal meg leállíthatod az időzítőt (Reset). Nem kell másik kapcsolás, ez kellene, mert ez egyszerű. Esetleg nem tudnátok kiegészíteni a rajzot a leírtakból (pl:az ic lábainak a számozását, vagy az ellenállások, kondik értékét). Nagyon köszönöm.
Hello!
Most akkor egyszerű rajz kellene, vagy ami működik? Mert ez olyan egyszerű, hogy túl is van ragozva a dolog. Viszont hiányos, ahogy Zoli mondta. üdv! proli007
A MOSFET tranzisztiros 555-öknél szerintem is érdemes felhúzni a 2. és 4. lábakat egy külső ellenállással. Mert elég furcsa dolgok lehetnek... Érdekes az a megoldás, hogy nem az időzítő RC értékét módosítja, hanem a referenciapontot húzza el. ( Ez valószinűled az 1Mohmos RC ellenállás miat lett igy kialakítva. ) Persze így is eléri a célját, azaz változtatja a meghúzás idejét bizonyos határok között.
S << ITT! >> van egy nagyon jó oldal az 555 bekötésének és alkalmazásának ismerkedésére. Igaz, hogy angol oldal. De sok a szemléltető rajz!
Igen, azt én is néztem, hogy nem az ic előtt lehet állítani, hanem már a kimenetnél.(ez furcsa volt)
Megnéztem azt az oldalt. Tényleg segített. Holnap megpróbálom kipótolni, és összeállítani azt a kapcsolást. Ha mégis sikerülne az az időzítő, felrakok képeket.
nekem van egy majdhogy nem ugyanilyen villancsom!elemlámpában volt benne és minden 3-ik mp-ben villant egyet és elég primitív jószág!(de elég pontos is!)amúgy 3 voltról működött a dolog.és a feszültség variálásával(1-2 volt + ba)amúgy a NYÁK-ra az van írva hogy findme.pcb(arra utalva hogy elemlámpában volt a célból hogy sötétben is könnyű legyen megtalálni a lámpát)amúgy nekem két elko van benne egy 22uf 16 volt és egy 1 uf 50 volt meg két g148 tranyó(vagy mi) és 4 ellenálás(az értékeket később írom le mert még nem sikeredett kiderítenem sajna az értékeket :S)
Szinsávosak az ellenállások?
igen! holnap meg tudom mondani mekkorák az ellenállások!
Akkor már ráakadtál <<< ERRE >>> az szinkód segédletre! ?
tudom mivel lehet kiszámolni az ellenálás értékeket,csak azóta még nem sikeredett megtalálni a cuccost(mármint a villancsot XD)de mai nap folyamán meg fogom mondani mekkorák az ellenállások!meg majd v mi kapcsolási rajz félét is csinálok!(de nem ma)
Lehetőleg kerüljük a fórumban a "Messengeres" jelöléseket, mint az XD, és hasonlók!
oké! bocsánat! :pirul:
én ezt az oldalt használom számolásra!a hobbi elektronikás se rossz,csak ez nekem meg van már szokva
Sziasztok
segítséget szeretnék kérni töletek olyan kapcsolás kéne ami egy hosszabb négyszögjelet lerövidít a lényeg az hogy van egy olyan négyszögjelem ahol a kitöltési idő hosszabb mint amit én szeretnék és azt szeretném amikor indul az impulzus néhány ms után vége lenne a kimeneti jelnek a képen a működés jól látható már az előbbiekben találtam egy pár hozzászólást erről de semmi konkrétat a képet ami a működését mutatja is onnan van bármien külső kapcsolásjöhet csak működjön hallottam hogy elvileg 555 ös icvel is meg lehet oldani... válaszotokat előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |