Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Remote power - távtáplálás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Feri007 hozzászólása Szept 16, 2008 /

Sziasztok!

Adott egy irodaház, ethernet hálózattal, a switch-ek két kabinetben, az épület két végében.
Viszonylag gyakori az áramszünet, ezért a szerverek, a fontosabb PC-k, az internetkapcsolat szünetmentessel védett.
Gondot a switch-ek alatti UPS okozza. Nincs bennük intelligencia. A szervek leállnak bizonyos idő után. A switch-ek UPS-ei nem, végkimerülésig nyomják.
Majd ha visszajön az áram, a szerverek viszonylag hamar visszakapcsolnak, de a switch UPS-ek még sokat várnak, hiszen vissza kell töltődniük.
Meg lehetne oldani a dumb UPS-ek távoli ki-bekapcsolását. Volt is erröl szó valamelyik topikban, lehet, hogy ez lesz.
De az jutott eszembe, hogy távtáplálnám a switcheket a központi UPS-röl, ethernet kábelen. Afféle power over ethernet, csak nagyobb feszöltséggel - teljesitménnyel, és csak teljesitményátvitelre használnám a kábelt.
Nézzük csak: 300V egyenfesz, kábelerenként fél amper simán mehetne. Ez összesen 150W. Szekrényenként 4 db 30W-ot fogyasztó switch van. És ami a legnagyobb poén, hogy az egyenfesszel közvetlenül táplálnám a switcheket, hiszen kapcsolóüzemű táppal rendelkeznek, a bemenetük egy Graetz-el kezdődik, mindegy nekik, hogy egyen v. Váltó.

Ipari megoldást is láttam már, ami hasonlóképp működik: http://www.eltekenergy.com/wip4/detail.epl?cat=9556

Vélemény?
(#) ciw válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Szénné fog égni minden.

Az a kábel hány voltig is szigetelt ?

Az erek össze vannak ráadásul tekerve és ha egy helyen is zárlat van az egész felizzik és felgyujtod az irodaházat.

A másik pedig szerintem biztonságtechnikai szempontból sem javasolt gyengeáramú kábelen 300Vdc-t vinni.

Valami takaritónéni megfogja, és kinyírja , aztán irány a tömlöc, mert valakinek spóroltál az meg jót röhög a markába.

Nincs az a pénz amiért én egy ilyet megcsinálnék.
(#) Kera_Will válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Már néhány 10 méter UTP kábelen is lép fel veszteség !

Próbáld ki és meg látod power over ethernet módot pl.:a 2 legtávolabbi pont közt kössé fel 2 eszközt az irodák közt.

Terheld meg kb.: 300-500 mA ... pl 1 12Voltos 5W műszerfal izzót próbáljál meghajtani ezen a módon.

12Volt be az elején a végére az izzó és jó ha csak 10 Volt lesz kimenő fesz és az izzó talán fog égni.

Ekkora energiát 100W felett nem visz el az UTP .. jó elvisz csak melegszik és mint rézveszteség fog jelentkezni .

Esetleg 5-10 W fogasztást meg lehet oldani vele kis távolságra.
NEM erőátviteli energia szolgáltatásra méretezték az UTP kábelt!

Sok sikert !
(#) Feri007 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Válaszok, sorban:
Hány voltig szigetelt az UTP - nem tudom, valaki tudna infot?
Veszteség: max 100M, egy 24 AWG-s rézdrót 30 ohm, fél ampernél, 30 V a feszültségesés- kibirható.
Szénné égne minden: Miért is?
Takaritó néni: a kábelek védőcsőben, falban, zárt kabinetben mennek. Ilyen alapon a konnektort is nyalogathatná.
(#) Kera_Will válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Ahogy te számoltál : 30V fesz esés 30 ohmon.

Ez teljesítményben is 30W jelent
U^2/R 30V^2/30 ohm = 30W

Valamin folymatosan 30W izzik előbb utúbb fel fog melegedni ... nem egészésges az pláne abban a zárt csőben kábelcsatornában ... stb .

(#) Feri007 válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

30W 100méteren, az méterenként kb. 0.3W.
Ez talán nem tul sok
(#) pixels válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

És mi lenne, ha nem egy utp-t használna tápellárásra, hanem mondjuk 5öt switchenként? Így eloszlana a terhelés. Bár a zárt cső így is fenn áll, de ha külön csövekben futnak a kábelkötegek talán segít valamit.
(#) idlob válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Jópofa ötleteid vannak, gondold meg, kb. úgy nézne ki mint a viccek topikban, amikor mind a három fázis zöld-sárga kábelen megy.

Képzeld el, hogy nem csak te kezeled az irodaház teljes hálóját. (pl. mert elmész más céghez, megbetegszel és akkor van valami gond.)
UTP-t általában nem 1000V-ig szigetelt fogóval vagdosnak.
Az ötleted kiváló csak felejtsd el az UTP-t. (Szvsz elbírná teljesítményre, nem arról van szó.)

Csak felelőtlenség.

Nagyon nagy felelőtlenség. (szerintem...)
(#) Feri007 válasza pixels hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Egy érpárnak az ellenállását számoltam. Ha mind a négy érpárat vesszük, elhanyagolható a veszteség.
Igazából egy komoly kérdés maradt: hány V-ig minősitett a CAT5 kábel.
(#) Feri007 válasza idlob hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

TKP. valahol igazat adok neked.
De -ahogy idéztem- kereskedelmi temékek vannak
erre a célra. http://www.eltekenergy.com/wip4/detail.epl?cat=9556
Valóban érdekelne, hogy milyen szabvány, előirás vonatkozik egy ilyen cuccra.
Ne azt irjátok irjatok, hogy "ilyet nem szoktak csinálni."

Igen, olvasom jobbról, olvasom balról, de ez tényleg +- 190V-ot küldözget rajta, ami ugye 380Vpp.
Csatoltam képeket kábelekről. 24AWG 30V

Hiába gyári megoldás, nekem nagyon nem tetszik.
Kisker árban az UTP 60-70Ft/m, a 3×1mm2-es kettősszigetelt meg 55Ft/m.
Ezt nézve még spórolni sem lehet vele. Mivel ezt a kábelt kommunikációra úgyse használod, föltételezem kell újat behúzni...
Nekem biztos nyugodtabb éjszakáim lennének normális kábelezés után.
(#) ciw válasza Feri007 hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Nos amit te találtál készüléket az a következőket csinálja.

- 48V-os tápból csinál 190V-ot
- ez átmegy a kábelen (nem írt UTPT)
- A tuloldalon visszaalakítja 48V-ra a feszt.

És mindezt úgy, hogy a teljesítményt szabályozza (figyeli), elvileg nem hagyja, hogy tulterhelje.

Bár az angolom nem tul jó, de én ezt szürtem le a linkből.

És vajon ez a készülék megfelel az itteni szabványoknak.

Azt értem, hogy uniós szemmel mindenki azt csinál amit akar, de ha baj van, akkor úgyis ő tartja a hátát.

Nálam ezt valaki megcsinálná azonnal leszedetném vele.

Ráadásul mi az akadálya a normális kábelezésnek ?

Drága ? - Két ilyen készülék szerintem drágább mire a kezedbe kerül mint a normális kábelezés.

(#) Feri007 válasza idlob hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Más dolog a kábel ára, és más átkábelezni az épületet
Sajnos, nem úgy megy a behúzás, hogy a nem használt UTP végére kötök egy MTK kábelt, és jól meghúzom

Na, jó, le vagyok beszélve. Nyugalom a hosszú élet titka.Az UTP-n majd távkapcsolom a helyi UPS-eket. Felajánlom a topikot zárolásra. Kösz a hozzászólásokat!

Az nem világos, egészen, hogy miután switch UPS-ek lemerülnek, aztán visszajön az áram, akkor a kimenetükre nem kerül feszültség, amíg az akkuk el nem érnek újból x% töltöttséget?

Egyébként a távoli vezérlés szerintem is korrektebb, sőt kis ügyködéssel azt is megoldhatod, hogy a kommunikációra használt kábelek hordozzák a jelet. Esetleg lehetne maga a PoE, ha van fesz., megy az UPS, ha nincs, nem megy. Esetleg az akkuk feszültségét is figyelheted.

(#) idlob válasza ciw hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Érdekes, konkrétan nem írta az UTP-t de a "twisted pair" kifejezés szerepel, amit elég gyakran értenek az UTP-re.... :wilting:
(#) Feri007 válasza idlob hozzászólására (») Szept 17, 2008 /

Idézet:
„Az nem világos, egészen, hogy miután switch UPS-ek lemerülnek, aztán visszajön az áram, akkor a kimenetükre nem kerül feszültség, amíg az akkuk el nem érnek újból x% töltöttséget?”
Igen, igy müködik nálunk egy smartUPS, ami nagyon is helyes működés.

Idézet:
„Érdekes, konkrétan nem írta az UTP-t de a "twisted pair" kifejezés szerepel, amit elég gyakran értenek az UTP-re....”
Ha megnézzük, mire is ajánlják ezt a cuccot: a telefonkábeleken történő távtáplálásra. Ami akármi is lehet, nem hiszem, hogy általában minősitettek 48V-nál nagyobb feszülség tartós átvitlére. Itt a lényeg a minősitésen van: gyakorlatilag bámilyen szigetelő tartósan képes 200V ot elviselni. De ha nem minősitett, akkor ha gáz van, tuti a minősités hiánya miatt sittelnek le. És ezért tettem le a dologról.
(#) miumiu1337 hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Koaxon szeretnék távtáplálni egy erősítőt és érdekelne hogyan kell egy ilyen áramkört csinálni. az is érdekelne hogy hogyan lehet megoldani hogy egyszerre lehessen koaxon is és mondjuk külsőleg is tápálálni az erősítőt 5-12V között kellene táplálni.
(#) pucuka válasza miumiu1337 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

A távtáplálás tulajdonképpen egy egyszerű dolog. Mivel koaxot említettél, feltételezem, hogy valamilyem RF erősítő távtáplálásáról van szó, bár más erősítők esetén is ugyanez a helyzet, csak a szétválasztó elemek értékei lehetnek mások.
Mivel a tápfeszültség egyen feszültség, a közeli végen egyenáramú szempontból meg kell szakítani a jelutat, de nagyfrekvenciásan nem. Ezt egy megfelelő értékű soros kondenzátorral megtehetjük. Az értékének megválasztásánál arra kell figyelmi, hogy a jel frekvenciatartományában viszonylag kis ellenállást képviseljen. A kondenzátor előtt pedig egy soros induktivitáson keresztül becstolhatjuk a tápfeszültséget. Az induktivitás értékeénél arra kell figyelni, hogy a működési frekvencia tartományban az ellenállása elegendően nagy legyen, hogy az RF jel útját lezárja. Figyelni kell még arra is, hogy az induktivitás egyenáramú ellenállása megfelelően kicsi legyen, hogy az átfolyó áram elhanyagolható feszültségesést okozzon. RF jeleknél még arra is kell vigyázni, hogy a leválasztó induktivitás a lehető legrövidebb úton csatlakozzon a koax középső eréhez, hogy a legkisebb reflexiós csillapítást okozza.
A távtáplált erősítőben ugyanezt fordítva el kell végezni. ott többnyire magában az erősítő dobozán bellül.
(#) miumiu1337 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

köszönöm nagyon sokat segítettél így már menni fog
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem