Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Mi a gond vele? A tranzisztor bázisa stabil 12V-on van, az emmiter 0,7Val kisebben! Ha ez gond, az IC 2-es lábát meg kell fejelni egy diódával! Persze, mivel a B-E átmenet nincs benne a visszacsatolókörben a stabilitása valamelyest csökken, de kérdés mire kell.. Sziasztok! Keresgettem már itt a fórumtémák között, csak ilyen témával még nem találkoztam, és fölöslegesen nem akartam topikot nyitni, ezért először itt kérdem meg ![]() Lehet Savas ólom autó akkumulátort "újraéleszteni"? Van egy aksi ami elég hamar lemerül. Tárolja áramot, de nekem úgy tűnik el van gyengülve. nem adnék ki 12000Ft-ot egy másikra ha lehetséges erőt lehelni bele. Ha van rá mód, akkor nyitok neki egy topikot ahova várom majd az infókat. Előre is köszi ![]()
Hello!
Valamikor még bitumen volt a cellák zárása, és kint volt összeforrasztva a cella. Akkor bőszen javították. Ma már az átkötés a belső térben van a nagyobb indító áramok miatt. Most már ennek tömítése is elromolhat. Az iszap leül a cellák aljára, és megnöveli az önkisülést... Szóval hiba lehetőség számtalan van. Legfeljebb az ellustuláson (szulfátosodás) lehet segíteni. Az elmúlt télen az én aksim is behalt. Megmértem a kapacitását (az általam készített kis kütyüvel) alig volt több mint 2Ah. Akuvit, vízfeltöltés, formálás... Eredmény 25Ah lett. Közben szépen nyugdíjba küldtem, mert mát 7 éves volt és vettem egy újat. A régit meg a budiban tároltam. A barátom ledöglött a szőlőhegyen. Gondoltam, elviszem neki az vén aksit. (kb. fél évet "pihent") De óvatosságból megmértem a feszültséget. Hervasztó volt. Tehát fel lehet tölteni, csak az önkisülése olyan magas, hogy gyakorlatilag használhatatlan. Szóval, ma az aksik nem arra készülnek, hogy valaki macerálja. (gondozásmentes) Majd most a környezetvédelem, az "új világ" szegénysége, és a kisebb indítómotor áramok, visszacsempészik a régi aksitípusokat. (vagy nem) üdv! proli007
Ez jó, ennek a hsz-nek a stílusa nagyon tetszett
![]()
Én azt hallottam, h a savas aksikat lehet éleszteni, méghozzá úgy, hogy a kupakot letekerget, és slagot az egyikbe, messze állni, és nyomást neki. Ez kiviszi a leülepedést. Utánna ujratölteni, ujrasavazni, és tökéletes lesz az akksi, kb a kapacitás 60-70%-áig.
(Környezetszennyezés, no komment) De ezt nekem csak mesélték ![]() Lehet bene igazság?
Üdv!
Ezek mit jelentenek? Ezeke egy Led adatlpján voltak. Forward Voltage,DC Forward Current (ezt kell néznem,hogy mekkora áramot fogyaszt a led?már ha ez azt jelenti)Forward Current,Reverse Current, Power Dissipation,Peak Forward Current,Reverse Voltage,
Szia!
Forward Voltage: nyitó irányú feszültség. DC Forward Current: nyitó irányú áram. Ezt kell figyelembe venni egyenáramú táplálásnál! Idézet: „De ha fingunk nincs valamiről, hogy micsoda, miért fontos, hogy működik-e?” Mert el tudjuk adni mint működőképes műszer és nem csapunk be senkit. ![]() Köszi a segítséget.
kocici17 köbzoli proli007 Köszönöm a válaszokat!
![]() akkor veszek másikat. ezt igazából itthon használtam volna egy autó erősítőhöz. de így lehet inkább veszek egy kondit, és akkor nem az eredeti elképzelés lesz h: 230V -> aksitöltő 12V -> akkumulátor -> erősítő hanem így lenne: 230V -> aksitöltő 12V -> 1Farados kondenzátor -> erősítő Erről mit gondoltok? (az erősítő egy elég jófajta és nem válnék meg tőle. úgyis gépről szólna a zene, és az X-FI hangkártyámmal állítatnám a hangerőt. egy 12V-os relével meg a géppel együtt kapcsolnám az aksitöltőt ki-be)
még mielőtt lecsapnátok a magas labdát,
*autó erősítő* alatt autó hifi erősítőt értek ![]()
Hello!
Nem tudom, a "mítosz gyilkosok" mit szólnak hozzá? :no: - Hova megy a nyomás, ha a "slagot bele" - Aki ki tudja mosni az iszapot, úgy hogy az nem marad a cellák között, ahova egy tűt sem lehet ledugni, az ügyes ember - A csap víz kb. 1500uS, mit mond az aksi neki? (Szóval kb. 40-éves tapasztalatom: 5liter sav, egy lyukas gatya, egy lyukas trikó, kis újra betonozás, két elb... nap. Majd dob és új bele.) De nem válaszoltál a szervóra! üdv! proli007
Hello!
Akkor befejezem, amit Lapose elkezdett. Ezt kell figyelembe venni impulzus üzemben: Power Dissipation: teljesítmény, amit még el tud fűteni (persze ez analógban is számít) Peak Forward Current: nyitó irányú csúcsáram Reverse Voltage, Reverse Curren: Záróirányú feszültség és áram. Amikor a dióda fordított feszültséget kap. Ennek maximuma, és maximális árama. üdv! proli007
Hello!
Oké, értem. (esetleg nem is adod el) ![]() Egyébként gyanítom, hogy ha Gafly erre jár, (vagy Te a Fórumon) kapásból megmondja mi a bánat ez. üdv! proli007
Hello!
Mintha kissé eltértél volna a témától. Szóval mégsem osztogatnak, hanem fosztogatnak? ![]() De pufferkondi gyanánt, még meg felehet a vacak aksi is. üdv! proli007
Oks, és köszi, egyébként jól mondtad, ez egy szelektív mérővevő, ahogyan írtad, arra gondoltam, ha jól értelek, akkor mondjuk adok neki egy jelet a generátorról, beállitom hogy azt a frekvenciát mérje a műszer ahol a generátor áll, mondjuk 1kHz, és akkor meg kellene hogy mutassa a jel nagyságát dB-ben? Már ha jól értelmezem.
Hello!
Én is így értem. És ha jó, és elég érzékeny és szelektív, akkor akár torzítást is lehet vele mérni :yes: (Terminal Fórumot akartam írni) üdv! proli007
Vettem egy SFH 5110-36-os alkatrészt.
Elvileg van benne egy 36Khz-s szűrő. Egy alap kapcsolást szeretnék csinálni vele vagyis, hogy ha kap jelet akkor égjen egy led. Az adatlapján lévő kapcsolást megcsináltam, de semmi eredmény. AVR-el csináltam az adót ahol a villogtatást úgy állítottam be, hogy 27us-ig ég 27 us-ig nem ég. (itt lehet, hogy 14-re kellett volna állítani? A kapcsolást kb úgy csináltam, hogy az SFH-nak az 1-es lábára a led +, a 2-esre a föld a 3-asra pedig +5V-ot (USB-ről) adtam. Az alap kapcsolásban a többi "opcionális" volt, de azért kíváncsi lennék, hogy így működnie kéne-e. Apropó az sem derült ki az adatlapról számomra, hogy melyik oldalon van az 1-es láb.
A bal elsö az 1-es, ha szemből nézed. A led negatívja megy a 2-re. A led pozitívja egy soros 330 ohm -on keresztül a +5V-ra.
Kép: Hivatkozás
Hello!
- A 36kHz-nek a periódis ideje a 27,7usec! Tehát a jel és szünt idő, a 14usec. - Ha a lencsét nézed és a lábak feléd állnak, akkor balról jobbra: 1-2-3 azaz Kimenet GND és Táp. (a katalógus szerint) - A Led elé tettél ellenállást? És az sem biztos, hogy meghajtja. (max 3mA) üdv! proli007
Köszönöm, minden működik így végre elkészült az IR-es jelzőlámpám amit még jó pár hónappal ezelőtt tettem fel ide kérdésnek
![]() A hiba természetesen a lábakkal és a 27us-es idővel volt bár azt kipróbáltam 14-el is a biztonság kedvéért. Illetve valóban nem tudja meghajtani a led-et tranyó nélkül efelett elsiklottam.
Hát ez a dolog a mozgatórugója az egésznek de igen eltértem
![]() Az aksi most már nem játszik mert leadtam benzinkúton. Inkább a kondenzátoros megoldásról kérnék véleményt. ![]() De ha muszáj akkor boltolok egy aksit ha azzal jobban járok. A kondi 8600Ft egy 45Ah-s aksi meg 13000Ft Erre a kondira gondoltam: Bővebben: Link
Szia! Azt jó lenne tudni, milyen a töltőd folyamatos terhelhetősége, meg hogy mennyi az erősítő áramfelvétele.
A töltő 10Ampert biztos tud, talán 15-öt is de ez nem tuti, az erősítőről ennyit tudok mondani:
Bővebben: Link Lesz rajta egy hangfalpár (8ohm miatt ez kb 2x40W max) Bővebben: Link meg egy sub hídba kötve (4ohm, hídban 2ohm miatt ez kb 1x200W max) Bővebben: Link
Hello.
Ma mikor eletem elso programjat egetem volna bele a PIC 16f877a MCU ba veletlenul roszul kototem ra a tapfeszt es aszem elszalt mert nem megy .nem tudnatok nekem egy olyan PIC-t ajanlani ami sokal olcsobb de azert meg mindig szinvonalas legyen.En a PIC16F627-20 re vagy a PIC12F629 re gondoltam. Es meg valami honan tudom hogy egy adott microcontrolert tobszor lehet egetni vagy a PIC-ket mind tobszor lehet egetni? Kosz szepen!
A tipusszámból tudod. Amelyik F betűs, az sokszor újraírható ( flash ). Konkrét tipust az egyéni igényed alapján csak Te tudsz választani árlista + adatlapok alapján.
Sziasztok.Ha egy stabilizált 15V-os dugasztáppal akarok működtetni egy TL072-es előerősítőt akkor hogy szűrjem meg az áramot???
köszi
Hello!
Na, innentől nem is értem a dolgot, és ha nem haragszol ki is szálltam belőle. (ahogy az ifjak mondják, "nem csipázom" a dolgot. üdv! proli007
Hello!
Ha már stabilizált, akkor felesleges szűrögetni, hiszen az szűrt is. Legfeljebb minden TL elé egy 10..100ohm, és egy 100nF-os kondi. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |