Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   196 / 2519
(#) Tomy27 hozzászólása Nov 16, 2008 /

Valaki tudna ajánlani valami normális alkatrész üzletet?
(#) Tomy27 válasza lapose hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

De csak az szerint számolva szerintem kevés jön ki.(240W)
(#) MPedro válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Helló !

Megvan már a szürő ? Segitett ?
(#) lapose válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

240W a max. teljesítményfelvét?
Akkor kb. 2*80-100W a maximum!
(#) Bassmester válasza MPedro hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Csááó Pedró!

Ma kezdtem el beültetni.Ha nem jön közbe semmi, akkor holnap már tesztelem.A sajátodban is ilyen van, vagy csak a haverod használja?
(#) Tomy27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Köszi de én valami nagyobb kaliberű-re gondoltam mint PL a HQ is,mert ezeknél igen kevés a tranzisztorkészlet...

Gondoltam hogy hasonló teljesítmény jön ki ha a teljesítményfelvétre alapuzunk,csak azt nem értem hogy sok erősítőnél mint mondjuk PL egy Kenwood KA-5040R ahol 250W teljesítményfelvét mellett 2X175W/4Omh max zenei teljesítményt írnak de ez csak egy példa a sokkból.Akkor ezek mind nagyotmondások, még a nemesebb márkáknál is, mint PL Denon,Onkio?
(#) lapose válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Hát egy kicsit igen!
Ha a tápfeszt nézed(2*56V), abból kijönne kb. 2*200W!
Abból indulnak ki, hogy úgysem hallgatod teljes hangerőn, ráadásul a zenében, sokszor csak a dobütésekhez kell nagyobb teljesítmény, azt meg a pufferkondi kilöki magából!
Pont emiatt a zenei teljesítményre akár kétszer akkora értéket ráírnak, mint a szinuszos teljesítmény!

Valószínűleg igazad van.Mondjuk a táp kondit azt nemsajnálták belőle az biztos.( 2X15000µF/63V)
(#) Tomy27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Hát lehet de PL japán tranzisztorokból nincsenek nagyon eleresztve és még enyhén is fogalmaztam, nézd meg PL a 2SA,2SC sorozatot alig van pár darab pedig számtalan típus létezik...
(#) Mayan hozzászólása Nov 17, 2008 /

Hogyan működhet egy tranzisztor erősítőként bázisnyitó ellenállás nélkül ? Mint pl. ebben a rádiókapcsolásban. Olyat is láttam hogy még dióda sincs, csak a rezgőkör és a tranyó... ez hogy lehetséges. Én próbáltam de nem működött. Vagy csak a régi Ge tranyókkal ? V.mi... Valaki légyszi röviden elmagyarázná ? Köszi !http://blog.modernmechanix.com/mags/ScienceAndMechanics/8-1962/radi..._1.jpg
(#) szamóca válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Szia!
Mivel nem foglalkozok "ipari" hangosítással ezért nem is tervezem a megépítését. De van jó pár részlet amit nem értek egyébként sem benne, kezdve már a bemeneti tranyó, báziselőfeszítésének a hiányával De mivel egyik fórum társunk tervezte, így ő simán segíthet a megépítési kérdésekben.
(#) pmisi hozzászólása Nov 17, 2008 /

Megépítettem az erősítőt, megcsináltam az egyenirányítást is de amikor bekapcsolom meg kikapcsolom pattanik egyet a hangszóró. Ehhez mit kell csinálni h ne pattanjon? Köszi!
(#) szamóca válasza pmisi hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Idézet:
„bekapcsolom meg kikapcsolom pattanik egyet a hangszóró.”
Ez nagyon jó.
Az egység neve ,koppanásgátló, és itt találod a topikját.
(#) pmisi válasza szamóca hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Zsír köszi. De tényleg pattanik
(#) Ricsi89 válasza lapose hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Helló
Összejött a dolog, működik az erősítő. A T1-et kivettem, kimértem és az szórakozott. Beraktam egy másikat helyette és láss csodát megy. Pedig nem tudom hányszor ki volt véve mind a négy tranyó onnan elölről, meg ki is voltak mérve, meg nem is ugyanoda kerültek vissza, és mégsem vettem észre, hogy hibás. Meg ki gondolta volna, hogy rossz, amikor mind új volt. A lényeg, hogy jól muzsikál.
(#) Tomy27 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Időközben találtam egy üzletet (Hornos Kft) ahol elég nagy a választék de ott is ugyanolyan gyártmányút lehet kapni mint a HQ-nál, és még drágábban is adnák.Köszi de eggyáltalán milyen tranzisztorok akarnak lenni mert semmi infót nem találtam róluk, amúgy holnap rendelem meg a HQ-tól a cuccot és nekiugrok mégegyszer az erősítőmnek remélhetőleg több sikerrel mint a multkor...
(#) Tomy27 hozzászólása Nov 17, 2008 /

Üdv. Valaki meg tudná mondani hogy ha kölcsönkérek egy Maxwell típusú digi műszert amit össze lehet kötni a géppel és 10Mhz-ig méri a frekit.Ezzel ki tudom-e mérni ha az erősítő gerjedne, szkóp hiánya miatt?Mert a gépen is megjeleníti a kijezőn mért adatokat, meg alatta egy grafikonon is ábrázolja a mért értéket...
(#) Imi65 válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Az a baj, hogy a gerjedés nem feltétlenül azt jelenti, hogy adott frekvencián oszcillál az erősítő. A frekvenciája meg végképp nem mérvadó. Nyilván, Te inkább a kimutatást tűzted ki célul. Még ettől is rosszabb a helyzet, ha vezérlés hatására kezd gerjedni, ami úgy is nézhet ki, hogy a kimenőjel bizonyos fázishelyzetében látszik "pamacs". Ezt nem igazán tudod oszcilloszkóp nélkül kimutatni. Az is előfordulhat, hogy Ohm -os terheléssel nem, csak komplex terheléssel kezd gerjedni.
Tehát, erre a digitműszerek fejlettebb verziói sem igazán alkalmasak.
(#) Pyte hozzászólása Nov 17, 2008 /

Sziasztok lenne egy kérdésem!Az szerintetek normális ha egy végfokot hangszórval indítom koppanásgátló nélkül akkor a nagatív ágban 2amperrel indul és 24 Volt egyen ott figyel a kimenet eltelik vagy 2-3másodperc és beáll az egész és semmi baja 2mV a kimeneten és szól is !Szerintetek?Jah de hangszóró nélkül indítom akkor meg jó minden!
(#) zoz11 válasza Pyte hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Ez ellen találták fel a koppanás gátlót,meg addig nem engedi a hangszórót rákapcsolni az erősítő kimentére míg ott egye áram van, bekapcsolásnál meg pont 4-5másodpercet késeltet pont míg lezajlik ez a jelenség.

De ha esetleg tévedtem akkor javítsatok ki!
(#) Tomy27 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Köszi a hozzászólást inkább akkor nem is kérem el mert túlsokra ugyse jövök rá,épp most végeztem az átmérésével de csak a szokásos ellenállások meg persze a végtranyók.Már csak abban bízhatok hogy a nyugalmi áram beállítása után jó lesz, mert multkor nem állítottam be az új tranyókhoz.Szerinted is okozhatta a végfok tönkremenetelét, a nem beálított nyugalmi áram?Ja meg van benne másik poti is de hogy az mi akarna lenni fogalom, ahoz inkább nem nyúlok...
(#) zoz11 hozzászólása Nov 17, 2008 /

Sziasztok
Ezen az erősítőn dolgozom de nem igazán akar összejönni.Bővebben: Link
Sajnos gerjed, de számomra elég érdekes módon és okok miatt.
Az a helyzet mikor próbáltam akkor 8Ohm-os hangszóró volt a kimenetén és elég nagyot szólt vele, minden gond nélkül, egy teljes napon át ez szólt a műhelybe.
Ma rátettem egy 4Ohm-os ládát és gerjed frekvenciától függetlenül, már egy nagyon minimális kivezérlésnél is.

Ilyenkor mi lehet a probléma?
A tápfesz ebbe a problémába bele tud szólni?
Annyit hozzá tennék hogy én TIP35/36C tranzisztorokkal építetem meg!
(#) Pyte válasza zoz11 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Ezt étrem de szerintem akkor sem lenne szabad ott lennie 3-4másodpercig az egyenfsznek meg 2Amper a negatív ágban !Mert az összes végfokot emit idáig csináltam azt mind egy labortápról izzítottam be és egy pillantra pattant egyet és kész!
De ha koppanásgátlóval fogom használni remélem nem fog robbani a Fet
(#) zoz11 válasza zoz11 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Azt elfelejtettem írni, hogy ha nem adok neki vezérlést akkor nem gerjed fel magától, ha csak kap valami jelet akkor van gond!
(#) Imi65 válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

A nyugalmi áram értékét nem a poti stabilizálja, hanem általában egy tranzisztor, rosszabb esetben diódák. Az alapáramot állítod a potival, ami melegedés hatására kismértékben nő. Ha azonban túl magas, arra jóval a tönkremenetel előtt tetemes melegedéssel "válaszol" az erősítő. Előfordulhat kontakthiba (akár a nyugalmi árambeállító tranzisztorban is), amelytől hirtelen, és nagymértékben megnő a nyugalmi áram, szerencsétlen esetben ez okozhat fatális meghibásodást. Ez azonban konstrukciófüggő. A nyugalmi áram beállításától nem szűnik (ill. nem keletkezik) gerjedés, az a helytelen frekvenciakompenzáció következményeként alakul ki. FET-es erősítők képesek 100MHz-es tartományban is gerjedni, amit még HF oszcilloszkóppal sem lehet kimutatni.
A másik poti valószínűleg a kimeneti DC 0V-ot állítja.
(#) Ricsi89 válasza Pyte hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Én is ma izzítottam be a frissen elkészült után épített vidi végfokomat és ha azon is rajta van állandóan a hangszóró, akkor annak is kb 3-400mA-ről indul és utána áll be a nyugalmi áram. Hangszóró nélkül nem csinálja nekem sem. Addig szerintem nekem is van kint fesz a kimeneten, mert szépen búg a hangszóró addig. :yes:
(#) Tomy27 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Jól gondolom hogy a frekvenciakompenzáció-t kondenzátorral álítják be?
(#) lapose válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Szia!
Kisjelű tranzisztorok előszeretettel produkálnak ilyen hibát, sokszor műszerrel mérve jó, de beépítve nem működik!
Hasonló esetekben célszerű őket azonnal cserélni, sok kínlódástól menti meg magát az ember!

Gratulálok az erősítődhöz!
(#) lapose válasza Pyte hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Szia!

Esetleg rajz?!
Következő: »»   196 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem