Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA1554Q

Témaindító: milan, idő: Szept 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 16
(#) ErnieEls válasza niedziela hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

hi!

kitben vettem...és közben én is rájöttem,hogy ez volt a hiba . a bekötési rajzon meg a panelon nem egyezett a táp bekötése, ezáltal fordított polaritást kapott, az ic meghalt. kicseréltem egy újra,most már működik. legalább elismerték, hogy ők hibáztak, és adtak egy másik ic-t ingyen.

amúgy nem volt gond, h a 14-15-ös láb össze volt kötve,mert a 15-ös lábnak semmi szerepe nincs(ahogy már a kollega is írta). azért elvágtam szikével a fóliát, biztos ami biztos

ja, és a standby jumpert rá kellett tenni...
köszi mindenkinek a segítő szándékot!!!!
EE
(#) Geri86 hozzászólása Okt 10, 2008 /

Helló mindenkinek! Szerintetek milyen biztosítékot használjak, és hova tegyen? A 230V és a trafó közé vagy a trafó illetve az erősítő közé?

Trafóm adatai: Torroid (leválasztó trafó vagy mi)
Pri: 230V 50Hz 50VA
Sec-I: 12V 4,2A

Előre is kösz.
(#) Tomi20 válasza Geri86 hozzászólására (») Okt 10, 2008 /

Üdv.
Én a trafó elé tennék egy lassú, 200mA-es biztosítót. Ha gond van a szekunder oldalon, akkor úgyis elolvad. De a legkorrektebb megoldás, ha raksz a szekunder oldalra is biztosítót, oda jó lesz az autókba való "késes" , két csúszó kábelvéggel könnyen beköthető, oda 5A-es jó lesz.
(#) Geri86 válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Köszi!!!
(#) shadowsteve hozzászólása Nov 18, 2008 /

Hali!
Az ic data sheet-ben a 14-es lábon nincsen ellenállat, csak egyszerűen a + -ba van kötve. Viszont minden más rajzon szerepel ellenállat meg kondi. Ez a láb a standby, azt kérdezném mindenképpen szükségesek e oda ezek az alkatrészek, vagy lehet direktbe kötni az 5,13 lábbal.

Ha kellenek oda az alkatrészek akkor megfelel-e a 14-es lábra nagyobb kondi is? (47uf 25V helyett mondjuk 47uf 50V)
ha hülyeséget kérdeztem bocsi, kezdő vagyok még.

Előre is köszi az infót.
(#) ZPKing hozzászólása Nov 19, 2008 /

Sziasztok!
Ha ebből kettő darabot teszek egy 12V 100VA-as toroid trafóra akkor akkor sz működni fog ugye?
Tehát két kapcsolást hajtanék róla.

Valaki használta már LM1036os előerősítővel?
Köszi
(#) lapose válasza shadowsteve hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia!
Ha nem akarod használni direktbe kötheted!
Ha használni akarod jó helyette a nagyobb feszültségű kondi is!
(#) lapose válasza ZPKing hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Igen elmegy róla!
Azt vedd figyelembe, hogy ez az IC 12-15V-ig érzi jól magát!
(#) andrew24 válasza lapose hozzászólására (») Nov 26, 2008 /

én nemtudom. Kezdem inkább feladni a dolgot és nézni egy használt erősítőt, 2x építettem meg, egyszer egy kit nyákját másoltam le, megse szólalt, se brumm se semmi, hideg maradt az IC is.

Második esetben okosan az adatlapban levő kapcsolás próbáltam ki, az eredméyn tökéletesen ugyanaz, ötletem sincsen miért nem működnek, megpróbáltam mindent.
Megnéztem, mute/standby V+ on van, puffel polaritás helyesen, bemeneten polarizáltalan kondik vannak.
Érintkezési hiba nincsen.
Kimetek és V3 között közel 1/2 tápfesz, föld és kimenetek között szintén.

Minden jó csak simán nem működik. Úgyhogy jah.

A végén összeraktam már levegőben is, kíváncsiságból, úgyfest képtelen vagyok elérni hogy csináljon is valamit.

Aztán szépen gondoltam egy jó, mindenét összeforrasztottam és bedugtam a konnektorba.
Az eredmény : autómata azonnal le, és kaptem egy szép fekete felismerhetetlen valamit meg egy megégett konnektort....

Találtam itt egy "titunak mondott" rajzot,
roooohadjon le a lábam nekimegyek v.mkor jövőhéten.
HA az sem megy akkor kidobom az összes cuccom és soha a büdös életbe megse próbálkozok ilyesmivel.
(#) lapose válasza andrew24 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Szia!

Ez lenne az első erősítőd?
Ha igen mindenféleképpen azt javaslom vegyél egy kittet!
Abba benne van minden, panel ,alkatrészek!
Ha van valaki a környezetedbe aki tud segíteni kérd meg, ha nincs, mielőtt éleszted, kérj segítséget itt a fórumon!
Ezek az IC-k, jók, könnyű velük építeni, de ugyanilyen könnyen tönkre is lehet tenni őket! Elég egyszer fordítva rákötni a tápra, vagy túlfeszültséggel megkínálni menthetetlenül tönkre megy!
Ha rám hallgatsz első erősítődnek egy TDA2030-at válassz!
(#) ZPKing válasza andrew24 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Szia!
Mi alapján csinálod mekkora táppal akarod meghajtani?
Beraktam kettő képet
Megcsináltam hozzá nyákot ha vasalod akkor nem
kell már tükrőzni!
Eredeti kép alapján vegyél hozzá cuccot és rakd össze!
Ennek működni-e kell!
A másik ez ugye hivatalosan 4x11W de ez a kapcsolás
hidalva van tehát 2x22W
mindenképpen egy oldalas tápról megy nagyon max 18V-ról.
14.4V az ajánlott olyan 50VA körüli táp!
Próbáld meg ezt!

Üdv PeTi
(#) shadowsteve válasza lapose hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

Hali,
lapose, kösz a segítséget!
megépítettem Peti_85 rajza alapján, megy mint álom, és elég neki egy p3-as hűtőbordája venti nélkül!
(#) andrew24 válasza ZPKing hozzászólására (») Nov 27, 2008 /

mi a röfögős ördög??
ugyanezt a kitet csináltam meg és b*szik menni.
12 voltos -feltöltött- akksiról megpróbáltam, éés polaritásra vigyáztam, tuti nem fordítva kötöttem be.

mmm..
felrobbanok?
IGEN!

na mind1.. 1558q útun van, holnap megkapom.
aaaaaztán meglássuk lessz e még páka a kezemben vagy sem.
(#) lapose válasza shadowsteve hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Szia!
(#) L-Bandi hozzászólása Dec 3, 2008 /

Hali mindenkinek!

Én építettem egy ilyen erősítőt, rakok róla egy képet, de vannak vele gondok...

Az történt hogy véletlen a 12V-os aksimat fordítva raktam rá, és az egyik 2200µF-os kondi el is szállt...
Ekkor jöttem rá a hibára...

Felcseréltem, kicseréltem az összes kondit, és az a hiba jelenség hallható, hogy nagyon halk és serceg, de a zenét vmilyen szinten kilehet belőle venni...

Az lenne kérdésem mi lehet még a gond? lehetséges, hogy az IC tönkre ment? Vagy a kapcsolási rajz rossz?

A segítségeteket előre köszönöm.

[mindenféle szükséges rajzot mellékelek...]
(#) Kovidivi válasza L-Bandi hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

A fordított polaritás könnyen kinyírhatja az IC-t. És szerintem azért "szól" halkan, mert csak simán átszalad a zene az IC-n, vagyis ugyanakkora hangerővel szól, mintha rákötnéd simán a jelforrásra a hangszórót. IC cserét ajánlok.
(#) L-Bandi válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Köszönöm a tájékoztatást...
Ha vkit esetleg érdekel a fejlemény akkor majd írkálok...
(#) Veen25 hozzászólása Jan 21, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni én is építettem egy TDA 1554 Q erősítőt és ha aksiról ha számítógép tápról hajtom recseg és nem tudum miért a bemeneti jelet egy mp3 lejátszó szolgáltatja. Ja kitben rendeltem lehet h. azért ilyen sz.r? meléketem képeket is!
Köszi a segítséget előre is!!!!

TDA 002.jpg

(#) titi válasza Veen25 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Hali!
Ennek a kapcsolásnak működnie kell.
Esetleg magáról a szerkezetről dobj egy képet.
(#) zoka hozzászólása Jan 29, 2009 /

Sziasztok!

Én is építettem erősítőt ezzel az IC-vel (2x20W-os verziót).
80W toroidrol megy 18800µF puffer. Kb.: 15V tápot kap.
kb. 8 éve működik, azóta egyetlen alkatrész nem volt cserélve.
Nagyon tisztán szól, semmi brumm vagy ilyesmi, abszolút csendes.
Sok mindent kibírt, rövidzárat, 2 Ohm-ot, nyári tűző napon torzításig tekerve szólt órákon keresztül.
(egyszerűen nem bírom kinyírni, sztem még 10 év múlva is működni fog )

Szóval nekem még soha nem volt semmi gondom vele. Bárcsak a többi erősítőmről is ezt mondhatnám.

Üdv: zoka
(#) ZPKing válasza zoka hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Sziasztok!
Én is megépítettem párnapja ezt.
Elsőre minden hiba nélkül megszólalt.
És tényleg jól szól
(#) Majcc hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok!

Egy pár évvel ezelőtt építettem egy haverom rajza alapján ilyen IC-vel erősítőt. Egy rossz 2.1-es hangfal lett átalakítva. (egyik fele hídba volt kötve, az volt a mély, a másik kettő pedig a közép-magas) Egész jó volt és még mindig működik, viszont az utóbbi időben hajlamos egyszer csak gerjedni, recsegni (fura hangot ad). Nem tudom mitől van, esetleg ha valaki találkozott ilyen problémával és sikerült megoldania, annak a válaszát megköszönném.
Ezek mellett azért a Fórumot bújom még.

Most pedig egy hidaltat terveztem az adatlap alapján. Esetleg a panel rajzot megnézné valaki.

Az "elso.jpg" a panelrajz.

Az "1.jpg" és a "2.jpg" a régi erősítő fényképe.

Előre is köszi a választ!

Üdv Marci
(#) TomZoy hozzászólása Feb 7, 2009 /

Üdv.
Meg szeretném építeni ezt az erősítőt, csak kicsit másképp, és nemtudom működne e, szóval segítsetek légyszíves.

A koncepció az lenne hogy egy sztereó jelet vennék PC-ről, amit egy LM1036n el beállítgatnák *hangerő, hangszín, stb* és ez menne a TDA-ra, a datasheetjében 9. oldalon szereplő 4x11 W-s verzióra. (1,2 lábak)
A bonyodalom az benne hogy a PC jelét rávinném megy másik LM1036n-re is, aminek a balance-t lehúznám egyik irányba teljesen, ezt is beállítgatnám, és vinném rá a TDA-ra, viszont azt a 8. oldalon lévő 2x22W-s verzióra, tehát a 17-16 lábakra.
Kérdéseim;
*ez megvalósítható így? mármint egy TDA-val.
*a 4-es lábra mit tegyek így? mert a két kapcsolás ebben eltér.

Oh, azt elfejetettem hogy ezzel egy 2.1 szerűséget szeretnék elérni, azért a felhajtás.
(#) Kovidivi válasza TomZoy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

A TDA1554Q-t ilyen módokban tudod használni:
4X11w vagy 2x11w és 1x20w vagy 2x20w. Más lehetőség nincs.
(#) Aynnas hozzászólása Feb 7, 2009 /

Sziasztok!
Nem tudom kell-e valakinek, de nekem van nyáktervem, csak 1:1-ben ki kell nyomtatni és lehet fotózni, a nyomtatott felét kell a rézoldalra rakni!
A másik pdf a beültetés!!

A panelnél, nyomtatás után érdemes a testtel összekötni a különálló foilát, ez valamiért nem megy proteussal!

rajta van a greatzhíd is, meg puffer!!a greatz-et úgy kell berakni, hogy az íc-vel egy ssíkban legyen és akkor még stabilabban áll a bordán!

Ha kérdésed van szólj!

én így szoktam!
(#) Aynnas válasza TomZoy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Amit felraktam paneltervet, az 2x22 wattos verzió, azt csináld meg, greatz nem kell, pc-be is rakhatod, csak akkor a panelon lévő bekapcsolást kell választani és úgy nem vágja le a géped mikor bekapcsolod, különban a kondi akkora áramot vesz fel mire feltöltödik, hogy újraindul a gép, én már jártam így vele mikor még nem tudtam!

A 4. láb ilyenkor nem játszik!!

Kérdésed van írj!
(#) Aynnas hozzászólása Feb 7, 2009 /

Jah még annyit, hogy akkor jó az erősítő, ha a kimeneteken a GND-hez képest fél tápfeszt mérünk, ha nincs rajta fesz vagy kevés akkor az íc halott!!

Ezt csak úgy megjegyzésképpen írtam le!
(#) TomZoy válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Jó akkor egyszerübben; 2x11w és 1x22w ban szeretném használni.

Csak ilyenkor mit kezdjek a 4-es lábbal, mert a datasheetben csak a 4x11, meg a 2x22 van, és ezek eltérnek a 4-es lábnál.
(#) Aynnas válasza TomZoy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Még olyat nem csináltam, de szerintem panelon csinálj neki helyet és próbáld ki, hogy kell-e!
Sztem kell!
(#) Kovidivi válasza TomZoy hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Én azt javaslom, hogy építsd meg a 2X20wattosat. Ugye van 4db kimenet. Ebből kettő fázisfordított, kettő pedig normál fázisban megy ilyenkor. A 6-os, 8-as közé kötött hangszóró 20W-tal fog szólni (hogy melyik a + és melyik a -, azután utána kell nézni), a 12-es és föld közé tett hangszóró pedig 10w-tal. A 10-es és a föld közé teszel még egy hangszórót, és van még egyszer 10w-od. A fontos, hogy a második hangszórót, amit a 10-es és föld közé raksz, fordított polaritásjelöléssel vezesd ki. Tehát a föld lesz a +, a 10-es láb pedig a -. Így lesz egy fázisban a 2X10watt. Ha nem nagyon törődsz vele, akkor viszont teljesen mindegy, hogyan kötöd be a hangszórót, a lényeg, hogy 12-föld, és 10-föld közé rakd.
Ezt szokták alkalmazni a gyári, hidalható autós erősítőkben is, így változtatás nélkül, csak a hangszórók csatlakozói átkötésével választhatsz a hidalt, és normál teljesítmény között.
Üdv!
Következő: »»   6 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem