Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   198 / 2519
(#) djyuri válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Értem.....vagyis félig,de ez mára már elég nekem is az volt a tippem,hogy egy fixre belőtt áramkörről lehet szó,ami ideális értékeket vesz alapul.
A félig értetlenkedésem pedig az,hogy csupán 15%-os induktív módosítás már hogy engedélyezi hangerőileg (teljesítményt nem mértünk,csak a jó öreg ""hú ez sokkal hangosabban szól most"") a "kétszeres" teljesítmény leadást. Azaz fülre nézve jóval nagyobb hangerőt.

Elnézést a szakszóhiányokért,de ilyenkor már nem megy.

Még egy apróság. Mi kipróbáltuk azt is,hogy hátha mi nem halljuk azt a torzítását...megdupláztuk a középhangszórókat a hangfalban....itt csak ugyanazt a számszakaszt és bemeneti jelszintet hasonlítottuk....ekkor már fél perc leforgása után a hangváltón bizony elpattant a közép "fővonali" soros ellenállása...(a soros körben)...
Viszont előtte egyáltalán nem melegedett az adott ellenállás. És a hangerő is jóval kisebb volt egy hangszóróval... villogás intenzitása és "fényereje" pedig megegyezett....tehát itt megint nem értettük,hogy miként jött ki akkor több teljesítmény a közép tartományban,ha már eleve egy hangszórónál pontosan ugyanannál a jelszintnél ugyanaz volt a villogás tulajdonsága.

Köszönöm kitartásod
(#) Tomy27 hozzászólása Nov 19, 2008 /

Üdv.Valaki tud olyan alkatrészüzletet ahol lehet párba válogatott végtranyókat kapni?
(#) lapose válasza djyuri hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia!

Ez a leírás a ti erősítőtökre vonatkozik?
Bővebben: Link

Mert ha igen, akkor nem olyan egyszerű a dolog, ugyanis az nem csak clip led, hanem figyeli s kimeneti rövidzárt is!
B- rész a leírásban!
Egy többutas hangfalat nem olyan egyszerű összerakni!
Ha rossz a keresztváltód, pl. a mélyhangsugárzót 800Hz-nél kezdi vágni, de a közepet mondjuk 400Hz-tól engedi, a 400-800Hz-s tartományban az impedancia a két párhuzamosan kötött hangszórónak köszönhetően a fele lehet!
Ilyenkor pedig már megszólal az erősítő védelme!
(#) lapose válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Nagyobb boltokban általában megengedik az összeválogatást!
Meg kell kérdezni!
(#) djyuri válasza lapose hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

SZia

Igen...

Köszönöm!
Most már a másik felét is megértettem.

Köszönöm!...akkor tervezünk és számolunk tovább..

Ui.: lehet megvan a megoldás,mert ma lemértük a közepeket és magasokat..az emlékeinkben 8-8ohm volt,de most méréskor 6,7 és 7,1...(elképzelhető,hogy az idők folyamán és az aktív használattól módosultak egy picit. De természetesen az is lehet,hogy csak elfelejtettük,hogy legelőször mit mértünk.
Ergo akkor megvan a válasz,hogy miért van még a végénél villogás.

Elnézést,hogy eddig húztam a többiek fejét,de mi is párhuzamosan dolgoztunk a kérdés feltétele után....stb...

köszi!
(#) szamóca válasza djyuri hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia! A 7,1 ill. a 6,7 Ohm az Re egyenáramú ellenállás amit mérsz? Mert az jó a 8Ohm impedanciának.
(#) Tomy27 válasza lapose hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ezzel csak az a probléma hogy rendelni szoktam.
Tegnap írtak nekem egy olyat hogy nempárbaválogatott végtranyók miatt is pusztult ki a végfok. Szerinted is lehetséges ez?Ja a tegnapi hozzászólásomra mért nem reagáltál amelyiknél belinkeltem a kapcsrajz egy részét is?
(#) djyuri válasza szamóca hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia

igen....Ez egészen biztos?.....mindenesetre ki lesz próbálva DC ohmszerint is.

Sajnos nem voltam tegnap, és most sincs túl sok időm..
Ritka, hogy nem párbaválogatott tranzisztorok miatt menjen tönkre az erősítő! Inkább torzít olyankor!
Mire kellet volna reagálni?

Szia!

Rajzoltam neked egy rossz váltót, és azért ilyet, mert már találkoztam ilyennel!
Ha jól megnézed, egy bizonyos frekvencia után, a három kondenzátorral leválasztott hangszóró párhuzamosan kapcsolódik!
Ha 4 ohmosak a hangszóróid akkor itt 4/3=1.3 ohm lesz az impedancia! Ezt pedig az erősítők nem tolerálják!

valto.gif

(#) szamóca válasza djyuri hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Persze. Hiszen a váltakozófeszültségű ellenállás (Z= impedancia) nagyobb az egyenáramú ellenállástól.(Re-től) (frekifüggően)
(#) lapose válasza lapose hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Megtaláltam!
Nincs meg a teljes rajz?
Annyira nem néztem át, de ha áramot nem is, feszültséget kaphatott!
Ha jól láttam 2SC1815 a tranzisztor, ami 50V-os, a tápfesz meg +-56! Éppen elég!
Nem azt mondom, hogy biztosan rossz, de lehet!

SZia

Ok...köszönöm.
frekvencia függvényében értelmezem én is a hangváltókat,csak én nem számoltam eddig azzal,hogy ekkora áthallás lehet a tartományok között...pl,ha 800-nál levágom a mélyet és 800-nál indítom a közepet,akkor ebből ilyen gond lesz.
De akkor ezek szerint érdemesebb úgy csinálnom,hogy 650-nél levásom a mélyet....és 1200-nál indítom a közepet....a hangszórók mindegyike bőven egymás karakterisztikájába bele tudnának szólni,ezt úgy értem,hogy a mély optimális maximuma a közép optimális minimumán belül van...és így tovább..

Egy olyat még nem értek a rajzod esetében,hogy azon minden egyéb hangszórón a mély kivételével csak kondenzátor van. Nálunk 4 tekercs van....Mind saját kézzel megtekerve megfelelőnek hitt értékekre.
Így azt kérdezném inkább,hogy soros és párhuzamos tekercsekkel is fellép ez a "probléma"?

köszi
(#) djyuri válasza szamóca hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

SZia...igen ezt tudom,csak azt nem tudtam,hogy ekkora az elhanyagolható érték. Mivel ami programokkal segítjük a számításainkat,azok nem vázolták sehol,hogy DC vagy AC ellenállást kérnek.
Volt nálunk egy gyárilag belőtt hangváltó (frekvenciára és fix 8ohm-ra...)...lemértük és a programmal is kiszámoltattuk...a két eredmény 1-5%-os eltéréssel megegyezett...

Pont ez a lényeg, hogy fontos a tekercsek és a kondenzátorok értéke!
Csak pontos számítással lehet meghatározni őket!

Egy kis segédlet, nem sok de több mint semmi!

Szia...okés...hasznosítani fogjuk a táblázatot.
Köszi!

Igen fontos az értéke...ezért mondom,hogy mi is számítottuk...csak mi azt felejthettük ki a lent leírtak szerint,hogy hagyni kell vágási sávszélt a hangszórók között.

Épp most csinálom kicserélem amit mondtál, hátha így jó lesz de már előre félek tőle!Csak azért egy részét tettem fel mert a teljes kapcsolás az PDF-ben van és nem engedi feltenni mert túl nagy méretű, de loptam belőle ki pár képet remélem ez is elég.Ha van annyi időd akkor nézd már át még ma mert gondolom holnap nem leszel napközben.De nem teljesen ugyanaz mint ahogy azt tegnap is írtam mondjuk jelentős eltérés azonkívül hogy nekem csak egy pár végtranyót használ szerintem nincs.Megvárom még átnézed addig nem is teszem hangfalra...

Denon.rar

(#) Tomy27 hozzászólása Nov 19, 2008 /

Jól értelmezem a rajzon hogy ennél akkor van legkissebb nyugalmi áramra beállítva ha a poti rövidzár állapotra van tekerve?Mert gondolom célszerű a legkissebbről állítani addig amíg el nem éri az előírt szintet?

Akkor van a legkisebb nyugalmi áram, ha a poti a legnagyobb értéken van! Mert ekkor TR501 jobban nyitva van, és ez zárás felé hozza a végtranzisztorokat!
Szerintem, ha bele tetted az új végtranzisztorokat, legalább 25-30 percig figyeld folyamatosan a nyugalmi áramot, és ha nem áll be stabilra, vagy növekszik, akkor kikapcs, mert még valami más baj is van!

Ok még jó hogy megkérdeztem tőled a nyugalmi beállítást, az T501-est mindenesetre cseréltem.Okés rajta hagyom a műszert 25-30percig figyelni de ez idő alatt ne kössek rá hangfalat meg jelet sem?Csak maradjon nulla hangerőn, üresjáratban és ennyi?Ma már mindenesetre berekesztem a javítását majd holnap megírom a fejleményeket...

Se jel, se hangfal! Akkor legalább látod, hogy stabil-e!
Utána lehet jelet adni rá, kis hangerőn nézni, hogy melegedik-e!

Rendben így teszek, köszi a segítséget majd holnap folytatom mára ennyi elég volt...
(#) yello hozzászólása Nov 20, 2008 /

Hello!
Az lenne a kérdésem hogy ezzel a kapcsolással találkozott e valaki, akár csak hogy működött e, hallotta szólni , vagy egyáltalán szerintetek ép kéz láp kapcsolás lehet e ez??
Üdv!
(#) szamóca válasza yello hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nocsak egy IGBT-s végfok. Van egyébként más dokumentációd is róla?
(#) yello válasza szamóca hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Hello!
Van csak angol bár lassacskán megértem!
Üdv

950077.pdf

(#) szamóca válasza yello hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Köszi. Nem sokan építenek igbt-st, valószínű az ára, és a beszerzése miatt.(3300/db) A száraz adatok pedig jó eredménnyel kecsegtetnek. De 40-50rugónál állna meg a kész mű
(#) Tomy27 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Szia!Csak nem te is a HQ-tól szoktál vásárolni, mert ott 3299/db az IGBT legalábbis az N-csatornás?
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 20, 2008 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy létezik olyan kb. 10 vagy 13cm-es mélysugárzó? Egy kisebb méretű mélynyomót szeretnék építeni TDA2005-tel és nem szeretnék bele olyan nagy ( 20 cm-es) hangszórót .

Köszi
(#) yello válasza Tomy27 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

hello!
Off
Én itt szoktam vásárolni Bővebben: Link itt csak 2600 az n csat
a p-s sajnos 3200.
On
Üdv!
Következő: »»   198 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem