Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   213 / 1387
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 19, 2008 /

Sziasztok!!
Lenne egy fontos kérdésem,építettem egy 1w-os veronica-t pll el,a pll részével készen is vagyok.Csak figyelmetlenségemől eredően most vettem észre,hogy nem egyezik a beültetési rajz,a nyákrajzzal.És észrevettem hogy van vagy 3 fajta a neten.De egyik sem az ami nekem kellene.Ha vkinek meglenne normális verzió,lehetőleg olyan mint amit keresek,megköszönném nagyon,mellékelek képeket!

pcb_cuivre.gif ezt a nyákot készítettem.
veronica_layout-1.jpg ez alapján kezdtem el beültetni de észrevettem hogy nem ugyanaz
pcb_dessus.jpg ez a kép az ami,ehhez a nyákhoz jó,viszont ez vmi módosított verzió.Viszont ez egyezik a nyákkal.
(#) lewi hozzászólása Nov 19, 2008 /

sziasztok!

nem tudom, hogy feltették e már ezt a kérdést, de én megkérdezném, hogy ki hogyan tárolja használat után a maró savat?? én itt igazán a peroxidosra kérdeznék rá, mivel az olvastam róla, hogy ez az összekeverést követően melegszik... ezzel kapcsolatban is lenne pár kérdésem: ha készítek 10:1 hez sósav+hidrogénperoxidos oldatot, akkor az mennyire melegszik fel? meddig melegszik utána? próbálta már valaki hosszabb ideig tartogatni? úgy egy évre gondolok, mert valamennyire a környezetvédelmet szem előtt tartva próbálom csinálni a dolgaim, és évenként szokásom elvinni a kerületi veszélyes hulladék gyűjtésre ezeket a cuccokat.csak próbálok előre pontos tervet készíteni, megfelelő tárolóhelyet kialakítani neki, mert eddig a boltban kapható vaskloriddal marattam, de azt már valamennyire gráágának és lassúnak tartom, meg amúgyis többen csinálják így, és elgondolkoztam az átállással. szóval ezekről tudnátok adni ici pici infót??
köszi előre is: lewi
(#) Sanyesz5 válasza lewi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Szia,szerintem nem érdemes hosszabb ideig tárolni a keveréket,mivel a H2O2 bomlékony úgy tudom.Plusz még melegedhet is magától,én összekeverve nem tárolnám.A melegedésröl annyit,hogy nekem volt rá példa hogy szinte fel is forrt,gyorsan ki is öntöttem.
(#) Medve válasza lewi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

A tárolással kapcsolatban: a keveréket tartalmazó palackra NE CSAVARD RÁ A KUPAKOT. Gáz fejlődik szépen-lassan, ami "robbanással" végződik egy PET palack esetében. Ami a melegedést illeti, max jó langyos lesz, de én azt gyanítom, hogy csak a réz oldásakor.
(#) niedziela válasza lewi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Használat után kiöntöm.

1 - 1/3 - 1/3 arányba keverem (viz- sósav - peroxid)

40C fokos vízbe keverek maratok vele, talán 5C fokot melegszik.
(#) kaqkk válasza lewi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ha összeöntöd az előhívóval és átlátszó üvegben kiteszed a napra. A hívó közömbösíti a sav maradékát
a hidrogén peroxid pedig fény hatására bomlik 1 hét
és teljesen semleges réz oxiklorid réz hidroxid rér klorid
oldatot lelsz az üvegben (ez akár permetezésre is használható a szőlőben !
(#) XXXkacsa99 hozzászólása Nov 19, 2008 /

Óriási: Némelyek azt mondják, hogy UV-C sugárzás kell a levetítéshez, mások azt, hogy a POS-20 370-440nm hullámhosszt kedvel. Ez azonban az UV-A sugárzás alá esik. Akkor most mi a helyzet? Ez utóbbi lámpa a műkörmösnél 800Ft.
(#) lewi válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

köszönöm szépen az eddig írt válaszokat!

ha kiteszem a napra, ilyenkor télen, akkor megfagy? nemtudjátok ? mert nem lenne jó, ha télen kiteszem a mínuszba, és szétfagy az üveg, amjd olvadáskor szk azt látom, hogy habzik a föld
ja, és előhívónak akkor mit is használjak pontosan? csak bemegyek a vegyszerbolba, és kérhetek nátriumhidroxidot? esetleg tudja valaki, hogy ilyet lehet e kapni a 4-6 os melletti vegyszerboltban?? elöre is köszi mindent: lewi
(#) gulasoft válasza lewi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Háztartási boltba sziti lefolyótisztító, egy befőttes üvegbe 3-4 kanál. Meg kell várni mire feloldódik. Mehet bele több is, csak akkor gyorsan kell kivenni a nyákot belőle, és bő vízben lögybölni, pár mp-re újra vissza az előhívóba és újra lögybölni. Nézd meg a videót a tele-work.hu-n a lap alján.
(#) Gyurix hozzászólása Nov 19, 2008 /

sziasztok lemarattam egy nyákot de néhol összeér arra gondoltam, hogy filcel kifestem ahol kell szerintetek jó ötlet?
(#) mex válasza Gyurix hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ha csak néhol ér össze akkor inkább kaparni kellene. Ha sok a javitandó rész,akkor szóbajöhet a védeni kivánt fóliasávok átfestése,mindenesetre macerás.
(#) gulasoft válasza Gyurix hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Az miért is jó ha kifested? Alatta még ott marad a réz!
Kapard vagy legközelebb marasd tovább, ha fotóztad nem hívtad elő rendesen vagy nem világítottad le rendesen. Ha maratsz, és látod hogy egy helyen nem viszi rendesen a marató a nyákot akkor ott kapard meg egy hegyes eszközzel míg csillogni nem látod a rezet aztán mehet vissza a maratóba, csak mikor kiveszed kaparni ne felejtsd el alaposan leöblíteni.
(#) Frankye válasza lewi hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Na akkor sorban:
A Hidrogén-peroxidos marató nem tárolható korlátlan ideig, mert elbomlik. Ezért célszerű mindig csak annyit bekeverni, amennyire éppen akkor szükséged van, nem többet.
Az üveget mindenképpen fagymentes helyen kell tartani, különben szétfagy.
A körúti (Bővebben: Lásd itt) vegyszer boltban valamennyi hozzávaló Nátrium-hidroxid, hidrogén-peroxid, sósav) megvásárolható, bár az előhívó (ahogy az előttem szólók is írták) olcsóbban is kihozható a lefolyó tisztítóból.
(#) p_istvan válasza XXXkacsa99 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Szervusz!

Érdemes megnézni eben az esetben is a használati útmutatót: http://www.soselectronic.com/a_info/resource/pdf/ine/positiv20.pdf

Ebben: 340-420 nm ír. Láttam valahol egy érzékenységi diagramot is ami szerint 400 nm-re a legérzékenyebb, ezért lehet az UV ledeket is sikeresen alkalmazni levilágításhoz a viszonylagosan kis teljesítményük ellenére za UV lámpákhoz képest, mert éppen 400-405 nm körűl sugároznak.
(az UV-C csak az ember szemére, bőrére hatásos)

Üdv.: P István
(#) Attila86 hozzászólása Nov 20, 2008 /

Az itt a fórumon, illetve a privát üzeneteimben és e-mailjeimben gyakran feltett kérdésekből ami eszembe jutott összeírtam, és a weboldalamon lévő leírást kiegészítettem ezekkel:
Bővebben: Link
Nekem most ennyi jutott csak eszembe, de ha valaki emlékszik más vasalásos nyák-készítéssel kapcsolatos kérdésre amit itt a fórumon az emberkék bizonyos időközönként rendszeresen megkérdeznek noha már rengetegszer elhangzott, az kérem hogy írja meg hogy mi az a kérdés!

Ezzel igyekszem a weboldalamon lévő leírást minél teljesebbé tenni.

Üdv.!
(#) niedziela válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Miért a 135gr -os a legjobb ?

azért mert 135gr -os, vagy mert azt használod ?
(#) Attila86 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

1.- Én ezt használom.
2.- Ennél kisebb amit kapni is lehet az 90 grammos, de az ráolvad a lézernyomtató tonerjére.
(#) niedziela válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Van 115gr -os is 120gr -is ...stb
Ez hely függő.

Na mindegy nem vitatkozni meg eklendezni akartam, csak olvastam, hogy 135gr a legjobb, és kíváncsi voltam miért az.
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Én 100g-osat vettem, ha jól emlékszem, a HP6MP kottájában max. 120g-osat írtak anno. Nekem a 100-assal semmilyen bajom nem volt, nem nyúlt, nem olvadt.
(#) Attila86 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Tudom...
Én amikor legutóbb vettem, akkor végigtelefonálgattam a Panton üzleteit és akkor a 135 grammos volt a legvékonyabb. Nekem pedig otthon ekkor 90 grammosaim voltak. Ebből egyet kipróbáltam és ráolvadt a tonerra mert annyira vékony. A 135 grammossal szuperül lehet vasalni, de nem mondom azt hogy a pl. 115 grammos is jó, mert azt nem próbáltam. Lehet, hogy az is ráolvadna a tonerra.
Ezért mondom mindenkinek azt, hogy a 135 grammos tuti hogy jó.
(#) Fixer_SH válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Hello Attila86!

Mit jelent az pontosan, hogy ráolvad a tonerra? A nyomtató melegítőhengerére olvad rá, vagy a toner por olvad bele a papírba annyira, hogy már nem lehet "kivasalni" belőle?

Ha ráolvad a melegítőhengerre, akkor az onnan eltávolítható valahogy, mondjuk ... kihülés után, vagy még előtte?

Köszi,
Fixer
(#) Attila86 válasza Fixer_SH hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Üdv.!

Magára a tonerra olvad rá a 90 grammos műnyomó. Valószínűleg azért, mert túl vékony és emiatt túl gyorsan át tud hevülni.

Ha kihűlt a toner akkor utána ki lehet tépkedni a begyűrt műnyomót, de ez nem biztos hogy jót tesz a lézernyomtatónak.

Üdv.: Attila
(#) zoly15 válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szia!
A HP Laserjet 1018-ra nem olvad rá a 90g-os műnyomó..
Tapasztalat én avval szoktam vasalgatni..

üdv!
(ezt azért írtam ha netán valakinek ilyen nyomtatója van vehet bele ilyet is)
(#) haragati válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Érdekes, hogy itt még nem olvastam az egyik legkézenfekvőbb megoldást, a fotópapírra nyomtatást.

Kipróbáltam én is offset papírtól kezdve a szines magazin cimlapig mindent, de a legegyszerűbb az A4-es lézer fotópapir. Nem mindig és mindenhol lehet kapni, de egy 10-15-ös csomag sokáig elég.

Egy lapot többször is fel tudok használni, ha nem kell a teljes méret, ill több kis nyák elfér rajta. Az ára sem vészes.
Egy öreg HP Laserjet 5-öst használok és egy olcsóbb fotópapirt, ennél az a lényeg, hogy fényes (glossy) legyen, és lézernyomtatóba való. A vasalást jól birja, és könnyen le lehet mosni a papirt a nyákról, szép vékony vonalakat-térközt lehet nyomtatni rá!
(#) lgyk válasza niedziela hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

A NYÁK maratók kvázi izotróp maratónak számítanak, tehát a maratás dx/dt sebessége állandó a felületre merőleges x irányban. Tehát amikor a rézfelület vastagságának felét már megette, akkor oldalirányban is ugyanakkora sebességgel fog marni a lakkréteg alá.

Az való igaz, hogy a végpontig az alámarás mértéke nagyjából ugyanakkora, de a végpont után sokkal gyorsabban fogja fogyasztani a vezetősávokat.
(#) szilva válasza haragati hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szerintem volt korábban szó róla ebben a topicban is, de az biztos, hogy én emlékszem, hogy olvastam valahol errefelé lézeres fotópapírról is.

Velem úgy volt, hogy amerre jártam, mindenfelé kérdezgettem papír- és dekoros boltokban a műnyomót, meg a lézeres fotópapírt. Sajna lézeres fotópapírról is nagyon kevés helyen hallottak, és venni meg sehol nem tudtam (mindenhol csak a tintasugarasokhoz jó fotópapírok voltak, arra meg nem volt ráírva egyikre sem, hogy hőálló lenne). Egyszer tök véletlenül, teljesen más miatt a Bartók Béla úton a HP mintaboltja mellett sétáltam és egy hirtelen ötlettől vezérelve bementem. Na, ott tudtam venni lézeres fotópapírt, ha jól emlékszem, kb. 60Ft/A4 áron.

Aztán azóta megtudtam, hogy a Panton forgalmaz műnyomót, és azt is kipróbáltam. Nekem is az tapasztalatom, hogy a fotópapír is jó nyomtatásra, de a műnyomó egy kicsivel még jobb. Tehát nem eget rengető a különbség, de szerintem van, a műnyomó javára. Ha valaki végképp nem tud műnyomót beszerezni, akkor a lézeres fotópapír valóban jó alternatíva lehet.
(#) jdani válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Helló.
Nem feltétlenül csak műnyomóval lehet szép nyákot készíteni. Én egy 170g-os fényes fotópapírral készítettem, semmi gond nem volt vele, és az eredmény:
(#) Action2K válasza jdani hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szia!

Szépen néz ki!
Ez az állapot, a vasalás után azonnal levéve a papír?
Leáztatva? Semmi nyoma a papírnak! hogy jött össze?
(#) Petroimro válasza jdani hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Senki nem mondta, hogy csak műnyomóval lehet szép nyákot csinálni.

Amúgy grat. a nyákodhoz szép lett.
(#) jdani válasza Petroimro hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Na én nem úgy gondoltam, de Attila86 Weboldalán a gyik közt, az volt, hogy használható-e pausz papír, fotópapír stb, és a válasz az volt, hogy nem. Pedig nem igaz.

Action2K
Miután rávasaltam, megvártam míg kihűl, és ,,letéptem,, a papirt róla, és ha nagyon jól sikerült volna, akkor egy kis darab festék se maradt volna a papíron, és a festék helyett, csak a ,,gödrök,, maradtak volna. Hát nekem is gödrök maradtak a festék helyett, de viszont, egy kicsit helyenként a huzalok szélei ottmaradtak a papíron, de viszont a nyákon is rajta van.
Következő: »»   213 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem