Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-ről AAA elem helyettesítése MP3 lejátszóhoz
Lapozás: OK   1 / 1
(#) L.Zsolt hozzászólása Nov 26, 2008 /
 
Helló mindenkinek!

Egy sima rádiós MP3 lejátszóról úgy szeretnék rádiót hallgatni hogy nekeljen mindig AAA elemmel,aksival üzemeltetni az ok egyszerű: a melóhelyre 3-an összedobtunk egy 2gb rádiós noname MP3 lejátszóra ,hogy tudjuk hallgatni aktív hangfalon keresztül és az asztalon adot a PC (USB).Ha usb-be dugom a lejátszót akkor csak mint adattároló érem el és a többi funkció nemérhető el.(rádió,beállítások,stb)
Valami olyasmire gondoltam hogy az USB-ről kisebb átalakítással leveném a tápot amivel pótolnám az energia ellátást a lejátszónak.(erről hallotam/olvastam valahol de nem ma volt és abban volt valami olyasmiről is szó hogyha külső tápról adom a cuccot akkor is kell bele egy elem.)Aki találkozott ilyen problémával ,vagy tud rá nem bonyolult megoldást megköszöném.
(#) The_W válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Nem pontosan az a megoldás, amit te írtál, de én, ha ilyesmit akarok csinálni, egyszerűen rádugom usb-n a gépre, ahogy azt kell, majd az óra melletti "Hardver biztonságos eltávolítása" ikonra bal klikk, előugró feliraton kikeresve a megfelelő meghajtót kiválaszt, klikk, és elvileg nincs adatkommunikáció. Mégis kap áramot a kis eszköz.
Namármost itt ez nem mindig jön be, van amikor az mp3 lejátszó nem olyan intelligens. Ilyenkor csak azt veszi észre hogy ő még mindig az usb-re van kötve és továbbra is a DATA COMMUNICATION felirat van rajta (persze ez mindegyiknél más... ). Van az okosabbik fajta, ami meg ilyenkor már csak az áramot szedi az usbről. Bocs, ha már próbáltad, de nem írtad
üdv: W
(#) Gyimate válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Én a helyedben kivezetném az elemtől a két kábelt. Az USB csatlakozó négy kábele közül a két szélsőn ad 5 voltot, ezt ha kivezeted (szerzel egy rosz USB hubot és arra rákötöd a kábelt megvan az 5 voltos feszültségforrás.) Ehhez már csak egy LM317 kell, ezzel be tudod állÍtani az 1,2V feszültséget amiről a MP3 lejátszó üzemel és kész is. Ha kell mellékelek rajzot
(#) zoly15 válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Szia!
Ha adott a PC és a hangfalpár minek kel laz MP3 lejátszóról hallgatni a zenét?
No de szerintem készíthetnél egy "elemet" pl fából vagy műanyagból (lényeg hogy szigetelő legyen) majd a 2 végét (a két pólust) beborítod EGYMÁSTÓL FÜGGETLENÜL valami vezető anyaggal (pl rézlemez) ezekre teszel 1-1 vezetéket. Lehetőleg színeset és polaritáshelyesen hogy tudd mit hogy köss...
Majd építesz egy áteresztőtranyós zenneres stabot és kész is a dolog...
Szerintem.. Aki valami kivetnivalót talál a dologban javítson ki!
Vagy csak az elemtartó "rugóit" kiforrasztod és ara vezetéket kötsz de ekkor már csak erre tudod használlni..
üdv!
(#) Gyimate válasza zoly15 hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Szerintem az LM317 is jó erre a célra, az MP3-as alig fogyaszt valamit, tehát még hűtés se kéne a stab IC-re.
mellékelem az IC alaplapját is AZ LM317 adatlapja
ha itt a potit rövidzárral helyettesÍted akkor a kimenetén pont 1,2V jelenik meg, amit már az MP3-ra tudsz kötni minden gond nélkül, de figyelj oda a polaritásra!
(#) L.Zsolt válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
The W sajnos nem intelligens annyira ,sőt semenyire

zoly15 egyrészt melóhely ahol az adat tárolás (MP3) nem engedet ha felis pakolsz valamit törlik,másrészt mint írtam rádiót szeretnénk hallgatni.
A 6 éves kisfiam is tudja ,hogy lehet mp3-at hallgatni róla nem ez a problémám !!!

Gyimate a megoldásod érdekelne mivel nem vagyok szaki és az ötleted egyszerűnek tünik örülnék neki ha valami rajzal segítenél ebben.
(#) Gyimate válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Mellékelem a képet meg egy kissebb leÍrást:
A lenyeg, hogy szerzel egy USB-s kábelt, (mondjuk egy hosszabÍtót) annak levágod az egyik végét (persze nem azt amelyik a számÍtógépbe megy) majd lehúzod róla óvatosan a vastag szigetlést, itt 4 másik kábelt találsz, ha szerencséd van akkor megvannak szÍnezve- a fekete a - a piros ér a + . A piros vezetéket bekötöd az lm317 lábára (a már régebben elküldött adatlapon megtalálod, hogy melyik lábára) és a mellékelt kapcsirajz alapján bekötöd. a fekete kábel az megy az LM317 középső lábára és az MP3 lejátszó elemtartójában a negatÍv csatlakozóra. Az LM317 másik lába megy az MP3-as pozitÍv csatlakozójára. (a képen remélem, hogy érthetően lerajzoltam, de most csak paint van bent, szóval nem valami jólsikerült rajz. amúgy multiméterrel nem ártana lekontrolálni a feszültségszinteket, nehogy valaminek baja legyen. az USB kábel másik 2 erét szigeteld le! az MP3-as nem igényel sok áramot, ezért nem kell hűteni az IC-t. Ha valami nem menne akkor Írjál nyugodtan!

USB-AAA.JPG
    
(#) L.Zsolt válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
LM317-est, és a két kondit holtudnám beszerezni Bp-en ?
A két kondi elektrolit?
Rossz HUB,és USB kábel multiméter van.Akkor a két pólus közzé nem kell egy rossz elem,mehet simán a rá kötés?
(#) Sebi válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 26, 2008 / 4
 
Előtte egy dolgot azért még kipróbálnék:
működik-e a lejátszó, ha az USB-ről (csak) töltést kap?
Ha igen, akkor nem kell az akkuhoz vezetékezni, ha nem akkor csak Gyimate drótozós megoldása marad.
Még egy észrevétel: nem írtad hány db AAA elem van benne... mert ha több mint egy, akkor az LM 317 már határán van a működésnek, mivel min. 2V be-kimeneti feszültségkülönbségnek kel lenni a stabilizálás miatt.
(#) djhans válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Mi lenne ha egy góliát elemet vezetékeznél oda. Ez a legegyszerűbb, hónapokig elmehet róla. Persz ez csak egy ötlet.
(#) L.Zsolt válasza Sebi hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Szia 1 elemes,ha USB -be dugom meghajtóként kezeli ,ha eltávolítom a rendszerből az eszközt akkor lekapcsol ésha így probálom (bedugva) újra bekapcsolni akkor megint meghajtóként lép működésbe connectel azonnal.
(#) proba válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Próbáld egy vékony papírral kiszigetelni a középső két lábát és úgy bedugni,vagy egy usb töltőt szerezni kölcsönbe azzal mit csinál?
(#) potyo válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Papír helyett szigetelőszalagból vágj ki keskeny csíkot ami a két középső érintkezőt letakarja. Annakidején slot1 processzorfoglalathoz nagyon bevált egyes lábak letakarására
(#) proba válasza potyo hozzászólására (») Nov 26, 2008 /
 
Én csak azért nem javasoltam mert félek valami ragacs marad az érintőn eltávolítás után,a papír viszont igazad van, sokkal macerásabb.
(#) karpi válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
legegyszerubb megoldas , veszel egy USB tapegyseg halozati adaptert ( Nema erdemes csinalni , csak mint esetleg tanulmanykent az ara nem egy osszeg)
Hasonlit a telefonok akutoltojehez , kaptam USB kabelt is hozza es vagy 7 fajta "traveling" csatlakozo adaptereket hogy akarhol a vilagon jarik passzoljon az ottani konnektorhoz ( hehe ). Az USB ( hosszabito tipusu) kabel csak a tapfeszultsegat viszik at , a tobbi erintkezo nincs bekotve . Veletlenul USB kartyaolvasohoz akartam hasznalni es nem mukodott semmi akkor jottem ra hogy csak a +5V tapot tovabbitja.
Egyuttal az mp4 lejatszom akujat is tolti mikozbe halgatok zenet.Tulajdonkepp ezert vettem hogy legyen hogy toltsem PC nelkul is aztan rajottem hogy toltes kozbe mukodjk az osszes funkcio.

Ha PC kozelbe hasznalod akkor a fent emlitet tapegyseg USB kabellel kell hogy mukodjon , mint emlitettem nincs adatcsere csak a +5V vezetesere van bekotve.
(#) L.Zsolt válasza karpi hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Kipróbálom ezt a csak 5V-os témát,még egyszerübbnek tünik,no meg annyian mondjátok (még ma) és thx.
(#) L.Zsolt válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Kiprobáltam nem müxik azonnal kapcsolódni akar,valószinű a vezérlő IC nem "engedi",így marad Gyimate megoldása,de azért köszönöm az ötleteket.
(#) Gyimate válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 27, 2008 / 4
 
Kérdezted, hogy milyen kondi kell oda:: Kerámia, vagy fólia(az mindegy) 100nF. Ezeket elektronikai boltban megkapod, nem is drága, ahonnan én szoktam beszerezni ott egy ilyen kondi kb 20forint a lm317 pedig olyan 80,90 forint.
(#) L.Zsolt válasza Gyimate hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Gyimate közben sikerült beszerezni az alkatrészeket így nem kellett utána járni, az általad ajánlott kapcsrajz szerint müxik kisebb módositással, a fesszel volt egy kis gubanc nem akarta az igazat de így már okés (rajz).Köszönöm a segítséget és persze az 50 pont dukál.
Mindenjót !

USB_AAA.JPG
    
(#) Gyimate válasza L.Zsolt hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Nagyon szÍvesen segÍtettem!
(#) seventeen hozzászólása Júl 31, 2009 /
 
Üdv!
Hasonló probléma, de egy kicsit komplikáltabb.
Hogy lehetne, leválasztani egy külön kapcsolással az mp3??
(#) potyo válasza seventeen hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Idézet:
„Hogy lehetne, leválasztani egy külön kapcsolással az mp3??”


Elolvastad, hogy mit írtál, mielőtt rányomtál a küldés gombra?
(#) Gyimate válasza seventeen hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Ezt a kérdést én sem értem. Mit szeretnél levállasztani? A tápot, vagy a kimenő jelet?
(#) tronic hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Usb hosszabító kábel, a két középső vezetéket elcsíp (adatok) és kész szerintem.
(#) forest601 hozzászólása Nov 29, 2011 /
 
Üdv. Én 6db ceruza elemet szeretnék helyettesíteni (ami ugye 9V) de viszont USB-n csak 5V jön ki a belső csati-n kijön 12V azt kéne redukálni valahogy 9re megoldható lenne?
(#) ndavid87 válasza forest601 hozzászólására (») Nov 29, 2011 / 1
 
Üdv!

Ha 1 amper elég, akkor egy 7809-es stabilizátorral megoldató.
(#) neogeo2 válasza forest601 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Vagy az 5V-ból egy egy LM2577-tel 9-et is csinálhatsz. Én most csinálok hasonlót, itt kérdeztem ezzel kapcsolatban: Bővebben: Link

Mondjuk a 7809 biztosan olcsóbb...
(#) chair.94 hozzászólása Nov 8, 2012 /
 
Sziasztok!!

elég sürgős lenne a dolog, ugyanez a szituáció, 3 szimpla cerka elemet szeretnék USB-kábellel helyettesíteni... le blankoltam minden, szétszedtem a (ventillátort) és megkerestem hova kell majd kötni... most már csak 2 dolgot szeretnék megkérdezni:

1. milyen ellenállást vagy ilyen valamit kössek be, hogy pontosan annyira transzformálja le, illetve hogy ha ilyen sok lábú, akkor hova kössem egész pontosan (meg úgy amúgy is örülnék ha valaki elmagyarázná hogy működnek ezek a trafók, mert nem igazán értem.... kezdő vagyok!)

2. hova kössem ezt a dolgot, a pozitívra kell ha jól tudom....


várom a választ, ide vagy privátba!! NAGYON SÜRGŐS
(#) potyo válasza chair.94 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
3 elem helyére szerintem direktben is mehetne az USB 5V-ja. Piros vezeték a pluszra, fekete a minuszra. De ha biztosra akarsz menni, akkor köss egy 1N4148, 1N4001, stb. diódát sorba a piros vezetékkel úgy, hogy a dióda katódja (csíkos vége) legyen az mp3 lejátszó plusz jelöléséra kötve.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem