Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Üdvözlet!
Sajnos ismét meghibásodott a szkópom (EMG TR-1567) Kb 3-4 hónapja volt rossz, mikoris maximális fényerőn is csak halványodó vonal volt a képernyőn, akkor megtudtam csinálni. A hátulján kinyitottam a kis ajtót ahol a szkóp tápegység része található és a kerámia szigetelők közt találtam egy pár száz Ohmos megszakadt ellenállást. Azt kicseréltem és jó lett. Most is szinte ugyanez a baja, de nem találtam égett/ szakadt alkatrész, ott ahol múltkor volt. Van ötletetek hol lehet a hiba?
Szia!
Ha működik a szkóp, csak halvány a fénye valószínűleg a hiba a képcső segédáramköreiben lesz! A tápágakat sokkhelyen egy ellenállással védik a túlterheléstől! Lehet nálad is ez a gond: vagy az egyenirányító dióda haldoklik, vagy a ellenállás utáni kondenzátor. Mérni kellene a feszültségeket! Rajzod van?
Igen, én is ezt mondom volna első körben, hogy az alapvető tápfeszeket kellene megnézni, szépen rendben megvan-e mindenhol. (+-15V-ok, 40V, 110V)
Hali, van kapcsolásom, papír formátumban.
Be szekenneltem azt amin szerepel a múltkor megszakadt ellenállás, be is karikáztam a rajzon. A teljes kapcsolás 20 oldal körül van. Nem tudom melyikre lesz szükség. Blokkokra vannak bntva.
Szia!
Kellene még egy részlet, mégpedig az ahová a CRT CATHODE csatlakozó megy! Én helyből cserélném a C909-et, mert ha átvezet, leszívja a katód negatív feszültségét, zárásba vezérelve a katódsugárcsövet! Meg kellene mérni a katódon megvan-e a -1400V!
Hali, leellenőriztem, a tápfeszek rendben vannak.
A -1400V-ot nem tudom hitelen hogy mérjem, mert a multi 1000V-ig mér előtétem meg nincs. C909 eléggé macerás mert 3000V os. De ránézésre jónak tűnik.
Ha általános multid van otthon ne próbáld meg vele mérni, mert könnyen szétég!
Ha van nagyfeszültségű, nagyértékű ellenállásod abból lehet csinálni. ide elég 2db 20-47Mohmos ellenállás sorbakötve, ha az ellenállások legalább 2-3 cm hosszúak! utána még sorbakötsz vele egy ellenállást, hogy az osztási arány 1:100 legyen, és erről az elllenállásról viszed a jelet a multi bemenetére!
Fesz. osztóval nem lehetne esetleg? Mondjuk egy 1M:100k osztóval? Vagy 1M:10k osztóval? És akkor mégsem nagyok az áramok, terhelve sincs a fesz. forrás. Legalábbis szerintem
Én is hasonlóban gondolkodom, de én jobb szeretem ilyenkor 1:100 arányban osztani a jelet.
Szerintem legalább 10Mohm bemeneti ellenállás kellene!
Te nyertél! :crazya:
Ekkora jelet még sose osztottam le, szóval csak tippeltem. 1M esetén is kb. 1,4mA folyik max. az ellenálláson, hát még 10M esetén; ott meg ennek tizedrészével van terhelve a fesz. forrás. Mondjuk nem tudom, mennyivel lehet maximum terhelni a -1400V-os feszültséget, sőt, sajnos azt se tudom, hogy a KS-cső mennyit szokott átlagosan enni. [off]De megmondhatjátok, és tudni fogom
A multinak nembiztos hogy 1MOhm a bemenője?
Én valami 10M-ra emlékszem. Amúgy hamar megnéztem, de sajnos nem látok egyik rajzon sem CRT CATHODE csatlakozót. Ez nem valami láb a képcsőn és akkor oda megy? Esetleg azt megtudom csinálni, hogy megnézem hova megy a műszerben az a láb és visszakeresem a kapcsolásban. De ezt majd csak pénteken mert holnap sajnos el kell mennem.
Általában a katódsugárcső árama a 100uA-es tartományba esik, és a tápja is úgy van méretezve!
Nagy feszültségeknél nem csak az áram a gond, hanem az ellenállás feszültségtűrése, hiába a nagy értékű ellenállás, ha fizikailag kicsi, és a feszültség átüt rajta! Ezért szoktam legalább két-három nagydarab ellenállást sorbakötni, és az osztást minél kisebbre venni! A tűrés nem is fontos annyira, most 1400 vagy 1450V van ott, nem sokat számít!
A jobb multiknak 10Mohm a bemeneti ellenállása, de ez nem gond, mert ha két 20mohmos ellenállással sorba kötsz 400Kohmosat, az osztási arány 1:100 lesz!
Az az ellenállás a katódsugátcső katódjától(CRT CATHODE) vezet valahová! Idézet: „Nagy feszültségeknél nem csak az áram a gond, hanem az ellenállás feszültségtűrése, hiába a nagy értékű ellenállás, ha fizikailag kicsi, és a feszültség átüt rajta!” Igen, ez abszolút jogos és érthető. Mostmár vili. :yes:
Oké, beszerzem a megfelelő ellenállásokat és miután lemértem a feszt tudunk majd tovább agyalni.
Addig is minden jót
Üdv mindenkinek!
Beszereztem a méréshez szükséges ellenállásokat, le is mértem. 40MOhm/440kOhm leosztással 2,6-3,3V-ot mértem. Tehát kb 300V feszültség van az 1450 helyett. Mi okozhatja ezt a durva feszültségcsökkenést?
Szia!
Úgy látom a nagyfesz résznek külön tápja van! Ha már így benne vagy, ellenőrizni kellene a 8500V-ot is, mert előfordulhat, hogy ott van túlterhelés! A legvalószínűbb ok szerintem valamelyik nagyfesz dióda, vagy kondenzátor átvezetése. Ezeket azonban sokszor nem lehet egyszerű eszközökkel kimérni. Célszerű egyesével kiforrasztani, vagy kicserélni őket! Gyanúsak: C913, D905, D914-916, C914-917, C905 ,C906, C909
Hali!
Azt a 8500V ot továbbosszam, gondolom tovább kell osztani. Vagy hogyan mérjem meg? Nem mondhatnám törpefeszültségnek, kicsit félek tőle Ezeket a nagyfeszültségű diódákat is ugyanúgy mérjem ki. Nyitófesz 0,6V, azt kész? A kondiknak megmérem a kapacítását oké, esetleg kell mérni az ellenállását is? Mármint szigetelését.
Szia!
Nem kell a 8500V-ot továbbosztani, így leosztva kb. 85V lesz! Persze azért vigyázz! Sajnos a diódákat nem tudod ilyen egyszerűen kimérni, főleg ha szelének! Sajnos nem tudom elolvasni a típusukat! A kondikat is célszerű egy próbakondival kicserélni egy próba idejére! Erről a tápról három ág jön le: - A -1400V - A 8500V - És az első rács feszültsége Bármelyik körben lehet hiba. Ha pl. a 8500V is kisebb, akkor első körben én kiforrasztanám a D903-at és mérném a feszültséget! Ha nem változik semmi következő lenne a D914. Ha a 8500V rendben van, akkor D905-öt és a C913-at kell ellenőrizni!
És esetleg úgy mérni, hogy 1400V ot nézni:
1, kivenni a D903-at ha nincs 1400V akkor ott a hiba 2, kivenni a D914-et ha nincs 1400V akkor ott a hiba Ha egyik kivételénél sincs 1400V akkor pedig az 1400V-os részen van a hiba. Így megnézni! És akkor nem kell a 8500V-al bajlódnom. Kondikat veszek majd, már előre is. Van ötleted, hogy C913-914 mekkora feszültségű lehet? Mert ezeket még nem találtam meg a szkópban. C905-906-909 3kV-os azt megtaláltam.
Ez a kondi megfelelne?
10nF 3000V RM10.0 20%¸ Y5V 3F14 (S-S) RoHS D=14.5mm CER DISC ZAVARSZÜRÖ Diódák típusa: D903,D905 az 1AV65 D914-916 1EY120, vagy 1EV120
Nos találtam némi infót a diódákról.
Szerintem akkor így kezd: Forraszd ki a D914-et és C914-et! Ha így beindul, akkor valószínű a 8.5KV-os rész valamelyik diódája, vagy kondija rossz! Ha ugyanúgy rossz, forraszd ki a D903-at, ha így indul akkor a D903 vagy a C912 a rossz! Ha így sem indul, mérni kell a feszültségeket a R917 és R918-on! Ha sok feszültség esik rajtuk,utánuk van a hiba, vagy ők a rosszak(pl. R917, R918, C905, C906). Ha az ellenállások előtt is kicsi a feszültség, ellenőrizni kell a D905, és C913-at! Illetve lehet még egy hiba: Ha mindhárom feszültség kisebb hiba lehet a táp primer áramköreiben is!
Oké, köszi a segítséget.
Holnap megint megyek Pestre úgyhogy legközelebb 1,5 hét múlva lesz méricskélés. Addig is minden jót, köszi, üdv Amit írtam kondik, szerinted jók lesznek?
Sziasztok!
Kapcsolási rajzot szeretnék kérni EMG 1567. Sajna nekem van 2 féle is, de alig olvashatók az értékek. Köszönöm!
Sziasztok!
cimopata jóvoltából mostmár van jó rajzom. Köszi! Neki is álltam a szkópnak. Amiket megnéztem eddig: -tápegység, minden feszültség rendben van -kalibráló jel rendben van -fűtés feszültség megvan -fűtés nem szakadt(15ohm), VISZONT NEM látom világitani -eltéritésekre multival rámértem, és kb 100V-ot mértem. -HV oszcillátortban minden alkatrészt kimértem, és nem találtam rosszat. Nagyfesz diódákat nem tudtam mérni. Gondolom most a katódfeszt és a nagyfeszt kéne megmérnem. Vagy van valami más amit ajánlotok?
Találtam egy hibát.
Hátul a nagyfesznél az egyik 10nF/3000V egyik lába lafog, ki van törve a kondiból.
Pontosan nálad mi a hibajelenség?
Most már nekem is neki kell állnom a szkópnak megmérni, hogy miért nincsen -1400V |
Bejelentkezés
Hirdetés |