Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Már szétszedtem a primer tekercset, majd megtekerem én, van leírásom, hogy mennyit kell tekerni. A dióda meg akkor nem jó, mert szakadt
Jah még valami! Van a szekunder tekercsen még két kivezetés, a nagyfeszen kívül. Ez mi?
Hi!
Valaki nem tudna belinkelni egy képet a nagyfesz sokszorozó (asszem ez a neve) alkatrészről?
Nah elindult a gyújtó trafó, fél centi szikrával
De egy idő után leáll, vajon miért? Nem jó a freki? Pár Hz.
JAJJ!! De kár volt letekerned a primert!
Mondtad hogy több kivezetése van a szekundernek... Tehát pont ugyanolyan trafód van (volt) neked, mint nekem... Az én megoldásomban az eredeti tekercsekről ment volna, és húzott volna vagy 3 centis szikrákat..... Asszem valami olyan léeírás alapján csinálod, amivel ha jól tudom már találkoztam... Felvesz vagy 2-3A-t, az eredeti tekerccsel meg csak 0.5A-t vett volna fel... A többi kivezetése a szekundernek, az valamilyen visszacsatolásra szolgálhatott az eredeti áramkörben, ez amúgy csak néhány menet, elhanyagolható feszültség keletkezik rajta a több kV-hoz képest. A szelén egyenirányítót multiméterrel mérted ki? Biztos hogy szakadtnak mutatja, mert jó nagy a nyitófeszültsége
Szerintem zárlatos volt a primer tekerc, mert meg volt olvadva, és el is volt törve. A dióda szerintem biztos rossz. Se dióda állásban sem a 20Mom-os mérésnél nem mutat semmit! A gyújtó trafó viszont szikrázik, csak kicsi a szikra
Akkor mindegy ha zárlatos volt...
Próbáld ki: rárakod a gyújtótrafó kivezetésésre az egyeniányító egyik végét, majd nézd meg a másik végén hogy húz e szikrát? Ha nem akkor az meg tényleg szakadt...
Aha, akkor jó a dióda, mert húz szikrát!
De egy tranyót már cserélnem kelllett, mután rákötöttem 24V-ra
Olvasgattam a nagyfeszültség előállításáró szóló cikkeket s nem álltam meg hogy én is összedobjak valami iesmit. A sorkimenőt egy régi orosz tévéből bányásztam ki. Belinkelem a kapcsolást. Azonban az ív csak kb fél centis szóval elég kicsi. A sorkimenőhöz volt egy nagyfesz dióda de az halott szóval anélkül járattam. Ez baj? Plusz az ellenállások nagyon melegszenek(10 W-osak) nem beszélve a tranyóról. Tudna valaki segíteni hogyan tudnék nagyobb ívet kicsikarni a trafóból? És hogy mit tegyek hogy ne melegedjen ennyire? (Talán rossz a kapcsolás )
Ha jól emlékszek, az eredeti honlapján az emberke felhívja a figyelmet arra, hogy a tranyó meg az ellenállások nagyon melegszenek.
[link=http://tacashi.tripod.com/elctrncs/ssstc/ssstc.htm]http://tacashi.tripod.com/elctrncs/ssstc/ssstc.htm[/link] Az hogy nincs rajta az egyenirányító, igazából nem számít. Így váltakozó feszültséget kapsz a kimenetén. A trafón az eredeti primer tekercsek vannak, vagy már átalakítottad a trafót? Mert ha az eredetik vannak, akkor megpróbálhatod ezt
A trafón az eredeti tekercsek vannak. És nincsenek úgy bedobozolva ahogy a honlapodon hanem látszik egy nagyobb tekercs (primer és szekunder?) meg egy kisebb(feedback?). A kapcsolás is szinte ugyanaz ami neked van. Hogy növeljem az ívet? Nagyobb tápfesz? Most egy akkutöltőről jár de kb 14 15 volton (mérve).
Próbáld meg szerintem nagyobb feszültségen. (egy védő diódát én beraknék a helyedben a tranzisztor emittere és kollektora közé... )
Esetleg építsd át úgy mint az enyém. Nálam a tranzisztor szinte semmit sem melegszik, csak a bázisnál lévő ellenállás, de az nagyon...
Megcsináltam a sorkimenő trafót!
24V-al működve 2cm-es szikra van! Diódával nagyobb lenne? Most halott az egyik tranzisztor azért nem tudom kipróbálni!
Heló!
Milyen tranzisztorral próbálod? Amikor én az eredeti tranzisztorával próbálkoztam, akkor alig volt szikra. Utánna beszereztem egy 2N3055-ös tranzisztort, és most már minimum 2-3cm-es ívet húz.
Gratula! A dióda csak csökkent a feszültségen... Képet nem tudsz csatolni? Próbáld ki az égős kísérletet! tetszeni fog! ( ...pontot kapok...? :whatever:
Helló!
3db 2N3055 tranyóval csináltam, de elégett mind(nem úgy használtam mint ahogy kellett volna). Így 2cm-es ív volt 24V-ról! Most egy db BU208 tranyóval próbálva csak fél cm Te hányV-ról járattad?
Megpróbáltam igaz csak bicikli lámpával, de ott volt az a zöldes fény!(röntgen?). Próbáltam poháron keresztül, vízben is! Nagyon király! Képet sajna nem csináltam , de majd köv alkalommal!
Köszi!
Nálam nem jött össze a röntgensugárzásos dolog. Szerintem nem volt olyan izzóm. De elektroncsővel se ment... :idiota:
Lesznek képek! Videók is!
Szép!
Én "csak ilyet tudtam csinálni"
Szerintetek, ha 555-tel csinálnék egy változtatható frekvenciájó oszcillátort, és a kimenetére raknám a 2N3055-ös tranzisztort, akkor nagyobb szikrát lehetne kihozni a sorkimenő trafóból, mint ezzel az önrezgő, visszacsatolós megoldással?
Én így öltem meg az összes(3db 2N3055-ös) tranyót! Növeld inkább a feszültséget, vagy csinálj hozzá feszültség sokszorozót!
Feszültség sokszorozót hogy tudnék építeni??
Ne csináld 555-tel!
Az önrezgő kapcsolásnak az a szépsége, hogy a trafó induktivitása és a szórt kapacitások (főleg a trafóban lévők) határozzák meg a frekvenciáját. Ha a trafót a rezonancia frekvenciáján járatjuk, akkor kapjuk a legnagyobb kimenőfeszültséget!
akkor marad ez
Egyik haverom is készített egy nagyfesz generátort, csak ő a gyári primer tekercset használta. Amikor összerakta az ujjamra kb 5cm-es ívet húzott, és csak égetett, de nem rázott. Én pedig készítettem hozzá egy primer tekercset, meg egy visszacsatoló tekerscet, és sokkal kisebb a szikra, meg nagyot "üt" ha az ujjamon akarok ívet húzatni. Az lehet a baj, hogy túl vastag a drót, amivel tekercseltem a primer tekercset??
Szerintem kevés a menet a primeren, vagy kevés a feszültség, vagy mindkettő.
Én is gyári tekerccsel csináltam az enyém 2-3 centiseket húz kb 30-40V-ról. Alig vesz fel 0.5A-t, és meggyújtja a fát.
Hője az enyémnek is elég nagy, mert üveget is lehet vele olvasztani. (ez a leg jobb)
Olyan önindukciója van a nagyfesz trafónak , hogy nem tudom megmérni a trafónál a váltó feszültséget, ha közben megy a szikráztatás, mert 600V-on kiakad a műszer. Gondolom, ezt sem a trafó, sem a graetz nem szeretheti, jah meg a szűrőkondi se Hova kéne' raknom diódákat, hogy ne legyen ekkora az önindukció? KÉP
Az indukált feszültség ellen nem sokat tudsz tenni...
Csak annyit, hogy a tranzisztor kollektora, és a + tápfesz közé beraksz egy diódát (1n4007), úgy hogy a dióda katódja a + tápfesz felé legyen, az anódja meg a tranzisztor kollketorára menje. Ez a tranzisztort védi meg, nehogy átüssön. Miért akarsz feszültséget mérni? Nálam se megy... ( Lassan szólni kéne a modiknak, hogy rakják át a sorvégtrafós topicba ezeket a hosszászólások, már régóta nem gyújtótrafóval szórakozunk.... )
Kössz a segítséget, akkor berakom azt a diódát.
Ez egy kicsit OFF. Mikor legelőször raktam össze a nagyfesz generátort (ugyanolyan trafó volt, mint a tied) akkor a kilátszó ferrit "rúdra" tekertem meg a primer, és a visszacsatoló tekercseket. (nem volt kedvem kísérletezni a lábak bekötésével) Mikor bekapcsoltam, akkor volt ám szikra minden felé Minden kivezetés szikrázott, és a 220V/24V~ áramú trafó két kivezetése között is ívet húzott. (nem hittem a szememnek) Azt hittem, hogy valami baja lett a trafónak, vagy valaminek, de csak a tranzisztor nem szerette. Természetesen ahol kellett volna szikráznia ott nem szikrázott, de azon kívül mindenütt.
Hello!
Egész véletlenül én is hozzájutottam 2 sorkimenő trafóhoz. Szintén 10 kivezetéssel rendelkezik+2 vezeték+2 állítópotméterrel (pontosan nem tudom, hogy mi ez), no meg persze a nagyfeszültségű vezetékkel. Ha valaki tudna küldeni egy kapcsolási rajzot (számozott kivezetésekkel!) a belső felépítéséről azt megköszönném. Azért van ennyi kivezetése, mert a fesz többszöröző ebbe már bele van építve?? Méregettem ohm mérővel, de nem sok tekercsre utaló nyomot találtam benne. Egyáltalán hány tekercs van benne összvissz? Én 3-ra tippelek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |