Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   14 / 118
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Júl 17, 2006 /
 
Elakadtam a tervezésben. Fogalmam sincs hogy az előtriggert hogy csináljam meg. 16 utasításnyi időm van a memória írásra, címésre és a konverzió elindítására, leállítására. Ebbe kéne valahogy a triggert bepaszíroznom ami lehetetlen. Valahogy követni kell hogy hol tartok a memóriában tehát valami 16 bites regiszter manipuláció kellene még ide, de lehet hogy nem is egy. Azért még agyalok rajta.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 18, 2006 /
 
Gratulálok a programozódhoz meg a Jtag-hoz is.
Egyszer én is akarok olyat építeni.
Mostanában a szkóp kapcsolásának Eagle-be vitelével vagyok elfoglava amikor van rá időm.
Többet most nem tuok mondani, naon ámos vagyok....:szomoru2::integet2:
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 18, 2006 /
 
Helló!

3 órányi hekkelés után végre elindult a JTAG ICE. Ha te is építessz egyet, akkor majd segítek benne, mert ha nem eredeti alkatrésszel építi az ember akkor olcsóbb és sokoldalúbb az eszköz, viszont a szoftverek és fuse bitek leizzasztanak mire beüzemeled. A gyári bootloader meg a szoftverfissítés betöltése elég macerás, úgyhogy én elmentettem egyetlen hex fájlba az egészet és legközelebb nem kell vacakolni vele.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Júl 18, 2006 /
 
Haladtam még egy kicsit. Lenyúltam bbatkától a memória címző számláló rengeteget és terveztem neki "nyákot" próbapanelhez. Holnap összerakom és hozzákapcsolom az Atmegához, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. ha jó lesz, akkor talán a 62256 RAM-ot is hozzáillesztem.

address.JPG
    
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Összeraktam a memóriát címző részt. Kicsit egyszerűsítettem a fenti huzalozáson. Az órajelet egy ATMega16L adja, 16Mhz-es kristállyal. Ez lesz majd az egyik központi processzor, ami a memóriát címezi, a beírást csinálja és a konvertert hajtja. Mivel 1Mhz-es a konverter így talán elég a 16Mhz-es AVR ide. Úgy tünik hogy működik is a címgenerálás. Mot a memóriát (62256 SRAM) hozzáillesztem, és meglátjuk hogy mit csinál.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Én meg viszem befelé még mindig a kapcsolást az eagléba. Most jött egy nagyon elvetemült ötletem: 2 csatornás szkópot kéne építeni. Csak a RAM-ot meg az analóg részt kellene megkétszerezni. Lehet hogy úgy csinálom meg a NYÁK tervet hogy később csak be kelljen forrasztani a többi alkatrészt. Lesz egy panel amin lesz a digitális rész, és erre egy csatlakozóval fog majd rákerülni az analóg rész, csak egy plusz csatlakozót kell még belerakni hogy 2 csatornás legyen
Közben a multisimmel szórakozok az analógrésszel...
(#) X Sügi X válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Hy! Csak kíváncsiskodás képpen: És miből lesz a képernyő? LCD? meg mennyibe fájna egy ilyen szkóp, ami csak alapszinten tud, és egycsatornás?
Amugy grat nektek!
(#) MaSTeRFoXX válasza X Sügi X hozzászólására (») Júl 20, 2006 /
 
Kiviteltől, és építőtől függ hogy milyen megjelenítőt fog rakni rá. Én vettem egy 240x128-as kék-fehér LCD-t, de elvileg tudni fogja a szkóp az RS232-t és/vagy az USB-t, így majd mehet a PC-re is.
Az ár: maga a kijelző 14-16eFT
mikrokontroller 2-3eFt
AD konverter ~2eFt
egyéb alkatrészek ~3eFt
Doboz: azt még nemtudom, pár eFt
(USB IC, 1500-2000Ft )
Össz: ~30.000Ft+a rengeteg ráfordított idő

Van néhány kép fenn a fórumon
1
2
3
4
5
(#) Gory válasza X Sügi X hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Helló!

Az én szkópom tesztverziója max 1MHz mintavételt fog tudni, USB-sre akarom csinálni, de lehet hogy belerakom az LCD illesztés lehetőségét is. Most csak rs232-re van lehetőségegyelőre, így az ára:
ATmega=900Ft
RAM=350Ft
logikai IC-k=400Ft
Konverter=ingyenes minta
Kábelek, nyáklapok=1000Ft
Műverősítők=ingyenes minta

Azaz ~ 2500Ft, de a végleges verzió valahol 7-8 ezer körül lesz ami mindent tud.
Masterfoxx, te raktál valamilyen memóriát a szkópodba. Ha igen hogyan bírtad működésre. MErt nekem az a problémám, hogy elvileg jó a kiolvasás is meg a beírás meg a címzés is. Csakhogy elkezdem mondjuk beleírni a memóriába a számokat pl 123-tól kettesével csökkenő sorrendben mondjuk 115-ig( hogy ne legyen szabályos teljesen a számsorozat). Mindezt a JTAG debuggerrel lépésenként végrehejtva. De amikor kiolvasom, akkor valamiért 115-től lefele is benne vannak a számok a memóriában, és ez nemtudom mitől lehet, mert én elvileg csak azt a párat írom bele.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Azt hiszem már meg is van a hiba. A debugger valahogy nem állítja le a program futását a processzoron, habár az AVRStudióban leáll. Azért végig tudja írni a memóriát.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Csá!

Úgy tünik sikerült a memóriát és a konvertert is beleépíteni az egységbe. A szoftver elég kezdetleges, épp csak kipróbáltam mennek-e a dolgok. Teszek fel egy képet hogy áll a szkóp.

szkop1.jpg
    
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Ehh...
A tiéd is legalább úgy néz ki mint az enyém!
Próbapanel Rulez!
Milyen AD konverter van a tiédben? Ez is mintában volt? (csak azért mert DIP tokban van....)
Én tegnap rendeltem max477-et, smd-ben. Az egész analóg rész megy SMD-be, meg árnyékoló búra alá, és még lehet hogy minden egyes fokozatot ezen belül leárnyákolok, (mint egy régi TV tunerban, elválasztó "falakkal")
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Ez egy MAX118-as 7+1 csatornás konverter, Van belőle 2db DIP tokos meg 2 SMD is. Szigorúan mintaként rendelve Én is rendeltem max477-est de én még tegnap, majd meglátom hogy hogy fogom felhasználni. Van egy egyszeres erősítésű video bufferem MAX496 is lehet hogy azzal kombinálom majd valahogy. Meg van MCP6022 10 megás single tápos erőlködőm is. Ezeket majd valahogy összevegyítem talán. Amúgy az én panelom az nincs annyira összegubancolva mint a tiéd Az alján forrasztóónnal alakítottam ki a vonalakat nem madzagoztam. Meg a szalagkábelek is négyesével vanak összefogva. Bár a képen ez nem jön át, de eléggé rendezett a kivitelezés
(#) X Sügi X válasza Gory hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Hááát.. mindkettőtöknek grat!

Ezek remekül néznek ki! Szívesen építenék én is egyet, csak egy gond van, hogy ezekhez a digitális cuccokhoz olyan hülye vagyok, mint... na... szval nagyon..

Pedig elkelne egy ilyen itthon, rengeteg erölködőt építgetek, kellene a cuccot ellenőrizgetni...
(#) Gory válasza X Sügi X hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Nem csak az építés a nehéz. Megtervezni és a megfelelő PC és processzor oldali szoftvereket megírni százszor bonyolultabb. Amint az tapasztalom
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Ezzel egyetértek!
Az építés, az már csak szórakozás, legalábbis nekem... A szkóp építéséből a legkevesebb a forrasztás.... többet fogom az egeret mint a pákát
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Ha már forrasztásnál tartunk. Masterfoxx te milyen technológiával csinálod a NYÁK-okat? Pl az smd kivitelű analóg részhez. Mert láttam pár művedről képet és nagyon korrekt. Én a jóöreg alkoholosfilc maratás technológiával. Egy vezetéket az IC lába közt így is elhúzok, de át kéne térnem valami jobb minőségre. (Bár eddig minden ilyen nyákom gond nélkül működik)
(#) X Sügi X válasza Gory hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Proteus (ezzel megtervezed) -> Nyomtatod pausz pappírra, vagy műnyomóra, -> rávasalod nyákra -> maratod és kész! Nekem bevállt! Ic lába között 2 vezeték is elmegy!

Egyébként én sem a forrasztásra gondoltam, hanem seggelni a gép előtt, és tervezgetni, meg stb.. na nekem ez digitálisnál nem megy.. Most dolgozok egy komolyabb erölködőn, és a távirányítósdinál tartok.. Na hát sz..pok vele eleget! Mi lenne a szkópnál?! bár megtervezni megtervezném, azzal nem lenne gond, csak éppen programot nem tok hozzá írni, ahhoz már télleg hülye vagyok... Pedig jó volna..
(#) Gory válasza X Sügi X hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Van a szkópnak elég méretes analóg része is ha nagyon szkópot szeretnél tervezni És elég bonyolult is, én kb a 3. verzióra mondtam azt hogy ez már jó így. A megfelelő illesztés, leválasztás, jelformálás, és persze az alkatrészválasztás nem könnyű, főleg nekem, mert én inkább csak a digitális részhez értek, főleg mikrokontrollerhz.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Bocsi hogy már elég régen voltam itt. A VisualBasic-kel birkózom, egyébként más semmi új.
Csak azt akartam, hogy tényleg szépek a forrasztásaid, ez nekem is feltünt.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Köszi!
Pedig csak egy ócsó kínai JLT02-vel csinálom...

Gory:Kb 1,5 éve tértem át a fotózásos NYÁK készítésre. (azelőtt alkoholossal csináltam én is).
Amúgy kb 1-2 ezer forintból megvan az áttérés, utána igazából csak a nyákot kell megvenni mindig.

Én készen megveszem a fényérzékeny nyákot, eagle-ban megtervezem, kinyomtatom lézernyomtatóval (anyukám munkahelyén ) átlátszó fóliára, leviszem a műhelybe, rárakom a NYÁK-ra, lerszorítom üveglappal (ami egy scannerből lett bányászva) megvilágítom 17-18 percig egy 160W-os HMLI higanygőz lámpával, előhívom, lemarom, lakkozás fúrás, építés....örülés.
Kb 1 óra alatt megvan a neki kezdéstől, a lakozott kifúrt panel kézhezvételéig.
(#) X Sügi X válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
na jó, csak az ország ezen részén (legkeletibb) nem lehet kapni fényérzékeny nyákot, házilag meg lefújni p20-al nem igazán müxik, már próbáltam.. szemcsés lesz! szval én maradok a vasalós témánál.. sztem az is elég jó!

Jah, mondom, tervezgetéssel még nincs is akkora gondom, szval rászánnám azt a pár napot (hetet) mire tökéletes lesz, de a digit részhez olyan hülye vagyok, hogy egy pic-et nem tudnék bekötni.. pedig olvasgattam már róla.. De mikor elkezdik leirni azt a rengeteg L-meg H betüt, meg ilyesmiket, akkor bezavarodok... :no:
(#) bbatka válasza X Sügi X hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Évek óta Positiv 20-al készítem a nyákot. Nekem nem szokott szemcsés lenni. Igaz alaposan előkészítem a nyákot lakkozás elött. És már 4 éves a fotólakkom (hütőben tárolva).
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Helló!

Jelenleg ott tartok a szkóppal, hogy működik a konverzió, a memóriába írás és kiolvasás és a soros adatküldés. Azon gondolkodom hogy a memória feleslegesen sok. Most 32KBájt-osat használok, de ha áttöltöm PC-re az adatot, akkor a képernyőn 1000 mintát jelenítek csak meg. (10 osztás, osztásonként 50 minta, 50%elő és 50% utó triggerrel) Ezért lehet hogy elég lenne 1K memória is. Mert amúgy 64 képernyőnyi mintát kéne kirajzolnom, és a gépen ezt a sok oldalt kéne valahogy lapozgatni vagy scrollozni, aminek nemtudom ven-e értelme. Szerintetek?
(#) Tomi20 válasza Gory hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Heló mindenkinek!

Régebben, amikor elindult ez a téma, akkor linkelte be valaki ezt a szkópot : LINK

Az lenne a kérdésem, hogy ez a kijelző helyett lehetne-e használni a chipcad-től is beszerezhető grafikus kijelzők egyikét? Ha már volt esetleg erről szó ebben a topicban, akkor szóljatok, és rászánom magam az egész topic átolvasására.
(#) Gory válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Helló!

Szerintem más vezérlő van abban, de ezt meg kéne nézni. Persze ha más a vezértlő az nem zárja ki, esetleg a kódot kell módosítani ha nem működik. Amúgy szerintem egy két dolog érdekes a doksiban. A minimális idő amialatt a konverterben a kapacitás feltöltődik (Tacq) kb 19,27us. Ennyivel szoktak számolni a PIC-es konvertereknél. Ez úgy jön ki hogy 12 órajel*1,6us a 10 bitnél. A cikkben mondjuk benne van hogy 1,6us az elvi minimális, amihez az 5Mhz-es órajelnél Tosc/8-at kéne beállítani, ők mégis Tosc/2-t állítanak be, merthogy a gyakorlatban ennyivel is jól megy a konverzió. Így kb 5us a mintavételi idő a kb 20 helyett, azaz úgy 200Khz szkóp mintavételezése. Ezzel 20Khz-es jelet lehet nagyjából elfogadhatóan vizsgálni, de jobb részletességhet 10-15Khz a maximális sávszélesség.
(Mert nem egy általános jel megfigyeléséhez 10-20 részlet minta nem árt, ezalatt a szinusz is háromszögnek látszik)

Szóval ezzel csak azt akartam kifejezni hogy jól megtuningolták az a PIC-et, meg hogy mielőtt megépíted, gondold át jó-e arra amire használni akarod ez a néhány 10 kilohertz
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Naná hogy van értelme. Memóriából legyen minél több. Én úgy képzelem a programomat hogy RS232-ön keresztül beérkező adatok egy File-ba tárolódnak. Utánna kirajzolja mind a 32KB-nyit a progi. Ezután egy csúszkával fokozat nélkül addig nyújtom szét horizontálisan amíg úgy nem látom hogy jó. Egy másik csúszkával meg horizontálisan tudok mozogni. Ezzel a módszerrel szerintem könnyen lehet majd kezelni a szkópot.
(#) Tomi20 válasza bbatka hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
De ha megkeresem mind a két kijelző vezérlő ic-jét, akkor honnan tudom, hogy a vezérlésük megegyezik-e??
(#) Tomee válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Ha úgyan az akkor a vezérlés OK, és csak az sw-t kell modósítani ha más méretű a leendő LCD-d.
(#) MaSTeRFoXX válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 23, 2006 /
 
Szerintem meg kellene nézned, hogy milyen vezérlő IC volt az eredeti kijelzőn... T6963C (a legelterejedtebb) vagy KS0108. Az utóbbival még nem dolgoztam. Értelemszerűen olyat kell keresned ami az eredetiben volt. De ránézésre T6963C-van benne (A kivezetések elnevezése miatt), sőt, szinte biztos....

De ezt a szkópot alaposan fel kéne tuningolnod, elég kevéske az a 10-20 kHz...
Következő: »»   14 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem