Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tüzijáték indítása elektromosan, számítógéppel
Lapozás: OK   4 / 8
(#) Action2K válasza toljan hozzászólására (») Dec 6, 2008 /

Szia!

Pont egy ilyen megoldást javasolok az egyik topikban.
Kép is van hozzá! Bővebben: Link
(#) soskajoska válasza Directors hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Hali!
50-es PVC lefolyócső. Bármelyik barkácsboltban kapható. Kb. olyan hosszúra levágod mint az eredeti kilövő cső. Egy deszkából körkiszúróval 1-2 mm-rel nagyobb "pogácsákat csinálsz, felrögzíted egy másik deszkára és a csövek egyik végét felmelegítve rádugod. 40-50 lövést garantáltan kibír. Ha a csövekre alul csinálsz egy 5-8 mm-es furatot, akkor a kanócot ott kivezetve ráteheted a gyujtót is.
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Bocsi!
Nem PVC, hanem KPE cső!!! 2"-os vízvezetékcső! A többi stimmel
(#) bitorlo válasza soskajoska hozzászólására (») Dec 7, 2008 1 /

Gyújtórést sem árt beletenni,azért hogy több lövés után se égjen szét a cső fala a gy.zs hőjétől.
M8-as vagy 10-es csavart átfúrsz 3-4mm-es fúróval és kész a gy.zs megvezetője,ezt utána ragasztóval vagy menetes csavar lévén a meneteket kihasználva rögzíted a csőhöz.
(#) bitorlo hozzászólása Dec 7, 2008 /

Más,nem tud valaki egy olyan tranzisztoros kapcsolást, aminek segítségével a reléhez hasonlóan tudnék kapcsolgatni egy másik áramkört?
Lehetőleg több ampert is elbírjon.
(#) Action2K válasza bitorlo hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Az a tranzisztoros, relés megoldás tökéletes.
Relének pedig ezt ajánlom: 12V vezérlés, 14V 70A kapcsolás! Kell ennél több?
Bővebben: Link
(#) EcoPityu válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Hol kell nektek 70A?
Nem Suzuki indítómotor ez!!!

Ford-ba való izzítórelé 70A-es! De az nálunk az autósboltban csak 350Ft.
Az én indítópultomban 10/16A-es relék vannak, a kábelnek úgyis van 1ohm-nyi ellenállása /oda vissza/ innentől kezdve 12v-ról max 12A folyhat!!!
(#) bitorlo válasza Action2K hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Tudom hogy a relés megoldás célnak megfelel,momentán is az van.
Csak tranyóval nem lehetne megoldani a ki-be kapcsolást?
(#) moltam válasza bitorlo hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Bocsi a béna rajzért nem indul a multisim.

2qkapcs.JPG

(#) bitorlo válasza moltam hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Sebaj,lényeget kitudom venni.
Amúgy milyen típusú tranyót javasolsz?
(#) EcoPityu válasza bitorlo hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

A távirányítós indítómban egy kódolt kapucsengő átalakítva, egy IRFZ-44-es FET-et kapcsol, 45A max!

Tranyóval nem csinálnám, mert az igen magas szaturációs /maradék/ feszültségük miatt nem nagyon bírják, még a rövid ideig tartó áramimpulzust sem.
Ha meg zárlat van huss tranyó! A FET-et meghajtani is könnyebb. mert feszültségvezérelt!!
(#) moltam válasza bitorlo hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Ami birja a fűtőszál áramát
(#) bitorlo válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Ez nem vezeték nélküli.
Szóval azt mondod ugyanez a felállás csak tranyó helyett FET?

A MOSFET-es technikámban a Plusz-ot kapja fixen a gyujtó egyik vége, és testre kapcsolja az IRFZ44 a másik végét!

Tudod az a baj, hogy a nyitáshoz is ugyanazt az üzemi akksit használod, amit másodpercekig az izzószál terhel, ez nálam a relé pergéséhez vezetett...Relé behúz, 12A megindul-akksifesz leesik-relé elenged, és előröl az egész! Így a távirányítósat FET-esre csináltam.

Idézet:
„Hát igen a bonyolult indítópultokkal egy a baj,ha meghibásodnak ott helyben nem biztos hogy kitudod javítani őket.”

Én ezt megelőzendő 3 féle indítási metódusra készítettem fel az indítógépemet!
1: Relés számítógépes indítás a dobozban..
2: Visszabillenő kapcsolós manuális indítás.
3: rézszegecsre kivezetett kimeneti mérőpont, az esetleges érontőkábeles manuális indításhoz...
(#) bitorlo válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Idézet:
„nyitáshoz is ugyanazt az üzemi akksit használod,”

Mármint az általad említett FET-es megoldásra gondolsz?
Ami momentán van elektromos gyújtásom két akksiról megy,egyik a relét kapcsolja,másik a cekaszt izzítja.
(#) moltam válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Én is lemondtam a telekfonos inditásról mert elromlott a my v55
De az ltp port + ksi8 megoldást sokkal jobbnak találom Már kész is van műk9dik csak a relé most vakut sütöget 6 sec onként.
(#) moltam hozzászólása Dec 30, 2008 /

Hellosztok!
Az izzó szálat a rakéta gyujtózsinorjára elég rátekerni vagy gyufa kell hozzá?
(#) Action2K hozzászólása Dec 30, 2008 /

Sziasztok!
Én ma vásároltam be 10000Ft-ból. Idén még mindig az öngyújtós módszernél fogok maradni.
Mindenkinek balesetmentes durrogtatást, és BUÉK!
(#) zöldhegyikecske válasza moltam hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

heló elvileg elég rátekerni de ha 4 szál gyufa közé tekered az még jobb
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Dec 31, 2008 /

mindenkinek BUÉK
(#) moltam válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Helo!
A biztonság kedvéért azért raktam rá 1 szál gyufát.
(#) dudassandor1 hozzászólása Jan 1, 2009 /

Kívánok mindenkinek sikerekben gazdag boldog új esztendőt!!

Nem utolsó sorban jó munkát és sok jó tapasztalatot az elektronika és a pirotechnika terén!
(#) prst14 hozzászólása Jan 1, 2009 /

sziasztok...sajnos már késő ,de én így oldottam meg...:
van ugye ez a kínai karácsonyfaizzó...
és van otthon biztonsági gyufa...
az izzókban ugye wolfram szál van ,meg valamilyen semleges gáz ,hogy a szál ne égjen el egyhamar...
de ha a búrát letöröd ,és fesz alá helyezed ,kb. 1-1.5 másodpercig izzik ,és utána ég el teljesen
ebből kiindulva készíthet mindenki magának saját ,biztonságos ,kis feszültségű elektromos indítót
fogsz egy tucat gyufásdobozt(40*12 szál)
a végéről lekaparod a "mérget" ,valami kis tálkába ,aztán vízzel sűrű állagúra hígítod.
ezt az anyagot bele "szívattyúzod" mondjuk egy ínyjekciós tűvel a megmaradt búra részbe ,és az azt körül ölelő műanyag részbe ,így a szálat majdnem minden esetben eltakarja a méreg....
ezzel a módszerrel körülbelül 3-4 másodpercnyi tökéletes ,magas hőmérsékletű "lángot" kapsz ,amivel könnyedén begyújtható bármilyen pirotechnikai eszköz
én trafóról indítottam ,9V bőven elég lett ,de ajánlom az elemről való üzemeltetést ,mert én gyors dobtam össze kapcsolóval ,indítóval együtt ,de főáramtalanítóval nem ,így a trafót húztam ki ,dugtam be főkapcsoló helyett...na ugye ebből adandóan sikerült egyet elindítani akaratlanul!a indító gomb benyomva maradt , a trafó hiába volt kihúzva ,elég feszültség maradt benne hogy indítsonezzel vigyázni kell
Boldog Újévet Mindenkinek
(#) witi hozzászólása Jan 1, 2009 /

Üdvözlet mindenkinek!
Először is BUÉK.
Mivel eredeti szakmámból kifolyólag sokat dolgozok KPE csövekkel pár FONtOS kiegészítés:
1.
A KPE csöveknek van-volt egy paramétere, úgy hívják hogy repesztési nyomás .Ez azt takarja hogy hány bar nyomáson "durran"el a cső. A gyártók a cső műbizonylatán fel szokták tüntetni, de meg is lehet kérdezni őket (Wavin,Pipelife-pannonpipe, stb).Lehet hogy mostanában másképp nevezik, rég volt
2.
A tekercsben árult KPE csövet soha nem fogjátok kiegyenesíteni.Mindíg "emlékezni" fog a gyártási alakjára( melgíted-egyenesíted-kihűtöd, úgy marad;meleget kap megsüti a nap-tüzijáték, vissza fog görbülni.
3.
Minden műanyag ellensége az UV sugárzás. A KPE 4-5 év szabad ég alatt és rideggé válik és ugyanúgy törik mint a PCV! Arról isemerni fel a régi csövet hogy bemattul a felülete mintha kormos lenne.
4.
Sztatikusan nagyon könnyen töltődik(kamionról húzgáltuk le a 12m-es szálakat, amikor nyúltunk a következőhöz 5-6 cm-es szikrák pattogtak az ujjainkból!). :guluszem1: :guluszem1:
5.
Bővebben:Bővebben: Link1
Bővebben: Link2

További sikeres és biztonságos elektronikás tüzeskedést mindenkinek!
(#) EcoPityu válasza prst14 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Szia!
Eddig talán a tied a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás, elvégre a "csájná" karácsonyfa izzósor jó ha 700-800 /héccá-nyóccá/ Forint, és kapsz érte vgy 100 "bublét"!

Bár én símán tűzi gyujtással kötöttem sorba idén a 3db telepemet...
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Jan 1, 2009 /

szevasztok
na én ezt az indítást ugy oldottam meg hogy 4 gyufaszálat összefogtam és a fejek közé tekertem egy vasalóbol mentett cekaszt azt rá a 12V és meg is van
(#) prst14 válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

hát jah ,ezt én is kipróbáltam ,de nekem nem jött be , a gyufák nem gyulladtak egyszerre
(#) EcoPityu hozzászólása Aug 23, 2009 /

Idézet:
„Üzenetek ť indítópult
Küldő: kemenygolya
Targy: indítópult
szia
láttam hogy te építettél indítópultot
Érdekelne hogy el lehetne-e kérni a kapcsolási rajzot?”

Bocs, hogy bemásoltalak, de képet csak itt tudok közzé tenni!

Melyik részére lennél kíváncsi? Mert hát eléggé összetett!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Vagy ezek közül?
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem