Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teletext tiltása / zavarása

Témaindító: specko, idő: Jan 19, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) specko hozzászólása Jan 19, 2009 /

Sziasztok,
Arra keresek megoldást, hogy egy kisközösségi kábel-TV-rendszeren hogyan lehetne zavarni, ill. tiltani a teletext infók vételét, ha lehet minden csatornán.....
Megoldás lehetne a TV-k "megpiszkálása" is, de ez több mint 100 készülék esetén elég macerás, illetve új készüléknél gari vesztéssel is járhat... szóval ez nem jó...
Kapcsi rajz, PC, Mikrokontroller, stb.... -vel megoldható egyáltalán?
Nincs nagy TV-s ismeretem.....
Bocs ha hülyeséget kérdeztem.
(#) potyo válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Elmondod, hogy miért fáj az, hogy valakik veszik a teletextet?
(#) proba válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Kétlem hogy minden adón ki tudnád cserélni a képkioltó jelet,utána ezt az egészet újra összekevered.
Távirányítón a TX gomb leragasztása ,nem teletextes tv vásárlása...
Te akarsz olyan információt árulni, ami a teletexten eleve van?
(#) dilan válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 / 4

A következőképpen csinálnám:
1. X adó jelét demodulálom;
2. Az összetett videojelből kikapuzom a text infó helyét (tkp. lehúzom a jelet 0-ra azon a szakaszon, ahol a text infó el van helyezve);
3. Visszamodulálom a vivőre az adó jelét.
Ennél egyszerűbben nem hiszem, hogy menne. Már csak ezt kell eljátszani másik 20-30 adóval párhuzamosan...
Max. az jelenthet könnyítést, ha mindez egy tokba bele van integrálva - de eddig nem találkoztam vele; sem azzal, hogy ez a probléma felmerült volna...
Azért sok sikert kívánok hozzá.
:yes:

De tényleg, miért baj, hogy elolvassák a textet?
(#) elektrocad válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A teletext tartalma az adott csatorna tulajdona, hasonlóan a műsoréval. Mi okod van letiltani a teletextet? A TV csatornák mit szólnak ehhez? Kábel-TV rendszerről írsz. Ha már valaki fizet a szolgáltatásért, miért akarod korlátozni? Vagy a txt-ért külön díjat akarsz beszedni? Ezt mások nem csinálják.
(#) kendre256 válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A teletext infók a képszinkronjel után következő 5-10 sorban (nem tudom pontosan mennyi) vannak.Elvileg ki lehetne őket kapuzni.
Ehhez az kellene, hogy:
1., minden csatornára kellene egy tuner,
2., utána egy sorszelektor jellegű szerkezet, amelyik a meghatározott sorokat kiválasztja,
3., egy kapuáramkör amely a "felesleges" sortartalom helyett egyenszintet vág be,
4., ezután minden csatornára kellene egy modulátor, amely a manipulált jelet a megfelelő nagyfrekvenciára ülteti.
Ezeknek természetesen olyan műszaki paraméterekkel kellene rendelkezniük, hogy az előírásokat teljesítsék (és ne legyenek emiatt szinkronhibák, színhibák, csatornák áthallása, egyéb zavarok stb.)
Házilag összebarkácsolni szerintem lehetetlen (vagy nagyon profinak kell lenni a videotechnikában, műszerezettség is kell, és a digitális technikát is kellene ismerni), és a kép minősége mindenképpen romlana az átalakítgatások miatt.
(Engem is érdekelne, hogy miért kellene letiltani a teletextet...)

Szerk: mire megírtam, megírta más is..
(#) gg630504 válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A teletext adata a képvivő+3.468750 MHz frekvencián van. Ilyen frekvenciájú jel okozhat olyan interferenciát, ami lehetetlenné teszi a vételt.
Természetesen rontja a képminőséget.
Színsegédviviővel működik, teletexttel is működhet.
(#) specko válasza potyo hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Amiért zavarni kellene:
a kisközösség, ahol a TV-rendszer működik, az a Börtönvilág....
Itt spec. jogszabályok alapján tilos TXT-s készülékeket használni! Mondom jogszabály alapján !!! Manapság viszont nehezen lehet txt nélküli készüléket vásárolni... elveszik a távirányítókat és kész. Node így meg egyes készülékeket nehézkes használni. Higgyétek el ez nagy macera nap mint nap....
Viszont ha lehetne zavarni a txt -et "központilag", akkor ez sokkal jobb megoldás lenne....
(#) bbb válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

univerzális távirányító használatával szerintem megoldható lenne a dolog. csak minél egyszerűbb tanítható változatot kell keresni, ahol nincs txt gomb (csatornaváltás, hangerő, meg kibekapcs gomb kell rá azt jólvan)

pl.: Bővebben: Link

OFF: amúgy nem egészen értem, hogy egy börtönben miért kell távirányítót biztosítani az elítélteknek? nagy macera, hogy a tv-t kézzel kell kapcsolgatni? egyáltalán miért jár nekik tv?
ezek az emberek a társadalonak a terhére vannak (ezért vannak ott ahol), akkor meg minek könnyítsük meg az életüket? üdülni mennek be? komolyan jobb dolguk van, mint megérdemelnék. és ne gyertek a joguk van dumával, mert ennyi erővel nekem is jogom van ingyen kapni tévét, kaját, szállást, ... ja hogy cserébe korlátozzák a szabadságukat? ó szegénykék hogy sajnálom őket.
(#) gg630504 válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Antennás vételhez zavaróadó?
(#) specko válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Kicsit off: a TV a sajtájuk!!! No ez a legnagyobb problem!! Ugyanis joga van "bekérni saját TV-t ! No és akkor ezen oldd meg a txt tiltást.... úgy, hogy ő a tulajdonos, övé a garancia és annak elvesztése esetén a műszerész meg viszi a balhét ! Ezért kellene valami "központi kütyü"....
A jogaik meg egy másik fórumba tartoznak.....
(#) gg630504 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A kábelbe erre a frekvenciára csatornánként egy-egy meredek lyukszűrő.
Nagyon nagyon hasonló a régi hábéó szűrőhöz.
(#) djmagoo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Sziasztok!

Nehéz ezt adó odalról megoldani... Az adott TV-t kell átbuherálni hozzá, TXT panel vagy IC kiiktatásával... ha ez csinálja az OSD-t is akkor max nem lesz menü stb... amugy meg örüljenek ha nézhetnek valamit... bemodulálnék egy két csatornát amiről előzetesen kikapuznám a TXT infókat... Esetleg régebbi tévék használata... pl Junoszt... na jo ez vicc volt de akkor is... ha már börtönbe kerül valaki nehogy már a jogaival jöjjön... amugy meg nem értem mi baj a teletexttel... nincs abban semmi olyan ami egyébként nem hangzik el az adott szennycsatornán...

Üdv!
(#) dilan válasza djmagoo hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A tiltás valóban nem tűnik logikusnak, de ha a jogszabályban benne van... sajna földi halandóként azt nem bírálhatjuk felül.
(#) gg630504 válasza djmagoo hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Idézet:
„amugy meg nem értem mi baj a teletexttel...”

Például bárki küldhet rövid üzenetet távbeszélőről több képújságra. Nem ellenőrizhető kapcsolattartásra lehetőség.
(#) bbb válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

lehet egyébként, hogy banális a kérdés, de nem lehet a szolgáltatóval olyan szerződést kötni, ami kizárja a teletextet? elvileg ugye a szolgáltató kavarja össze a megfelelő csatornákat, ekkor könnyebb valamit (teletext) kihagyni, mint utólag leválasztani.

OFF: de mekkora ötlet! projektoros tévében bevinni egy csajt, majd amikor nem kell "garanciális gondok" okán lehet kivinni... vagy legalább a bevihető tévé méretét korlátozzák?
(#) kendre256 válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

A teletext adata nincs állandóan! Ha állandó frekvenciával zavarnád, akkor hazavágná a képet a többi sorban is. Bizonyos fajta HBO kóderek is ilyen módon működtek, szaggatott frekvenciával, nem is lehetett tőle se képet, se hangot venni dekóder nélkül. Mellesleg, ha csak a teletextes sorokban adnád ezt a frekit, azt is nagyon pontos szinttel kellene adni, mert a szinkront is elrontaná. Ha meg már kiválogatod a sorokat, akkor egyszerűbb állandó egyenszintre "húzni" a jelet.
Egyébként meg kellene nézni a teletext dekóder IC-ket, azok a sorok "kiválogatását" meg kell hogy csinálják, ha ezt az infót valamilyen lábon jelzik, azzal lehetne kapuzni.
Ennek a doksinak az elején látszik, hol vannak, és milyenek a telet...ációk.
(#) bladika válasza bbb hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

"de mekkora ötlet! projektoros tévében bevinni egy csajt, majd amikor nem kell "garanciális gondok" okán lehet kivinni... vagy legalább a bevihető tévé méretét korlátozzák?"

De akkor miért nem maga az illető jön ki a TVben?
(#) kaszarobert válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Persze ha valakinek van néhány milkója, akkor fizetett reklámot is küldhet valamelyik kereskedelmi tvcsatornán: Lali! A reszelő a kenyérben, holnap küldjük!

Egyébbként be kellene szerezni, néhány olcsób kínai távkapcsolót. Azok tuti, hogy nem fogják jól kezelni a teletextet. Szerintem létezik, olyan jelszint, amikor a kép még jónak tűnik, de a text még nem ál össze. Tehát csökkentsétek a jelszintet, egy próbát megér, ha meg panaszkodnak, ez van!
(#) G-Lex hozzászólása Jan 19, 2009 /

Lehet lámer, de csak egy ötlet:
2 videó tuner kell csatornánként. Az egyiken behangolod az adót, AV-n átküldöd a jelet a másik a tunerra, onnan meg a kábelbe. Hátránya,h minden csatornára külön kell 2 ilyen. De szerintem AV-n nem megy át a TXT. legalábbis felvett adáson még nem találkoztam ilyennel.
(#) kendre256 válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Az AV-ben ott van a TXT. Csak akor nem lehetne dekódolni a TXT-t, ha torzulna a videójel, az meg a képben is meglátszana.
Amit leírtunk ketten is, az ugyanez, mint amit te mondasz, csak közben van még egy "teletextgyomláló" áramkör is.
Felvett jelben más is játszik, ott szerintem a torzulások, szűrők stb. miatt nem lesz TXT.
(#) mapityu válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Szia!

Régebben macrovision decodert csináltam, és bizony úgy kikapja a TXT-t is, hogy öröm nézni

Szóval keress rá a macrovision decoderekre.. Sajna a rajz már nincs meg, de azt a vátozatot építettem meg, amiben egy PIC16c508 cd4053, cd4011, LM1881 volt.. most nincs időm keresgélni sajna..

Úgy próbáltam ki a dekódert dvd nélkül, hogy ha kikapta a TXT-t, akkor jó

ha nagyon kell, előguberélom a rajzot, de sajna az nem ma lesz..

Ebből persze minden csatornához külön kell 1, majd visszamodulálni RF-re.. sajna ez csak alapsávi videojellel működik...
(#) dilan válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Ki kell ábrándítsalak: a scarton kijövő kompozit jelben ott van a txt. :yes: (ld. a "ki mit épített" c. topikban az írásomat (#355522); az is a scartról megy)
Viszont... ha a szinkronjelek, a hang és az rgb van átvive... akkor elvileg nem megy át a text...
(#) oldman válasza specko hozzászólására (») Jan 19, 2009 /

Fizessenek elő egy olyan KTV szolgáltatónál ahol ez az alapértelmezett! Nálunk a txt. szinte csak zagyvaságot ír. Hogy oldják meg nem tudom, de legalább olcsó!
(#) gg630504 válasza oldman hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Szellemképpel.
Egy újabb megoldás: mesterséges szellemkép. TNX.
T = 1/(15625*222) = 288.2882 ns-mal késleltetett jel hozzákeverése.
Ez levegőben 86.42 méter. Koaxkábelben k-szor ( pl. k=0.8 ) ennyi.
A késleltetett és csillapított jelet hozzá kell adni az eredetihez. Előny, hogy minden csatornán egyszerre működik.
(#) Árpy válasza specko hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Helló!
Szerintem a legegyszerűbb az lenne, ha a távirányítókban lenne átvágva a rézfólia a teletext gombnál.
No de igaz, ez is külső beavatkozás..
(#) bbb válasza oldman hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

már másodszor hangzik el ez a megoldás én is ezt javasoltam, mivel egyszerű, és nem jár semmiféle hátránnyal, nem kell bütykölgetni, mindössze a szolgáltatóval kell egyszer leülni megbeszélni a dolgot. ráadásul mivel állami szerv egyezkedik velük, így valóban azt kapják, amit kérnek.

viszont továbbra is tartom, hogy ez nevetséges/siralmas probléma.
(#) burgdavid hozzászólása Jan 20, 2009 /

Nekem az ősrégi ITT-Nokia videó rögzített valamennyit a teletextből a szalagra is. A fejléc egyértelműen viszaolvasható még a secam rendszerben adott adásokról is.
(#) NeoCorteX válasza burgdavid hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

és sarkított képernyővel tudta a 40 szólamú midit
(#) burgdavid válasza NeoCorteX hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Ezt csak arra az ötletre mondtam, hogy két videó tuneren keresztül kell vezetni a jelet.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem