Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   120 / 730
(#) Pianotuner válasza ptesza hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Az árfekvés hagszóró+ elektronika kb 40.000
(#) Pianotuner válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

A méreteken lefelé nyugodtan lehetne változtatni.
(#) pl13 válasza fazksg hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Nem, mert a hangszóró zárt dobozban nem működik jól.
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Az adatokkal a monacornál is vigyázni kell, sokszor nem azt írják a lapra, amit mértek a hangszórón, itt-ott kicsit vastagon fog a ceruza. nameg a SAL-hoz hasonló beszerzéseik miatt van gyártási szórás is rendesen.

Valahol 100 és 130 liter közötti nettó doboztérfogat kell a hsznek, neked kell eldönteni, hogy a nagyobb terhelhetőség, vagy a jobb mélyátvitel a fontosabb, és ez alapján megválasztani a doboz méreteit.
(#) sturbi válasza fazksg hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

180*250*540 mm-es (belső méret) zárt dobozba (20-as pozdorja megfelel) belerekasz egy Hsz2000-es 18 N 558-as szélessávút. Nagyon jó hangú hangdobozt kapsz. Szekrénysor rövidítéssel 5000 Ft-ból olyan hangfalpárod lesz, ami hangra versenyképes a preludiummal (közvetlenebb a prelunál).
10 W-os erősítőt (színuszos teljsítmény) nyugodtan elé lehet tenni. kb. egy hónap bejáratás kell,(jóminőségű rendes zenével), először csak halkabban, aztán egyre több kakaóval.
Ha az embernek kevés pénze van elképzelni sem lehet jobb választást ennél a hangszórónál, én a SAL-okkal több évi kisérletezgetéssel sem tudtam még olyan hangot sem elérni, amit egyáltalán hasonlítani lehetett volna ehhez (SBX 20, SBX13, SRP16, SK13, dtf 10, dtf12, pár pizo keresztváltók, faanyagok- kidobott pénz volt).
(#) ptesza válasza Pianotuner hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Mit szeretnél hallgatni rajta?

Azok a külső méretek , fixek??
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 7, 2009 /

Heló
Megcsináltam beírtam a hangszoró adatait, és 231L es dobozt adott ki, szerintetek ez oké? Mert valaki azt írta hogy 100-120L es doboz kell neki! Akkor valamit én rontottam el most?
(#) csezoli21 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

De egy másik programban meg a mellékelt adatok jönnek ki ugyanarra a hangszóróra ugyanazokkal az adatokkal, most akkor melyik a jó?
(#) sturbi válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Nekem ez az utóbbi tűnik reálisnak.
(#) ptesza válasza sturbi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

A programok ,csak ajánlanak egy szerintük optimális értéket. A valóságban ez másképpen fog működni.

csezoli21:
Egyébként ebben a fórumban 3 oldalanként megismétlődik ez a ... :shocking: (egy kicsit visza kellene olvasni ,és mindjárt képbe kerülsz)

Ha valaki azt javasolta ,hogy 110 liter az optimális , akkor nyilván kipróbálta több dobozban is, és nemcsak egy program által ajánlott eréket ír le.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

A Valóságban sem működik ez másképp, csak a dobozméretezés képletét még nem találták fel, valószínűleg nem is fogjaák, mert nem lehet, és mert nincs is szükség rá. Ezért is nem tudják a doboztervező programok kiszámolni az ideális térfogatot. Nem is ez a dolguk, mert egyáltalán Nem erre készültek.
Arra jók, hogy helyetted számoljanak, és ha pontos bemenőadatokkat adsz meg, akkor megmutassák adott dobozban a várható mélytartománybeli viselkedést.

Azért írtam a 100-130 litert, mert a hangszóró lengőrendszere kb. ennyit visel el, és így még a mélyátvitel sem olyan rossz, kevés csillapítóanyaggal megvan a 40Hz körüli alsó határfreki, szobában talán még mélyebbről is indul.
(#) csezoli21 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Tehát azt akarod mondani, hogy 110 L es dobozt építsek neki?
(#) pl13 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Az a hangszóró már nincs, úgy tudom. Hát annakidején épp az én ötletem volt.
Viszont szerintem jobban jár egy jól összeváltott kétutassal, terhelhetőséget nézve biztosan, és hallgathatóság szempontjából is. Csak a H2000-nél 200 mm alatt nincs olyan mélyközép, ami zárt dobozba való lenne. Így kell a dobozra vágni egy lukat, és behangolni. Nem annyira bonyolult történet.
(#) fazksg válasza sturbi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Ez már döfi, köszönöm Sturbi! Valószínűleg ez lenne az első számú befutó... Ha lehetne kapni ilyen hangszórót. Csakhogy sajnos a H2000 kínálatában nem találom . Gondolom beszüntették a gyártását. Bár lehet hogy írok nekik egy érdeklődő e-mail-t. Mindenesetre nagyon köszönöm a kész tervet, még reménykedek...
Idézet:
„Így kell a dobozra vágni egy lukat, és behangolni. Nem annyira bonyolult történet.”

Neked biztosan nem bonyolult, de ha hiszed, ha nem, nekem igen. Semmi tapasztalatom nincs még a hangdobozépítésben, sem mérőmikrofonom a méréshez. De lehet, hogy megpróbálok összehozni egyet, jobbat úgysem tudok. Egyébként több helyen olvastam, hogy a reflexdobozoknak nem olyan jó a hangjuk, mint a zártaknak. Vagy a "luk" alatt nem reflexnyílást értesz?
Üdv: FazksG

Akkor azt mondjátok így jó lesz?
És így ez kevés csillapítással van!
És ha olyan végfokról hajtom ami előtt van szubszürő, ami állítható, itt van az oldalon a kapcsolása:
Bővebben: Link
, akkor nem kell hangváltó a ládába ugye? Vagy?
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Hja, ez nagyjából így jó, ilyesmire gondoltam.

Ha az erősítő előtt vágod a jelet, akkor meg természetes, hogy nem kell passzív alkatrész utána.

Azért nem találod, mert ezeket az N jelzésű hszeket többségében én követtem el, az R-eket pedig 100%-ban.

A reflexdoboz hangolása a legegyszerűbb része a dolgoknak, ezzel kapcsoaltban, vagy ezen vagy a másik fórumon is tudok segíteni. Ott shalafi66 néven.

Ha jó hangszóróval jól hangolod a b-reflex dobozt, akkor meg lehet közelíteni egy zárt doboz pontosságát.
(#) sturbi válasza pl13 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Szomorú, hogy nincs. Én most azt hallgatom egy 30 literes reflexben és igencsak jazzbarát hangja van. A szélessávúak közvetlensége nagyon jót tesz a jazznek. (más is jól szól rajt persze)
Egyik ismerősöm a HA 18-620, HG 2,5 vonalon TL-ben már szintén az "ördöggel cimborál". Már amikor én hallottam, akkor is nyilvánvaló volt, hogy az elérhető árú audiofeel felé jó úton jár, legalábbis nem a hangszórókon fog múlni a siker. A kersztváltóval sokat szívott, de úgy tudom már megtalálta a fülének megfelelő hangot, a teljesen kész hangsugárzót még nem hallottam.
(#) fazksg válasza pl13 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Úgy látom ebben az ügyben Te vagy a kompetens . Néztem másik szélessávút is, HA816-488 a becsületes neve. Az adatai is elég meggyőzőnek tűnnek (nekem, bár már írtam, hogy nem értek hozzá). Igaz a Qts-e eg magas (0,976), de valamit valamiért. Illetve 0 960 Ft-s ára elég meggyőző (ha rossz lesz, nem bukok rajta sokat...) a JBL SpeakerShop üresen 33 literes dobozt ajánl, de "töméssel" (Normal) ez lemegy 24-re, az már egész elfogadható. A frekvenciamenete nem az igazi, de szerintem egy ilyen áru szélessávútól nem rossz...
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Köszönöm a választ!
Még az lenne a kérdésem hogy ez olyan erősítővel lessz hajtva, ami 2*130W és a mély meg 1*130W!
A mély hangszoró 4 Ohmos Tehát az erősítő tudja a 130W-ot neki!
De ugy gondoltam hogy a sztereó végfokokra meg 8 Ohmos 2 utas hangdobozokat szeretnék, darabjába 1 mély közép, meg 1 magas hangszóróval!
Ti ezt hogyan oldanátok meg? Milyen hangszórókat válogassak össze? Fogalmam sincs, segítsetek kérlek!
(#) pl13 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

egy Mócsing nevű macskája is volt? Akkor tudom ki.

Ööh, pedig nem pont reflexdobozba lett kitalálva az a hangszóró, a T-S TL-re, vagy kis zártra teszi alkalmassá. A 30 liter is sok kicsit, 15 fölé nem mennék vele, olyan kevés a lin. kitérés. Egyébként van mostanában jobb szélessávú, csak még nem publikus. Szóval lényeg, hogy én nem siratom az 558-at.
(#) fazksg válasza sturbi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Szia! A 620-as az én fantáziámat is izgatja (tetszik a szép átvitele meg a szép külseje... meg a szép dolgok, amiket olvasni lehet róla. Remélem a hangja is szép! ). Csak az a problémám vele, hogy reflexdobozt tudok méretezni (legalábbis a JBL Speakershop ad egy térfogatot), de lövésem sincs, hogy a reflexcsövet hogy kellene méretezni hozzá. Vagy simán próbálkozás dolga?
Ne csodálkozzatok, hogy egyszerre egy csomó hangdobozterv érdekel. Most még abban a fázisban vagyok, hogy minden érdekel, de még nem építek semmit (pénzem sincs most rá).

A 0816 (mivel 8*16 centi) egy szélessávú Tv hangszóró. Elég jól sikerült darab, olyan max. 4-5 literes zárt dobozban használható, de ha a terhelhetőség nem olyan fontos free airben is elmegy, mint a TV-ben. Szóval gyakorlatialg mindegy milyen dobozba kerül.
Annyi biztos, hogy az átvitel és a középtartomány szép, szélessávúhoz viszonyítva nagyon szép, mélyban, lin. kitérsében kevés kicsit amit tud, és mostanában valamivel rosszabbak a paraméterei, amit én mértem az egy régi ~10 éves membránnal volt szerelve, az újak kicsit vastagabbra sikerültek.

Inkább a 17 centiset, a HA17-582-t, az jobb valamivel.

A reflexcső méretezése annyiból áll, hogy kiválasztod a maximális, még megfelelő frekire behangolható átmérőjű csövet, beépíted a dobozba, és impedanciaméréssel behangolod a kívánt frekvenciára (levágsz a hosszából amennyit kell).
(#) sturbi válasza pl13 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Róla van szó.
Igen, tudom. Ez még mindig csak ideiglenes (meglévő dobozba lett befaragva), ráérő időmben TL-t akarok neki majd csinálni (már egy szekrényt megutáltattam az asszonnyal ennek érdekében. ). Az a zárt doboz (22 lit), amit először írtam, az nyomható 10 W körülig, és még csillapító anyag nélkül is jó, (nem dobozos, saroklécekkel minden belső élen).
Én azért sajnálom, mert az mindenképpen nagy előnye, hogy nem színezi a hangot, gyönyörűen szól rajta a zongora, akusztikus gitár, bejáratás után a hegedűt is el lehet rajta hallgatni még megfelelő hangerővel, hosszútávon hallgatható, nem idegesítő. Tény, hogy nem lehet döngetni vele, de 20 m2-ig megfelelő hangerővel könnyeden, kiegyensúlyozottan, színezetlenül szól.
Ha lesz jobb, akkor persze bocsánatos bűn ennek ejtése.
(#) sturbi válasza fazksg hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

-Hát annak már kicsit magasan van a rezonancia frekije. Csináltam már TV hangszóróból is hangsugárzót régebben, nagyon szép hangot el lehet érni a középtartományban, szép, kicsit simított magasakat, a mélyek viszont nemigen oldhatók meg, bár az egyenletes esés miatt a fül igyekszik kompenzálni. Kis teljesítmény igény, kis helyiség esetén lehet létjogosultsága.

Ha egy dobozban van 1 mély-közép, meg 1 magas hangszoró, és mind a kettő 8 Ohmos akkor ha párhuzamosan kötjük akkor a közös ellenállásuk 4 Ohm lesz!? És mi történik ha sorosan kötjük össze?
(#) Pianotuner válasza ptesza hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Hát tulajdonképpen ez egy digitális zongora része lenne, készítek neki egy komplett 'szekrényt', hasonlót, mint egy pianínó. A gyári laminált fóliásak nagyon gagyik. Aztán szinte az összes digitzonginak fos hangja van általában a hangszórók miatt, jó fülessel (nekem Sennheiser HD565 van) egész másmilyen. Így hát csak zongora szólna rajta. Megoldás lenne egy kis méretű aktív hangszóró, azok amik megfelelnének 40-50.000-be kerülnek. Csak nekem tök felesleges a dobozukat is megvenni és az elhelyezésük is... Persze még erősítő is szükséges lesz a gyári beépített két 10W-os hangszórót működtet, a minőségét nem tudom, de amit hallani az nem valami gyönyörű. Igaz ez elsősorban a vacak hangszórók miatt van. Hát ehhez kéne
(#) Pianotuner válasza Pianotuner hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

A méret lemaradt, azokat nem nagyon tudom növelni, egyenlőre a lábazatot kihagynám a felhasználásból, túl sok problémát jelentene. Meg nem is az a nagy hangorkán kellene.
(#) djgombi válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /

Magasat mélyel párhuzamba
Ha sorba kötöd hol a hangváltó????
A magasat széthajtod mélyhangal??? Nem igazán halottam még 1"-os mélyládárol
Következő: »»   120 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem