Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fm transmitter

Témaindító: asprey, idő: Okt 18, 2005
Lapozás: OK   3 / 12
(#) pucuka válasza edgar hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Ha rendesen elolvastad volna amit írtam, ott is belinkeltem a BA 1404 ic-s kapcsolást, ez az ic direkt erre lett fejleszve, elég stabil, ha jól van megépítve, de mivel nem digitális hangolású, ezért lehet, hogy a Grundig nem találja meg.
A másik ic SN 761633 Texas, az komoly, és korrekt megoldás, de nem egyszerű, I2C vezérlést igényel, és bizos jó drága is. (nemtom)
(#) edgar válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Mi koze a vevonek az ado hangolasahoz??
A vevo be van hangolva egy frekvenciara, hogy az ado egyenesen lezerrel vagy massal van hangolva semmi koze a vevohoz csak az adasi frekvencia meg a modulalas talaljon.

(#) pucuka válasza edgar hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Üdv
Pusztán annyi. hogy közös a VCO - juk, amit I2C porton küldött adat állít be. Olvasd az adatlapot! Az adó is, és a vevő is (igaz erre jelen esetben nincs szükség) 76 - 108 MHz ig állítható, és ezt biztos megtalálja bármely digitális hangolású FM vevő. (és még sokminden mást is tud)
Próbálj meg egyszer egy sztereó kódert építeni, csak azt, nem kis feladat, nem beszélve az 50 kHz enként léptethető 10^-6 pontosságú adóról, mert különben a kiváló minőségű autórádiók bizony nem fogják megtalálni. Egyébként semmi lézer, (bár nem tudom milyen technológiával készítik ezt az IC-t, nem a modulálásnak kell találni, (annak is) hanem a kristálypontos vivővel ami egy viszonylag egyszerű és könnyen beszerezhetó óra kvarc biztosít.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Sztereókódert ma már nem túl nagy feladat építeni, több célIC is van a feladatra. Kb. 1000 Ftból megoldható maga a kóder (persze ha raksz elé limitert meg minden nyavaját, az pluszban rájön). Csak példaként sztereókóderre: BA1404, BH1417...
Mindegyiket használhatod önállóan, sztereókóderként, és nincs túl nagy alkatrészigényük.
A kiváló minőségű autórádiók akármilyen adó jelét megtalálják, ha az adót pontosan frekire hangolod. És ez történhet hiper-szuper PLL-lel is, de én itthon már kb. 5-6 darab BA1404-essel épített sztereó adót megtaláltattam autórádióval. Az már megint egy másik kérdés, ha nem vezérelt egy adó, akkor el fog mászkálni a freki, és egy idő után az autórádió is elveszti, dehát ez van.
Szóval nem kell annyira túldramatizálni a dolgot. Ha van valakinek türelme az adót kézzel hangolgatni, akkor tök mindegy milyen autórádión vagy egyéb rádión, meg fogja oldani a dolgot.
(#) edgar válasza Novak hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Tisztelt Novak!
Nem tudom miért vitatkozol velem, mikor ugyanazt írod le?
Én is a BA 1404 et javasoltam, mint legegyszerűbb megoldást, (bár ez nem csak sztereo dekóder, hanem egy komplett sztereo adó), és én is említattem, ahogy Te is, hogy mivel nem kristálystabil a frekvenciája, idővel elvesztheti a jelét az autórádió, és akkor után kell hangolni. (egyébként jó kis áramkör)
Az eredeti kérdés az volt, hogy az Mp3 lejátszóját szeretné az autórádióján hallgatni, nyilván sztereóban, és ezért keres sztereó transmittert. Ezért felesleges ajánlgatni neki olyan (adó)kapcsolásokat, ami nem sztereó. Ezekhez kellene építeni még egy sztereó dekódert is ami igencsak babrás (úgy-e edgar?)
Ha pedig pusztán csak sztereo kódert akarsz építeni, az már nem egyszerű (nincs is igazán értelme).
Máskülönben nem látok itt semmi drámát, meg lehet oldani közvetlenül is, de akkor bele kell nyúlni az autórádióba, viszont elmarad a stereó kóder, RF stabilitási probléma.
(#) frankopeter hozzászólása Jan 18, 2009 /

sziasztok.
én fülmonitornak szeretnék ilyet építeni.
pár kérdés azokhoz akik építettek ilyeneket:
mennyire zajos?
mit jelent az hogy elmászik? (mennyire mászik el?)
milyen hangerő érhető el egy ilyennel? (oké ez vevő függő, de vettem egy autóba valót, és az elég halk volt...)
nem is hangerő, inkább a dinamikája?
a halk és hangos hangok közt mekkora a különbség?
meg ilyesmi....

köszi a választ....
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Nem vitatkoztam, csupán javítottam egy-két tévedésedet. Mint pl.: hogy autórádióval nem lehet megtalálni az ilyen-olyan adók jelét, vagy hogy a sztereókóder építése nem egyszerű feladat.
Emellett egyébként nem tudom miért lenne értelmetlen dolog külön sztereókódert építeni... Ha csak a BA1404 RF fokozatát nézzük, az nem sokat ér. A több wattos adókba a BA1404-nek én rendszeresen csak a kóder részét használom, az RF része felőlem a kukába is mehetne. Nem a legjobb.
A nagyfrekis dolgokat jobb nem egy agyonintegrált, olcsó RF IC-re hagyni. Tehát nagyon is időszerű és értelmes dolog egy komplett adóICt csupán sztereókódolásra használni.
(#) Novak válasza frankopeter hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Szia!

Hát ezekre így nem nagyon lehet válaszolni. Mert mindegyik válasz a kérdéseidre attól függ, hogy milyen áramkört építesz...
Az elmászás egyébként egy PLL-lel könnyen orvosolható.
A többi paraméter tényleg kapcsolásfüggő. (zaj, hangerő, dinamika)
(#) Mikrosilver hozzászólása Jan 21, 2009 /

Hello mindenkinek mivel épiteni nem tudok olyan stabil mini fm adót mint a gyáriak ezért beszereztem egy gyári adót 50 méterig ad (dobozára csak 3-4 méter van ráirva) szétszedtem a tápkábelben van egy harmadik szál és gondolom ez tölti be az antena szerepét .Most ha teszek erre a pontra egy 75 cm-eres vezetéket akkor megnő a hatótáv?Vagy csak tönkre teszem? itt van róla egy kép http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/b3/b3a9ed0c892040ef51af2...17.jpg
(#) Novak válasza Mikrosilver hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szia!
Ha az antenna pontra rákötsz egy 70-80 cm-es vezetékdarabot, akkor biztosan nem teszed tönkre. Legfeljebb megnő a hatótávod A cél pedig úgy is ez.
Viszont ha most rákötöd a "nagy" antennát, akkor ami most rajta van azt mindenképpen távolítsd el (forraszd ki a végét). Baja nem lesz ha rajta hagyod, de jobb lesz a nagyobb antenna hatásfoka, ha nem lóg mellette még egy szál valami.
(#) Mikrosilver válasza Novak hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Köszi a választ kipróbálom és majd irok hogy milyen lett.
(#) Mikrosilver hozzászólása Feb 8, 2009 /

Heló
Rákötöttem a vezeték darabot a transzmiterre és a hatótávom 100 méter körül alakul (hézagosan) de ez kevésnek bizonyul.Ezt a 4 W adót akarom használni erősitőnek ha leválasztom az elejét és c10-re kötöm az antena jelet ugy jól fog müködni?Meg növeli a hatótávomat?A válaszokat előre is köszönöm!

4wfmtxsch.jpg

(#) Novak válasza Mikrosilver hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Szia,
ahogyan berajzoltad, úgy tökéletes. Biztosan működni fog, mert már én is építettem meg ezt (ilyen formában) hasonló célra, és nem volt vele semmi gond.
Viszont csak akkor állj neki egy ilyen teljesítményű adónak, ha van valami tapasztalatod rádióadó építésben. És van hozzá rendes antennád is (pl dipól). Mert erre ha rákötsz egy vezetéket, mint antennát, akkor pár másodperc alatt tönkre fog menni az adó!
(#) Mikrosilver válasza Novak hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Köszi a választ ezel a nyitott dipolal akarok adni.
(#) Novak válasza Mikrosilver hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Ezzel valószínűleg jó lesz (ha megfelelő méretű = 70-80 cm körül vannak a szárai).
Majd arra figyelj, hogy elég kényes a tápra az áramkör. Tehát elég jól szűrt tápegységről, vagy akkuról használd, különben hallatszani fog a vételben a 100 Hz-es brumm!
(#) Mikrosilver válasza Novak hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Köszi a biztatást ha kész lesz le írom a tapasztalatokat.
(#) Novak válasza Mikrosilver hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Oks. Ha segítség kell, vagy elakadsz, akkor szólj.
(#) Mikrosilver válasza Novak hozzászólására (») Feb 13, 2009 /

Heló az a baj támadt hogy nem kaptam 2n3553-as tranzisztort(megrendeltem de nem tudom mikor fogom tudni elhozni). Ösze lehet ezt a kapcsolást rakni bfr96-osal(mármint a 2n3553-as helyet is) mig megszerzem hozzá a 2n-eset?Vagy van nekem egy müködő 500 mW Fm adóm amivel már 500 méterig tudtam adni(de nem stabil) ezt nem lehetne átalakitani hogy csak a transzmiter jelét erősitse fel?

500mw.JPG

(#) Harmath hozzászólása Aug 10, 2009 /

Én megépítettem a ...
http://electronics-diy.com/BA1404_Stereo_FM_Transmitter.php
...
alapján egy ilyen adót de sajnos az eredmény elég "gyér".

Budapesten elég nehéz behangolni két foglalt csatorna közé mert szinte egymást érik és arra nem képes hogy a nagy adókat elnyomja...(sőt inkább egyiket sem)
Ha a csatlakozót teljesen bedugom akkor a jel gerjed, zörög, recseg. ha kicsit kihúzom (szal valószínűleg amikor mono jelet kap) akkor tisztább, de még ekkor sem éri el az elégséges szintet.
Emellett furcsa csipogás is zavarja a tisztaságot

A kapcsolást nem változtattam meg, majdnem mindent kaptam hozzá kivétel a tekercs amit kioperáltam egy rc kisautóból és mivel megtaláltam a jelet és hangolni is tudtam vele ezért kizártam a hibaforrások közül...

Új nyákot terveztem hozzá de majdnem olyanra sikerült mint amit az oldalon megadnak, ezért ez sem okozhat szerintem gondot...

Antennának sokmindent kipróbáltam de nem változtattak igazán a minőségen.

Próbáltam egy ceruza elemmel és próbáltam kettővel is, ez sem számít...

Az oldalon ami alapján készítettem azt írják hogy ez egy tökéletesített verzió és hiperszuper kristálytiszta hangot ad... hát nekem sajnos nem

Lehet hogy mégis a tekercs a gond?

Valaki aki ért hozzá vagy aki esetleg már ez alapján épített is az segíthetne kicsit mert én már feladtam a próbálgatást tippek híján. Ha kell csinálok képeket a kész szerkezetről.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) pucuka válasza Harmath hozzászólására (») Aug 10, 2009 / 1

(#) Harmath válasza pucuka hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Köszi... itt tényleg több az infó
(#) bihari laci hozzászólása Dec 6, 2009 /

sziasztok, van 1 fm modulator autoba amit felehet tolteni a szamitogeprol es a kocsiban meglehet halgatni 1 kijelolt frekvencian na most az a baj hogy van1 kisalap sisterges, akar hova allitom a frekvenciat van valami megoldas, vagy ez gyarilag ilyen esetleg tudnek a kaszotol hangolni?koszi.
(#) Inhouse válasza bihari laci hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

Nem figyelsz oda rá... Ha szól a zene, akkor nem hallatszik, elnyomja, a szünetekkor meg szalagzaj utóérzés, nosztalgia...

Üdv
Inhouse
(#) bihari laci válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

szia ,.. igen ha megy a zene nem hallacik semmi csak a szunetben 1 kis ideig . tehat ez igy mukodik?.
(#) szarka hozzászólása Dec 13, 2009 /

Póbálkozott e valaki Bővebben: Ezzel
(#) KisBuczi hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Sziaszok!

Készítettem egy fm transmitter itthon és hát nem szeretne működni.
A segítségeteket szeretném kérni abban hogy mi lehet a hibája.
Csatoltam néhány képet és a forrásoldalt is a kapcsolási rajzal meg minden csecsebecsével.

Néhány változásra kényszerültem:
a C5 az nem 3-18 pF-os hanem 4.5-20-ig.
És a két tekercs nem a.32 mm-es hanem 0.3-as.
Nem mikrofon hanem egy ipod jelét szeretném átvinni fm frekvenciára,nem baj ha mono.

Antennának egy 26 centis coax kábel darabot használok amiről az árnyékolást természetesen eltávolítottam.

Segítsetek kérlek hogy ezt a típust megmentsem.
Előre is köszönöm
(#) dokidoki válasza KisBuczi hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia!

Szerintem a kivitelen lehetne finomítani. Ránézésre a forrasztások nem valami meggyőzőek. Mintha körömlakkal csináltad volna a rajzolatot, és maradt volna még lakk, és alámaródás rajta.
A URH technika szerelési szabályait érdemes betartani, ha belenézel egy kommersz FM zsebrádió belsejébe, akkor láthatod, hogy az URH-FM tekercsek jó vastagok 0.5-0.8mm. A menetek között lévő térköz is nagyon sokat számít, a trimer kondi dupla lába mindig a "hideg" ponton legyen vagyis a tekerője. (műanyag hangoló pálca használata is alapvető, ha nem akarsz beleőszülni)
Lehetőleg ne használj hosszú lógó vezetékeket, még az elemnél se.
A panel alatt lévő átkötés is csak lebeg, mivel közvetlenül a oszcillátorhoz csatlakozik jelentősen elviheti a frekvenciát a megmozdítása.
Ha nem elektret mikrofont használsz hozzá, akkor a bemeneten lévő ellenállás nem kell a + táp felé, és a kondi polaritását is illik megfordítani hozzá.

Ha első ilyen áramkört építed, akkor javaslom előbb dobj össze egy RF indikátort. Amivel legalább az oszcillátor berezgését tudod ellenőrizni. Pár pikofarádos kondenzátor kicsatolást alkalmazva kideríthető, hogy beindul-e az áramkör.
Mert lehet, hogy működik, de a vevőd nem fogja mert nem esik bele a vételi tartományába, vagy még mellette lehet hogy másképp is gerjed, esetleg túlmodulált... stb.
De egy áramfelvétel mérés is nyomravezető lehet néha.
Sok sikert.
(#) KisBuczi válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia!
Köszönöm a gyors válaszodat.
A tekercsen a drót vastagsága 28-as AWG ami hogyha jól láttam 0.32 mm én pedig 0.3-at használtam.Tehát az elvileg jó,a menetek hézagaira semmi kitételt nem találtam. Mivel baromira kezdő vagyok, ilyen nyák megy és az áttervezés sosem volt az erősségem, simán kézzel rajzoltam a nyákot maratófilcel. a forrasztásokról annyit hogy tényleg csúnyák de az érintkezéssel nincsen gondd.

A hideg pont mit is jelent pontosan?
A weboldalon amit mellékeltem ott a sematikus rajz,át tudod nekem tervezni úgy hogy működjön?
(#) dokidoki válasza KisBuczi hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Hát gyorsnak nem volt gyors, hagytam időt másnak. De keveseket izgatott fel annyira, hogy írjanak

A tekercs egy lényeges alkatrész, sok múlik rajta. Én simán kicserélném, vastagabbra, és kb.: 4-5mm átmérőre tekerve 6 menet menet mellé tekerve lenne a próbatekercs, még a trimerrel is párhuzamosan kötnék 10pF-ot. A tekercs meneteinek széthúzásával-összenyomásával is hangolhatóvá válik.
De az RF indikátor lenne az első. Tudjam, hogy rezeg -e az oszcillátor.
A hideg pont az az áramkörnek az a része ami nem vesz rész a jel (RF-HF) szállításában, többnyire a tápfesz és annak a negatív pontja ( GND).
A weboldalt légyszíves linked be, mert az .mht kiterjesztést nem vette elsőre a gépem...
A kivitel is sokat számít, amit jelen esetben már ezen nem tudsz módosítani. Kb negyedére kellene zsugorítani az áramkört ahhoz, hogy ne legyenek nagy gerjedésre lehetőséget adó "jelutak" az áramkörben.
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem