Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Mindegy mert akkorát tekercselek amekkora kell . Van hozzá kapcsolási rajzod?
Pl ez de van saját topicja is keress rá hogy TDA 7294
Sezvasztok. Most kezdek bele egy stk442-110 es végfok ic- cucc építésébe.,
Jó lesz az a rajz amit ugynevezett test circuit néved találok a leírásában?
Igen, jó.
Sziasztok!
1 kérdésem lenn,hogy a TDA7560-ra elég a 7x9,5Cm-es borda? Egy P3 500Mhz-s procirol szedtem le,ez az a fajta proci ami sinbe megy bele.
Hát ha tudnál képet tenni fel róla akkor sokkal könnyebb dolgunk lenne.
Elviegben talán elég lenne. Ugye kb ez 4x50Wot produkál maximum, de maxon se hallgatna az ember rendszeresen.
Szerintem ha a bordának a gyári ventije rajta van akkor biztosan elég. Ha az a borda amire én gondolok akkor az elég nagy. SLOT 1es foglalatu volt a proci igaz?
Valami ilyesmi nem?P3 500Mhz hűtése.
Azt szeretném kérdezni ,hogyha a képen látható (pirossal karikázott)kondit bekötöm egy végfok elé a bemenetre akkor kiszűri a táblázat szerint pl az 1.5µF-os kondival 250Hz feletti hangokat, kérdés az hogy károsít-e ez valamit pl jelforrást ami egy keverőpult...
Sziasztok
Az emitter ellenállásoknak mi a pontos szerepe végtranyók/ fetek után ?
-Munkapont stabilizálás
-Hőmérséklet függés csökentése én ezt tanultam
Okozhat problémákat ha valamivel kisebb értékűre cserélem, magasabb teljesítmény elérése érdekében ?
Hangnyomásra, 3 s erejéig, ha 5 % jön a teljesítményre kisebb fesz esés miatt, az is nagyon jó.
Ottvannak a képek,le kell tölteni,max 2,5Mb-osak!
Szerintem elég lesz rá. Másnem megtámogatod egy kisebb ventillátorral és kész.
Jaja én is erre gondoltam! :yes:
De a báttyám (lm3875) erősítőjén is hasonló van,nem sokkal nagyobb és (szerintem) köztudott hogy 150W-ot iszipál
Üdv mindenkinek
Olyan problémám lenne, hogy erősítő kikapcsolásakor pattan egy nagyot a hangfal, és nem tudok már mit elkövetni. EMI szűrő van, földhurok nincs. Van egy főkapcsolóm, amit lekapcsolva old kb 1mp múlva a hangfalvédő relé, de sajnos ez a kis késés pont elég arra, hogy pattanjon egyet. Gondolom a kapcsoló kapcsolásakor a trafóban létrejövő önindukció okoz zavart, ezen nem tudok változtatni sehogy. Olyan megoldásra gondoltam, hogy a kapcsoló lekapcsolásakor maga a trafó ne kapcsoljon le azonnal, kb 2mp-et kellene késleltetni (megvárni míg old a hangfalvédő relé) és utána áramtalanítaná az egészet. Ezt segéd feszültség nélkül hogyan lehetne megoldani? Már elég rég óta szenvedek ezzel a problémával, és nem tudok rájönni, hogy ezt hogyan lehetne megoldani. Előre is köszi a segítséget.
Nekem a relés koppanásgátló nem késett egy picit se nemhogy 1 mp-et! Azzal lehet gond.
Kivettem a kondit, ami a késleltetést okozta, de így is pattan egy nagyot. Hamarabb pattan, mit ahogy a relé elengedne. Pedig most már a kikapcsolás pillanatában old a relé... Valami megoldás esetleg, hogy ne okozzon ekkora zavart a trafó áramtalanítása? Nem is mindig pattan, van mikor alig hallani, de van mikor nagyon nagyot. Gondolom attól függhet, hogy a lekapcsolás pillanatában hol tart a fázis. Valami egyszerű áramkörrel nem lehetne megoldani, hogy valahogy a nulla átmenetnél kapcsolja le, ne akkor amikor a kapcsolót kapcsolom? Arra gondoltam tirisztorral kellene megoldani a trafó ki-be kapcsolását, de így nem lenne áramtalanítva az egész szerkezet...
Nekem még a trafó és a hálózati kapcsoló közt volt egy kondenzátor azt hiszem mosógépé, hogy ne szikrázzon a kapcsoló. Próbáld ki azt is. Párhuzamosan rákötni mint a fénycsőnél.
Miféle kondit lehet oda rakni? Én is gondoltam ilyesmire, de nem mertem rákötni. Milyen feszültségű, kapacitású kell oda?
10µF körüli és persze 250 volt feletti.
Sziasztok.
Már a kezdő kérdésekben feltettem ezt a kérdést ,de itt is megkérdezem hátha azt nem olvassák a szakik. Tehát van egy kapcsirajzom meg egy nyákrajzom és egymáshoz képest rosszak. Na most nem tudom,hogy melyik lehet a jó? Megkérem azt a kedves hozzáértőt aki otthon van az"A" oszt. erősítők(meg egyébként) világában,hogy mondja meg ,hogy működik-e ez a kapcsolás a mellékelt kapcsirajzon. Valamelyik teljesen rossz arra már rájöttem.(csak arra nem melyik) De ha jó maga a kapcsi akkor az tuti lenne. Egyébként 1983-as RT-ben van a doksi. Előre is köszi a segítséget.
Rajz: válassz valami mást. Amikor pl a t3-nál a bázis egy kondival kóborol, egy szál munkapontbeállítás nélkül, akkor sajtóhibát, elírást keres az ember.Ha nem talál, na elb....a. De mikor a harmadik igencsak zűrös, időállandós dologba gabalyodik az ember, sőt a végfok egyik emitterről csatol vissza, az tündéri.
Legyen valami más. Az uncsi Q xx nem jó? Anno láttam ezt a rajzot, már akkor sem vonzott. (20éve)
Ha jól értelmezem amit mondtál, akkor a kapcsoló után, közvetlen a trafóra párhuzamosan rakjam a kondit?
Tomi!
A koppanásgátló áramköröddel van a hiba. Melyiket építetted meg?
A problémám kicsit összetettebb...
Ez egy aktív hangváltós, 4 erősítőből álló rendszer. 3 Fő rész: 1. mély erősítő (ebben két 200W-os quad hídban) 2. Közép-magas végfok 3. Vezérlő egység Az audio kábeleken kívül van összeköttetés a vezérlővel 1-1 5 pólusú DIN csatlakozón keresztül. Hogy az áramtalanítást megoldjam a két erősítő dobozba tettem 1-1 relét, amik a feszültségüket a vezérlőből kapják, így a vezérlőt lekapcsolva minden áramtalanodik. Ekkor figyeltem fel a hangszóró védőre Link hogy a trafóról kell neki egy szál, ami tölti a 2,2u-s kondit (pufferel) de áramtalanítás után kb 1mp-ig még behúzva maradt. Ekkor a ki-be kapcsoló reléről optocsatolóval levettem a jelet, rákötöttem a negatív ág, és az érzékelő szálra, a 2,2u-s kondit kivettem, így a késleltetése teljesen megszűnt. A tápot megszakító relére pedig tettem 4700u-s kondit, ez áramtalanítás után kb 2mp-el enged el, így mire az erősítőből megjön a kikapcsolási pattanás addigra a hangszóró védő relé oldott, örültem is neki. Csak arra nem gondoltam, hogy a vezérlő kikapcsolásakor az elég kicsi jelszintek miatt elég könnyen zavar keletkezik a gépezetben, így csak pattan egy hatalmasat, de olyan nagyot, hogy az 50cm-es mély majd kiugrik a helyéről... Az a probléma, hogy a reléknek is van egy idejük, míg elengednek, ez pedig jóval több, mint ahogy az erősítő átviszi a pattanást. Szóval olyan megoldás kellene, hogy ne hirtelen szűnjön meg a tápellátása a vezérlőnek, hanem finoman=> ne tudjon létrejönni ez a zavar. Idézet: A Quad 405 nem köthető hidba ! „1. mély erősítő (ebben két 200W-os quad hídban) ”
De megfelelő fázisfordítással igen. (1x-es erősítésű invertáló műveleti erősítővel van megoldva)
No énnálam STK 4050-esek végzik a mélyládák meghajtását, és 4044-esek a közép-magas dobozokét. Mindkét végfokozat, plusz a CDjátszó egy kapcsolós elosztódugaljból nyeri az energiát, amiket a kapcsoló ki-be kapcsolásával működtetek. A vázolt problémád így nem jelentkezik.
Nem szeretném szétbombázni az egészet, meg kellene próbálni még azt a kondit, amit "djgombi" mondott, csak nem tudom, hogy hogyan kellene bekötnöm. Gondolom a trafóval párhuzamosan, de nem vagyok benne biztos. Ha ez a megoldás nem hoz eredményt, akkor közös elosztó lesz belőle...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |