Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   268 / 2519
(#) koko33 válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Mindegy mert akkorát tekercselek amekkora kell . Van hozzá kapcsolási rajzod?
(#) Flatlander válasza koko33 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Pl ez de van saját topicja is keress rá hogy TDA 7294
(#) Joseppe210 hozzászólása Márc 23, 2009 /

Sezvasztok. Most kezdek bele egy stk442-110 es végfok ic- cucc építésébe.,
Jó lesz az a rajz amit ugynevezett test circuit néved találok a leírásában?
(#) szamóca válasza Joseppe210 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Igen, jó.
(#) scooby_ hozzászólása Márc 23, 2009 /

Sziasztok!

1 kérdésem lenn,hogy a TDA7560-ra elég a 7x9,5Cm-es borda?

Egy P3 500Mhz-s procirol szedtem le,ez az a fajta proci ami sinbe megy bele.
(#) Joseppe210 válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Hát ha tudnál képet tenni fel róla akkor sokkal könnyebb dolgunk lenne.
Elviegben talán elég lenne.
Ugye kb ez 4x50Wot produkál maximum, de maxon se hallgatna az ember rendszeresen.
(#) Robi85 válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Szerintem ha a bordának a gyári ventije rajta van akkor biztosan elég. Ha az a borda amire én gondolok akkor az elég nagy. SLOT 1es foglalatu volt a proci igaz?

Valami ilyesmi nem?P3 500Mhz hűtése.
(#) norbbie hozzászólása Márc 23, 2009 /

Azt szeretném kérdezni ,hogyha a képen látható (pirossal karikázott)kondit bekötöm egy végfok elé a bemenetre akkor kiszűri a táblázat szerint pl az 1.5µF-os kondival 250Hz feletti hangokat, kérdés az hogy károsít-e ez valamit pl jelforrást ami egy keverőpult...
(#) Epracer hozzászólása Márc 23, 2009 /

Sziasztok
Az emitter ellenállásoknak mi a pontos szerepe végtranyók/ fetek után ?
(#) heroldbalu válasza Epracer hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

-Munkapont stabilizálás
-Hőmérséklet függés csökentése
én ezt tanultam
(#) scooby_ válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Pontosan ilyen!
Csak az enyém ezüst
Fájlok túl nagyok,nem tudom elküldeni
Felraktam a datára.

kép1 kép2 kép3
(#) Epracer válasza heroldbalu hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Okozhat problémákat ha valamivel kisebb értékűre cserélem, magasabb teljesítmény elérése érdekében ?
Hangnyomásra, 3 s erejéig, ha 5 % jön a teljesítményre kisebb fesz esés miatt, az is nagyon jó.
(#) scooby_ válasza Joseppe210 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Ottvannak a képek,le kell tölteni,max 2,5Mb-osak!
(#) Robi85 válasza scooby_ hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Szerintem elég lesz rá. Másnem megtámogatod egy kisebb ventillátorral és kész.
(#) scooby_ válasza Robi85 hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Jaja én is erre gondoltam! :yes:
De a báttyám (lm3875) erősítőjén is hasonló van,nem sokkal nagyobb és (szerintem) köztudott hogy 150W-ot iszipál
(#) Tomi20 hozzászólása Márc 24, 2009 /

Üdv mindenkinek

Olyan problémám lenne, hogy erősítő kikapcsolásakor pattan egy nagyot a hangfal, és nem tudok már mit elkövetni. EMI szűrő van, földhurok nincs. Van egy főkapcsolóm, amit lekapcsolva old kb 1mp múlva a hangfalvédő relé, de sajnos ez a kis késés pont elég arra, hogy pattanjon egyet. Gondolom a kapcsoló kapcsolásakor a trafóban létrejövő önindukció okoz zavart, ezen nem tudok változtatni sehogy. Olyan megoldásra gondoltam, hogy a kapcsoló lekapcsolásakor maga a trafó ne kapcsoljon le azonnal, kb 2mp-et kellene késleltetni (megvárni míg old a hangfalvédő relé) és utána áramtalanítaná az egészet. Ezt segéd feszültség nélkül hogyan lehetne megoldani? Már elég rég óta szenvedek ezzel a problémával, és nem tudok rájönni, hogy ezt hogyan lehetne megoldani. Előre is köszi a segítséget.
(#) djgombi válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Nekem a relés koppanásgátló nem késett egy picit se nemhogy 1 mp-et! Azzal lehet gond.
(#) Tomi20 válasza djgombi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Kivettem a kondit, ami a késleltetést okozta, de így is pattan egy nagyot. Hamarabb pattan, mit ahogy a relé elengedne. Pedig most már a kikapcsolás pillanatában old a relé... Valami megoldás esetleg, hogy ne okozzon ekkora zavart a trafó áramtalanítása? Nem is mindig pattan, van mikor alig hallani, de van mikor nagyon nagyot. Gondolom attól függhet, hogy a lekapcsolás pillanatában hol tart a fázis. Valami egyszerű áramkörrel nem lehetne megoldani, hogy valahogy a nulla átmenetnél kapcsolja le, ne akkor amikor a kapcsolót kapcsolom? Arra gondoltam tirisztorral kellene megoldani a trafó ki-be kapcsolását, de így nem lenne áramtalanítva az egész szerkezet...

Nekem még a trafó és a hálózati kapcsoló közt volt egy kondenzátor azt hiszem mosógépé, hogy ne szikrázzon a kapcsoló. Próbáld ki azt is. Párhuzamosan rákötni mint a fénycsőnél.
(#) Tomi20 válasza djgombi hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Miféle kondit lehet oda rakni? Én is gondoltam ilyesmire, de nem mertem rákötni. Milyen feszültségű, kapacitású kell oda?

10µF körüli és persze 250 volt feletti.
(#) berkigyuri hozzászólása Márc 24, 2009 /

Sziasztok.
Már a kezdő kérdésekben feltettem ezt a kérdést ,de itt is megkérdezem hátha azt nem olvassák a szakik.
Tehát van egy kapcsirajzom meg egy nyákrajzom és egymáshoz képest rosszak.
Na most nem tudom,hogy melyik lehet a jó?
Megkérem azt a kedves hozzáértőt aki otthon van az"A" oszt. erősítők(meg egyébként) világában,hogy mondja meg ,hogy működik-e ez a kapcsolás a mellékelt kapcsirajzon.
Valamelyik teljesen rossz arra már rájöttem.(csak arra nem melyik)
De ha jó maga a kapcsi akkor az tuti lenne.
Egyébként 1983-as RT-ben van a doksi.
Előre is köszi a segítséget.
(#) besi99 válasza berkigyuri hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Rajz: válassz valami mást. Amikor pl a t3-nál a bázis egy kondival kóborol, egy szál munkapontbeállítás nélkül, akkor sajtóhibát, elírást keres az ember.Ha nem talál, na elb....a. De mikor a harmadik igencsak zűrös, időállandós dologba gabalyodik az ember, sőt a végfok egyik emitterről csatol vissza, az tündéri.
Legyen valami más. Az uncsi Q xx nem jó?
Anno láttam ezt a rajzot, már akkor sem vonzott. (20éve)
(#) Tomi20 válasza djgombi hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Ha jól értelmezem amit mondtál, akkor a kapcsoló után, közvetlen a trafóra párhuzamosan rakjam a kondit?
(#) szamóca válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Tomi!
A koppanásgátló áramköröddel van a hiba. Melyiket építetted meg?
(#) Tomi20 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

A problémám kicsit összetettebb...
Ez egy aktív hangváltós, 4 erősítőből álló rendszer.
3 Fő rész:
1. mély erősítő (ebben két 200W-os quad hídban)
2. Közép-magas végfok
3. Vezérlő egység
Az audio kábeleken kívül van összeköttetés a vezérlővel 1-1 5 pólusú DIN csatlakozón keresztül. Hogy az áramtalanítást megoldjam a két erősítő dobozba tettem 1-1 relét, amik a feszültségüket a vezérlőből kapják, így a vezérlőt lekapcsolva minden áramtalanodik. Ekkor figyeltem fel a hangszóró védőre Link hogy a trafóról kell neki egy szál, ami tölti a 2,2u-s kondit (pufferel) de áramtalanítás után kb 1mp-ig még behúzva maradt. Ekkor a ki-be kapcsoló reléről optocsatolóval levettem a jelet, rákötöttem a negatív ág, és az érzékelő szálra, a 2,2u-s kondit kivettem, így a késleltetése teljesen megszűnt. A tápot megszakító relére pedig tettem 4700u-s kondit, ez áramtalanítás után kb 2mp-el enged el, így mire az erősítőből megjön a kikapcsolási pattanás addigra a hangszóró védő relé oldott, örültem is neki. Csak arra nem gondoltam, hogy a vezérlő kikapcsolásakor az elég kicsi jelszintek miatt elég könnyen zavar keletkezik a gépezetben, így csak pattan egy hatalmasat, de olyan nagyot, hogy az 50cm-es mély majd kiugrik a helyéről... Az a probléma, hogy a reléknek is van egy idejük, míg elengednek, ez pedig jóval több, mint ahogy az erősítő átviszi a pattanást. Szóval olyan megoldás kellene, hogy ne hirtelen szűnjön meg a tápellátása a vezérlőnek, hanem finoman=> ne tudjon létrejönni ez a zavar.
(#) CIROKL válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Idézet:
„1. mély erősítő (ebben két 200W-os quad hídban)
A Quad 405 nem köthető hidba !
(#) Tomi20 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

De megfelelő fázisfordítással igen. (1x-es erősítésű invertáló műveleti erősítővel van megoldva)
(#) szamóca válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

No énnálam STK 4050-esek végzik a mélyládák meghajtását, és 4044-esek a közép-magas dobozokét. Mindkét végfokozat, plusz a CDjátszó egy kapcsolós elosztódugaljból nyeri az energiát, amiket a kapcsoló ki-be kapcsolásával működtetek. A vázolt problémád így nem jelentkezik.
(#) Tomi20 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Nem szeretném szétbombázni az egészet, meg kellene próbálni még azt a kondit, amit "djgombi" mondott, csak nem tudom, hogy hogyan kellene bekötnöm. Gondolom a trafóval párhuzamosan, de nem vagyok benne biztos. Ha ez a megoldás nem hoz eredményt, akkor közös elosztó lesz belőle...
Következő: »»   268 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem