Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hex fájl beégetése ICD2-vel vagy PicKit2-vel MPLAB alól
Témaindító: zsotya, idő: Ápr 18, 2006
Témakörök:
Ez egy végtelenül egyszerű dolog, viszont te semmit nem írsz arról, hogy miként próbálod ezt megtenni így csak találgatni lehet, hogy mi az amit nem jól csinálsz!
Normál esetben a feljövő megnyitás ablakban(ami szabványos windows objektum) meg kell jelenjen a *.hex kiterjesztésű állomány. Ha ott nem jelenik meg, akkor nem hex a kiterjesztés, vagy nem abban a könyvtárban keresed, ahová tetted. Egy biztos, semmi trükk nincs...
Szia Watt!
Az engem érdeklő PIC-es témák HEX file-it úgy mentettem, hogy az Explorer „mentés másként” ablakát használtam. És ebből nem tudok HEX-et kreálni. Megköszönném, ha tudnál ebben segíteni! Bocsánat az érthetetlen kérdésért! Köszönöm
Csatolj egy ilyen fájlt, hátha rájövök.
De előre bocsátom, hogy ha sikerül is a hex állomány előállítása, az csak arra lesz jó, hogy beégesd a PIC-be. Ha ez a célod, akkor talán meg lehet oldani, ha a lementett formátumnak van valami köze az IntelHex fromátuhoz, vagy szövegesen megvan a szükséges forma html burokban(mivel a mentés másként valószínű egy html, vagy egy mht formátumot adott, amit sima átnevezéssel nem lehet hex-é alakítani.)
Igen, egyelőre csak az a célom hogy beégessem a HEX-et. A forma valóban HTML formátum, jól látod! Azt tudom, hogy ebből lehet égetni, csak azt nem, hogy hogyan.
Átnevezni nem bírtam, és itt megfeneklett a tudomány.
A fájlban a (pre) és (/pre) közötti rész a valódi hex fájl. A felesleget töröld ki belőle, és akkor már jó lesz.
Amúgy szerintem ne úgy próbáld lementeni, hogy mentés másként, hanem kattints rá, és ha akkor felajánlja a mentést, akkor azzal csináld. Ha azzal sem megy, akkor használj firefoxot.
Annyival egészíteném ki potyot, hogy ha megnyitod az mht fájlt(ha már így sikerül valamit letölteni) és mindet kijelölöd és másolod, majd egy notepad-ba illeszted és elmented .hex kiterjesztéssel, akkor is a kívánt fájl keletkezik. Csatoltam az így készült állományt...
Ez itt a gond, nem tudok menteni, hex-be. Valami hiányzik a gépemről? Vagy a hiba a kezelőben van?
Mentsd le txt-be, majd nevezd át! Lényeg, hogy notepad-ban dolgozz!
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Totalcommanderrel sikerült szöveges dokumentumból F6-tal HEX-et kreálni. Már látja a program a fájl-t, most megpróbálkozom az égetéssel.
Idézet: „Totalcommanderrel sikerült szöveges dokumentumból F6-tal HEX-et kreálni.” Magyarul átnevezted a fájlt! Kis zavart érzek az erőben!
Igen átneveztem, ezt akartam írni. Amúgy tényleg van egy kis zavar az erőben. Ez az úr itt zavar!
Watt!
Lehet olyat csinálni egy HEX fájlal, hogy egy pár sort törlök? Csak, azért hogy kipróbáljam működik-e az égető. Tudom, hogy működésképtelen lesz a program, de talán be lehet égetni. Ugyanis az történt, hogy ez a HEX nem fér bele a PIC-be(szerintem).A kapcsolásban 12f675 lett felhasználva de meglepő módon a program hosszabb mint amennyit én tárhelynek látok az adatlap szerint! Ez létezik?
Elvileg lehet a hex-ből kitörölni sorokat, mert soronkénti checksum van, az egész fájlra nézve úgy emlékszem nincs ellenőrzés benne.
Mi alapján mondod, hogy a program hosszabb?
Ez valóban azt jelenti, hogy nem fér bele a kérdéses PIC-be a tartalom. Mivel, hogyan állt elő a hex?
Az MPLAB nem szól semmit a hex fájlra, simán beimportlálja, és csak a terület kb. harmadát mutatja foglaltnak. Esetleg próbáld meg beimportálni az MPLAB-ba, majd exportálni belőle. Vagy az MPLAB-al is felprogramozhatod a Pickit2-vel.
Úgy látom, hogy ez a sor okoz gondot a hex file végén:
Ez a 64K-s memóriaterület utolsó két bytejára "írja be" a 0x0675 szót, nagyon úgy tűnik, mintha processzortípus lenne. Ettől még a hex-et lehet programozni a PK2-vel simán, az a sárga szöveg csak egy figyelmeztetés. Egyébként nem tudom, milyen fordítóval készült eredetileg a progi, de vagy 20 percet kapáltam, hogy MPLAB-bal le lehessen fordítani. A config bitek elég érdekesen néznek ki az eredetiben, ezért azt hexában beírtam a forrásba. Itt az MPLAB-osított, ha valakinek kellene.
Mplab PICKIT2. Minden nagyon remek, a config word-öt leszámítva.
Oshon basic-ből fordítottam a hexet. Az első sorban megadtam a 3f62-t, Ha a hex filét importálom az mplab égetőbe, 2162-t ír configként és nem tudok változtatni rajta.
Üdv.
Van egy PicKit2-őm, nagyon ritkán van használatba. Ma szükségem lett volna rá, de nem ismeri fel az XP... Mi lehet a gond?
Üdv. Mindenkinek
Mivel sikeresen programoztam Pickit 2-vel PIC16F84A-t,ezért közzéteszem a bekötését Pickit 2-höz,hátha valakinel kell.
Szia!
A PicKit2 V2.61-ben a "Config word"-re kattintva lehet megváltoztatni a beprogramozandó értéket... Szia
Szevsztok!
Van egy Pickit2-m és van az MPLAB. MPLAB-ba megírom a programot, lefordítom, programozom (mutatja hogy programoz) de nem működik. Viszont ha a lefordított hex fájlt a PICkit 2 programerrel programozom fel akkor tökéletesen megy. Mitől lehet ez? (picbasic pro fordítót használom hozzá) Idézet: „MPLAB-ba megírom a programot, lefordítom, programozom (mutatja hogy programoz) de nem működik.” Lehet, hogy működne, ha elengednéd RESET-ből a programozás után. MPLAB Programmer -> Release from Reset menüpontra kell bökni.
Úgy volt ahogy mondtad :yes: Kösz!
Látszik hogy életemben először látok Mplabot
üdv : még nagyon kezdő vagyok
építettem egy pic égetőt , a winPic800 - as progi felismeri ! ( pic16f628a ) de mikor betöltenék egy teszt progit akkor nem jó a cím ( vagy mi ! ) :0A00060083120313870141309F00AD :10001000831603138730810087010E309F008312FF :1000200003130B1D11280B111F150C1F15281E087B :1000300087008701061C1E288700112827204F30C3 :100040003B204B303B203520013E3B2023288316AC :100050000313403099002430980007138717831248 :100060000313903098001A080800831203138C1EA3 :1000700035281A080800831203130C1E3B28990028 :02008000080076 :00000001FF erről lenne szó !!! vagy az égetőm nem jó
Van egy furcsának tűnő kérdésem.
Örülnék ha valaki elmagyarázná, mi a kapcsolat a konfigurációs bitek (MCLRE, LVP)meg a alacsony-és magasfeszültségű beégetés között. Ha PICkit2-vel programozom, ami alacsonyfeszültségű programozást támogat, akkor milyen biteket kell bállítanom? És mi van ha külső 13 voltos feszültséggel akarom programozni?
A 13V-os feszültséggel mindig égethető a chip, akárhová állítod a konfigurációs biteket. Ezen kívül van az alacsonyfeszültségű programozásra lehetőség, ekkor a PGM lábbal lehet programozás módba kapcsolni a kontrollert, de akkor ezt a lábat nem használhatod más célra. Az alacsony feszültségű programozás tiltható az LVP bittel, akkor lehet egyéb célra használni a PGM lábat. Az MCLR-hez tartozó bittel azt tudod állítani, hogy az MCLR lábat resetként akarod használni, vagy legyen digitális bemenet - ezesetben kikapcsolással tudod újraindítani a kontrollert. De ha digitális bemenetnek van állítva az MCLR láb, akkor is tudod 13V-al égetni, csak az áramkört úgy kell kialakítani, hogy a 13V ne tegyen kárt a hozzá tartozó részen. Erre általában a normál jelforrás és a PIC közé elég egy soros ellenállás és esetleg egy 5,1V-os zéner.
Sziasztok !
PIC C-ben kezdőként szenvedek "talán" a software rendszerekkel, de többnyire sikertelenül, és nem teljes a kép. Van egy PICkit 3-as égetőm, ami az MPLAB-bal, és CCS fordítóval 16F877-el működik. Kaptam a PICkit-hez egy demo panelt PIC18F45K20-al, de ezzel már nem tudok semmit kezdeni, mert valami mindig hiányzik, vagy nem a megfelelő programokat használom. A 16F887-el hasonlóan jártam. A kérdéseim: Mi az a szoftver környezet, amely megoldaná ezt a problémát? Az MPLAB free, a CCS-talán demo, de attól még működhetne, így azt sem tudom, hogy ha hiányzik valami akkor mi az. A fórumok információs bőségzavarában nem találtam olyan rendszerismertetést, amiből meg lehetne tudni, melyek azok a file-ok, amik kellenek egy adott PIC programozásához, és azokat melyik C-fordító tartalmazza. A C++ tanulásával is úgy jártam, hogy ami progikat letöltöttem (DEV-CPP, Visual Studio C++) azok a legegyszerűbb alap 1 soros "printf(....)"-re is hibát adnak a fordításkor - így nehéz tanulni! Ha tudja valaki a megoldást, megköszönném a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |