Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesen kezdő mit vegyen és hogyan kezdje?
Témaindító: sghc_Toma, idő: Nov 6, 2005
Témakörök:
Helló!
Múltkor teljesen laikusként tettem fel itt egy kérdést, aztán gondoltam, ha már itt vagyok, körülnézek egy picit. Megtörtént, és megtetszett ez a monyákoljunk_össze_mindenféle_elektronikus_kütyüt_otthon dolog, és szeretném elkezdeni. Nézegettem az itthoni boltokat, de nem igazán tudtam eldönteni,hogy pl. forrasztópákából hol és milyent érdemes megvenni. Szóval, ha valaki tudna tanácsot adni, hogy egy tök kezdő emberkének mit érdemes kérnie a Jézuskától, az lécci segítsen. előre is köszi, toma az attól függ, hogy mennyire akarsz belemélyedni, és mennyi pénzt tud Jézuska rádszánni . Ha komolyan és J-nek van dellája akkor én a forr.állomást javaslom. Conradbanegész jókat lehet kapni például. ja, és még vmi eszembe jutott. Willi Priesterath: Hobbielektronika c könyve. Cser Kiadó, Bp, 1999 itt kapcs a pákára is választ. :yes:
először is, kösz a gyors választ.
Azért Mr. J nem olyan pénzes... :no: Lehet, h majd eccer bele fogok mélyedni a dologba, de egy ilyen állomás azért egy kicsit túlzás lenne sztem egy kezdő emberke első szárnypróbálgatásaihoz. A könyv viszont jó ötlet, tuti ott lesz a fa alatt...
Figy ha páka, akkor a legtutibb egy régebbi weller esetleg használtan valakitől, csak a feje ne legyen szétmaródba... a weller pákában benne van a hőfokkapcs és csak egy 24V-os táp kell neki (váltó) szóval az egész egy trafó Persze a teljesítményre vigyázzni kell (megnézzed a pákán és úgyveszel hozzá trafót... első lépésnek szerintem tökéletes és még örülsz is neki mert te csinálod a trafó dobozát hozzá
kösz a tippet, asszem J-től pénzt kérek, aztán ha a kezemben vannak az aranytallérok, feladok hirdetéseket, hátha van vkinek eladó pákája.
Nem akarok a világért se beleszólni a Mr J-vel folytatott üzleti tárgyalásaidba, de szvsz a hirdetést már most is feladhatod, és akkor:
1. Mire oda jutsz, már lesz (reméljük) jelentkeződ rá, már csak az ár miatt is (hogy melyiket válaszd), 2. Tudni fogod, mennyit kell Mr J-től "összeszedni"... Sok sikert az elektronikában!!!:yes:
igazad van, hirdetésfeladás megtörpént.
Hello!
Én egy TV/Hifi szervizesnél veszek icket, tranyókat. 1. olcsóbb mint boltba/neten rendelve 2. nincs pl: "posta ktg" részemről 3. 1 nap alatt meg van 4. nekem bejönn :yes: :yes: üdv
Még egy ötlet, HE, újságban szokott lenni utsó oldalon, hogy műhely felszámolásból ez meg az megmaradt és eladó fillérekért csak vigyétek mert szétrohad...
Sziasztok!
Tescoban ez kapható, 900 ft bristool csomagolásban: http://www.youseeitnow.com/multimeter.htm Ez ér 900 ft -ot vagy vegyek elektros boltban ? üdv
Anélkül, hogy bármelyik áruházláncot meg akarnám bántani, az a véleményem, hogy a minőségi cuccok mindenütt pnzbe kerülnek. Nekem eleve gyanús, ha valami baromi olcsó...
Egy ismerősöm a múltkor átjozott egy 800W-os fúrógépet, ugyan nézzem már meg, mi a baja, nem műxik, csak recseg-ropog. Szétkapom, kérdem: Mennyit használta? Válasz: 2 lukat fúrt a falba. Betonba? Nem, téglába. A fúrógépnek műanyagból (!!!!) volt a fogaskereke!!!! Ugye, nem kell mondanom, a fogaskerék hősi halált halt a falfúrás frontján, ezért kellő dicsőséggel dísztemetést rendeztünk a számára (becsomagoltuk nejlonzacsiba, és egy laza mozdulattal kidobtuk a kukába). Talán nem kell azt sem említenem, hogy a fenti gép az említett áruházlánc forgalmazásában került piacra... Barátom kissé ilyen lett:
én se akkartam meg venni csak kérdeztem..
amugy aza fúró csoda is tuti bristool volt :yes: szomszéd bristool flexet vett anno, fél perc alatt leéget -o- én ezt akkarom meg venni: mas830
Nem rossz ez a műszerecske
Szerintem teljes nyugodtsággal vesd bele magad a műszeres levesbe Azért 2000-től fölfelé már elég normális minőségű dolgokat lehet venni :yes:
Sziasztok!
Visszatérve sghc_Toma kérdésére: Idézet: „Szóval, ha valaki tudna tanácsot adni, hogy egy tök kezdő emberkének mit érdemes kérnie a Jézuskától, az lécci segítsen.” Azt fűzném hozzá mint személyes véleményemet, hogy ha valóban most kezdesz érdeklődni az elektronika iránt, és ha akár a későbbiekben komolyabban is érdekelne, egy egyszerű, de megbízható kézi forrasztópáka bőven kielégíti szükségleteidet. Szóval én nem okvetlen ruháznék be több SZE-Ft-os forrasztóállomásokba, mindenféle tuti kütyübe. Forrasztani meg lehet tanulni ezen is, és olyan aminek cserélhető a hegye, az szerintem bőven megteszi Neked. Gondolom nem SMD cuccokkal fogod kezdeni. A márkásabbak ára 1500-2000 Ft-tól 3-4-5000Ft-ig. Persze van 80000Ft-ért is, de az nem kezdőknek. Szóval ha nem csak egy forrasztópákát szeretél nézegetni, hanem forrasztani is, kérjél Mr. J.-től forrasztóónt, amiben van gyanta (ezzel egyszerűbben tudod elsajátítani a forrasztás műveleteit), vagy "folyosítószer", vagy ha az drága, akkor forrasztóvizet / -zsírt hozzá. Hogy hol / honnan? Én nem vennék használtat, idegen kézből. Ez nem az a termék amin spórolni kell hogy most veszel egy gyárit, amire van akár pár év gari, vagy valahonnan bolhapiacról veszel egyet, azt nem is működik a 2. héten, vagy netán agyonüt az áram. Hogy T*sc*-ban-e vagy ne, azt nem tudom, mindenesetre ott sem minden saját készítésű, gazdasáos termék. Remélem tudtam egy kicsit segíteni a döntésben.
kösz szépen mindenkinek a válaszokat!
szerintetek ez megfelelne nekem?
És ha lehet, akkor olyan forrasztóónt vegyél majd, ami ólommentes Egybként teljesen komolyan, nem csak a te, hanem a környezeted egészsége érdekében. Mert ha már megelőzhető, miárt ne tennénk meg ezt az apró változtatást? Ebbe szó nélkül belemegy az, aki nem akar ólommérgesést kapni...most nem azt mondom, hogy mindenki abba fog belehalni, de mindenkinek máshogy reagál rá a szervezete. Jobb előre gondolni, a jövőre, mint megbánni egy korán hozott döntést...tapasztalat :yes:
Szerintem az a páka teljesen megfelel egy kezdőnek...abszolut tökéletes lenne...csak egyet mondok!!! Könyörgök, ne a Conrad-ban vásárold meg, ha lehet Az talán a legdrágább boltok közül is a legdrágább!
oksa, kösz a tippet, nem is tudtam, hogy van olyan is...
Remélem nem dobnak ki a fórumból érte de közzé kell tennem:
A Conrad a legmocsk*s*bb cég, ami 200 %-os profittal dolgozik. Egyszerű 3,5 digites hétszegmenses lcd kijelző 1500Ft!! Besz**ás. Bocsánat a vulgáris kifejezésekért, de ezt ki kellett eresztenem magamból. Ajánlom hogy menj be egy nagy barkácsáruházba SZEMÉLYESEN!! Üdv.
Hi Norberto!
Kérdésem lenne . Mivel / hogyan forrasztanál Pb free ónnal? Milyen technológiai követelményeknek kell eleget tenni? Dolgoztál már olyan környezetben? Pb free forrasz anyag alig 5ször drágább mint a nem Pb-s.Jó idővel eshet az ára. Kösszi ! GOODBYTES!
Most fogom elkezdeni az elektronikát. Miket vegyek kezdésnek? Kondenzátorokat, ellenállásokat, szerszámokat, műszereket stb. mennyit és milyeneket. Apmnál találtam egy forrsztót is, azt mellékeltem. Megfelel forrasztáshoz, vagy vegyek újat? Hol vegyem meg ezeket a dolgokat? Most kb. 30-50.000 ft áll ilyen célra rendelkezésre, de hamarosan lesz névnapom, azon úgyis kérhetnék dolgokat.
Hello!
Üdvözlünk köreinkben! A forrasztópisztoly az sokszor-sok esetben nagyon jó, lehet vele szépen is forrasztani, de lehet nem olyan szépen is. Egyetlen nagy hátránya, hogy viszonylag hamar "elég a hegye", ami ugye egy darabka rézdrót. Ha úgy gondolod, hogy nagyon sokat akarsz majd forrasztani, akkor mindenképp célszerű beruháznod egy egyszerűbb pákára. Aztán jöhetnek az alkatrészek: mivel ezek általában olcsók (a legtöbbje), vehetsz belőlük egyszerre többet...ellenállásokból célszerű jópár értékből venni 20-30-40-50 darabokat...darabja 2-3-4 forint, bolttól, típustól függően. Kondik kicsit drágábbak, de abból is jópár értékből érdemes beszerezni 10-20-30 darabokat. IC-ből felesleges venni, mert az csak "megromlik" a fiók alján, ha nem olyat veszel, ami hasznos. Abból olyanokat kell venni, amilyenekre az áramköreidben majd szükség lesz később. Aztán nem árt tranzisztorokat se kihagyni...kisebb, általánosabb tranyókat is szerezz be jópár darabot (BC182, BC212), aztán nagyobb teljesítményűek is szóba jöhetnek, bár azok már nem olyan olcsóak. Diódából is vehetsz jópár félét, 20-30 db-ot: 1N4148, ez a legáltalánosabb, bár a teljesítménye kicsike...aztán van az 1N4001, ebből is vehetsz 10-20-30-db-ot. Hirtelen ennyi jutott eszembe Ja, meg a szerszámok, egyéb eszközök: Nem árt, ha van: - csípőfogó, ami jó éles, normálisan vág - csipesz - ón - laposfogó - ónszippantó - ónszívó-szalag
Szia,
én tuti, h egy két könyvet vennék, lásd előző oldal, amely kellően megalapozza az embör tudását. Amennyiben már rendelkezik az ember ilyennel, tehát félelemmentesen bemer menni egy elektros boltba , akkor célszerű kapcsolás után vásárolni az alkatrészeket. Ki kell nézni vmi egyszerűt, pl két ledes villogó, hajnalkapcsoló.. stb, melyek alkatrészeit eg lehet vásárolni. Pl ha kell egy kapcsba 2db 10 ohm ellenállás, akkor veszel belőle 10et. Így legközelebb ilyet már nem kell venni. Én is így csinálom. Persze lehet kapni készre csomagolt ellenállás, kondi.. sorozatokat. 1-mittomén 20 megáig... A másik; szerintem finom elektronikához az ilyen, a mellékelt képen látható, forrasztópisztoly, nem hiszem, h a legcélszerűbb. Egy pillanatpáka, vagy forrasztó állomás az, amely szerntem célravezető. Lehetőség van még kész panelek, u n kitek, megvásárlására is. Egységcsomagban, alkatrészek + maratott nyák tartalommal, leírással.. Az ember megveszi, és összerakja. Sokat tanulhat belőle az ember. Persze, ahány ember, annyi kezdés.. Mindenesetre sok sikert.. Ha bármi kérdés van.. (a HElp betartásával) a fórum rendelkezésedre áll. és felettébb örvendetes, h nem lett ezért a kérdésért új totyik nyitva
ugyanolyan pákám van mint kosztadaninak, nekem megfelelt, de a hegy cserélgetésből elegem lett, úgyhogy venni szeretnék egy új pákát lehetőleg a LOMEX-ben. Melyiket tudjátok ajánlani tőlük? (max 5ezerért)
en csak par honapja vagyok a temaban ilyen felszerelessel:pákával onszippanto multimeter
meg kombi fogo csipofogo csipesz ollo koromvagollo(jol lehet vele kaparni a nyakot ) nekem ennyi eleg a nyakot kezzel rajzolom sztem mar egesz jol megy vettem ilyen tollat bar eleg alkoholos filc is attol fugg a elegge telerajzolod a nyakot akkor kevesebb ideig kell maratni es annyi idot kibir az alkoholos filc is sztem ICket is vehetsz par lm741 ez eleg sok kapcsolashoz jo lesz es 1-2 ne555 se fog "megromlani" a TDA2030 az meg egy erosito IC eleg nagy visszhangja van itt az oldalon azt kotelezo megepitened ha mar kicsit belejottel legnagyobb orom sztem az amikor az ember sajat keszitesu erositoje megszolal
Ha már alkoholos filc: akkor ajánlanám az Edding márkájút. Több évig dolgoztam ilyen márkájúval, nekem tökéletesen bevállt. A vastagabb vezetősávokhoz edding 300-as ez 1,5-3mm-es csíkot húz, a vékonyabbakhoz meg edding 140-est ajánlok, és lehetőleg fekete színű legyen. (Jobban látszik a NYÁKon, és jobban takarja a maratószer elől)
A nyák-maratáshoz kezdésnek ajánlom a vas-kloridot, ezzel nem tudsz igazából véletlenül ártani magadnak (és környezetednek), ezt lehet kapni az elektronikai boltokban oldatot formájában, ha jól tudom TN150 a neve. De gyógyszertárakban is be lehet szerezni nagyon olcsón. kb 1Ft/g áron . Célszerű venni belőle fél vagy 1 kg-ot, ami sok mindenre elég. Vigyázz vele, nehogy a ruhádra fröccsenjen mert olyan sárga foltot hagy maga után, hogy semmi se viszi ki! Csak az ecetes olló... |
Bejelentkezés
Hirdetés |