Fórum témák
» Több friss téma |
Szervusztok!
A következő problémára várok megoldást: A denevérek hangját szeretném egy áramkörrel a hallható tartományba konvertálni. Tudtok valamilyen kapcsolási rajzot, vagy készüléket ajánlani? Előre is köszönöm. Guci
Nem értem...tehát a frekvencia változzon de az amplitúdója a jelnek ne?
Akkro használj Frequency to Voltage convertert ami után kijön egy fesz, aztán ezt eltolod valameddig és csinálsz egy voltage to frequency convertálás...szerintem....
először is kell egy mikrofon ami érzékeli az ultrahangot, csinálsz egy aktív bandpass szűrőt két műv. erősítőböl és kiszűröd a ~20khz alatti hangokat, a szűrő kimenetére meg kötsz egy komparátort ami mindig a kimenő jel erősségének a felénél kapcsol, ez után kötsz egy frekvenciaosztót (pl negyedére, 8adára leosztod a frekit). és ákötsz egy hangszórót, a hangszóró hangerejét szabályozhatod a szűrőből kijövö jel nagyságával. szerintem.
Nem igazán tudom milyen frekin füttyög a denevér, pedig egyszer sikerült egyet megfognom, de nem mértem
A keverést javaslom a probléma megoldásaként. Tegyük fel, h 35kHz környékén lévő hangot akarsz (a jellegét is megőrizve) hallgatni. Építesz egy 30kHz környékén járó oszcillátort és a 35kHz-es jelhez kevered. Az eredmény egy különbségi és egy összeg jel, tehát 5kHz (ez hallható) és 65kHz (ezzel nem kell foglalkozni, úgysem hallod).
Lehet kapni kétféle ultrahang adó meg vevő piezzot. Az egyik tipus 25 Khz környékére van, a másik 40Khz körülire. De szerintem még +- 10 Khz-et is elbírja. Teszel egy műveleti erősítőt meg egy állítható aluláteresztő szűröt (pl egy potméter meg kondival). Akkor van egy feldolgozható jeled, amivel utána már a többiek által leírt dolgokat művelheted.
Ha megcsináltad kíváncsi lennék az eredményre. A denevérek egy frekin ultrahangoznak-e vagy változtatják és úgy füttyögnek
Ez érdekes, jó magasan vannak frekiben! Fajtától függő 51kHz-től 91kHz-ig.
Amit leír, az valóban egy detektor, az állat jelenlétét lehet vele észlelni, kattogások formájában, mert a bejövő jelet négyszögjellé alakítja és digitálisan leosztja. Amúgy az oldal megemlíti az általam javasolt keveréses módszert (heterodyne) is. Ezzel igazából lehetne hallani, hogyan is kommunikálnak, de nyilván a bonyolultsága miatt nem is tárgyalja, bár hátrányaként említi, hogy rá kell hangolni az adott fajtára (és akkor a többit nem hallod). |
Bejelentkezés
Hirdetés |