Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Konkrét rajzot tudnál mutatni, hogy hogyan van bekötve? Néztem a chipcad árlistájában benn van, amit te is írtál, de nincs nekik készleten. Azokból ami van nekik, használható nekem valamelyik! Úgyis akarok rendelni tőlük! Meg látom, hogy vannak Li-ion töltésvezérlők! Melyikből lehetne egy olyan töltőt csinálni, ami legalább 2db 4000mAh körüli akkut tud tölteni? Köszi Helló
Szia!
Köszönet a fejtágitóért, ilyen részletességgel még sehol sem láttam leírva a LI-ON /POL akkuk töltés folyamatát. Még az ANICO féle forrás sem ennyire jó, de az is hasznos. Tényleg nem lenne rossz ha írnál egy cikket erről a témáról, már csak azért is mert ez tényleg nem játék. Egy ismerősöm műhelye egy ilyen cellától gyulladt ki. (5V al töltötte a 4,2 V os LI-POL cellát egy ellenálláson keresztül, abból kiindulva hogy a mobiltöltőt megmérte egy multiméterrel és 5,xx V jött ki rajta... ) Viszont most már értem pl. a SIM 300 modul töltésfolyamatát, ami pont egy ilyen "prekondiciós fázis" al indít. Eddig nem tudtam hová tenni azt a 20 - 30 mA es töltőáramot amit a töltésfolyamat első pár percében használ... Szóval köszönet az infóért!
Egy kis kiegészítést engedj meg:
Egy lítium alapú akkumulátor, cella szinten sosem fog átpolarizálódni. Ez csak akkor következhet be, ha több cellát sorosan kapcsolsz (természetesen védő-elektronika nélkül). Valamint az említett akkumulátor típus mélykisütés hatására sem fog sosem instabillá válni, vagy felrobbanni, kigyulladni. Persze az már más kérdés, hogy mi van akkor, ha egy 2 V alá merített cellát megpróbálsz tölteni a "szokásos" úton. Akkor valóban lehet belőle meleg helyzet. De önmagában a túlzott lemerítés nem okozhat tüzet, égést vagy robbanást.
Köszönöm a kiegészítést. A GP Li-Ion akkumulátorok hivatalos technikai specifikációjában volt benne, hogy túlmerítésnél <2,7V hirtelen, ugrásszerű hőmérséklet változás léphet fel és instabillá válik.
Természetesen a mélykisült cellák töltésénél az óvatosságot maga a helyes töltés legelső fázisa fogja megvalósítani, mint ahogy írtam is. De elsősorban minden veszélyessége a hőmérséklet emelkedése miatt van.>
Hmm, ez érdekes. Én is elég jártasnak érzem magam az akkuk terén, de ezt még nem hallottam, hogy a túlzott mértékű kisütés melegedést okozna. De elhiszem, ha ezt mondod.
Egyébként a lítium bázisú akkuk veszélyessége a kémiájukból adódik. Egy lítium akkut (elsősorban LiPo, mert annak nincs masszív fém burkolata) úgy is nagyon könnyen "meg lehet gyújtani", ha erősebben megütöd, vagy bármiféle mechanikai sérülés éri. Ha úgy vesszük, nem a legbiztonságosabb akkufajta
Doncso!
Nem halgattam,rád ezért bocsánatot kérek! A közeljövőben szeretnék építeni egy töltőt is,az akksit fejlámpához használnám! Szétszedtem egypár akksit,és odafigyeltem minden dologra. De! Elkerülendő a mélykisülést ( Tizenegynéhány kemény túrázás után/közben nem fogok multiméterrel méricskélni ),keresnék valamilyen védőelektronikát a hozzá való leírással. Aki tud ebben segíteni azt nagyon megköszönném. Köszi előre a segítséget!
Pár hozzászólással előrébb ezt írtam le, hogyan lehet védő elektronikát készíteni. Olvass!
LI-ON / LI-POL (azonos kapacitású) akkukat hogyan lehet párhuzamosan kapcsolni biztonságosan? Minden akkuhoz használni kell a védőelektronikát vagy elég az akkukat párhuzamosan kötni és egy védő elektronikát használni? Az utóbbi akkor lehet gáz ha valamelyik akku pl zárlatos lesz és beterheli a többit...Ezért pl akkunként 1 multifuson keresztül kötném őket párhuzamosan. A multifuse értékét a maximális, általam kivett áram X 2 re méretezném. Mi a véleményetek? Ez így jó lehet? Hogyan kéne ezt megoldani? Egy legalább 6000 mAh / 3,7V (4,2) V os pakkot kellene összeraknom. Az már felér egy csőbombával ha baj van... nem szeretném ha pukkanna. A mélykisülést megoldanám a Topi által lentebb részletezett megoldással, a töltést pedig egy MCP73832 vel oldanám meg. Az igaz csak 500 mA t bír de ráér töltődni a kütyü, előbb utóbb feltöltődik. Legfeljebb kell neki a 8 óra töltési idő.
500mA-t bír, de nekem 300mA-nél is már megfoghatatlan forró volt. Jelenleg olyan 200-250mA-t engedek a töltőre a programozó ellenálláson keresztül. Ez az, amit még a nyák el tud vezetni.
Túlzott katalógus adat az 500mA. Messze nem bír annyit. Tapasztalat, én is ugyan ezt használom.
Én is csak Topit tudom ismételni, az előző oldalon van egy, a témát alaposan kimerítő leírás a töltésről. Ha van az akkuban saját elektronikája, az megvédi a mélykisüléstől, tölteni pedig egy pár oldallal előrébb belinkeltem nagy hoho-nak egy Li-Ion töltőt, azzal teljesen jól lehet tölteni az akkukat.
Idézet: „Doncso! Nem halgattam,rád ezért bocsánatot kérek!” Igazán nem kell bocsánatot kérned, én csak egy javaslatot tettem, az egészséged megóvása érdekében, a te döntésed, hogy megfogadod vagy sem. De látom nem hagy nyugodni a téma, ezért ha már ezzel foglalkozol minél jobban tájékozódj hogy s mint kell felhasználni az akkukat, nehogy baleset érjen. Üdv.
Én 2,2 kOhm al használom, (ilyenkor 450 mA t mérek kb.) tény hogy forró...de még nem pukkant el egy sem. Talán mert mókoltam rá egy szilikonnal ráragasztott rézlemezt, így elviselhető a melegedés. kb 25 mm2 a felülete. Nekem bevált. De valamiért csak ráírták azt az 500 mA t, és nem az abszolut értékek közt szerepel...
A párhuzamos összekötéssel kapcsolatos ötletem szerinted mennyire biztonságos? Vagy máshogy oldjam meg? Te hogyan terveznéd ezt meg? Köszi
Semmilyen akksit nem szabad igazából párhuzamosan kötni. Egy NiCd vagy NiMH-et sem, azok eltérő tulajdonságai miatt.
Előbb utóbb, egyik merítené a másikat. Nem egyformán öregednek el a cellák. De egyébként ettől függetlenül, ha feszültségben egyeznek a cellák, akkor kötheted őket párhuzamosan, fizikailag minden külön elektronika nélkül. Azonban, ha az így keletkezett cellákat már sorba kötöd, akkor szükséges kiegyenlítő elektronika. Ilyen pl. az ISL9208.
Esetemben nincs szó sorba kötésről mert az áramkör tápfeszültsége amit hajtani fog az akkupakk 3,4 - 4,5 V tartományban lehet. Akkor párhuzamosan kötöm a cellákat és 1 közös védő elektronikát használok. Plusz az egyes cellák közé beteszek a + ágba 2 A es multifuse okat, biztos ami biztos.
Köszönöm.
Helló
Konkrét rajzot tudnál mutatni, hogy hogyan van bekötve? Néztem a chipcad árlistájában benn van, amit te is írtál, de nincs nekik készleten. Azokból ami van nekik, használható nekem valamelyik! Úgyis akarok rendelni tőlük! Meg én párhuzamba is akarom kapcsolni és ezeket a cellákat utána még sorba is! Írtad ezt a kiegyenlítő elektronikát. Ez feltétlen kell? Mit is csinál ez pontosan? Hali
a laptop akksikban simán párhuzamosítva van 2-3 lion cella, majd ezek a blokkok sorba.
a benne lévő felügyelő elektronika viszont figyeli a közbenső cellák feszültségeit is
Nézd meg az ISL9208 adatlapját. Nagyon érthetően el van benne magyarázva, hogy történik a cella kiegyensúlyozás egyenkénti terheléssel.
sajnos nem tudok angolul ezért hiába nézegetem!
FET-ekkel terhelő ellenállásokat kell rákapcsolni, cellánként. Ezzel kiegyensúlyozva a cella feszültséget.
Ez tudom nem a reklám helye,de akit érdekel annak tudok adni egypár Li-Ion (Li-Polymer) akksi cellát.
Az általam szétszedett notebook akksikban található ilyen cella. 10,8 V van ráírva (3,6x3=10,8 ) így nézz ki belülről a dolog,hogy 3 darab van sorba kötve,és ez van duplázva. Mivel 4700 mAh volt ráírva kapacításnak,így ha nem számolom rosszul/jól tudom még a dolgot akkor 4700/2= 2350 mAh-ra jön ki egy sor kapacitása,és mivel sorba van kötve a dolog,így állandó a kapacitás nem ( áram állandó fesz. adódik össze soros kapcsolásnál ) ?! Bocsássatok meg az okfejtésért,de 5 éve nem foglalkoztam komolyabban a dologgal. Sajnos a mai elektronika javítás ipari szinten abból áll,hogy rossz SMD panelt ki cserélni újra azt meg berakni. A hibák legtöbbje meg kontakhibából fakad. Na lényeg van egy jópár akksim fölöslegben érdeklődni lehet nálam üzenetben.
Kérdésem lenne, hogy a LI-ON akkuknál a védő elektronika harmadik lábán milyen jelzés jön ki vész esetén? Ez akkunként változó vagy egykaptafa dolog? Gondolom a thermikus védelem megszólalásakor ad ki ezen a lábon valamiféle szintváltozást. De mit? Ez azért lenne lényeges mert egy akkupakkot (kb 6000 mAh / 3,6) akarok összerakni párhuzamosan kötött akkuklból. Az akkukban benne hagynám a védőelektronikát. A harmadik lábat is köthetem párhuzamosan? Vagy le kell egymástól választani ? Vagy valami összegzővel összekötni..? (akkunként 1 soros dióda...stb ?) Hogy van ez?
Köszi
Most már ez érdekelne engem is, hogy mit ad ki a 3. lábon???
Ha mérek rajta, akkor a +- lábon feltöltött állapotban megvan a 4.10V viszont a + hoz képest a középső lábon 4.13V feszültség uralkodik... 3 vezetékes, mi a harmadik szál? Mit ad ott ki? A védő áramkör tartalmaz: - 8205a típusú Dual N-Channel Enhancement-Mode MOSFET (20V, 6A) - DW01 típusú One Cell Lithium-ion/Polymer Battery Protection IC Ha jól értelmezem akkor el van látva ez minden széppel és jóval: - Overcharge Detector - Overdischarge Detector - Short circuit Detector - Over current Detector - Charger Detector
Na ja, és láttam már 4 és 5 kivezetéses akkut is. PL a NOKIA 3310 es akkujában ban 4 kivezetés van. No akkor mi a 3. és a 4. kivezetés...?
Én úgy tudom a negatív kivezetéshez képest van egy fix értékű ellenállás az akkun belül (Li-ion esetében ha jól emlékszem 2.x kohm értékű), ez azért kell, mert a töltő erről az értékről "azonosítja" az akku típusát (tehát más típusú akkunál pl. Li-Po más ennek az ellenállásnak az értéke); a 3. kivezetés szintén negatívhoz képest egy hőmérsékletfüggő ellenállás.
Ha van aki bontott már szét ilyen akkukat az támassza alá, vagy cáfolja meg írásom, mert én még nem bontottam szét, de így hallottam.
Hmm... Jó elmélet... Ez igaz is lehet Mert amikor kikötöttem a harmadik lábat akkor is ment a töltés csak fél töltöttségről kezdte a tele töltött LI-ON cellát... na most mérjünk akkor...
Háát... nem tudom. Testhez képest valóban van ellenállás értéke. BL-6F akksit néztem az egyik 100k kereken, a másik 66k, és van egy 1400mAh 3.6V akksim az 53k körül mozog :S
Sziasztok!
Ilyen IC-vel csináltam egy töltőt! Az a kérdésem, hogy ebben ugye van hővédelem! Az adatlap 7. oldalán jobb fent az van, hogy a melegedésre hogyan csökkenti a töltőáramot igaz?! A kimenőfeszt lehet valahogy módosítani rajta? Egy db IC-t próbáltam eddig ki, de ezen 4,3V jön ki. Ez kicsit sok! Hali
Szia!
Nézegettem a linkelt adatlapot. Egy kicsit tényleg érdekes a dolog (vagy csak rosszul értelmezek valamit): ugyanis a töltőáramot az egyetlen darab külső ellenállással állítod be. Ez OK, van is hozzá szép grafikon, teljesen egyértelmű minden. Viszont a legelső oldalon azt írja az adatlap, hogy 4 féle kimenő feszültséget lehet beállítani az IC-n, és hogy ez is az egyetlen külső ellenállással történik. Ebből én arra következtetek, hogy a PROG láb és a föld közé kötött ellenállással Te nem csak a töltőáramot, hanem a végső töltési feszültséget is beállítod. Próbálj ki más értékű ellenállást itt, hátha megváltozik a konstans feszültségű állapotban a töltő kimeneti feszültsége is. Egyébként azt a 4,3 V-ot mikor mérted? Mert a töltést még nem konstans feszültséggel kezdni, az csak bizonyos idő után bekövetkező állapot...
Helló!
A programozó ellenállással csak a töltőáram változik, a kimenő fesz nem! Úgy mértem a 4,3V-ot, hogy nem volt rajta akku, szabadon vannak a kivezetések! Azt vettem még észre, hogy a bemenő feszültség is befolyásolja a töltőáramot. Érdekes, hogy csökkenő bemenő fesz esetén nő a töltőáram. Gondolom ez talán azért van, mert így kisebb a disszipáció! Elképzelhető, hogy hiába van 4,3V a kimeneten, de akkuval csak 4,2V-ig tölt? Hali |
Bejelentkezés
Hirdetés |