Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   304 / 2515
(#) magitor válasza wargapityu hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
nem lehet esetleg hogy szimmetrikusan van a meghajtása, és ezért valami kínai okból fogva kétszer kapja meg a pozitív tápot adott helyen?
(#) Moderátor hozzászólása wargapityu hozzászólására (») Jún 3, 2009
 
Elszomorító hogy egy nem frissen regisztrált, "helyi szokásokat" ismerő tag sem képes arra, hogy nagybetűkkel kezdje a mondatokat.
Oldalról-oldalra, külön-külön kell megküzdenünk mindenkivel, ezen alapvető, általános iskola alsó tagozatában tanított helyesírási szabály használatáért.
Egyre inkább kezdem megérteni azokat a hozzáértő embereket, akik kinyilvánították miszerint:
Idézet:
„"Aki annyival nem tiszteli meg a választ adó fórum társát, hogy helyesen leírja a kérdését,”
(amire ugye neki lenne a válasz fontos)
Idézet:
„annak nem válaszolnak, hiába tudják a megoldást."”

Már csak e-miatt is érdemes lenne erőt venni a lustaságon, és használni a shift billentyűt. Vagy ha már minden kötél szakad, szövegszerkesztőbe beírni elsőnek, ahonnan a hibák kijavítása után, átmásolható lenne ide.
Kérek mindenkit, hogy legalább az alapvető szabályokat tartsa be!


(#) Kovidivi válasza (») Jún 3, 2009 /
 
Kellene a moderátoroknak egy külön gomb, amit ha megnyomnak pl. az user hozzászólásán, akkor automatikus kapna 1 nap warn-t, és automatikus megkapná a szöveget is, mint pl. amit az előbb írtál! Így egyszerűbb lenne a munkátok... Üdv!
(#) lapose válasza wargapityu hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia!

Ha a trafóval szeretnél valamit kezdeni arról kellene fénykép, illetve egy-két adat.
Pl. a méretei, meg a szekunder feszültségek.
(#) peterrapid válasza szamóca hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
És hogy lehet az offseten állítani?
kösz.
(#) wargapityu válasza (») Jún 3, 2009 /
 
Bocsánat a helyesírásért, igazándiból nem szokásom így írni, talán azért jött így össze mert kapkodtam, belekezdtem abba hogy segítséget kérek aztán épp le is léptem és csak most értem vissza, olvasom a válaszokat. Mások csúnyákat írnak meg szitkozódnak én most elfelejtettem nagy betűvel kezdeni a mondatokat, jogos, bár legalább tagoltam, másoknál sokkal különb dolgokat is láttam, na mindegy nem akarok itt vitázni értelme sincs, (bár megjegyzem az e-miatt nem helyes a Word szerint se.) A trafóról holnap rakok fel képet is, és megmérem a kimenő feszültségeket de ma nem volt rá időm... Gondoltam is rá hogy szükség lesz rá, csak gondoltam ha a fogyasztót mutatom meg abból is lehet következtetni hogy mire lehet képes. A figyelmeztetés pedig jogos, de nem érzem magam közülük valónak mint akikre vonatkozik, de legközelebb majd jobban figyelek.
(#) wargapityu válasza lapose hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Üdv készítettem képeket a trafóról, látszódnak a multiméteren a feszültség értékek remélem az kivehető hogy épp melyik szálra kötöttem. A GND plusz valamelyik piros 24V-ot ad, a 2 piros között pedig 49V körül van a feszültség. Akkor ez elvileg szimmetrikus táp nem? Ja és a tápcsatlakozójánál 110W teljesítmény van feltűntetve, akkor elvileg ezt lehet akár 80W körül terhelni? Vagy az a szám az túlzás? Németek is nagyzolnak a számokkal vajon? Milyen erősítőt lehetne erre akkor építeni ami kihasználná, és egy nagyon kezdő is mint én próbanyákon megtudnám csinálni? Vagy esetleg itt az online boltba van olyan építőkészlet amit ezzel tudnék üzemeltetni? Köszönöm szépen a válaszokat előre is, na meg persze az eddigieket is!
(#) wolfi hozzászólása Jún 4, 2009 /
 
Udv,
Tolettek, mint szakertoktol kerdeznem meg hogy szerintettek melyik erosito a jobb, a hagyomanyos tranyos megoldasok, vagy a divatosabb Ic s megoldasok?
(#) Dj TSM válasza wolfi hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
üdv Szerintem ez attol füg milyen célra akarjuk használni azt a bizonyos erösitöt,discó célokra csak tranzisztoros a legjobb,de benti szobai zenehallgatásra c megfelel az ic is,egyszerübb,olcsóbb és könnyen beszerezhetöbb.Azt nemállitom,hogy a legjobb minöségüek.De sok tranzisztoros bekötésnél vannak jobb paraméterekkel rendelkezö ic s erösitök is.Kivétel a moosfetes tranyókra épülö végfokok ...A osztály stb.Ezeknél biztos nemjobb az ic.
(#) lapose válasza wargapityu hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Szia!

Ez egy kb. 100W-os 2*24V-os szimmetrikus táp. Ha egyenirányítod kb. 2*33V lesz.
Innen két lehetőséged van:
- Szimmetrikus tápként használod, pl. TDA7294-hez ideális, de mivel kicsi a trafó teljesítménye nem tud majd csak kb. 2*40W-ot.
- Szimla tápként 33V-ról tudsz rá építeni TDA2030-as erősítőt akár hidalva is, a teljesítményed kb. 2*36-40W lehet.
Lehet választani, de minőség szempontjából a 7294 a nyerőbb!
(#) zsolti002 válasza magitor hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Üdv.Szerintem is szép kis dög. A meghajtást már megépítettem hozzá, mostmár csak a végtranyók kellenek. Kipróbáltam 2-2db bd249 és 250c-vel 2*50v-ról, egész szépen szól.
(#) lapose válasza wolfi hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Szia!

Erre nem lehet egyértelmű választ adni!

Régebben egyértelműen a tranzisztoros vagy FET-es diszkrét erősítők voltak a nyerők!
De a félvezetők gyártástechnológiái sokat fejlődtek, az IC-k komoly konkurensei a diszkrét elemes erősítőknek!

Jó példa erre pl. National Semiconductor Overture sorozata(pl.LM3886), amely az audiofil körökben is elismerést nyert.
Másik példa az itt is sokat emlegetett TDA7294-TDA7293, amely szintén elég jó minőségű.
Vannak még jó minőségű meghajtó IC-k is : ezekben a végtranyók kivételével az összes félvezető benne van pl. LM4702.
Ha rövidre fogjuk a választ nem az dönt, hogy IC-s vagy tranzisztoros, hanem a felhasznált IC vagy félvezető, és a kapcsolás technika a döntő!

Sajnos mostanában nagyon sok olyan kapcsolás forog a neten amelyik csak elrettentő példának jó!
IC-s erősítő esetében könnyű a dolog: elő a gyári datasheet és lehet ötleteket meríteni.
Diszkrét elemes erősítőnél már sokkal rosszabb a helyzet: csak megbízható forrásból származó erősítőt szabad utána építeni, főleg ha nem látjuk át az erősítő működését!
(#) muimui válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Bocsi, hogy csak most irok, de nemvoltam gépközelben. Szóval megy az az erősítő a pc tápról, most egy darabig úgynéz ki, hogy az is marad neki (tudjátok, gazdaság....) majd egyszer lessz trafója. Amugy bedobozoltam, majd teszek fel képet. Üdv MuI
(#) wargapityu válasza lapose hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Szia! Köszi akkor TDA lesz a nyerő, addig gyűjtögetek rá mert láttam egy kit-et igaz mono, Erről lenne szó tehát 2 ilyet össze lehet kötni sztereóban igaz? Mert akkor ha ez jó, akkor veszek 2 Kitet és kész. Előerősítő ehhez kell? Mert építettem egy másik erősítőt, most nem tudom fejből valami TDA-t és discmanről elég gyatrán szól, a számítógép sokkal jobban megküldi... Amúgy a 2x 40W az már bőségesen elég lehet szerintem, ez ami most van, kb 25-30körül tud 4ohm-on és 8-on használom szóval van vagy 15W és azt mondom hogy szól... Na így gyorsan még ennyi kérdésem lenne, köszi a segítséget.
(#) lapose válasza wargapityu hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Szia!

Ha veszel két monót, abból lesz a sztereó!
A hangkártya,és az MP3 lejátszók általában ki tudják hajtani.
(#) wolfi hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Koszonom a valaszokat, csak azert erdekelt mert volt egy tranzisztoros gyari 2X15W, es a napokban osszedobtam egy TDA8560 ic vel hajtott erolkodot, s nagy kulombsegat nem fedeztem fel, melekelem a tranyosnak a rajzat(ez gyari rajz vele adtak ano ha valakit erdekel).
Lenne meg egy kerdesem a regi erositottol van egy 2X25V trafo szimetrikus, hogy lehetne ebbol simma 25V csinalni ugy hogy kihasznalhasamm mind a ket agat?
(#) lapose válasza wolfi hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Szia!

Így, ha egyenáramra van szükséged.

tap.gif
    
(#) varttina válasza wolfi hozzászólására (») Jún 5, 2009 / 1
 
Ha mindkét szekunder tekercs mindkét kivezetése ki van vezetve, akkor egyszerűen párhuzamosíthatod. Ha viszont 1-1 szál közösítve van, akkor csak így tudod megoldani. (Elnézést a képminőségért!)

25volt.JPG
    
(#) magitor hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Off:
Táphoz megjegyzés, ez ugye nem szimmetrikus táp? illetve itt az a rész ami negatív pólus neked a táp mely részére illeszted?
Illetve, ha szimmetrikus tápról beszélnénk és a diódahíd és CC tagok után megkapom a két pólusú feszemet akkor ugye a föld ugyanígy középre van lehúzva, gyakorlatban akkor ez a trafó magjához vagy házához van illesztve? És mi a helyzet ha én pl nyákra forrasztható trafót használok ami teljesen szigetelt csak a primer és szekunder végpontjai vannak kivezetve?
On
(#) bundibacsi hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Sikerült szereznem egy Pioneer A-445 típusú erősítőt.Mindkét oldala halott.A problémám az lenne hogy az egyik oldalon meghalt a PA0016-os IC.Csak a HQ-nál kapható és ott is 3500ft.A többi alkatrész is ennyibe kerül összesen és ennyit már nem szeretnék rákölteni. Valakinek nincs tippje helyettesítőre vagy valamiféle helyettesítésére?Vagy pedig valami ötlet arra hogy 4500ft-ból jó minőségű erősítőt építsek vele.A trafó 550W és AC 2x30v-ot ad le.A tippeket előre is köszönöm!
(#) wolfi válasza varttina hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Eredetileg ugy nezet ki a dolog hogy 3 kivezetes volt,
egy folg pont, egy +25Volt, egy -25 volt, amugy az elobb elfelejtettem felteni a rajzot, amugy ami ebbe szerepel arrol a traforol van szo
(#) sebestyen_ferenc válasza wolfi hozzászólására (») Jún 6, 2009 / 1
 
Szia wolfi, egy Electromures 2*15wattos erősítő rajza, nem tudnád véletlenül be scanelni,mert így nem látni az alkatrész értékeit. Ha nem működik, érdemes lenne megjavítani. Segíthetek a javításában mert már egy jó párat hoztam rendbe ( haveremnek is 2)
Azért elég szívósak és jó hangjuk van.
Látom építettél tda8560-as is erősítőt, ez az ic max 18voltot bir, lead 25 wattot 4 ohmon thd10%, mellet, Electromures azért erősebb 2*15wattot tud 8ohmon ( úgy saccolva 30watt 4ohmon) és sokkal kisebb torzítás mellet.
(#) wolfi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Be fogom scennelni persze csak meg nem volt idom.
Nincs semmi baja az Elektromuresnek, mostis az megy(a potmeterek ki vannak szedve mert tonkre mentek, ezenkivol egybe van) csak en lama azt hittem hogy a TDA jobb lesz, leginkabb az uj hangszoroimat fejtettem, mert egyszer mar elszaltak a BDk s a hangszoroim is fustoltek, csak a vedelem miatt akkartam TDAt, de ma meg halt az IC(az en hibambol, ugy hogy marad az Elektromures, mert en is ugy vettem eszre hogy szebben szol, pedig velem egy idos 20eves.
(#) wolfi hozzászólása Jún 6, 2009 /
 
Lenne egy kerdes, a pc bol kijovo jelet szeretnem felezni, en ket-ket ellenalassal kepzeltem el, csak az erteket nem tudom mekora legyen 100k, 50K ?(feszultseg felezo)
(#) varttina válasza wolfi hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Ha felezni akarod a jelet, akkor 4 egyforma ellenállásra lesz szükséged. Szerintem 1k és 20k között bármilyen jó.
(#) sebestyen_ferenc válasza wolfi hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Ez így igaz,szerintem is jobb hangja van. Én viszont tda-s építtetem először, miután hoztak pár tranzisztorost "át álltam", most jelenleg is van egy Electromures erősítőm, de viszont 2*75watos "újabb verziójú".
Ha meghibásodik valóban le égetheti a hangszórót,mivel a féltápfeszültség a hangszóróra kerülhet. Ezt a problémát a nagyobbik testvérénél megoldották, kimenetet figyeli, ha egyenáram jelenik meg rajta egy relén keresztül megszakítja az áramkört. vagy olcsóbb módszer, de nem ajánlóm biztosítékot tenni.
(#) wolfi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Rakerestem a "nagy teso"(2x75W), hat nem lehet egy csunya darab anyi biztos, nagyon nem ertek hozza de azt latam hogy tud egy s mast.
Na de jol lattam hogy a hangszoro vedelem 2 ellenalasbol es egy relebol all ?
Ezt a kis pluszott en is ra tudnam epiteni az "ocsire"
(#) sebestyen_ferenc válasza wolfi hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Azért több kell, de nem bonyolult hevernek is meg építettem, úgy emlékszem kelet azért néhány tranyo is belé
(#) wolfi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Lehet hogy nem egyrol beszelunk, en ezt a rajzot neztem, ezzen viszont egy relle van s ket ellenalas, a hangszoro kimenetekre kotve
(#) wolfi hozzászólása Jún 7, 2009 /
 
A rajz az elobb elmaradt, most vettem eszre

delia.jpg
    
Következő: »»   304 / 2515
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem