Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 2.1-es hangrendszer és erősítő
Lapozás: OK   3 / 11
(#) ilulacika hozzászólása Máj 15, 2009 /
 
Komolyabban szét szettem és akkor vettem észre hogy az egyik kondenzátor ki volt törve. Most már jó.
(#) Pyte válasza ilulacika hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Örülök neki és kösz a pontot
(#) Krisz03 hozzászólása Jún 25, 2009 / 1
 
Hali!

Én is elkezdtem építeni egy 2.1-es rendszert a számítógép mellé. Lényegében már majdnem minden adott, kezdhetném összeállítani, de a mélyhez kellene egy szűrő. A téma elején lévő kapcsolást ki is próbáltam, de ugyanúgy "átmegy" rajta a magas hang is. Gondolom nem az a probléma, hogy 150nF helyett 100nF/100V-os kerámiakondikat használtam. Vajon a bemenetekre milyen érték kell, ugyanis nincs feltüntetve? Oda is azt a 100nF-ot raktam, a szűrő kimenetén (azaz az erősítő bemenetén) pedig 2.2µF van.
Légyszi adjatok tanácsot, hogy mit ronthattam el?!

Köszi
Üdv
Krisz
(#) lamalas válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Keves lesz oda a 100nF, de meg a 150nF is! Noveld a kondik erteket (330nF - 470nF kornyekere), illetve az 1k-s ellenallasokat is novelheted picit (2-3k kornyekere).

Ez a passziv szuro amugy nem igazan jo valasztas. Ha lehet inkabb aktiv szurot hasznalj az mindenfelekepp jobb eredmenyt ad!
(#) Krisz03 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Értem, akkor inkább nem foglalkozom vele. Amúgy sem erősségem a hangtechnika...
Viszont rátaláltam Topi írására, ezt fogom választani, ez biztosan azt csinálja, amit kell.

Köszi a gyors választ!
(#) lamalas válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Igen, ez sokkal jobb valasztas!
(#) Krisz03 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 26, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem Topi kapcsolásával.

A kapcsolási rajzon a 22k-s sztereó poti úgy van bekötve, hogy a potik "kezdetére" kapcsolódnak az ellenállások, a "közepek" és "végek" pedig össze vannak kötve. Ellenben a NYÁK-rajzon lévővel R6=4.7k az első poti közös "kezdetére" és "közepére" kapcsolódik, majd ugyanennek a szabad "vége" van összekötve a másik poti közös "kezdetével" és "közepével".
A leírás szerint pedig a kapcsolási rajzon lévő bekötés az előnyösebb, tehát érdemes lenne áttervezni a NYÁK-ot, ugye?
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Hali!

Nos ott tartok a projekttel, hogy asztalon összeraktam a 2.1-es rendszert a szűrővel, és 3db, TV-ből bontott TDA2030-as erősítővel, és a bemeneten egyelőre egy diskman van. A jelet háromfelé osztottam (szűrő + két szatelit), de így túl hangosak a szatelitek, a mélyet egyáltalán nem lehet hallani. Ezután egy 50kOhm-os sztereó potit tettem a szatelitek erősítője elé, mint hangerő-szabályzás, de itt nagyobb gond jött elő. Csak akkor vannak magas hangok, ha ezt az utólag beépített potit maximum hangerőre tekerem. Amint kissé csökkenteném a hangerőt, egyből megszűnnek a magas hangok a szateliteken. Viszont ha a diskman-en csökkentem a hangerőt, akkor ilyen nem fordul elő.
Vajon ez mitől lehet? Vagy hogyan tudnám "kiegyenlíteni" a hangerőket (a mély kicsit hangosabban, vagy a szatelitek kicsit halkabban szóljanak)?
(#) Donpedro hozzászólása Okt 22, 2009 /
 
Hali
Fent említett dologhoz lenne egy seregnyi kérdésem a hozzáértőktől. Szóval.
A mostani hangfalam a PC-hez elég gány, anno 5 ezerért vettem (egy jobb whiskey kerül ma már ennyibe ), az árához képest jól bírja. Szeretnék beújítani valami izmosabbat, egyéni elképzelések alapján. Az elektronikához értek valamennyire (itthon befigyel a multiméter, forrasztani tudok, ha nem SMD-ről van szó , stb.), de ez nem is számít most annyira, mert lesz majd (elvileg) hozzáértő segítségem. Amire gondoltam: ~100 W körüli sub, ~100 W center. Igazából nincs viszonyítási alapom, lehet arányaiban több mély kéne a dologba. Megfelelő erősítőt nem találtam neten sehol (csak külön mély és külön sztereó de ezeknek iszonyat ára van). Amiket így fejben összeszedtem ami kell hozzá:
erősítő a centernek (van egy olyan sejtésem hogy itt a center nem a megfelelő megnevezés)
erősítő a subnak, ehhez ha jól tudom kell még egy hangváltóféleség (vagy aluláteresztő talán, nem tudom pontosan )
Szóval az erősítőt így képzeltem el, gondolom ez nem mindennapi kivitelezés hogy egy "dobozba" megy a sub és "center erősítés". Tényleg nem az alkotás miatt akarom csinálni, szal nyáktervezés és egyebek felejtős, mert láttam lehet kapni erősítőmodulokat egybe is. Néztem itt HEstoreon a KIT-ek között amik vannak, de találtam egy másik oldalt (Link), ahol szimpibbek vannak, és nem utolsó sorban ezek egybe vannak szerelve (feltételezem a KIT azért kit, mert nyák + alkatrész aztán csináld magad ). 220-ról menne ugye a dolog, tehát vmi tápféle is elkell. Trafó, egyeneirányító, ilyesmi, konkrétan azt se tudom, AC v. DC kell-e az erősítőnek o.O Ennyit az erősítőről.
A hangfalakkal már gondba vagyok. Passzív mélynomót nem igazán találok megfelelőt. Egyedül SAL-okat találtam, amik úgy stimmeltek, de azok autóhifi kategóriában vannak. Igazából ha nincs sok különbség, engem nem zavar a kinézet, a kárpitszerű bevonat ideálissá teszi lábtartónak is Ha tegyük fel a mélnyomó megvan, a nagyobb problémát a "center" okozza. Ugyanis passzívat itt se találok megfelelőt, csak ilyen batár állatokat amik általában 2-3 utasak (feltételezem ha külön van mély akkor olyan passzív "center" kéne amiben már nincs mély). Szóval nemtudom hogy egyáltalán kapható-e olyan, amilyet én gondoltam: pl. max 30 cm széles és mély, 50 cm magas, szerintem egy ilyesfélének csak kéne lennie 2*50 W kimenő teljesítményének. Vagy rosszul gondolom? Elnézést hogy furcsán fogalmaztam, de nem vagyok überjáratos ebben a témában. A válaszokat előre is köszönöm (csak ne az legyen belőle hogy vegyé' Logitech Z-5500-et 80 ezeré' )
(költségeket 30-40 k-ra tervezem, de ha nagyon kell kacsintgathat 50 fele is)
(#) Action2K válasza Donpedro hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Szia!
Idézet:
„csak ne az legyen belőle hogy vegyé' Logitech Z-5500-et 80 ezeré'”

Akkor vegyél egy ilyet: GENIUS SW-T2.1 1800. 25 ezer.

Ha az alkotás öröme vezérelne, akkor ebből az árból kihozhatnál jobbat is, de a Te integrált hangkártyádhoz ez a minőség is megfelel.
(#) varttina válasza Donpedro hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Szia!
Annyit tudok javasolni, hogyha újítassz, ne spórolj a wattokkal.
Nekem elég a "2.0", amihez 600W-os hangfalaim vannak, amelyeket egy 2x20W-os erősítővel hajtok. 40W talán kevésnek tűnik, de egy lakótelei lakásban ennek a töredék része is bőven elég. Mindezek ellenére egy 2x100W-os OTL-en munkálkodom.
Azt vallom, hogy jó, ha van egy "kis" tartalék. Hasonlatként talán azt írhatnám, hogy a Trabant is megy 100-zal, de a Trabanttal a 100-as tempó szenvedés, amíg egy modern személyautóval öröm.
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Nekem konkrétan (hú mekkora körberöhögés lesz ebből ) a számítógéphez a 2.1 hangrendszerem áll 3db TD2003 Bővebben: Link végfokból , ami meghajt két darab nettó 25cm-es 6Ohm-os ovál hangszórót (már ebből is látszik hogy az elvi maximum 10W fele sincs meg csatornánként...) a sub pedig egy öreg HA20/15K lefolyócsőben... Ami azt illeti családi házban sem lehet teljesen feltekerni mert messze sok...
A minősége pedig ahogy Action2K is mondta pont illik az integrált hangkártyához.
Szerintem elsőként valami normális hangsugárzóra van szükség (visszautalok hogy egy 25cm membrán méretű ovál hangszóró önmagában nagyobb befoglaló méretű mint egy átlagos PC mellé szánt aktív hangfal pár)...
(#) banyaiakos válasza Donpedro hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Passzív mélyládát igazán csak autósat találsz, a másik 2 csatornához vaterán találsz hangfalat. Viszont 100W körül kb 20.000 forint egy pár. És olyan hangfalat külön nem fogsz találni, hogy nincs rajta mély. Ha szükséges akkor teszel egy felüláteresztő szűrőt a végfok elé majd. Így eddig kb 30nál jársz de kell még doboz, trafó, hűtőborda, és a végfokpanelek. Egyszerűen nem éri meg. Sajnos...
Olcsóbb megoldás ha megelégszel 30-40 wattal, mélynek szerzel egy olcsó, hibás 2.1 dobozát mély hszel együtt és a másik 2 hangfal pedig valami hifi toronyhoz való lehetne. Tele van vele a vatera. Kisebb teljesítményhez kisebb trafó is kell és ha belepakolod az elektronikát a mélyládába, akkor már a doboz árát is megspóroltad. Otthon a szobába bőven elég lenne és még kisebb házibulikat is csinálhatsz.
(#) ptesza válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Szerintem is sztereó rendszerben kellene gondolkodnod. Ez a 2.1 egy nagy tévút. Ha építeni akarsz akkor is van ötletem ,ha venni akkor vegyél egy pár Preludium B-31-et használtan. Erősítőt meg építsél hozzá. Pl vf2-vf3 B5-B8 , egyébként én is B5-ön dolgozom most. A hangkártya helyett pedig pl végy egy Audidgy-t.
(#) Donpedro válasza ptesza hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
Köszönöm szépen az eddigi válaszaitokat!
Még csak átfutni volt időm sajnos, elutazom lassan és vasárnap érek vissza. Az erősítőre ahogy láttam nem sok ötlet érkezett, elég lenne annyi is hogy milyen modulokat használjak, mi az amit ajánlani tudtok. A hangkártyához meg annyit, hogy szerintem nem olyan rosszak az integráltak, nekem egy realtek hangkártyám van, tudom hogy nem mérvadó, de a Sennheiser HD 515-öt meghajtja rendesen, és szépen is szól. Nemhiszem hogy egy Audigyvel amit megkaok 5k-ért olyan nagy különbség lenne.
(#) banyaiakos válasza Donpedro hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Én is ezt gondoltam az integrált hangkártyákról, hogy "jólvan jóez" aztán koliba szomszéd szobából haver áthozta a creative kártyáját és hihetetlen volt :eek2: Javaslom, ha valahol lehetőseg lesz rá hallgass zenét, filmet, bármit egy olyannal és utána egy integráltal...

ptesza most vagy félreértettél vagy csak azért nekem válaszoltál mert az én hsz-em volt az utolsó, de én pont a 2.1 rendszereket preferálom.
Miért gondolod tévútnak a 2.1-et?
(#) ptesza válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Bocs tényleg rossz helyre írtam.

A hangkártyás dologban teljes mértékig egyet értek veled.

Aki esetleg nem tudná , egyszerűen ellenőrizheti a hangkártyája képességeit az RMAA freeware programmal.
Nem kell más csak egy olyan sztereó kábel aminek mindkét végén 3.5 sztereó jack dugó van. (loopback)

A hangkártya kimenetét kell összekötni a bemenettel ,és már lehet is mérni.

Csatoltam egy igen jó hangkártya méréseit. Esetleg ha vennéd a fáradtságot és elvégeznél egy hasonló mérést ,az integrált hangkártyáddal ,akkor közösen kielemezhetnénk , és végleg lezáródhatna ez a kérdés.

Szerintem az a baj , hogy a 2.1 a tipikus olcsón ússzuk meg a dolgot , made in china. Nem létezik 2.1 hanganyag. Van két szatelit hangszóró ,egy bizonyos átvitellel ,de mi a bizonyíték ,hogy sikerül a subbal lineárisra illeszteni. Semmi. Nem lehet vele minőséget elérni.

Aureon.rar
    
(#) Donpedro válasza ptesza hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Megcsináltam amit mondtál, a végső htmlben 1 excellent, 1 very good, 1 average, a többi érték pedig good. Csatoltam a képeket meg a htmlt.
General performance-re Good-ot ír. Szal sztem nem is olyan rosszak ezek az új Realtek integrált hangkártyák
(#) banyaiakos válasza Donpedro hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Nem mérni kell, hanem hallgatni... De beszélhet az ember...
(#) Donpedro válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Omg
Hallgattam, aszonták mérjek
Mértem, most aszondják hallgassak
(#) ptesza válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
A végén úgyis alulmaradsz az integrált és nem integrált háborúban.

(#) ptesza válasza Donpedro hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
16 bit 44100 Hz-en végezted a mérést.

24-bit, 96 kHz -en mérjél ujra ,de nekem úgy tűnik a kábeled keresztbe van kötve. Meg kellene az egyik csatlakozódban cserélni a két vezetéket.

Ma este fogok integrált (HD) hangkártyáról mérést betenni.

Valamiért nem rakja be a képeket.

Üdv Ptesza
(#) banyaiakos válasza ptesza hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Valóban.
(#) Donpedro válasza ptesza hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
most elvégeztem 24 bit /96 khz-n és kábé ugyan azok jöttek ki
(#) karpi válasza banyaiakos hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Az en egyik hangkartyam Cerative Soundlaster Audigi 5.1 sokkal roszabb mint az onboard AC97-es az ASUS-omon !! Ez ugy merve mint meghalgatva.Az AC97 szepseghibaja hogy nincs hozza /rajta egy limiter a bemenet tulvezerlese esetere igy ha tul nagy jel jon be ott a "pakkanas" amit aztan nem lehet kipucolni semmivel.
Az Creative-nel az E-MU tol kezdodnek a jominosegu hangegysegek .

Elso feltetel ne legyen csak Line-in/out es SPDIF , semmi 5,6,7,+1 mag mas ilyesmi ott nem lehet tudni mi tortenik.
Sztereo es anyi .

Az 5,1-essel kinlodtam bem lehetett egy rendes felvetelt kesziteni, aztan rajottem hogy az osregi SB220 jobb volt.
A SB Live 24 bit is jo sok IMD-t termel nem lehet egy tiszta hangzast elerni.

Aztan mergembe megvettem egy E-MU 0404 -est ez volt raktaron eppen nem volt turelmem varni de majd vezsek 1212-est.
Ez mar eg es fold kulombseg .48Khz /16 bit is sokkal tisztabb es jobb mint az elodok 98KHz/24bit -en.
Nem a hangszavrol van szo hanem a torzitasokrol.
(#) banyaiakos válasza karpi hozzászólására (») Okt 27, 2009 /
 
Hát legyen így... Én audió cuccoknál teszek a torzításos mérésekre. Attól még, hogy megmérem és hűdejó eredményt kapok, az nem befolyásolja a fülem. Meghallgattam másik kártyával a legtöbbet hallgatott zenéimet és leesett az állam. Pedig a Logitech Z4i nem egy hú de minőségi rendszer...
Persze vannak rosszabb kártyák is...
(#) Paatrik hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Egy Problémával fordulnék A témában jártas személyekhez. Az lenne a gondom hogy építettem egy Hangfalat amibe a legjobb egy 2.1 erősítő lenne de nekem nem volt hozzá alkatrészem se kapcsolási rajzom hogy ezt meg tudjam oldani, és most egy eléggé tákolt módszerrel van megcsinálva: A Kis hangszórók sztereó-ba a nagy pedig mono-ba van kötve de úgy hogy a Bal oldalhoz, Ehhez rajzolok majd egy vázlatos rajzot hogy el tudd képzelni hogy mi van a dobozba És a Kérésem az hogy egy olyan előerősítőhöz szeretnék kapcsolási rajzot kérni ami a sztereót közösíti egy mélyé és a sztereót pedig inkább a magas tartományba küldi át az erősítőnek. A hangfalba levő erősítők: Egy 500 forintos Tesco-s számítógép hangszóró erősítője és egy TDA1562q Ic-s Autós erősítő. A LEGFONTOSABB HOGY 12V-OS A RENDSZER ÉS NEM HÁLÓZATRÓL MŰKÖDTETETT!!! Egy Képet Küldök a hangfalról is majd.
Remélem meg tudom értetni magamat A válaszokat előre is köszönöm :worship:

UI.:A rajzra nem kérek kommentárt Megpróbáltam átláthatóan Rajzolni a jelenlegi rendszert...
(#) aflmor válasza Paatrik hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
A mélynek sima ellenállásos-közösítővel illesztheted a bemenetét, a "tescos-éhoz".
(#) Paatrik válasza aflmor hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Erre tudnál nekem egy kapcsolási rajzot küldeni?
Vagy ez amit mondasz az az amit a téma elején is láthatok kapcsolási rajzot?Az a nagyon egyszerű Sub-filter?
(#) aflmor válasza Paatrik hozzászólására (») Dec 30, 2009 /
 
Igen. Az is lehet. Ha erre gondolsz. Én a kondikat ki is hagynám... ha nagyon szűrsz a mélynek, semmi közép nem marad.
Következő: »»   3 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem