Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
Indulásból tranzisztorokkal csináltam Még csak azt kell kipróbáljam mint írtam hogy a lüktető egyenáramot "felvaáltom" váltóárammal, teljes polaritásváltással. Majd ha időm lesz s megcsinálom, beszámolok hogy változott-e a helyzet a váltóárammal, mert így lüktető egyennel semmi, sőt még 555-el 15 Khz körül is volt valami minimális átvitel, de így semmi.
Hali!
A skori féle verzió működési elve a rezgőkör. Ami azon alapszik, hogy egy feltöltött kondi kisül a tekercsen, közben ez változó mágneses mezőt hoz létre a tekercs körül, ami változó erősségű áramot indukál a tekercsben (indukció...), a kondi ellentétes polaritással feltöltődik és ez a folyamat kezdődik elölről. Ezért rezgőKÖR a neve. A tekercs körül lévő mágneses mező az a pár MHz-es hullám, amit "vesz" a vevő tekercse és világít a LED.
Hogyan lehetne a Skori-féle áramkörnek egy kicsit megnövelni a teljesítményét. Én olyan 500mA-re gondoltam.
Forrasztgattam egy kicsit ma.....
Jól néz ki. Ennyi LED-del mennyi a hatótáva?
Ez igen! Elismerésem! Gratulálok a szép kivitelhez. :kalap:
Melyik kapcsolás alapján csináltad?
Az adó rész az "eredeti" kapcsolás, a vevőt módosítottam a sok led miatt.
A ledek nagy fényerejű tipusok, a hatótáv így sacc. 5...6cm lehet.
Hogyan módosítottad a vevő részt? A sajátomat én is kicsit megszeretném tuningolni.
Nagyon szép munka és nagyon jól néz ki. üdv szaky27
A szekunder 4 menet 1nF kondival. A ledeket nyitófesz szerint két csoportra bontottam. A csoporton belül párhuzamosan vannak kötve, a két csoport pedig sorba. Az egyenirányitó 1db BAT46 schottky + 47µF SMD tantálkondi.
Csop1: 2db borostyánsárga, 2db kadmiumsárga, 3db narancsvörös Csop2: 2b fűzöld, 2db kékeszöld, 1db kék, 1db lila, 1db fehér. Sok sikert.
hello
ezt hogy csináltad?meik kapscolás alapján elküldenéd a rajzot? elöre is köszi
hello
az lenne a kérdésem hogy meg lehetne oldani hogy ezt a kapcsolást meg épitve a vevőhőz kötni?ha igen akkor hogyan? müködne ez igy? ugy gondoltam az elem helyére a SKORI féle vevöt betenni?! elöre is köszi
A Skori-féle vevő kimenetén egy néhány MHz-es lüktető feszültség jelenik meg, ami félhullámokból áll (a dióda miatt). A diódát egy Graetz-híddal helyettesítve szép lüktetőfeszültséget kapsz, amit egy kondival simíthatsz egyenárammá.
Ami az áramkört illeti, nem teljesen világos, hogy mire szeretnéd használni. Amúgy igen, valószínűleg ráköthető a vevőre és működni is fog, amennyiben elég neki az a néhány mA áramerősség, amit a kapcsolással át tudsz vinni. Ui : a mondatokat nagybetűvel kezdjük. Illetve én azzal szoktam
Na de Frankye. Ezt a figyelmeztetést miért nekem címzed? Vagy ha az a baj, hogy rászóltam, akkor miért nem azt írod? Ennek így se füle, se farka.
Lehet, csak értelme nincs. Az általad mellékelt kapcsolás lényege az, hogy az elem feszültségét ( egyenfeszültség ) megemeli a fénykibocsátó diódának. A Skori féle vevőben van elegendő feszültség. De ha nem lenne, akkor is célszerűbb diódás-kondenzátoros feszültségsokszorozót használni, amit azért lehet, mert váltóáram van eredendően.
Közben rájöttem, hogy hülyeséget beszéltem, bocsi Frankye (ez van, ha az embert még sohasem figyelmeztették )
Így van, a Skori-féle kapcsolás eleve megduplázza az adóoldali feszültséget. Egy 4,5V-os laposelemmel meghajtva az adót, a vevőoldalon 8V körüli feszültséget kapsz (nem lesz 9V a diódán eső feszültség miatt)
Én meg már azt hittem, rossz nickre adtam ki a rosszallást... Pfűűű! Rámhoztad a rosszbajt!
Köszönöm a válaszokat!
De még anyi lenne hogy hogyan lehet többledet rákötni?mint ahogyan itt: Elöre is köszönöm!
Színtelen zselét mivel tudom fehérre beszínezni? A sárgát (ha van) akkor azt mégsárgábbá tenni, aranysárgára lenne szükségem. Vagy akár az átlátszóból aranysárgát csinálni. Hogyan oldható meg?
Szia!
Igazság az hogy még nem volt dolgom ilyen zselével de ha folyós állagú,mit szólnál ételfestékhez vagy tojásfestékhez? Még nem próbáltam ki,hátha beválna...
Esetleg temperával működhet?
Amúgy az adó-vevő lehet több menetes is???
Hello.
Azt szeretném kérdezni hogy ha nagyobb a bemenö feszülstség az adóra akkor nagyobb távolságban is világit a led, de a tranyó melegszik mit lehetne tenni hogy nagyobb feszültség miatt ne melegedjen. Elöre is Köszönöm!!
Nézz körül Skori weblapján, ír néhány tippet (a lap alján keresd)
Skori lapja
Jól van na, még egyszer bocs. Csak a nagy felkiáltójelet láttam a hozzászólásomnál, azt már nem figyeltem, hogy kinek a neve mellett van
|
Bejelentkezés
Hirdetés |