Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 327
(#) mtomihun válasza Novak hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

Helló!

Úgy néz ki, hogy hiába van terheletlenül 4,3V a kimeneten, akkor is csak 4,2V-ig tölt!

Közben építettem egy töltőt ilyen IC-vel. Elég kicsi az IC, azt hittem, hogy nem is fogom tudni beforrasztani, de azért sikerült! Üresen ennek is 4,3V van a kimenetén! 1Kohm programozó ellenállással elvileg 1A-rel tölt, de merült akkum pont nincs, amivel kipróbálhatnám. Kb 90mA-es töltőáramnál áll le a töltés és vált át a led, ekkor 10mA az áram, és kereken 4,2V az akku feszültsége! Ezen már van akku hőmérsékletérzékelő és az is működik. Ha kicsit megmelegítem a pákával, akkor leáll a tölés, ha kihűl, akkor újraindul.

Hali
(#) LaciSupreme hozzászólása Júl 6, 2009 /

Sziasztok!
Megépítettem az akku töltőt LM317-el, de sajnos a kimenete 1,25-1,32 Volt között állítható csak. Táp 0-20 Volt közt próbáltam, 0-1 Amperral. Nem melegszik semmi, terhelésnél bekapcsol a LED rajta.
Tudnátok esetleg segíteni, mit ronthattam el?
Köszönöm, Laci.
(#) Krisz03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 6, 2009 / 1

Adjust, out (ki), in (be). Felcseréled a ki és bemenetet.
(#) LaciSupreme válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 6, 2009 /

Nagyobb hülyeséget csináltam: az akku kimenet negatív ága és az IC adj. ága összefolyt a nyákon. Siettem a tervezéssel, előfordul
De még mindig nem jó.. Úgy változik a kimeneti fesz, ahogy táplálom az áramkört. A poti csak minimálisat változtat. Ráadásul nincs áramkorlát, 1 A-es tápot leterheli, ha rövidre zárom a kimenetét az áramkörnek. A kockacukor 1 Ohmos. Szóval szinte semmit nem csinál az áramkör.. Nyákot átnéztem,nem találtam hibát. Egyre jobb
(#) LaciSupreme válasza LaciSupreme hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Átnéztem közben az egész gányolást, úgy néz ki működik.
A segítséget köszi.
Az ugye normális, hogy 4,2 Volt alatt a folyó áram változik, ahogy töltődik az akksi, vagy ahogy már terhelőellenállást teszek rá?
(#) Krisz03 válasza LaciSupreme hozzászólására (») Júl 7, 2009 / 1

Igen, a töltés folyamán egyre kisebb árammal tölt, majd olyan 10-20mA körül teljes fénnyel fog világítani a LED (már hamarabb is kezd halványan világítani).
Li-Ion akkuhoz használod? Ahhoz elég 4.1V is. Ugye tudod, hogy a töltőfeszt szabad kimenetnél kell beállítani? Tehát ne legyen rajta semmiféle terhelés, csak a multiméter.
(#) LaciSupreme válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Lítuimhoz lesz, igen. 2400-as. Azt nem tudom elektronikás-e, 18650-ás.
Szabadon 4,15-re beállítottam, és nekem akkor ég a led, mikor tölt. Hogyha lemegy olyan 5-10 mA-t, akkor kialszik.

Félek kicsit a lítiumtól, azért kérdezek meg mindent, mert szétszedtem egy meghalt régi telefon akksit, és a levegő páratartalmátol begyulladt úgy fél perc után.
(#) KTobi válasza LaciSupreme hozzászólására (») Júl 7, 2009 / 1

Idézet:
„Discharging and charging protection circuitry built-in”

Tehát van benne mélykisülés és túltöltés elleni védelem=>elektronikás
(#) LaciSupreme válasza KTobi hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

Tényleg , köszi!
(#) LaciSupreme hozzászólása Júl 9, 2009 /

Megmértem ma egy fényképezőgép lítium-ion akku külső töltőt, miközben működik:
Az akkut viszonylag gyorsan töltötte 4,2 Voltig (ha jó a multi), azután itt megállt. Ezután töltött még hoszabb ideig, gondolom itt már az áramot csökkentette.

Felvetődik a kérdés, hogy az áram/fesz generátoros LM317 megoldás jó-e. Ezek ugyanis, ahogy mértem, 4,.. Voltig töltik egyre csökkenő árammal, és ahogy eléri a beállított feszültséget, a töltés abbamarad.

Tehát nem azonos árammal tölt 4,.. Voltig, és utána csökkenti az áramot, hanem a töltés kezdetétől csökkenti az áramot, és a beállítot fesz elérésekor fog az áram is közel nullára csökkenni.
Én 1865-ös akksihoz használnám, van itt két darab, hátha érdekel valakit:
1-es, 1 A-es
2-es, 1-1 A-es
(Ingyen postával.)
(#) Krisz03 válasza LaciSupreme hozzászólására (») Júl 9, 2009 /

De bizony, úgy lenne jó tölteni, ahogy az a külső töltőd csinálja, de én még nem vettem észre semmi rendelleneset. Bár én csak egy egyszerű LED-es zseblámpában használt ősrégi Siemens telefon akkuját töltögetem vele.

Szerk: A lítium-ion akkuk töltése
(#) Pepu hozzászólása Júl 14, 2009 /

Helló!

Lenne egy 3,3V tápfesz igényű áramköröm, amit egy 3,7V-os LiPo aksiról szeretnék meghajtani.
A kérdés, hogy miként tudnám én azt a 3,3V-ot elővarázsolni a 3,7V-ból? Én egy szimpla soros Schottky dióda bekötésére gondoltam, olyan 0,5V-os feszültség eséssel, mivel az áramkör maximum akár 500mA-t is felvehet. Létezhet erre jobb megoldás?

A 3,3V-os Zener-es stabilizátor kapcsolás használható ilyen nagy áram mellett is?
(#) igor4122 hozzászólása Júl 20, 2009 /

Üdv.

Van egy nokia BL-4C akksim 3 érintkezővel amiből kettőröl tudom hogy mire való.
A harmadik jelöletlen érdekelne hogy mire szolgál.
Amúgy nincs hozzá töltőm ezért napelemről tölteném de nem tudom hova kössem a + vezetéket.
(#) Novak válasza igor4122 hozzászólására (») Júl 20, 2009 /

A dolog ott kezdődik, hogy aki keres, talál. Rengetegszer volt megemlítve, hogy a harmadik érintkező miért van, és mire való. Tessék utánanézni, nem áll(na) sokból.
A hozzászólásodból ítélve közvetlenül napelemről szeretnéd tölteni az akkut. Ez egy nagyon nagyon rossz ötlet. A lítium akkukat meglehetősen precízen kell tölteni, feszültség és áramhatárokat nagyon pontosan betartva. Ha csak úgy rákötöd a napelemre, akkor tudom ajánlani töltési környezetnek a kerámia virágcserepet, mert jó eséllyel fog lángra lobbanni az akku. Napelemről töltve, még egy megfelelő töltőelektronikával sem lesz hosszú életű az akkud, mert igencsak rosszat tesz szegény cellának, hogy felváltva hol abbamarad a töltés, hol meg elkezdődik az időjárástól függően.
De ezekről, amiket most leírtam, Te is könnyedén tájékozódhattál volna, és nem kellett volna hú de messze menni, csupán ezt a topikot átolvasni.
(#) vardzsa hozzászólása Júl 21, 2009 /

Hello Mindenkinek!
Egy töltőt szeretnék építeni MCP73841-es IC-vel.
1500mA-es töltőáramot szeretnék beállítani kb. 6V-os tápfeszültség mellett. Az IC adatlapjában szereplő FET (IRF7404) a rajta eső teljesítményt már nem bírná el biztonsággal. Arra gondoltam, hogy ezt a FET-et IRF4905-tel helyettesíteném, mert ez bőven elbírná a ezt a teljesítményt, a Drain-Source ellenállása is megfelelő. A probléma viszont a Gate-Source feszültséggel lehet, hiszen az IRF4905-nél magasabb ez az érték.
Szerintetek az IC ki tudja nyitni megfelelően az IRF4905-öt?
Válaszotokat előre is köszönöm
MCP73841
IRF4905
(#) menyus hozzászólása Aug 5, 2009 /

Kérdezném a hozzáértőket...LI-ON akkutöltő IC t használok (MCP7832) lehet ezeket párhuzamosan kapcsolni szerintetek? Egyébként nagyon jó kis áramkör csak néha kevés az a 300 - 500 mA max amit bír. Arra gondoltam ha párhuzamosan kötnék kettőt mi történne...?
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Nem lehet. A töltési diagramból (ami az adatlapban van) is egyértelműen látszik, hogy figyeli az átfolyó áramot is lekapcsolás esetén. És akkor működik csak megfelelően, ha önmaga felügyeli a teljes töltést. Kikapcsolni is csak akkor kapcsol ki, ha adott érték alatt van az átfolyó áram.

Én is ezt az MCP7832-őt használom, de megbízhatóan igazából csak maximum 100mA-re lehet használni. 100mA felett 5V-ról isszonyatos disszipációs gondokkal küzd. Persze ez a 100mA nekem eddig még mindenhol elég volt töltő áramnak.

Ha nagyobb áram kell, akkor a Microchip gyárt külső áteresztővel megfejelhető vezérlőt. Nézegettem ezeket is. Hasznos nagyon a selectorja a MC-nek.
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Köszönöm, gondoltam hogy nem ilyen egyszerű. Már ki is néztem az MCP73841 et, amit az előttem szóló is említett. Az MCP 7832 vel én töltök 4 - 500 mA el is, annyi a titka hogy a bemeneti fesz ne legyen nagyobb 4,5 V nál. Tölt rendesen, a végén le is kapcsol. Így annyira nem melegszik, de még így is egy rugós alpakka lemezt szorítok rá hűtésnek. Ez nálam bevált. Kár hogy ennyire nem hozza a gyári értékeket a gyakorlatban mert nagyon jó kis IC. Kicsi és kompaktabb már nem is lehetne. De most 4000mAh akkut kell töltenem, csak kb 8 - 10 óra alatt töltődik fel teljesen az 500 mA töltőárammal.

P1010028.JPG

(#) mtomihun válasza menyus hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Helló!

Én MCP73833-mal és MCP73863-mal is csináltam töltőt. Az első az 1A-es, külső áteresztő elem nélkül, amit kis hűtéssel megközelítőleg tud is. Egy baja, hogy nagyon kicsi a mérete és eléggé nehéz beforrasztani. (Ilyen tokozású, amit te is kinéztél) A másik 1,2A-t tud és sokkal könnyebb bánni vele, mert sima SMD tokozású és itt sem kell sok külső alkatrész!

Hali
(#) menyus válasza mtomihun hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Köszi, de én ezt az általad ajánlott MCP73833 at nem látom SOT23-5 tokozásban csak MSOP-10 és 3X3 DFN - 10 ben. Legalábbis a chipcad nél, máshol nem néztem de szerintem nem létezik ha náluk nincsen. Lehet kevered valamivel? Már megörültem hogy esetleg még láb kompatibilis is a másikkal, de szép is lett volna...

Helló!

Félreértettél, azzal megegyező a tokozása az MCP73833-nak, amilyet most akarsz csinálni, amit kinéztél magadnak! Ez valóban MSOP-10-es és ez az ami elég kicsi! A SOT23-5-ös tokozású MCP7831T-t simán lehet forrasztani, de a másikat körülményesebb!

Hali
(#) menyus válasza mtomihun hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Bocs akkor én értettem félre. Az MCP73841 nincs raktáron csak 2 - 3 hét múlva lesz.Most rendeltem az MCP73833 ból MSOP tokozásban. Majd megküzdök vele, egy kis ónszívó zsinór majd megoldja a problémát... Köszi az infót.
(#) menyus hozzászólása Aug 5, 2009 /

Most nézegetem az MCP73841 adatlapját, az adatlapban lévű kapcsolásban van egy 100 mili ohm os áram érzékelő ellenállás..No, azt vajon honnét lehet beszerezni...? Vagy tekerni kell valami huzalból? És mivel mérjem meg..? Ilyen ohm mérőm nincsen. :no:
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Pl. 5A-t átzavarva könnyen kimérhető. De egyébként párhuzamosan kötötött kis értékű ellenállásokkal is megoldható.
Azzal ha párhuzamosan kötöd, még csökken is a kisértékű ellenállások okozta szórási hiba.

Amikor én nézegettem ezeket a töltő IC-ket, akkor direkt olyanokat választottam, amihez megvan itthon minden cuccom.

Miből rendeltél? Mert a 73833-hoz nem kell 100mOhm-os ellenállás!!??
(#) lapose válasza menyus hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Szia!

Idézet:
„van egy 100 mili Ω os áram érzékelő ellenállás..No, azt vajon honnét lehet beszerezni...?”

100 mohm= 0.1 ohm, bárhol kapható.
(#) fixi81 hozzászólása Aug 7, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Valaki segítsen..... 3 vagy 4 cellás lipo töltő rajzra lenne szükségem...
(#) menyus válasza lapose hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Én SMD ben gondolkodtam, és olyat nem találok sehol. Pl azt sem írják mekkora áram folyik át azon az ellenálláson, de gondolom a teljes töltőáram, hiszen azt ellenőrzi az áramkör. Normál 1/4 1/2 W os huzal vagy réteg ellenállásban tudom hogy létezik..Pedig biztos hogy van mert láttam már töltőkben ilyen kis értékű ellenállásokat SMD ben.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Ja, megvan..A LOMEX nél van csak olyan hülyén vannak sorba rakva az értékek náluk hogy elsiklottam felette.

Köszi
(#) menyus hozzászólása Aug 7, 2009 /

Nem tudja véletlenül valaki hogy VL621 tipusú 3V os tölthető lithium elemet honnét lehetne beszerezni? Kéne 10 - 20 db, GPS es fejlesztéshez backup akkumulátornak. Amiket találtam az mind túl nagy.

VL621
Következő: »»   12 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem