Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   525 / 1320
(#) pepe33 válasza messer hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Talán próbáld meg ezt:

output_high(PIN_B2);// 1 re
output_low(PIN_B2);// 0-ra

az output_bit helyett.
(#) szidom válasza messer hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hello!

A ccsc-hez nem étrek, de hátha segít hogy asm-ben így kell konfigolni a portokat:
Pl.:

MOVLW b'00000000' ;összes láb kimenet
TRIS GPIO

és így tudok ki vagy bekapcsolni egy lábat
Pl.:

BCF GPIO,2 ;2-es láb 0
BSF GPIO,2 ;2-es láb 1
Üdv!

(#) trudnai válasza littlejoe hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Legalabb ne rapidshare-es linket adjal meg, mert nem ellopni akarom, hanem informaciot szerezni mi ez... Mi a hivatalos honlapja es ki gyartja?
(#) messer válasza pepe33 hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Salynos ez sem vezet eredményre, pedig az összes többi lábat tudom írni. Esetleg, ha tudod írd be a forrásomat nézd meg légyszíves nálad a mplab simulatorral hátha nálad jó! Kezdek tanácstalan lenni!
(#) messer válasza szidom hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Helló eddig én is asm-ben dolgoztam, de nagyon szeretnék c-re áttárni de nem akar össze jönni ennek a lábnak a magasba állítása, a többit tudom setelni csak ezt nem......
(#) littlejoe válasza trudnai hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Nem fogod ellopni mert már nem forgalmazza a készítője és letölteni sem lehet onnan.
http://www.parsic.de/
(#) littlejoe válasza littlejoe hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Amúgy egy nagyon jó kis program amivel mint logikai kapuk összekötésével lehet a picet programozni.
(#) gydanee válasza littlejoe hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Hali!

Idézet:
„nem forgalmazza a készítője és letölteni sem lehet onnan.”

Épp ez a legnagyobb problémája, nem fejlesztik tovább, egy két dolgot én is meg tudok vele valósítani, de ha később 18F-ekkel, vagy fejlettebb PIC-el akarok foglalkozni nem tudok... :no:
Ezért próbálom az assemblyt megtanulni helyette.
(#) Amarton válasza messer hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Csak C-ben nem működik, vagy asm-ben sem.
Voltak egyszer nálam olyan 12F510, 508-as PIC-ek, amiknek nálam sem működtek ezek a lábak. Lehet, hogy hibásak?
(#) icserny válasza messer hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Idézet:
„valamiért a GP2-es portot nem tudom írni.”

Programozás előtt el kellene olvasni az adatlapot!
Idézet:
„If the T0CS bit is set to ‘1’, it will override the TRIS function on the T0CKI pin.”
(#) Stefan válasza messer hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

5.1 PORTB/GPIO
PORTB/GPIO is an 8-bit I/O register. Only the loworder
6 bits are used (RB/GP<5:0>). Bits 7 and 6 are
unimplemented and read as ‘0’s. Please note that RB3/
GP3 is an input only pin. The Configuration Word can
set several I/O’s to alternate functions. When acting as
alternate functions, the pins will read as ‘0’ during a port
read. Pins RB0/GP0, RB1/GP1, RB3/GP3 and RB4
can be configured with weak pull-ups and also for
wake-up on change. The wake-up on change and weak
pull-up functions are not pin selectable. If RB3/GP3/
MCLR is configured as MCLR, weak pull-up is always
on and wake-up on change for this pin is not enabled.
(#) Stefan hozzászólása Júl 11, 2009 /

Elkészültem a kis kódommal
A rendeltetése: fordulatszámmérő lesz kocsiba, ami a műszerfal háttérvilágítását fogja PWM módban egy RGB leddel megvalósítani.
A probléma az lenne, hogy miután lefut egy PWM ciklus, és ráfut a capturere akkor pont annyi ideig áll, amíg lefut a gyújtás egy periódusa, és ekkor nem világít ugye semmi. Ezt most úgy oldottam meg, hogy addig bekapcsolom az egyik komponenst.
Ezt hogy lehetne kicsit komolyabban megoldani?
Esetleg egy interrupt?

Várom az ötleteket

A kód meg elég kusza, rövidebb lesz.

rgbfordulat.C

(#) trudnai válasza messer hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

OPTION regisztered hogy van beallitva? Nekem az adatlapbol ugy tunik, hogy bekapcsolaskor az OPTION csupa 1, azaz a T0CS is, igy a GP2 a Timer0-nak a jelforrasa es nem egy I/O lab.

Ja, kozben mar megirtatok
(#) watt válasza Stefan hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Ezt szinte csak megszakítással lehet megoldani. Egyébként nem sok értelme van a Capture modulnak.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Júl 11, 2009 / 1

Szerintem nem fontos a megszakítás, capture modul lényege, hogy a processzortól függetlenül működik hardverből. Inkább az kell, hogy a program ne várjon arra egy kis ciklusban, hogy a capture modul befejezze a működését, hanem attól függetlenül kell dolgozni a többi résznek. C nyelven tehát nem írni olyat, hogy while (!CCP1IF) {...}, hanem if (CCP1IF) {...}, és ezt kell betenni a főprogram nagy végtelen ciklusába (ideális esetben csak egy "végtelen" ciklusnak kellene lennie az egész programban). Ha befejezte, akkor ad egy új értéket, onnantól azzal kell dolgozni, de amíg nem fejezte be, addig a régi értékkel kell továbbdolgoznia a pwm résznek. Illetve jó lenne tudni, hogy milyen PIC ez, hátha van másik CCP modulja is, és akkor hardverből mehet a PWM.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Igazad van, nem a "lehet" szót kellett volna használnom. Viszont szerintem úgy érdemes. De van más megoldás is amit említettél, csak ekkor nem kezelődik le az esemény azonnal, csak ha az if-re fut a program. Ha nem időkritikus a dolog, és nincs olyan, hogy nem ér vissza az if-re a szál, akkor működik ciklusban is.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

PICkit2 Starter Kit demókártyájának feltuningolása

Készítettem néhány képet a PIC18F14K50 mikrovezérlővel kialakított USB-UART átalakítóról, amelyet a PICkit2 Starter Kit demókártyájának felhasználásával építettem meg.

A kapcsolás érdekessége, hogy a VDD és VUSB lábakat összekötöttem, és egy 3,3 V-os feszülségstabilizátorról kapják a tápfeszültséget. Így közvetlenül össze tudom kötni a PIC24-es kísérleti áramkörrel.

Ha a feszültségstabilizátort kihagyom, és VDD az USB 5V-járól megy, VUSB-t pedig a PIC18F14K50 belső stabilizátora állítja elő, akkor pedig 5V-os PIC mikrovezérlőkkel kompatibis USB-UART átalakítót kapunk.

A PIC18F14K50-be HID bootloadert töltöttem, így USB-ről programozható (ha szükséges). A PIC24HJ128GP502-be is bootloadert töltöttem, így az is újraprogramozható az USB-UART átalakítón keresztül. A PICkit2 egyelőre szabadságra mehet...
(#) lidi válasza icserny hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Ő, ez nagyon jó. De miért jó a 24F et egy 18F en keresztül programozni ? Akkor már nem egyszerűbb a pickit ?
(#) icserny válasza lidi hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Nekem elsősorban a kommunikációs lehetőség kellett, hogy ne csak a PICkit2 kezelőprogramja, hanem bármely program tudja fogadni a PIC24 üzeneteit.

Programozni azért kényelmes a bootloaderrel, mert így ugyanazon a vonalon jön a frissítés, mint a kommunikáció, nem kell eszközöket/kábeleket átdugdosni.

Másoknak, különösen oktatási környezetben pedig azért lehet előnyös, mert az USB-UART átalakító ára töredéke a PICkit2 programozóénak. Ha egy tanár egy nap alatt egy PICkit2-vel felprogramozza 40 diák PIC24 és PIC18F14K50 mikrovezérlőjét, akkor másnap már 40 diák programozhatja a saját mikrovezérlőjét az USB-UART átalakítón keresztül.

Hobbi célokra azért jó a PIC18F14K50, mert olcsóbb és könnyebben szerelhető, mint az FTDI USB-UART chipjei. Csak kell valaki, aki a HID bootloader beírásával megadja az első lökést az induláshoz....
(#) Amarton hozzászólása Júl 12, 2009 /

USB-s PIC-el lehet olyat művelni, hogy feltöltöm rá a bootloadert, de a saját programomat asm-ben írom?
(#) icserny válasza Amarton hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Teljesen mindegy, hogy a saját programodat miben írod, végeredményben egy HEX állomány kell, amit a bootloaderrel feltöltesz.

Az a fontos, hogy a bootloader helyét szabadon kell hagyni - ezt testreszabott linker álománnyal, illetve a kezdőcím helyes megadásával szokás megoldani.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Idézet:
„ezt testreszabott linker álománnyal, illetve a kezdőcím helyes megadásával szokás megoldani.”

Sokan nehezen látják ezt át, és ezért nem sikerül a programjuk indítása. Én nem szeretem a bootloadereket, pedig azzal kezdtem a PIC programozást, alig vártam, hogy elfelejthessem.
Én csak akkor tenném rá, ha olyan indokok lennének, mint amiket felsoroltál, mert van létjogosultsága, de ezt erőltetni nem hiszem, hogy szerencsés. Egy amatörnek semmi szüksége rá, csak bonyolítja a dolgát(kevesebb hely, figyelni kell a linkelésre, címekre stb.)

Kérdeznék is valamit: A HID-es bootloadernek milyen a kommunikációs sebessége? Mert a HID-es interface firmware-nek 64Kbit/sec, ha jól olvastam. A CDC-nek 1Mbit/sec.
(#) Braf hozzászólása Júl 12, 2009 /

MPLAB-ban (asm) hogyan tudok az adatmemóriába (EEPROM) adatokat elhelyezni adott címekre, hogy ezek programozás során bekerüljenek az eeprom-ba?
(#) potyo válasza Braf hozzászólására (») Júl 12, 2009 / 1

16F-nél:
  1. ORG 0x2100      ; ez az eeprom kezdőcíme, innen annyival növeled, ahanyadik címre akarod az EEPROM-ba az adatokat
  2.         DE 0x22, 145, 'A','b'           ; itt úgy emlékszem, hogy kettesével kell megadni az adatokat, mert ha páratlan számú adat van, akkor úgy veszi, mintha egy üreset tettél volna oda. Fordítás után ellenőrizd le a View-->EEPROM Memory alatt
  3.         DE 0x74, 'c'

18F-nél:
  1. ORG 0xF00000
  2.         DE 0x22, 145, 'A','b'
  3.         DE 0x74, 'c'
(#) Braf válasza potyo hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Köszi!
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Idézet:
„Kérdeznék is valamit: A HID-es bootloadernek milyen a kommunikációs sebessége? Mert a HID-es interface firmware-nek 64Kbit/sec, ha jól olvastam. A CDC-nek 1Mbit/sec.”

Ezt igy nem tudom, annyi biztos, hogy a HID Interrupt pipe-ot hasznal mig a CDC Isochronous-t vagy Bulk transfert. Ha jol veszem ki az Isochronous a gyakoribb a viszonylag kis kesleltetese miatt.

Az Interrupt transferrel egyszerre max 64 byte-ot, mig az Isochronous-szal 1023-at lehet atvinni full-speed-es eszkoz eseten. Ebbol kovetkezik, hogy a CDC-nek nagysagrendekkel nagyobb lehet az atviteli sebessege. A HID-et nem is azert szoktak hasznalni, mert olyan nagyon gyors, hanem mert szinte mindenutt benne van az oprendszerben a megfelelo driver. Tehat pl a PICkit2-t konnyeden lehet hasznalni emiatt anelkul, hogy barmilyen drivert kellene telepiteni. Most lehet tevedek, de a CDC-nel mintha kellene egy CDC-RS232 emulator drivert telepiteni?
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Nekem úgy rémlik a microchip fórumáról, hogy a CDC-nek sem nagyobb az átviteli sebessége, mint a HID-nek. Önmagában az Isochronous képes az említett sebességre, de a rá épülő CDC nem. De lehet, hogy tévedek...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Lehet, hogy tévedek, de a HID interface sebessége szerintem nem 64Kbit/sec, hanem ~64Kbyte/sec (milliszekundumonként 64 byte adatcsomag). Én csak a PIC18F14K50 firmware betöltésére használtam, így nehéz volna megmondani, hogy egy szemvillanás vagy két szemvillanás volt a programfeltöltés.

A firmware,amit használok, az pedig a CDC serial emulator, ami olyan sebességgel kommunikál, amilyet a Hiperterm, a Bully programletöltő, vagy más alkalmazásban beállítok. PICkit-es tesztelésnél 38400 bit/s lehet a maximum, az ECE3274 kurzus mintaprogramjainál 57600 bit/s a default sebesség, s úgy látom, hogy 230400 bit/s a legnagyobb, amire a programkönyvtár "gyárilag" fel van készítve,s a Bully letöltőprogramban sem állítható be magasabb sebesség újrafordítás nélkül.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Idézet:
„Most lehet tevedek, de a CDC-nel mintha kellene egy CDC-RS232 emulator drivert telepiteni?”

Természetesen nem tévedsz, és köszönöm az infót!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Igazad van, én írtam rosszul , KBájt, és MBájt a mértékegység!

Hogy milyen sebességel kommunikál valójában a PC CDC driverrel, nem tudom, mert úgy tűnik, hogy nem törödik a konfigurációkban beállított értékekkel, de még ezt kipróbálom úgy, hogy beállítok egy olyan alacsony sebességet, amin a most fejlesztés alatt álló kütyü nem lenne képes az adatokat folyamatosan átnyomni. Majd este megírom mire mentem.
Következő: »»   525 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem