Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   139 / 840
(#) killbill válasza kerteszsasa hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Hali!

Mit egettel bele? A leiras szerint letoltotted Linux-ra az avr-gcc-t, meg mindent, es azzal vegigcsinaltad a dolgokat? Lefordult hiba nelkul?

Alapkapcsolasnak jo az, amit te is megepitettel (avcc tapon!). SW-t nem merek kuldeni, mert nincs itthon atmega16-om, hogy kiprobaljam, tesztelni meg teszteletlen programmal eleg nagy butasag volna.
(#) robert_nr1 válasza killbill hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Sziasztok!

Nemrég kezdtem ismerkedni ezzel a tudománnyal, és elakadtam a programozómmal. A kapcsolások között van egy Első AVR Programozóm (szerző: szilva, trudnai) cikk, ami alapján megépítettem. Bascom-avr-el szeretném kezdeni a programozást majd. Visszatérve a programozóra. A bascom-avr tudja azonosítani az attiny2313-at, de írni bele már nem. Az írás befejeztével kiírja az ablak aljára, hogy verify failed! Próbáltam már 1nF-os kondit kötni a reset és a Gnd közé, de akkor sem tudtam írni bele. Hogyan tudnám beüzemelni a programozót?
Mindent a cikk alapján csináltam, a nyák tökéletes többször nagyítóval átvizsgáltam.
Valakinek van-e ötlete, mit ronthattam el?

Üdv.Robi
(#) kerteszsasa válasza killbill hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Most windows alatt próbálkozok avrstudioval. A linuxos oldal amit linkeltem, az csak a kapcsolás miatt kellett, meg kipróbáltam azt a c kódot is.
(#) levy_k válasza szoto hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Itt találsz infót az SPI-ról, C-ben: AVR SPI
Az egyik vezérlőt Master, a másikat Slave módba állítsd.

AVR SPI GCC
(#) szoto válasza levy_k hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Köszi, megnézem!
(#) patexati hozzászólása Aug 3, 2009 /

Sziasztok! Építeni akarok egy AVR programozót és egy ATMEGA8-16PC AVR kell bele de nekem csak ATMEGA8-16PU van jó lesz bele vagy van valami különbség a kettő közt? Köszönöm!
(#) TavIR-AVR válasza patexati hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

csak a tokozás más.
Jó lesz az oda.
(#) patexati válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Ok kösz! Egy soros portos programozót összedobok állítólag azzal bele tudom rakni a firmwaret poniprog nevű programmal! AVR-t még soha nem progiztam csak PIC-et! Gondolom hasonló a menete
(#) szabi83 válasza patexati hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Mivel fogod felprogramozni, link ?

(#) patexati válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Bővebben: Link Erre gondoltam!
(#) ddr hozzászólása Aug 4, 2009 /

Üdv!

Már egy ideje tanulgatom az AVR témát, de eddig csak a belső oszcillátort használtam. Most vettem néhány kristályt és szeretném kipróbálni. Egy órát csinálnék első körben.

A gond az, hogy sima soros programozóm van. Az IC-t belerakom, majd programozás után kiszedem és beteszem az áramkörbe. Jól sejtem, hogy így nem fog menni a programozás? Mert ha beállítom a fuse biteket, utána visszarakom a programozóba, ott nincs külső órajel. Így kizárom magam, igaz ? Mivel lehetne ezt kiküszöbölni? Ha a programozóra rakok 1 kvarcot, vagy ez felejtős? Vagy ISP kellene?

(#) vzoole válasza ddr hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Pontosan... rakj a programozóba is egy kvarcot.
(#) ddr válasza vzoole hozzászólására (») Aug 4, 2009 /

Ezaz, sikerült! Köszi szépen!!
(#) janyjozsef hozzászólása Aug 6, 2009 /

Üdvözlök mindenkit!
A következő problémám van AVR studiót használok WIN AVR fordítóval. Ha egy PL T0-ába egy változó értékét növelem (m_Wait++) és volatile WORD m_Wait; ,akkor a kódom kb 2k-val :eek2: nagyobb mint akkor, ha elhagyom a volatile kulcsszót. Az m_Wait egy függvényben van felhasználva mint késleltető, ahol egy while nézi az értékét. Mi lehet az oka a horrorisztikus kódméret növekedésnek?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Barbár hozzászólása Aug 6, 2009 /

Sziasztok!

A következőben szeretnék segítséget kérni:

ATtiny13 -mail szeretnék csinálni egy áramkört ami 3 vezetéken mérné a feszültséget és eldöntené, hogy az 1-esen mérhető feszültség nagyobb-e mint a 2-esen mérhető és kisebb-e mint a 3-ason mérhető... szóval (2<1<3)=?

(Mind3 vezetéken 0 és 5V közötti feszültség mérhető)

A kapcsolás egyenlőre próba szintyén így néz ki: Bővebben: Link

(a 3 potméterrel beállított feszültségeket akarnám összehasonlítani, és ha igaz h 1<2<3 akkor viláítson mondjuk az egyik ledsor, ha nem akkor a másik...

De valahogy nem akar összejönni.

Valaki segítene, hogy mit rontottam el a mellékelt kódban?

Előre is köszi a segítséget!

Üdv!

Andris
(#) vzoole válasza Barbár hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Habár konkrét választ nem tudok adni, de én valahogy így tárnám fel a hiba okát:

if (pot1>500) {led_bekapcsolása;}
else {led_kikapcsolása;}

Az adc 0-1023 terjedő értéket ad vissza, így az 500 esetén kb fél állás után bekapcsol a led.

Ha mégse így lenne akkor visszább van a hiba.

Ha mind a 3 potméterrrel jó külön-külön, akkor lehet tovább menni.
(#) Topi válasza Barbár hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Egyébként a kódban nem a leírt feltétel van. Ezt írtad:
  1. if((pot3>=pot2)&&(pot3<=pot1))

De ez kéne, ha 3>2>1 a feltétel:
  1. if((pot3>pot2) && (pot2>pot1))

Szerintem ez inkább csak elírás.
(#) kerteszsasa válasza janyjozsef hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

A volatile használatakor a fordító nem optimalizál.
"Variables declared to be volatile will not be optimized by the compiler because the compiler must assume that their values can change at any time."
Bővebben: Link
(#) patexati hozzászólása Aug 7, 2009 /

Sziasztok! Megépítettem EZT a programozót és egy ATMEGA8-16PU-t szeretnék vele programozni! A programozót ha beteszem a soros portba és a beállításoknál (ponyprog) nyomok egy tesztet akkor azt írja ki,hogy ok de ha írni akarom a hexet nem indul el csak hibaüzenetet dob ki Az AVR-t tudásomhoz mérten kapcsoltam rá az eredetiről lesve a lábneveket és becseréltem a megfelelő lábszámra ennél a tipusnál de semmi Vajon mi lehet a gond vele? Usb felismeri ismeretlen eszközként de nincs bent a firmware ezt akarom belerakni az usb programozóba! Esetleg bent a programozóba a helyén valami soros portra drótozással nem lehetne felprogizni mert ez nem igen megy amit építettem:8
(#) vzoole válasza patexati hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Táp van az IC-n?
A teszt nem tudom mennyit ér... nekem például FAILED lett, mégis fel tudtam programozni az IC-t.

Esetleg ezt is kipróbálhatod:STK200

(#) patexati válasza vzoole hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Köszi! Kipróbálom holnap az LPT külső tápost! Csak 8MHz-es kvarc van itthon azzal is menni fog?
(#) patexati válasza vzoole hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Még valami! Az AVR-nél létezik olyan programozópanel mint a PIC-nél? Van bent négy DIP foglalat 8,18,28,40 lábú és össze vannak kötve a panelen mindegyik a megfelelő kiosztás szerint! Ha van ilyen nyákrajz valakinek azt nagyon megköszönném! Inkább DIP tokozatúakat csinálgatok hobbi szinten
(#) Steven19 válasza patexati hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Helló! Olyanra gondoltál ami a képemen van. Az a Topi féle AVR - Doper kiegészítő panelje nállam. Szerintem még próbapanelen is megfelelne neked. Nekem ez a panel így megfelel, ezen egyből kitudom próbálni mit csinál a program, ha nem tetszik egyből áttudom irni.

Kép013.jpg

(#) patexati válasza Steven19 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Kösz! Úgy látom még olvasgatnom kell!
(#) labu01wx hozzászólása Aug 8, 2009 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy létezik-e olyan IC aminek a segítségével tudok egy atiny 45-el 28 LED-et vezérelni? Olyasmire gondolok, mint a ledsoros hőmérő. A procinak 5 szabad lába lenne.
(#) patexati hozzászólása Aug 8, 2009 /

Sziasztok! Sajnos megint elakadtam Szóval megépítettem a vzoole által javasolt programozót és szerintem működik is de van egy gondom! A Topi féle usb AVR programozó hex filet ha betöltöm a BASCOM AVR programban errort ír de ha átugrom a hibaüzeneteket kihagyva a programozó részbe akkor be tudom tölteni és bele is írja az AVR-be meg törli is mert kiolvasással ellenőriztem! A helyén sajna nem indul el azzal mit beleírok!
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Aug 8, 2009 /

Bocsi, hüle kérdés, de:
Újratelepítettem vistát gépemen, és jelenleg nem ismeri fel AVRstúdió a Topi féle AVR programozót
A gépen megjelent, mint COM4, driver is fenn van, winavr is. Van valami ötletetek, hogy mi lehet már megint?
Kétszer telepítettem eddig, és mindig eljátszottam ezt. Sokórás szenvedés...
Köszi!
(#) Sir-Nyeteg válasza labu01wx hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Ajánlom figyelmedbe ezt.
Logikai kapukkal lehetne kiegészíteni, vagy nagyobb proci!
(#) janyjozsef válasza kerteszsasa hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

A fordítási optimalizálást kikapcsolva is tapasztalom a jelenséget. Ha nem optimalizálok, akkor még a flash-méretből is kilép (programja válogatja) Azonban egy rövidke progi esetében semmi változást sem tapasztaltam a kód méretének változásában. A nagyobb kódok esetén van jelentősége, ahogy észrevettem. Visszanéztem az ASM kódot és volatilével teljesen mást fordított mint nélküle.
(#) labu01wx válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Aug 8, 2009 /

Köszi!
A 7 szegmenses óra rávilágított a lényegre, igazából én is egy négy digites kijelzőt csinálnék.
Következő: »»   139 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem