Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   36 / 973
(#) gg630504 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
Becslésem szerint az R S T hasonló, mint Fortanban az I J K ( integer ). Elkezdték valahol és folytatták az ABC-t.
(#) mineral hozzászólása Aug 6, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Rutinos villanyszerelőktől szeretnék kérnék egy kis segítséget.

Alu és réz vezeték összekötése nem mehet csak akárhogyan ezt tudom. Én a Wago-ra gondoltam, hogy azzal összekötöm. Ez így lehet?

De itt még nem ér véget a történet. A villanyórától 4mm2-es tömör alu jön fel. A lakásba 1,5mm2-es tömör alu megy be. És ezek mellé szeretnék egy 3x1,5mm2-es Mt (H05VV-F) vezetéket bekötni.

A fázissal nincs gond. A Wagoból 2,5mm2 -es vezetékkel közvetlen a kis megszakítókba belekötök.

A nulla az már macerásabb. Ott hogyan hozom össze a 4mm2-es alut a 1,5mm2-es alut és az 1,5mm2-es réz mt-t? Itt arra gondoltam hogy a 4mm2-es vezetéket egy wagoval leszűkítem 2,5mm2-re onnan kisebb wagoval már tudom kötni az 1,5mm2-es hez. Csak itt már két kötés lesz. Nem gányolás ez így?

Ugyan ez a helyzet a földeléssel is. Igaz létezik földsin is. Akkor az megoldódni látszik.

Segítségetek előre is köszönöm.

(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Szia!

Legegyszerűbb ilyen "problémás esetekben a sorkapocs (csoki) használata. Az egyik oldalon az alu, a másikon a réz. Csak a megfelelő méretűt kell kiválasztani.
(#) mineral válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Szia!

Na igen a csoki is jó lenne. Először én is arra gondoltam. És biztos sokan sok helyen használják. Csak nekem egyszer azt mondták, hogy az alu az lágyfém és idővel kilazul a csokiban. Zizeg, melegszik, füst, stb. Én meg pont ezeket szeretném elkerülni.

Ezért kerestem valami más megoldást. Biztosan a villanyszerelés is túlnőtt már a "csoki" korszakon. Csak kitaláltak valami jó megoldást.
(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
A Wago-ban is képes "megfolyni", hiába nyomja rugó. Az alu az már csak alu. Húzd át az egész lakást rézzel, és akkor nem lesz gond
(#) mineral válasza kadarist hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Gondoltam arra is, hogy áthúzom az egész lakást. Meg is oldódna minden gond. Csak a tulaj ezt az átalakítást későbbre tervezte. Ezt a projektet (klíma betáp) is győzködnöm kellett, hogy higgye el ez így lesz a jó. Hogy az órától külön kábelen visszük.
(#) Dudus válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Elvileg WAGO és speciális alupaszta, ami kapható a szaküzletekben megoldja, de én a max. terhelhetőségét felezném és annál jobban sosem terhelném.

Rugólapos csavaros szorító is jó lehet, ha nem érintkeznek közvetlenül.

Legendákban hallani valami "CUPAL" nevű sorkapocsról, aminek az egyik fele alubarát a másik meg réz, de boltban még nem láttam.

Ezek szükségmegoldások a legjobb nem keverni.
(#) mineral válasza Dudus hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Köszi! Akkor rákérdezek erre a CUPAL sorkapocsra a villanyszerelő üzletben.
(#) mpisti válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Szia !
Ha klímát akarsz rákötni, akkor a kötést a fogyasztásmérőhöz minél közelebb végezd el, lehetőleg a 4mm2-es részről,de legjobb lenne közvetlenül a fogyasztásmérő alól.
Az 1,5mm2-es alu után kötni a klíma betápját több mint felelőtlenség lenne. Az 1,5 mm2-es alu max. terhelhetősége valahol 7-8A környékén van,( pontos adat az MSZ 2364 szabványban van) tehát egy klíma rákötése a lakás energiaellátását kockáztatná, különösen ha hűtő-fűtő klímáról lenne szó.
Az összekötést mindenképpen sorkapoccsal csináld,úgy hogy az egyik oldalon van az alu, a másikon a réz.
Az a bizonyos paszta nem vezet, csak a keletkező hő elvezetését segíti, illetve elzárja a levegőt az alu vezetőtől,ezzel megakadályozza az alu vezetőn az oxid képződést.
(#) mineral válasza mpisti hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Szia!

Neeeem azt azért nem tenném meg, hogy 1,5mm2 alura klímát+lakást kötök. Nem. Dehogy is.


Az órától 4mm2-es alu jön fel. A kötés és az óra között kb 40 cm távolság van. Ott van a 1,5mm2-es aluval összetekerve ami bemegy a lakásba. Itt megbontanám oda a 4mm2-es alu-ra tennék egy Wagót és onnan vinném 2,5mm2-es rézzel a fázist a megszakító(k)ra.

A nulla ugyan ez. 4mm-2-es összetekerve az 1,5mm2-sel ami a lakkandiba meg. Itt megint megbontanám. 4mm2-re Wagó ebből lenne 2x2,5mm2 amit már újabb és kisebb wagoval kötném a lakást és a klíma betápot. Csak ugye itt a nulla vezetőben lenne két plusz kötésem ami csak a szűkítést végezné.

A védőföld megoldódni látszik (most már) van földsín.


(#) VIM válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Helló!
A kötést nyugodtan kialakíthatod csokival az alu/réz esetében is. A kikötés csak annyi, hogy a réz ereket be kell ónozni, így a két fém affinitása olyan minimális, hogy szinte elhanyagolható. Ha nem akarsz ezzel bajlódni, akkor érvéghüvelyt húzol rá és úgy be a csokiba. A csokinak "emberesnek" kell lennie a kötés biztonságos kialakításához. Ügyelni kell az erek párhuzamos becsúsztatására a leszorító lemez alá, mert keresztezve nem jó. A helyes érátmérők kialakításáról nem szabad elfelejtkezni, mert meghúzáskor nem lesz jó kontaktus.
Üdv.:VIM
(#) mpisti válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
A kötődoboz fölé tegyél egy lakáselosztót, ebben minden kötést szakszerűen el tudsz készíteni plusz az áramkörök egyedi védelme is megoldódik. A lakáselosztó betápja pedig a 4mm2-es alu lesz. De arra ügyelj,hogy a szabvány 16mm2-ig minden vezetőre azonos keresztmetszetet ír elő.Tehát fázis 4mm2;nulla4mm2;védővezető minimum 4mm2.
A mai bekötéseknél az áramszolgáltató a fogyasztásmérőtől az elosztóig menő vezeték keresztmetszetére a fővezetékkel azonos keresztmetszetű vezeték alkalmazását írja elő. Tehát ez a 4-es vezeték még az őskorból származhat.
Arra vigyázz,hogy az elkészített kötések ne okozhassanak tűzet, mert akkor te leszel a hunyó egy szakértői vizsgálatnál!
Ui.: A VIM által ajánlott sorkapocs valóban jó!
(#) mineral válasza VIM hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Helló! Köszi! Most már rengeteg infóval rendelkezem. Többféle jó megoldás is létezik. Csokival és rézdróttal álmodok majd úgy tele lett a fejem.

mpisti:

A kábel valóban őskori. Cirka 60 éves. Ráadásul fa szekrényben az egész.

"Arra vigyázz,hogy az elkészített kötések ne okozhassanak tűzet, mert akkor te leszel a hunyó egy szakértői vizsgálatnál!"


Na igen. Pont ez az amit nem akarok. Már ott tartok, hogy a szolgáltatóval hozatok fel az órától külön réz vezetéket. Ezt holnap letelefonálom mibe kerülne. És akkor minden tuti lesz.

Egyébként neked is köszi.
(#) proli007 válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Hello!
Én ezt a "CUPAL"-t csak mint lemezt ismertem (és használtam) hajdanában. Ez kb. egy 1,5mm-es vörösréz és egy alumínium lemez meghengerlésével készült. Elég puha volt, és tetszőleges alátéteket lehetett belőle készíteni, aminek egyik oldala réz, míg a másik oldala alu volt. Öreg szakik biztos rejtegetnek még efféle anyagot.
üdv! proli007
(#) mpisti válasza mineral hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Szia!
A legjobb megoldást választod,már ami a szolgáltatót illeti. Még annyit:a szolgáltató csak a fővezetékkel azonos anyagú és keresztmetszetű vezetéket húz fel-legalább is mifelénk. Ha mégis belemenne efféle vezetékcserébe,lehetőleg legyél ott a kivitelezésnél. Ezt csak azért írtam, mert rossz tapasztalataim vannak velük kapcsolatban(maximális tisztelet a kivételnek)a szakmaiság terén.
(#) nagy.peter24 hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretném kikérni a véleményeteket, hogy milyen módszerrel javasoljátok egy új ház külső villanyszerelését abban az esetben, ha homlokzati hőszigetelés (nikecell) is lesz a tégla falon? Néhány kötődobozról, kapcsolóról és dugaljról lenne szó. Mind az épület homlokzatán lennének.

Amire én gondoltam: a kábelcsatornákat hagyományosan a falba süllyesztem még a szigetelés előtt és valahogy a szigetelés végső magasságába próbálom felhozni a dobozokat...? Van ilyen mély doboz? (5cm lesz a szigetelés)


Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) potyo válasza nagy.peter24 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Létezik falracsavarozható aljzat, kapcsoló, elosztódoboz is. Azok kb. 5cm-re állnak ki a faltól, így a szigeteléssel nagyjából egy síkban lennének. Esetleg ha mélyebben lenne, akkor lehet mögé tenni valami alátétet, hogy a szigetelés síkjába essen. A szerelvények között a csövezést be lehet sülyeszteni annyira a falba, hogy épp a vakolal síkjából ne essen kíjebb, a szerelvényeknél pedig kikanyarítani a falból a csövet, hogy a szerelvény erre kiképzett helyére érkezzen, illetve itt a szigetelésben pedig egy mélyedést vágni a cső számára.
(#) Busz hozzászólása Aug 9, 2009 /
 
> SZiasztok!
>
>
>
> Vérbeli ON-topik kérdésem jön most:
>
> kismegszakítón ha van oldalt egy tekerő azzal mit lehet állítani?
>
>
> Tehát kaptam 4 kismegszakítót de úgy hogy egyben vannak, egy tömbbe építve 4
> darab szétválaszhatattlanul. A két külső oldali kismegszakító oldalán van
> egy tekerő amit csak körömmel vagy csavarhúzóval lehet tekerni. Két állása
> van, egyik állás: 0 -val jelölve, a másik pedig F -el.
>
> Tehát a 4 kismegszakító ami egybe van építve a két oldalán a tömbnek van egy
> tekerő 0 és F állással.
>
> Mi állít a tekerő?
>
> Amúgy multi 9 C32N 15A Type D 380V~ szöveg van ráírva.
>
> Sajnos most nem tudom lefényképezni, a szkennerem meg kölcsönbe van így a
> netről vadásztam egy hasonlót:
> http://images.kapaza.com/photos/19100000/19175284.jpg
>
> De ami a fenti képen látható az nem az enyém, ahhoz csak hasonlít az enyém,
> csak az enyémen más a felirat meg a gombok nincsenek összekötve tehát külön
> kapcsolhatók.
>
>
> Akkor a fő kérdés amit idáig senki nem tudott: mire való a rajta lévő
> tekerő?
>
> Meg egy más: mire jó az ha össze vannak kötve a a gombjaik? Hogyha az egyik
> elcsap akkor az magával vigye a többit is?
> Bár az enyém nem olyan csak kíváncsiságból kérdezem.
>
>
> Válaszokat előre is köszi!


Ja csak most látom meg hogy van egy nyíl a tekerő felé és ez van ráírva:
reserve pour auxiliaries only for auxiliaries


A webfordítás nem ad ki rá semmilyen értelmes mondatot.


Meg mégegy fontos kérdés:

a bejövő fázist mindegy hova kötöm kismegszakítónál?
(#) erobi82 válasza Busz hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Az a tekerő valójában nem tekerhető, vagyis nem arra van szánva. Oda segédérintkezőt lehet felszerelni, ami jelzi a kikapcsolást vagy a leoldást.
Ha fel-le kapcsolgatod a kismegszakítódat, elvileg annak is mozognia kell.
Az meg hogy miért van összekötve arra az a válasz hogyha olyan fogyasztót táplálsz róla ami nem szereti az asszimetriát, tehát ha pl.: egy fázis eltűnik, olyankor megnövekszik a maradék fázisokon az áramfelvétel, és leold. Ezzel megvédi a fogyasztót.
Hogy melyik oldalra kösd a betápot az szinte majdnem mindegy. Amolyan ökölszabály hogy arra az érintkezőre amelyik nem "mozog" . Ezt a kismegszakítód szimbólumán látod. Ebben az esetben felülre 1-3-5-7.
De van olyan is ahol ez a pont alul van, illetve van olyan is ahol alul is és felül is van lehetőség sorozósín beszerelésére. A sorozósínnel több egymás melletti kismegszakítót lehet összekötni, nem kell vezetékkel kínlódni.
De igazából váltakozó feszültségnél nem nagy jelentősége van a betáp iránynak, nem úgy mint az egyenáramú kismegszakítók esetében, ugyanis a lekapcsoláskori ívoltás már beleszól a dolgokba.
Remélem mindenre kaptál választ
(#) Busz válasza erobi82 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Most meg is néztem a válaszod után.

Mindkét oldalt ugyanolyan az a tekerő, a felirat is ugyan az és véletlen az egyik kiesett tekergetés közben. Akkor jöttem rá hogy mindkettő csak egy fedél....
A 0 jelzi azt hogy a fedél zárva van...

AMúgy az egyik fedél alatt egy fém pöcök van ami mozog ha kapcsolgatom az az oldali kismegszakítót. Tehát az biztos az amit te mondasz vagyis a segédérintkező lenne mert igen erős a nyomóereje. A másik oldali "kupak" alatt pedig egy műanyag pöcök van de az nem mozdul sehova ha kapcsolgatom a kismegszakítót. De ha megpiszkálom csavarhúzóval akkor pedig lecsapja a kismegszakítót.
Szóval két egyforma tekeréssel nyitható kupak más mást relyt.
De akkor ezekszerint az egyik oldalit távleolvasni lehet a másikat meg távlekapcsolni?
(#) mpisti válasza Busz hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Szia!
Az egyik oldalon -ahogy erobi is írta- segédérintkezőnek van kialakítva hely. A másik oldalra egy úgynevezett munkaáramú kioldót lehet szerelni, aminek az a funkciója,hogy a kismegszakítót távvezérléssel le lehessen kapcsolni. Ez a funkció csak lekapcsolásra jó, felkapcsolni kézzel kell.
(#) toroid hozzászólása Aug 10, 2009 /
 
Sziasztok

Az lenne a kérdésem, hogy mi szerint lehet a biztosítékokat méretezni, vagyis hogy tudom kiszámolni, hogy hova mekkora kell?

Köszönöm
(#) VIM válasza toroid hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia!
Nem kell számolni, mert általában táblázatos formában megadják az értékeket, attól függően, hogy vezetékvédő, vagy készülékvédő az értéke. A gugli segíteni fog, ha jól írod be a keresőjébe, vagy visszább megnézheted a linkeket.
VIM
(#) toroid válasza VIM hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Köszönöm

Vissza fogok olvasgatni, csak most jelenleg dolgozom és nem nagyon van időm olvasgatni.
(#) potyo válasza toroid hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Vezetékvédelemhez világításhoz elég a 6A-es biztosíték. Konnektorokhoz általános célra 10A megfelelő. Mosógéphez, villanybojlerhez szintén elég a 10A (mosógép és bojler is 2kW körül szokott lenni). Létezik 3,5kW-os bojler is, akkor annak 16A kell. Villanytűzhelyhez ha egy fázisról üzemel, akkor 16A elkélhet, de adott esetben akár 20A is kellhet. De ha nem szokás egyszerre sokmindent bekapcsolni rajta, akkor 16A elég. Ha három fázisról megy, akkor fázisonként ide is elég a 10A. Aztán ha esetleg hegesztesz, akkor oda kellhet 20A, bár elvileg 16A felett már nem használható az egyszerű csatlakozóaljzat, a hegesztőnek mégis olyanja van. Nagyjából ennyi a vezetékvédelem, a készülékvédelem az a készülékekbe szokott beépítve lenni.
(#) toroid válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Köszi szépen a segítséget.
(#) Marko Ramiusz válasza toroid hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia toroid! Szerintem potyo kicsit alúlméretezte a dolgokat. A világításhoz valóban elég a 6A-es védelem, de a dugaljakhoz mindenképpen 16A-os kell, hiszen egy mikrohullám szerkezetet is lehet ide csatlakoztatni, ami azért elég sok ampert vesz fel. Aztán a fürdőszobába is illik 16-os kisautomatát tenni, a mosógép miatt. Valójában az a lényeg, hogy a nagyfogyasztókat (villanytűzhely, automata mosógép, mosógép...) külön áramkörre kell tenni. Másik dolog, hogy új kiépítésed van, tömbház vagy családi ház? Tömbházban ezt nehezebben lehet megtenni. Üdv.: Yoe
(#) Marko Ramiusz válasza erobi82 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia erobi82! Az, hogy az 1; 3; 5; 7;-re vagy a 2; 4; 6; 8;-ra (jelen esetben) kötik a bejövőt egyáltalán nem ökölszabály, nagyon is gyakorlati dolog, hiszen ilyenkor nem kerül az egész készülék feszültség alá, csak a bemenő kapcsok. Egy sima kapcsolónál sem a mozgóérintkezőre a fázist, vagy egy izzófoglalatnál sem az oldalsó érintkezőkre kell kötni fázist. Üdv.: Yoe
(#) Marko Ramiusz válasza Busz hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia Busz! Neked azt javaslom, hogy ne fórumokban érdeklődj, hanem egy szakemberrel végeztesd el a munkát. A szabálytalan és szakszerűtlen munkából, akár emberi halál, vagy tűzvész, vagy más emeberek kára is származhat. ÓVATOSAN a villannyal. Üdv.: Yoe
(#) VIM válasza toroid hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Akkor most beszkennelve megnézheted itt is.
Üdv.:VIM
Következő: »»   36 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem