Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Pl. nem fog működni, csak melegedni a tranzisztor és a primer, mivel rezgés nélkül egyen fog folyni rajta folyamatosan...egyébként jó ötlet! :eek2:
Üdv Inhouse
Akkor 555-el csináljak egy astabilt,és avval hajtsam meg?
Hány HZ-re lőjem be a frekvenciát?
Ferzoo!
Megcsinosítottam a rajzod, ha nem gond felrakom... Tehát Ferzoo nagyfesz generátor, ami az előző oldalon már fenn van skiccként... Üdv Inhouse
Köszi,de ennyire nem kívánom túlbonyolítani a dolgokat!
Tehát a tranzisztoros meghajtás csak úgy működhet ha ismerem az összes tekercset..
Esetleg nem tudsz valami egyszerűbb ideiglenes meghajtást csak hogy be tudjam azonosítani a tekercseket? //Köbzolinak
Egyszer van a piros nagyfesz kábel,ennek van egy párja azt hiszem azt sikerült megtalálni,a kollektort az 100% biztosan tudom,a tápfeszt sejtem..
Ezen kívül van két kábel ami a "házból" jön,egy vastagabb fehér 20kV van ráírva és egy vékonyabb szürke,ezek a szekunderek lehetnek,vagy nem.. Ezek egy potméter mellől jönnek ki,fehér a fókusz,míg a szürke a screen feliratú poti mellől jön ki.
29 oldalon van egy "profilból" készült kép.
Na,jók a képek vagy készítsek más szögből is?
Valahogy éreztem hogy emiatt berágsz rám.. A piros az ezer százalék hogy a nagyfesz kimenete,barna az szekunder? ferritje körül van egyszer átbújtatva,kívülről,nem tudom itt van e szerepe..
.Akkor sorry
Mi nem az?nagyfesz kábel az tuti hogy a piros,nyakamat tenném rá.
Nem mellesleg,nem értem miért esett rosszul az a megjegyzés,nem rád hanem magamra céloztam.
A nagy fesz másik pólusa jobb alsó saroktól számítva visszafelé a 4.tüske,.legalábbis ezt olvastam valahol itt a fórumon,de ez nem biztos,ahhoz hogy kitudjam prószálni szikrára kell bírni.
Ja,van két tüske szintén a jobb szélen egymástól tisztes távolságra,nem lehet hogy az a primer..
Mérni most egyáltalán nem tudok,multiméterem behalt,szomszéd meg nyaralni van,szóval momentán felejtős..
Igen igy már jobban néz ki a dolog,és kösz.Az 555-.frekvenciáját 12-15kohmos R-al is lehet változtatni,valamint But11 bázisára menő 2W/68ohmot kisebbre lehet venni,akkor ha nem melegszik a tranyó 50-60fok felé.Tehát 22-33R/2W is lehet nagyfesz.is nagyobb lesz.Csak kezdők kedvéért írtam le.
Megpróbáltam bekötni az áramkörbe ezen topikban talált javaslat szerint,v.cs-t cserélgettem a nagyfesz pólust is de semmi.Bővebben: Link
Hopp, a 12V test és a nagyfesz alsó pontja összeköttetésben maradt... ...bár sok hasonló kapcsolásnál össze van kötve...
Üdv Inhouse
Na végre sikerült megszikráztatni ezt a nyamvadék sorkimenőt!
Ferritjére tekertem a primert és v.cs-t,így már működik,bár alig 1cm ívet produkál,hogy tudnám ezt kicsit megnövelni?
Hány V ról hajtod? Amúgy felesleges kivezetéseket keresgélni mikor lehet a vasmagra is tekercselni.De meg lehet könnyen találni csak egy elem kell hozzá.Amelyik két lábon a legnagyobb szikrát adja az lessz a primer. Visszacsatoló tekercs pedig mehet a ferritre. Én 32V ról hajtom. El tudok vele vágni egy rossz skálaizzót.(persze a legtöbb esetben a gyors lehűléstől utána apró darabokra törik )
14V...Ja,mondjuk a feszültség növelésével az ív hossza is nő.
Szerzek valami normális tápot,mert a jelenlegi csak 2A-es terhelést bír..
Na én 0,563 A t tudó táppal hajtom 32V ról.(deskjet f380 om tápja )
Esetleg próbálhatod aksiról is, az jó nagy áramot tud adni!
Nekem fél amperes tápról l sem indul..lehet az eredeti primerrel jobb lenne..
Nem kell összekötni,mert a sokszorozó 555-ic-től függetlenül működik +ha szikráztatod a panelra kinyírja az Ic-t is.Nagyfesz./leválasztás szempontjából sem mindegy,hogy csíp az adapter 12V-os csatlakozója vagy sem.Amennyiben 1.ső rajzon test van jelölve alsó kivezetésnek,akkor az rossz és bocs.
Visszacsatoló tekercses megoldás nagyon gyenge.Hiába emeled a tápfeszt.a tekercsbe táplált teljesítmény nem fog növekedni,mert 1tranzisztorral nem tudod rendesen +hajtani.Egyébként akit érdekel,+rendelésre gyártok nagyfesz.tekercset 4-5KV~max.2mA kimeneti feszültségig.Nem melegszik 24órás működést is bírja.Garanciát vállalok.ferzoo haverja vagyok.
Rakj fel képeket Ferzoo haverja...
Üdv Inhouse
Sziasztok!
Van egy áramköröm, ami ERRE hasonlít, csak kettő van belőle, hogy negatív feszültség is legyen a kimenetén, illetve a 240 ohm -os ellenállás helyett 2,7k van, a 27 ohm -os helyett pedig 240 ohm van. Ezeket próbáltam az adott áramkörben variálni, javulást nem értem el vele. A primer tekercsek ott is 5, ill. 3 menet, a szekunder ismeretlen. A kérdésem az lenne, hogy a primer tekercsek közül melyiket, és milyen irányban kellene változtatnom ahhoz, hogy a kimeneten nagyobb feszültséget kapjak? Az ellenállás és a szekunder menetszám változtatása nem lehetséges. Mellékelem a konkrét kapcsolást is...
A linkelt rajznál elég nagy ostobaság összeföldelni a szekunder oldalt a primerrel. Pont az a jó a sorkimenőnél, hogy a szekunder teljesen független a primer oldaltól (ezen az oldalon van az eredeti rajz, nem tudom miért lett ez így módosítva)
Ez az önrezgő kapcsi milyen frekvencián működik,merthogy nem mindegy az sem hol rezeg. A primer menetszám szempontjából,+egyáltalán nem.Néhány nF.os kondit sem látok a bázisban ami növelné létrehozná a vcs.t 1adott frekvencián.
Csak annyit tudok mondani, ami a mellékletben van. Nem mértem az oszci frekvenciáját...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |