Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sztem zárt doboz vagy akár hátul nyitott is szóba jöhet.
Gondolkoztam rajta hogy el kéne zárni, de arra jutottam hogy szerzek bele egy pár magast ami méretben is jó.
Addig meg használom így. Üdv!
Először mikor megláttam hogy ki van kötve, rámértem láttam hogy szakadt.
Egyből azon járt az agyam hogy meg kéne tekerni. Mikor láttam hogy a másikban semmi magas nincs így már nem érdemes :no:
Most jutott eszembe.
A hangfalaimban miért van akkora hangváltó? 4 tekercs is van benne ebből 1 vasmagos. Vagy már csak mostanság egyszerűsítik le annyira a hangváltókat? Netán itt is a spórolás?
Sztem egy háromutasnál ez nem számít nagynak, meg bonyolultnak sem. Sima másodrendű.
Egyébként váltónál nem a méret, vagy az alkatrlészek száma a fontos, hanem az, hogy együttműködjön a hangszórókkal.
Értem.
Te már sok ilyet láttál. Nekem ez még ez nagynak számít. Majd lassacskán belejövök. Üdv!
Sziasztok!
Nekiálltam mérni Loudspeaker LAB-al a JBL GT4-12 hangszórómat. Sajnos csak integrált hangkártyám van, és nem ment simán a kalibráció, de nagy nehezen engedte. Ezután bekötöttem a JIG-et. Az eredetileg ajánlott 0,47 Ohm soros ellenállással sehogy sem tudtam kalibrálni, pedig sokféle kalibráló ellenállással is kipróbáltam. Végül ezzel a képen lévő kombinációval sikerült a művelet. Le is mértem a kalibráló ellenállás impedanciamenetét, és egy szinte teljesen egyenes vonalat adott 10Hz-20kHz-ig 12 Ohm mellet. Tehát úgy tűnt, hogy jó lesz. Betettem a helyére 24 Ohm-ot, és jött a meglepi: valahol 6 Ohm környékén jelezte, kis hullámossággal. Ennek ellenére azért rátettem a hangszórót. Egyet sistergett, majd megjelent a görbe (kép1). Na most az nekem elég furcsa, hogy fs környékén a legalacsonyabb az impedancia, holott ott a legmagasabbnak kellene lenni. Tehát lehet hogy csak én látom rosszul, de mintha "fordítva" mérne. Ezt igazolja a 24 helyett mért 6 Ohm körüli érték is. Hogy ez mitől van, arra nincs ötletem. A másik dolog: megpróbáltam "hagyományosan" is mérni. Végigmentem 10Hz-150Hz-ig, Hz-enként, utána ritkábban 450Hz-ig. Kipróbáltam úgy, hogy a Hsz-el sorosan egy 50 Ohm ellenállást kötöttem, az egész 4,00V-ot kapott, és figyeltem, ebből mennyi jut a Hsz-re, átszámoltam, és így létrejött a (kép2). E szerint fs=22Hz és Zfs= 39,6 Ohm. Most ugyanezt kipróbáltam 1,00 ; 2,00 ; és 10,00 V-on is. Szintén 50Ohm soros ellenállás mellett. És a következőket tapasztaltam: 1,00V: fs=24Hz 40,9 Ohm 2,00V: fs=23Hz 40,9 Ohm 4,00V: fs=22Hz 39,6 Ohm 10,00V: fs=19Hz n.a. (A feszültségek persze az ellenálláson és hangszórón együttvéve értendők) 4,00V-nál történt mérési eredményekből számoltam Qms-t is 4,39 lett (adatlap: 6,46) tehát nem kis eltérés. Szóval úgy látom, hogy nem lehet akármekkora fesz-el mérni. A gyári fs érték egyébként 24,75Hz. Ezután kipróbáltam 1k sorossal is (995 Ohm), a kijelzőn az Ohm látható (ahány mV annyi Ohm) módszerrel. Így viszont +/- 1Ohm simán hibázni fog, már alapból "3 Ohm-ot" mutat, azt le kell vonni stb.. Ezt a legutóbbi módszert még próbálgatom. Nem tudom itt ragaszkodni kell a 1mV= 1Ohm beállításhoz vagy ha 10mV felelne meg 1 Ohm-nak, úgy pontos értéket adhat-e? Egyenlőre ennyi, várom az észrevételeket, a Loudspeaker LAB-al kapcsolatban is Üdv! zoka
Sziasztok!
Nincs semmi a hangszóróról, csak annyi, hogy 120l körüli láda kell a kettőnek! Bandpass ládát csinálnék 8mm-es plexivel! Ilyesmit Én az alábbi méretekkel gondoltam 744x354x454 A 19es natúr bútor lap elég, ha rakok bele merevítést? Csak mert ugye dupláról van szó! Előre is köszi!
BP-t pontos T-S mérés nélkül biztos, hogy nem lehet normálisan csinálni.
Igen ezt pontosan tudom! Mondtam is a srácnak akinek kell, hogy így nem tudom rendesen megcsinálni, de azt mondta, hogy valami legyen Vagy esetleg csináljam reflexre? Ott több az esélye annak, hogy jól sikerülhet?
És még az kérdésem lenne, hogy egy légtérbe rakjam őket? Vagy úgy jobban sikerülhet, ha elválasztom?
A reflex biztosabb, mivel a doboz és hangolás igen tág határok közt variálható, nagyobb eséllyel esik bele a találomra méretezett doboz. Persze ha egyáltalán a ahngszóró alkalmas b-refelx dobozba.
A BP ládáknál meg általában egy adott hangszóróhoz csak egy bizonyos doboz és hangolás jó. A két hangszóró külön légtérben nagyobb eséllyel működik megfelelően, igen.
És maradhat a 120l megfelezve? Akkor úgy 60l körül maradna egy hangszórónak! Ne növeljem ezt egy kicsit? Olyan 65-75l-re? És úgy gondoltam az elválasztás, hogy srégen rakom bele a falat a mellékelt képen láthatod! Mer ugye, ha csak simán berakom középre egyenesen az már majdnem kocka, az pedig nem jó! Ez a megoldás jó? Szub csöveket pedig ott helyeztem el, mert gondolkodtam a szub nyíláson, de azt nem tudom olyan könnyen állítani mint a csövet, úgy könnyeben hangolható!
Köszönöm a segítséget!
Ha csak szubláda szinte mindegy milyenek az oldalarányok, szerintem nyugodtan beteheted középre is.
Talán többet merevít ha ferdén lesz beragasztva az elválasztó lap.
A térfogatot nem tudom, a 60 liter környéke talán jó lesz...
Jó rendben, akkor nem növelek! Igaz, a merevítés pedig nem árt a neki... Köszönöm szépem! JA amúgy elkészült a magnat zárt ládám, már csak a kárpitozásra vár, de már üzemel! Jól sikerült, ahhoz is köszi a segítséget utólag!
Engem az érdekelne hogy lehet szabályozni a hangszóró telyesítményét?egy házi hangszórónál.
Pontosabban, a hangszóróra jutó teljesítményt hogyan lehet szabályozni.
A végerősítőre jutó hangfrekis jelfeszültség potenciométeres leosztásával. Magyarul kell a végfok elé egy potenciométer, aminek az egyik végpontja kapja a feszt, a másik testen van, és a csuszkáról megy a jel a végfok bemenetére.
de én úgy gondoltam hogy a boltoknál is azt írják[quote]300 watt erősítőtől függetlenül én úgy gondoltam.
Használd a válasz gombot! (És a shift billentyűt sem ártana.)
Egy hangszóró teljesítmény-adata alatt a terhelhetőséget értjük. Magyarul ha egy hangszóró szinuszos terhelhetőségeként 100W van megadva, akkor az a hangszóró a megadott frekvenciatartományban 100W-nyi teljesítményfelvételt eredményező szinuszos feszültséggel hajtva hosszú ideig folyamatosan bírja a strapát mid elektromosan, mind mechanikailag (utóbbihoz megfelelően méretezett, hangolt doboz szükséges, sok hangszóró szabadon járatva a névleges teljesítményének töredékén már szét akar esni). Tehát ez a dolog tényleg erősítőfüggetlen. Akár 20W-os erősítővel is meg tudod hajtani, csak értelemszerűen max hangerőn nem fog akkorát szólni, mint egy 300W-ossal. Csak ami a lényeg, hogy ne legyen torz annak a 20W-os erősítőnek a jele. Mert huzamosabb működtetés esetén kisebb teljesítményű torz jel is kivégezheti a 300-400W-os hangszórót is.
És a mérettől is függ hogy hány wattos legyen?Jó hát azé' nem arra gondolok hogy egy kis számítógépes hangszórónál 300wattot érjünk el.XD
Ezt értem amit mondasz/írsz de engem az érdekel hogy hogyan lehet Idézet: a teljesítményt? „szabályozni”
Lehet hogy értetlen vagyok, (úgy látom mások is ezek szerint) de rágd már a szánkba részletesen hogy milyen teljesítményt akarsz Te szabályozni?
Helló mindenkinek! Olvasgattam a topicot oda meg vissza, mondván építek én egy hangfalat. Íme ez sült ki a 2 kezem közül. Itt megszeretném köszönni Köbzolinak, hogy időt és energiát nem sajnálva segített nekem. Szóval Köszönöm
Pár kép
Szia
Akkor megpróbálom Én elmagyarázni. Van tegyük fel 300W-os hangdobozod. Van hozzá egy 400W-os erősítőd. Ezeknél a teljesítmény a MAXIMÁLIS teljesítmény, tehát ennél csak kisebb teljesítménnyel üzemelhetnek. Namost, összekötöd az erősítővel a hangdobozod, fél hangerőre tekered a potméterét (tegyük fel, hogy szabványos a bemenő jel, és a poti végállásánál van a maximális teljesítmény) akkor a hangszóróra 200W teljesítmény jut. Ha ezt a potmétert teljesen feltekered, akkor kijön az erősítőből a 400W, a hangszóróból meg a füst. Tehát a kimeneti teljesítményt az erősítő potméterével szabályzod. Ha van még kérdésed, akkor konkrétan fogalmazd meg, így nem lehet normálisan válaszolni, hogy nem értjük a kérdésed. Üdv.: Tomi
Jesszus, hát ez elég nagy baklövés volt, az az MNC hangszóró az 1,0 fölötti teljes jóságával teljesen alkalmatlan b-reflex dobozba. Talán köbzoli mégis rosszul segített...
A hangsugárzó terhelhetőségét a hangszóró lengőcsévéjének és mozgórészeinek cseréjével lehet szabályozni, vagy a doboz és hangolás változtatásával.
Ezt már elmondtuk neki Tomi.
De Ő azt kérdezi hogy. Idézet: „hogyan lehet szabályozni a hangszóró teljesítményét.”
Üdv.
Elgondolkoztam azon, hogy ideje lenne leváltanom a CreativeT3000-es 2.1-emet valami komolyabb cuccra. Elsőre még csak elméletben nézegettem össze az alkatrészeket. 2 külön erősítőről menne egy szintén 2.1-es cucc, csak jóval erősebb. A két fronti kissebb ládát egy SAL SBF 2025-el szeretném hajtani. a Hangfal/ak 2 utas rendszerűek, a magas 1-1 SAL DT1 mélyközép pedig 1-1 SRP 1315-ös. Egyébként ezt a hangszóróválasztást a SAL saját hangfalépítő pdf-éből néztem ki, ezt szeretném utánépíteni a hangváltóval együtt. Mélyládával akadnak gondjaim. Erősítőnél a választás a SAL SUB70-re esett, a láda maga a hagnfalépítőben szereplő aktív mélyláda lene. Mélyhangszórót viszont nem tudom, mit kellene válasszak. Eredetileg egy AHX 2530 típusút ajánl a gyártó, viszont sok helyen olvastam hogy nem igazán jó hangszórókat gyárt a SAL. Háztartásunkba már van 1 pár SAL hangszórókészletű hangfalpár, abban darabonként 2db 20 centis mély van és szépen szólnak. A mélyközepek is, amiket később vett apám, szintén jó hangjuk van. Meghallgatok minden lehetséges alternatívát, de a hangfal méretében nem igazán lehetne eltérni, mert pont ennyi hely van az asztalomon/asztal mellett a földön. Sokkal nagyobb teljesítmény sem kell, mivel tömb lakásban lakunk, a szomszédok nem szeretnék ha szétküldeném a plafonjukat. Az összeg minderre max 45 ezer, de ez a felső határ, ebbe benne kellene legyen mindennek, anyagár stb. Üdv, Monarovauxhal. |
Bejelentkezés
Hirdetés |