Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   176 / 731
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Én megnéztem az ACCUS árlistát.
(#) pl13 válasza bendoroland hozzászólására (») Aug 21, 2009 /

Sztem zárt doboz vagy akár hátul nyitott is szóba jöhet.
(#) zoly15 válasza djgombi hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Gondolkoztam rajta hogy el kéne zárni, de arra jutottam hogy szerzek bele egy pár magast ami méretben is jó.
Addig meg használom így.

Üdv!
(#) zoly15 válasza Bassmester hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Először mikor megláttam hogy ki van kötve, rámértem láttam hogy szakadt.
Egyből azon járt az agyam hogy meg kéne tekerni.
Mikor láttam hogy a másikban semmi magas nincs így már nem érdemes :no:
(#) zoly15 hozzászólása Aug 22, 2009 /

Most jutott eszembe.
A hangfalaimban miért van akkora hangváltó?
4 tekercs is van benne ebből 1 vasmagos.
Vagy már csak mostanság egyszerűsítik le annyira a hangváltókat?
Netán itt is a spórolás?
(#) pl13 válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Sztem egy háromutasnál ez nem számít nagynak, meg bonyolultnak sem. Sima másodrendű.
Egyébként váltónál nem a méret, vagy az alkatrlészek száma a fontos, hanem az, hogy együttműködjön a hangszórókkal.
(#) zoly15 válasza pl13 hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Értem.
Te már sok ilyet láttál. Nekem ez még ez nagynak számít.
Majd lassacskán belejövök.

Üdv!
(#) zoka hozzászólása Aug 22, 2009 /

Sziasztok!

Nekiálltam mérni Loudspeaker LAB-al a JBL GT4-12 hangszórómat. Sajnos csak integrált hangkártyám van, és nem ment simán a kalibráció, de nagy nehezen engedte. Ezután bekötöttem a JIG-et. Az eredetileg ajánlott 0,47 Ohm soros ellenállással sehogy sem tudtam kalibrálni, pedig sokféle kalibráló ellenállással is kipróbáltam. Végül ezzel a képen lévő kombinációval sikerült a művelet. Le is mértem a kalibráló ellenállás impedanciamenetét, és egy szinte teljesen egyenes vonalat adott 10Hz-20kHz-ig 12 Ohm mellet. Tehát úgy tűnt, hogy jó lesz. Betettem a helyére 24 Ohm-ot, és jött a meglepi: valahol 6 Ohm környékén jelezte, kis hullámossággal. Ennek ellenére azért rátettem a hangszórót. Egyet sistergett, majd megjelent a görbe (kép1). Na most az nekem elég furcsa, hogy fs környékén a legalacsonyabb az impedancia, holott ott a legmagasabbnak kellene lenni. Tehát lehet hogy csak én látom rosszul, de mintha "fordítva" mérne. Ezt igazolja a 24 helyett mért 6 Ohm körüli érték is. Hogy ez mitől van, arra nincs ötletem.

A másik dolog: megpróbáltam "hagyományosan" is mérni. Végigmentem 10Hz-150Hz-ig, Hz-enként, utána ritkábban 450Hz-ig. Kipróbáltam úgy, hogy a Hsz-el sorosan egy 50 Ohm ellenállást kötöttem, az egész 4,00V-ot kapott, és figyeltem, ebből mennyi jut a Hsz-re, átszámoltam, és így létrejött a (kép2). E szerint fs=22Hz és Zfs= 39,6 Ohm. Most ugyanezt kipróbáltam 1,00 ; 2,00 ; és 10,00 V-on is. Szintén 50Ohm soros ellenállás mellett. És a következőket tapasztaltam:
1,00V: fs=24Hz 40,9 Ohm
2,00V: fs=23Hz 40,9 Ohm
4,00V: fs=22Hz 39,6 Ohm
10,00V: fs=19Hz n.a.
(A feszültségek persze az ellenálláson és hangszórón együttvéve értendők)
4,00V-nál történt mérési eredményekből számoltam Qms-t is 4,39 lett (adatlap: 6,46) tehát nem kis eltérés.
Szóval úgy látom, hogy nem lehet akármekkora fesz-el mérni. A gyári fs érték egyébként 24,75Hz.

Ezután kipróbáltam 1k sorossal is (995 Ohm), a kijelzőn az Ohm látható (ahány mV annyi Ohm) módszerrel. Így viszont +/- 1Ohm simán hibázni fog, már alapból "3 Ohm-ot" mutat, azt le kell vonni stb..
Ezt a legutóbbi módszert még próbálgatom. Nem tudom itt ragaszkodni kell a 1mV= 1Ohm beállításhoz vagy ha 10mV felelne meg 1 Ohm-nak, úgy pontos értéket adhat-e?

Egyenlőre ennyi, várom az észrevételeket, a Loudspeaker LAB-al kapcsolatban is

Üdv!

zoka
(#) laj91 hozzászólása Aug 23, 2009 /

Sziasztok!

Nincs semmi a hangszóróról, csak annyi, hogy 120l körüli láda kell a kettőnek! Bandpass ládát csinálnék 8mm-es plexivel! Ilyesmit Én az alábbi méretekkel gondoltam 744x354x454 A 19es natúr bútor lap elég, ha rakok bele merevítést? Csak mert ugye dupláról van szó!
Előre is köszi!
(#) pl13 válasza laj91 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

BP-t pontos T-S mérés nélkül biztos, hogy nem lehet normálisan csinálni.
(#) laj91 válasza pl13 hozzászólására (») Aug 23, 2009 /

Igen ezt pontosan tudom! Mondtam is a srácnak akinek kell, hogy így nem tudom rendesen megcsinálni, de azt mondta, hogy valami legyen Vagy esetleg csináljam reflexre? Ott több az esélye annak, hogy jól sikerülhet?
(#) laj91 válasza pl13 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

És még az kérdésem lenne, hogy egy légtérbe rakjam őket? Vagy úgy jobban sikerülhet, ha elválasztom?
(#) pl13 válasza laj91 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

A reflex biztosabb, mivel a doboz és hangolás igen tág határok közt variálható, nagyobb eséllyel esik bele a találomra méretezett doboz. Persze ha egyáltalán a ahngszóró alkalmas b-refelx dobozba.
A BP ládáknál meg általában egy adott hangszóróhoz csak egy bizonyos doboz és hangolás jó.

A két hangszóró külön légtérben nagyobb eséllyel működik megfelelően, igen.

És maradhat a 120l megfelezve? Akkor úgy 60l körül maradna egy hangszórónak! Ne növeljem ezt egy kicsit? Olyan 65-75l-re? És úgy gondoltam az elválasztás, hogy srégen rakom bele a falat a mellékelt képen láthatod! Mer ugye, ha csak simán berakom középre egyenesen az már majdnem kocka, az pedig nem jó! Ez a megoldás jó? Szub csöveket pedig ott helyeztem el, mert gondolkodtam a szub nyíláson, de azt nem tudom olyan könnyen állítani mint a csövet, úgy könnyeben hangolható!
Köszönöm a segítséget!

névtelen.JPG

(#) ptesza válasza laj91 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Ha csak szubláda szinte mindegy milyenek az oldalarányok, szerintem nyugodtan beteheted középre is.
(#) pl13 válasza laj91 hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Talán többet merevít ha ferdén lesz beragasztva az elválasztó lap.
A térfogatot nem tudom, a 60 liter környéke talán jó lesz...

Jó rendben, akkor nem növelek! Igaz, a merevítés pedig nem árt a neki... Köszönöm szépem! JA amúgy elkészült a magnat zárt ládám, már csak a kárpitozásra vár, de már üzemel! Jól sikerült, ahhoz is köszi a segítséget utólag!
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Aug 24, 2009 /

Engem az érdekelne hogy lehet szabályozni a hangszóró telyesítményét?egy házi hangszórónál.
(#) szamóca válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

Pontosabban, a hangszóróra jutó teljesítményt hogyan lehet szabályozni.
A végerősítőre jutó hangfrekis jelfeszültség potenciométeres leosztásával. Magyarul kell a végfok elé egy potenciométer, aminek az egyik végpontja kapja a feszt, a másik testen van, és a csuszkáról megy a jel a végfok bemenetére.
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Aug 25, 2009 /

de én úgy gondoltam hogy a boltoknál is azt írják[quote]300 watt erősítőtől függetlenül én úgy gondoltam.
(#) Moderátor hozzászólása ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 25, 2009

Használd a válasz gombot! (És a shift billentyűt sem ártana.)
(#) Zupp87 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Egy hangszóró teljesítmény-adata alatt a terhelhetőséget értjük. Magyarul ha egy hangszóró szinuszos terhelhetőségeként 100W van megadva, akkor az a hangszóró a megadott frekvenciatartományban 100W-nyi teljesítményfelvételt eredményező szinuszos feszültséggel hajtva hosszú ideig folyamatosan bírja a strapát mid elektromosan, mind mechanikailag (utóbbihoz megfelelően méretezett, hangolt doboz szükséges, sok hangszóró szabadon járatva a névleges teljesítményének töredékén már szét akar esni). Tehát ez a dolog tényleg erősítőfüggetlen. Akár 20W-os erősítővel is meg tudod hajtani, csak értelemszerűen max hangerőn nem fog akkorát szólni, mint egy 300W-ossal. Csak ami a lényeg, hogy ne legyen torz annak a 20W-os erősítőnek a jele. Mert huzamosabb működtetés esetén kisebb teljesítményű torz jel is kivégezheti a 300-400W-os hangszórót is.
(#) ifjuhorgasz válasza Zupp87 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

És a mérettől is függ hogy hány wattos legyen?Jó hát azé' nem arra gondolok hogy egy kis számítógépes hangszórónál 300wattot érjünk el.XD
Ezt értem amit mondasz/írsz de engem az érdekel hogy hogyan lehet
Idézet:
szabályozni
a teljesítményt?
(#) szamóca válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Lehet hogy értetlen vagyok, (úgy látom mások is ezek szerint) de rágd már a szánkba részletesen hogy milyen teljesítményt akarsz Te szabályozni?
(#) CsemanAttila hozzászólása Aug 25, 2009 /

Helló mindenkinek! Olvasgattam a topicot oda meg vissza, mondván építek én egy hangfalat. Íme ez sült ki a 2 kezem közül. Itt megszeretném köszönni Köbzolinak, hogy időt és energiát nem sajnálva segített nekem. Szóval Köszönöm

Pár kép
(#) Tomi20 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Szia
Akkor megpróbálom Én elmagyarázni.
Van tegyük fel 300W-os hangdobozod. Van hozzá egy 400W-os erősítőd. Ezeknél a teljesítmény a MAXIMÁLIS teljesítmény, tehát ennél csak kisebb teljesítménnyel üzemelhetnek. Namost, összekötöd az erősítővel a hangdobozod, fél hangerőre tekered a potméterét (tegyük fel, hogy szabványos a bemenő jel, és a poti végállásánál van a maximális teljesítmény) akkor a hangszóróra 200W teljesítmény jut. Ha ezt a potmétert teljesen feltekered, akkor kijön az erősítőből a 400W, a hangszóróból meg a füst. Tehát a kimeneti teljesítményt az erősítő potméterével szabályzod. Ha van még kérdésed, akkor konkrétan fogalmazd meg, így nem lehet normálisan válaszolni, hogy nem értjük a kérdésed.
Üdv.: Tomi
(#) pl13 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Jesszus, hát ez elég nagy baklövés volt, az az MNC hangszóró az 1,0 fölötti teljes jóságával teljesen alkalmatlan b-reflex dobozba. Talán köbzoli mégis rosszul segített...
(#) pl13 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

A hangsugárzó terhelhetőségét a hangszóró lengőcsévéjének és mozgórészeinek cseréjével lehet szabályozni, vagy a doboz és hangolás változtatásával.
(#) szamóca válasza Tomi20 hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Ezt már elmondtuk neki Tomi.
De Ő azt kérdezi hogy.
Idézet:
„hogyan lehet szabályozni a hangszóró teljesítményét.”

(#) monarovauxhal hozzászólása Aug 25, 2009 /

Üdv.

Elgondolkoztam azon, hogy ideje lenne leváltanom a CreativeT3000-es 2.1-emet valami komolyabb cuccra. Elsőre még csak elméletben nézegettem össze az alkatrészeket. 2 külön erősítőről menne egy szintén 2.1-es cucc, csak jóval erősebb. A két fronti kissebb ládát egy SAL SBF 2025-el szeretném hajtani. a Hangfal/ak 2 utas rendszerűek, a magas 1-1 SAL DT1 mélyközép pedig 1-1 SRP 1315-ös. Egyébként ezt a hangszóróválasztást a SAL saját hangfalépítő pdf-éből néztem ki, ezt szeretném utánépíteni a hangváltóval együtt. Mélyládával akadnak gondjaim. Erősítőnél a választás a SAL SUB70-re esett, a láda maga a hagnfalépítőben szereplő aktív mélyláda lene. Mélyhangszórót viszont nem tudom, mit kellene válasszak. Eredetileg egy AHX 2530 típusút ajánl a gyártó, viszont sok helyen olvastam hogy nem igazán jó hangszórókat gyárt a SAL. Háztartásunkba már van 1 pár SAL hangszórókészletű hangfalpár, abban darabonként 2db 20 centis mély van és szépen szólnak. A mélyközepek is, amiket később vett apám, szintén jó hangjuk van. Meghallgatok minden lehetséges alternatívát, de a hangfal méretében nem igazán lehetne eltérni, mert pont ennyi hely van az asztalomon/asztal mellett a földön. Sokkal nagyobb teljesítmény sem kell, mivel tömb lakásban lakunk, a szomszédok nem szeretnék ha szétküldeném a plafonjukat. Az összeg minderre max 45 ezer, de ez a felső határ, ebbe benne kellene legyen mindennek, anyagár stb.
Üdv, Monarovauxhal.
Következő: »»   176 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem